„A gyermek szükséglete ft-ban számolható.”
Tényleg. Remélem nincs, és soha nem is lesz gyereked.
„A gyermek szükséglete ft-ban számolható.”
Tényleg. Remélem nincs, és soha nem is lesz gyereked.
Ez teljes tévedés.
Az a szülő, akinél lakik a gyerek, a tartás legnagyobb részét természetben adja. Mos, főz, mosogat, olvas vele, tanul vele, takarít, lelki életet él vele, satöbbi, satöbbi, satöbbi.
Mivel te a fentieket nem teljesíted - érthető okokból - ezért te pénzben járulsz hozzá a tartáshoz.-
Tehát pénzzel lehet mindezt helyettesíteni (olvas vele, tanul vele,...), mivel én nem élek vele lelki életet?
Ezt egy 24 éves egyetemista gyerek esetében is, aki eddig többet tölt levegőben és más földrészen, mint ooton a szobájának takarításával?
Ha azt gondolod, hogy neki kevesebb ideje, munkája, és igen, pénze is kerül bele a gyerekbe, mint a te X%-od, akkor gondolj bele milyen lenne fordított esetben. Vernéd az asztalt, hogy mindent te csinálsz, mi az hogy még fizetni se akar rendesen..-
A rendes fizetés nézőpont kérdése, itt %-ról beszélünk és a gyerek szükségletét nem rendesen vagy rendetlenül kellene fizetni, hanem AMIT MÉRNI LEHET, AZT OBJEKTÍVEN, KÖZÖSEN TERHELVE.
„Ezt egy 24 éves egyetemista gyerek esetében is, aki eddig többet tölt levegőben és más földrészen, mint ooton a szobájának takarításával?”
Ez is egy körülmény. Nyilván nem ugyanaz, mint egy 4, 9, vagy 12 éves gyereknél. És van még ezer másik körülmény, amit mérlegelnek. Mondjuk eddig nem szellőztetted ezt, ami csak abból a szempontból releváns, hogy a továbbtanúló nagykorú gyerekre egy kicsit más szabályok vonatkoznak a Ptk.-ban, és ebben az esetben - megintcsak : a tényleges, és összes körülmény figyelembevételével, amit mi nem ismerünk -, lehet esélyed az emelés mérséklésére. Olvasd el alaposan a vontakozó fejezetet.
Ha az egyetemista gyerek elvégzi az iskolát akkor megszűnik a tartás. Ha 24 éves azt a kis időt már ki lehet bírni.
Üdvözlök mindenkit, nagykorú, egyetemista gyerekek tartásával kapcsolatban van kérdésem, akik eddig velem (anya) laktak.
Fiú külföldön tanul, az egyszerűség kedvéért visszautalom apának a tartás összegét, és ő azonnal utálja a fiunknak. Jövőre lányunk is elköltözik tőlem, ő magyar egyetemre jár. Felmerült, hogy szüntessuk meg az egészet és apa utal közvetlenül a gyerekek részére (ahogy én is, mivel már nem velem laknak és én is innentől pénzben járulok hozzá az életükhöz),
Apának bírósági végzése van a gyermektartasrol. Ha jól értem, megszüntetni nem lehet, mert még nem tudják eltartani magukat a gyerekek.
Mi lenne a legjobb megoldás, hogyan lehet elérni, hogy a gyermektartast a gyerekek a saját számlájukra kapják? Ez a magyarorszagon tanuló lányunk esetében kérdés inkább, mert a külföldön tanulónak nem levonassal szeretne apa teljesíteni (euróban forintszamlarol, hanem euró számláról, és nagyobb összeget, mint a megállapított gyermektartast ( többe kerül)).
Köszönöm szépen a segítséget!
„Ha jól értem, megszüntetni nem lehet”
Nem jól érted.
Anya76,
Felnőtt, nagykorú gyermek esetén főszabály szerint ő a jogosult, és csak addig a szülője, amíg annak háztartásában lakik.
Ha a gyerekek - illetve meglévő ítélet estén, amelyben te vagy a jogosult, akkor te - kéred a tartás megszüntetését, akkor minden további nélkül megteszi ezt a bíróság. Miért ne tenné? Ha a nagykorú gyereknek ez nem tetszik, és szerinte járna tartásdíj, akkor kérje ő.
Ezt követően az apa közvetlenül utalhat nekik.
drbjozsef, Majordomus
Köszönöm szépen!
Kedves Fórumozók!
Két gyermek után idén tavaszig kaptam összesen kb. 120.000,-Ft tartásdíjat (100.000,-Ft-ról nőtt évi 3%-kal 6 év alatt). Márciusban írtam az apukának, hogy szeretném felemeltetni 150.000,-Ft-ra, ebből 15.000,-Ft emelés az inflációt rendezné, a másik 15.000,-Ft a szükségletek növekedése 6 év alatt (óvodás helyett kamaszok). Nem akartam belemászni a jövedelmi dolgokba, ezért végül 140.000,-Ft-ba beleegyeztem, egyezséget írtunk, április óta fizeti a magasabbat önként. Bíróságon van az egyezség jóváhagyása, most lesz a harmadik tárgyalás.
