Hagyaték!


utazo111 # 2023.09.20. 10:13

Tisztelt drbjozsef!
Köszönöm gyors válaszát ! Valóban nem jogi probléma, de gondoltam találkoztak már hasonlóval.
Sajnos a számlát nem zároltuk!
Semmi rosszra nem gondolván.
Sejtésunk lenne ki volt , de ha nincs meg a felvétel nem tudjuk bizonyítani.☹️
Altalaban meddig őrizik meg az ATM felvételeit a bankok ? általában?

drbjozsef # 2023.09.20. 16:21

utazo111,

Ha a haláleset után történt a pénzlevétel, mondjuk másnap, akkor feljelentést kell tenni.Ez bűncselekmény, az illető kilététől függően lehet sikkasztás, vagy legalábbis készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés.
A rendőrség meg vagy kinyomozza, vagy nem, de ha megvan, ők megkapják a kamerafelvételeket is (szerintem 30 napnál tovább nem őrzik meg). De lehet, ha beszélnek az illetővel, és megpedzik, hogy esetleg vannak felvételek, akkor eleve bevallja és lezárul az ügy, megvan akit utána perelhettek, ha önként nem fizeti vissza.
Ha pont a halál napján vették fel a pénzt, az határeset, akkor csak akkor érdemes feljelentést tenni, ha teljesen egyértelmű, hogy az elhunyt nem lehetett (mert mondjuk már kórházban volt).

Majordomus # 2023.09.20. 19:17

A bank belső szabályzata rögziti a kamerafelvételek kezelését.

Én sem hiszem hogy ez még megvan de egy próbát megér.

Szerintem nem olyan bő azok köre akik hozzáférhettek a bankkártyához,még kevesebb azoké akik ismerik a PIN kódot.

Élettárs,barátnő,ivócimbora stb..

Egy feljelentést megér az ügy.

zsoltmail # 2023.12.05. 11:19

Édesapám meghalt.(nem tartottuk soha a kapcsolatot).Ennek idejét,hogy tudhatom meg?

  • csak az anyakönyvben szereplő lakcimből tudok kiindulni(1970).

Ha esetleg sikerűlne ,van értelme a hagyatéknak utánna járni?
előre is köszönöm

drbjozsef # 2023.12.05. 11:42

zsoltmail,

Anyakönyv alatt a saját születésidet érted? Vagyis csak a nevét tudod, de pl. az ő anyja nevét nem?
Miből tudod, hogy meghalt?

Értelme utánajárni? Ez nem jogi kérdés. Ha rászánod az idődet, lehet, hogy kiderül, hogy semmi vagyona nem volt, vagy végrendelkezett róla (igaz, utóbbi esetben köteles rész esetleg járhat).

osztap # 2023.12.05. 11:47

zsoltmail,

Kormányablak, népességnyilvántartásból kiadják neked mint leszármazónak. Az anyakönyvi kivonattal tudod igazolni, hogy az apád.

Ha esetleg sikerűlne ,van értelme a hagyatéknak utánna járni?
Igen, és a kötelesrésznek is. A népességnyilvántartó megmondja, hogy mi volt az utolsó lakcíme, és mikor halt meg. Ez alapján megkeresed a Közjegyzőkeresőben, hogy ki volt a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző. Neked mint leszármazónak kiadja majd a hagyatéki végzést.
https://start.mokk.hu/…okereso.html#x

zsoltmail # 2023.12.05. 12:01

Köszönöm, akkor igy eltudok indulni.
Kormányablak, népességnyilvántartás-ez személyes ügyintézés?
és Budapesten bármelyik?

zsoltmail # 2023.12.05. 12:35

Interneten nem tudom elkezdeni,, mivel csak a név,és lakcim van,ami 53 évvel előtti,,
ennyi van az anyakönyvben róla

osztap # 2023.12.05. 16:01

Igen, személyesen.
Bármelyik kormányablakban.

zsoltmail # 2023.12.05. 17:34

Köszönöm a segitséget!!