Apuka kért egy jövedelemigazolást, amiben az utolsó év átlaga kb. 350.000,-Ft nettó volt. Ez így megfelelőnek is tűnt, a kért tartásdíj a jövedelme kb. 20%-a volt gyermekenként.
Apuka autóbuszvezetőként dolgozik, kap egy bruttó bért, abból nettót, emellett pluszban teljesen adómentesen kap minden hónapban üzemanyag-megtakarításra pénzt, de ezt a munkáltatója nem írta rá az igazolásra (ez nem munkába járási költségtérítés, hanem az autóbuszvezetők egyik juttatása). Apuka kijelentette a tárgyaláson, hogy annyit keres, ami a jövedelemigazoláson van.
Én ezt kértem tisztázni, a bíróság beszerzett több adatot, és kiderült, hogy kap ilyen összeget is minden hónapban, így 1 éves átlagban a havi jövedelem 90.000,-Ft-tal több lett. Ehhez képest már csak 16% a tartásdíj aránya.
Amellett, hogy dühös vagyok, mert közben azt adta elő, hogy szinte egyik napról a másikra él, mert magas a rezsije, meg saját maga is költ a gyerekekre, van lehetőségem úgymond felrúgni az egyezséget és többet kérni? Szerintem meg tudom indokolni az eredetileg kért 150.000,-Ft-ot is, de nem tudom, milyen egyéb következmények vannak.
Köszönöm.
Üdvözlök mindenkit!
Gyermektartásdíj megfizetéssel kapcsolatosan volna kérdésem, de előtte leírnám az előzményeket.
Van egy 19 éves gyermekem, akivel és anyukájával gyakorlatilag a gyermek születése óta nem tartjuk a kapcsolatot, viszont a gyermektartást rendszeresen fizettem a középiskola elvégzéséig.
Most egyetemre jár, ha minden igaz, nappali tagozatos.
Minap kaptam egy ügyvédi felszólítást, hogy a gyermektartást fizessem továbbra is, mert még folytatja a tanulmányait, így jár a gyermektartás.
A kérdésem az volna, hogy hány éves koráig kötelezhetnek a gyermektartásdíj megfizetésére?
Ami talán még érdekes lehet, hogy munkanélküli vagyok, nem tudom ez befolyásolhatja-e az ügy elbírálását?
A megtisztelő válaszokat előre is köszönöm.
jeg,
Olvasd el a Ptk. 4:219.§ - 4:222.§ paragrafusait. Benne van a kötelezettséged, de a jogaid is.
Igen, első egyetemi tanulmányra, ha nincs önálló jövedelme, eleget tesz a tanulmányi kötelezettségeinek, akkor 25 éves koráig kell fizetned, vagy addig, amíg az első képzését befejezi. (Ha Bsc-t folytatja Msc-n osztott képzésnél, akkor még azt is)
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
A gyerekkel tartod azért a kapcsolatot? Mert ha önhibájából (!) nem tartja veled a kapcsolatot, akkor is mentesülhetsz a tartás alól.
A szülőnek saját rovására is tartania kell a gyermekét. Ha úgy érzed, hogy sok a gyerektartás, mert olyanok a mostani körülményeid, a bíróságon kérheted a csökkentését. De elsősorban a gyerek érdekei, igénye a döntő, a te nehézségeid csak utána jönnek, de adott esetben, minden körülmény mérlegelése után, lehet hogy mérséklik a tartásdíj összegét.
(igény helyett inkább a szükséglet a helyes kifejezés)
drbjozsef!
Mint lentebb írtam, egyáltalán nincs semmilyen kapcsolattartás egyikőnk részéről immáron 19 éve.
Ő sem keres engem, én sem őt, sem az anyját, kivéve most, de így is ügyvéden keresztül, hogy a középiskola elvégzése óta nem fizetem a tartásdíjat.
jeg,
Elöször is : ha bírósági végzés van a fizetési kötelezettségedről, akkor azt fizetni kell. Ha a tartási kötelezettség megszűnik (mert mondjuk nem tanul tovább a gyerek), akkor azt a jogosultnak kellene bejelentenie a bíróságnak. De amíg ez nem történik meg, addig fizetned kell, vagy felszólítanod rá a jogosultat, hogy jelentse be, vagy te teszed meg.
Esetedben a Ptk. 4:220.§(3) "c" pont, és a 4:220.§(4) alapján is indokolható, miért nem akarsz fizetni tovább.