Majordomus # 2023.12.05. 20:42

Hm.53 évig nem hiányzott de a hagyatéka igen???

Érdekes hozzáállás.

zsoltmail # 2023.12.08. 08:44

Tisztelt osztap!
Kedden megyek a kormányablakba.
Esetleg a hagyatéknál,kötelesrésznél lehet elévülés?
(jogorvoslatra elég indok,hogy nem értesitettek?)
Illetve a hagyatéki eljárás jegyzőkönyvét meddig őrzik meg.

drbjozsef # 2023.12.08. 09:17

A köteles rész elévülése 5 év.
Ugyanakkor az elévülés nyugszik - vagyis az idő nem telik -, ha a jogosult neki fel nem róható okból késlekedik az érvényesítéssel.
Ha például most tudtad csak meg, hogy meghalt az apád, akkor lehet esélyed, hogy az elévülés azzal indult csak, addig nyugodott a számodra.

osztap # 2023.12.08. 09:43

zsoltmail,

Drbjozsefnek igaza van a kötelesrész kapcsán.
Az öröklési igény nem évül el. De az örökség tárgya elbirtokolható, ha pl. nem tudod bizonyítani, hogy az elbirtoklás nyugodott a Ptk. 5:48. § szerint.

A hagyatéki eljárás jegyzőkönyvei szerintem nem selejtezhetők. Húsz-harminc éves jegyzőkönyveket gond nélkül meg lehet kapni. A közjegyző egy ideig őrzi őket. Utána, attól függően, hogy mikori az irat, kerülhetett a MOKK Levéltárba, a törvényszék Közjegyzői Iratokat Kezelő Irodájába, vagy talán a normál levéltárba. A közjegyző vagy a MOKK Levéltár meg tudja mondani.

zsoltmail # 2023.12.08. 10:07

Köszönöm

Zsolt69 # 2024.01.06. 12:40

Üdvözletem mindenkinek! A következő eset áll fenn, hatan örököltünk egy lakást, az egyik örököst nem tudjuk elérni. A bejelentett lakcímén 5 éve nem lakik. Leveleit nem veszi fel, semmilyen információ nincs róla. Közben a lakás után az ő részére eső költségeket is mi fizetjük. Az ingatlant el szeretnénk adni. Mit lehet, illetve mit kell tenni. Köszönöm szépen a választ előre is.

drbjozsef # 2024.01.06. 13:07

Zsolt69,

A saját tulajdonrészét bármelyik résztulajdonos eladhatja, a többiek elővételi joga mellett. Beleegyezni nem kell a többieknek.

Ha a vevő csak egyben akarja a lakást, akkor két lehetőség van.

Vagy most ti tulajdonosok közösen indítotok egy közös tulajdon megszüntetési pert. Ekkor egyikőtöké lesz az egész, az ismeretlen helyen tartózkodó tulajdonosnak ügygondnokot rendelnek ki, a neki járó pénz letétbe kerül.
Ettől az egy tulajdonostól megveheti egyben a vevő a lakást.

Vagy nem egyben veszi meg, hanem csak a ti ötötök részét, és ő indít utána közös tulajdon megszüntetése iránt pert. Onnantól az ügymenet ugyanaz lesz, mint fent.

Előbbi nektek macera, és lehet, nem a vevőével azonos áron szűnik meg a közös tulajdon.
Utóbbi a vevőnek macera, de legalább tőletek simán megszerzi a tulajdont, és onnantól nincs nagyon kockázata.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.06. 17:40

A vevő megveszi a 4/5-öt a forgalmi érték 4/5-ért. Aztán birtokba veszi az ingatlant. 15 év után pedig indít egy elbirtoklási pert a maradék 1/5-ért. (Ha meg jelentkezne a 15 év letelte előtt a megmaradt tulajdonostárs, akkor megveszi tőle a részét.)

Majordomus # 2024.01.06. 21:14

Ez utóbbi olcsóbb megoldás.

Timcsi0105 # 2024.01.08. 11:40

Tisztelt drbjozsef!

Az alábbiakban szeretném kérni a mielőbbi segítségét:
Nagymamám elhunyt tavaly júliusban. Halála után kiderült, hogy még az ő édesapja után rendezetlen maradt valami szántóföld. Tehát amikor a 1970-es évek végén a dédpapám elhunyt a gyermekei ezt nem rendezték vagy nem tudtak róla. Mivel nagymamámnak sajnos gyermekei már nem élnek így, mint unokák jöhettünk szóba. Ki is lettünk értesítse a hagyatéki tárgyalásról 2023. május). Hugommal elmentünk és részünket felajánlottuk az állam javára. Unokatesóink (már hosszú évek óta nem tartjuk a kapcsolatot) nem jelentek meg írásban jelezték a szándékukat ők is lemondtak az állam javára.
Hugommal kifizettük a közjegyzői díjat. Napokban kaptunk mindketten az ügyfélkapura tartozásról szóló levelet. Miszerint állítólag nem rendeztük maradéktalanul a közjegyzői díjat és így 19.000 Ft tartozásunk van és mielőbb rendezzük. Nem értjük, hogy mi lehet ez a tartozás, hiszen ez a föld nincs tulajdonunkban.

Van-e annak valami köze, hogy unokatesóim még nem rendezték a közjegyzői díj kifizetést (hiszen nem voltak ott) és tőlünk akarják beszedni?
Hiszen a közjegyző akkor azt mondta, hogy attól, hogy ők nem jelentek meg, nem menti őket fel a kifizetés alól.

Várom mielőbbi válaszát! Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.08. 11:48

Van-e annak valami köze,
Persze. De ezt azért mégis az eljáró közjegyzőtől lenne praktikus megkérdezni. (Ja és föld meg a póthagyatéki és az államnak átengedés leírása teljesen felesleges volt.)

bredlymiles (törölt felhasználó) # 2024.01.12. 15:26

Cisi!

bredlymiles (törölt felhasználó) # 2024.01.12. 15:26

Az online kaszinók előnyei közé tartozik a kényelem, hiszen bárhonnan, bármikor hozzáférhetünk hozzájuk egy internetkapcsolattal https://legjobbmagyarkaszinok.com/…s-of-olympus . Emellett széles körű játékkínálatuk van, beleértve a klasszikus kaszinójátékokat, mint a rulett, blackjack, és a modern, tematikus online nyerőgépeket is.

Majordomus # 2024.01.12. 21:18

És?

hajka # 2024.01.28. 15:15

Tisztelt segítő szakértők!
Az ingatlan, amiben a szüleim éltek, édesapám nevén volt. Az ő halála után 50-50%-ban testvéremmel örökültük, édesanyánknak haszonélvezeti joga volt a házon, és ő élt benne egyedül. Sajnos most ő is elhunyt. A kérdésem, hogy ilyen esetben is sor kerül-e hagyatéki tárgyalásra, vagy "csak" a hagyatéki eljárást folytatják le?
A hagyatéki eljárás lefolytatásához kaptunk egy formanyomtatványt (nyilatkozatot). Ebben van egy rovat, amelyben meg kell becsülnünk az ingatlan árát. Mennyire fontos, hogy ez pontos legyen? Mert nem biztos, hogy jól határozzuk meg az összeget. Ebből kifolyólag: okozhat-e bármilyen gondot, ha nem jól becsüljük meg az ingatlan értékét? Mit befolyásol az általunk megadott összeg? Úgy tudom, a hagyatéki eljárás költségeinek számításánál van ennek jelentősége.
Édesanyánknak egy lakossági folyószámlája volt, amire a nyugdíját utalták. Semmilyen vagyona, üzletrésze, értékpapírja stb. nem volt.
Mekkora hagyatéki eljárási díjra, és milyen egyéb fizetési kötelezettségre számíthatunk?
Előre is köszönöm a segítséget.