(Nagykorú gyereknél már az önhiba sem feltétel, ezt nem jól írtam az előbb)
Vagy fizess, vagy megírhatod az ügyvédnek, hogy álláspontod szerint a tartási kötelezettség megszűnt a fentiek alapján, ÉS egyben fordulj a bírósághoz, kérve a tartásdíj megszüntetését.
drbjozsef!
Köszönöm szépen a válaszát!
Tisztelt Ügyvéd úr!
Általában anyák kérik,a segítséget, én most mégis egy apa miatt írok Önnek.
Egy önként vállalt támogatás lehetséges megszüntetése miatt kérem a tanácsát!
Fiam a válását igyekezett probléma mentesen bonyolítani. A vagyont megosztotta, és belement a gyermekek közös felügyeletébe is. Valamint önként felajánlotta hogy fizet havonta 100.000 ft-ot, az anyának, (itt hibázott) azért hogy az éppen ott levő gyermek is mindent megkapjon.
Figyelmeztették az ügyvédek, hogy ezt nem köteles, mert az anyának is hozzá kell ( kellene...)járulnia a költségekhez, de ez sajnos így bekerült a határozatba.
Le is zajlott a válóper, kb 15 perc alatt.
Ez azt jelenti, hogy a két gyermek megosztva, heti váltásban van, egy az anyánál, egy az apánál, következő héten csere.
Mindkét gyermek iskoláztatási költsége, ruha- cipő, különóra , orvosi ktg egyedül az apára maradt, mert az anya nem kíván ezekben részt venni, sem a tanítási, nevelési feladatokban, az iskolába szállításban, az az apa feladata. ( Részben ez volt a válás alapja is) Az iskola is az apával tartja a kapcsolatot minden rendezvény és fizetni való rá hárul mindkét gyermek esetében. Mindkét gyermek állandóra az apához van bejelentve.
Ezek után kérdés mire is utal, és hogy azt a havonta utalt összeget is inkább maga fordítaná a gyermekekre az apa.
Mit tehet most, mert gondolom az nem megoldás hogy megszünteti az utalást?
Tehát tartási kötelezettsége nem volt, az önkéntes vállalástól kellene szabadulni. Mit tegyen?
Nem volt ügyvédje?
Egyébként a kérdés koncepciójában elhibázott.
De igen , a válásnál volt ügyvédje. Értem hogy nem volt jó az elgondolása, mivel ez saját felajánlás volt , változtatható?
Ha nem itélt dolog akkor -szerintem - igen.
Az anyának is ugyanúgy ríszt kell vállalnia a költségekből.
Levendula,
Ha a bíróság által jóváhagyott egyezség, akkor azt egyoldalúan nem változtathatja meg.
Azt a bíróságon kell kérni, hogy megváltoztassák.
Erre leginkább akkor van esély, ha az egyezség óta olyan előre nem látható, jelentős változás történt a szülők ésvagy a gyermek viszonyaiban, jövedelmében, szükségleteiben, ami indokolja a módosítást.
Egyébként lehet itt keresni valója, mert feltételezem, hogy a közös felügyeleti jog mellett, és az ő fizetendője mellett más részlet azért nem került bele, és abban elég biztos vagyok, hogy nincs benne a megállapodásban, hogy mindent ő fizet, mindent ő csinál, mindent ő intéz. Ha közös a felügyelet, nemcsak időben, de költségekben is meg kell osztani a gyermekek nevelését.
Szóval igen, lehet esély a változtatásra, de erre online nem lehet tanácsot adni. Keressen egy jó családjogos ügyvédet. Mutasson be neki minden papírt, és mondjon el minden körülményt, hogy történik most a gyerekek nevelése.
Nem kell változtatni. Lehet azt az igényt érvényesíteni anélkül is. (Nem ok nélkül mondtam, hogy koncepcionálisan elhibázott a kérdés. És nem ok nélkül hivatkoztam az egyezségkötésben eljárt kollégát. Szerintem ugyanis ez még az ugyanaz az ügy - nem egy új.)
Köszönöm a válaszokat!
Fogadd meg drb tanácsát..
Egy jó családjogi ügyvéd rendbeteszi az ügyet.
Tisztelt Fórum!
Tanácsot szeretnék kérni. Gyermekem apjától végrehajtás útján vonják a gyerektartásdíjat. A gyerek autista, 22 éves de még középiskolába jár. Második szakmáját tanulja. Szeret od járni. Nem foglalkoztatható, le van százalékolva a betegsége miatt. A Ptk. szerint a gyerektartásdíj csak 20 éves koráig jár ha középiskolába jár. Az apa felajánlotta, hogy eggyezzünk meg rokontartásdíjban és kérjem a gyerektartásdíj megszüntetését, különben ő fogja kérni a megszüntetést a bíróságon. Nem merek belemenni az egyezségbe, mert volt hogy nem fizetett tartásdíjat, ezért a végrehajtás. Van rá mód, hogy a bíróság meghosszabbítsa a gyerektartásdíjat a jogosultság lejárta után is?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |