Ingatlanelosztás nem hivatalos válás esetén


drbjozsef # 2024.02.25. 10:50

Prumenc,

01. A joggyakorlat szerint, ha az élettársi vagyonközösség már fennállt köztetek a házasság előtt, akkor a házassági vagyonjogi rendszer "visszanyúlik" az élettársi időszakba is. (Bejegyzett élettársak biztosan nem lehettetek a házasság előtt. Az ugyanis az azonos nemű pároknak van, akik egyáltalán nem házasodhatnak össze (Magyarországon). Legfeljebb nem „regisztrált” élettársi kapcsolatotok volt, de ez amúgy az életközösség szempontjából nem számít, csak a kezdetét nem lenne szükséges bizonyítani)

02. Elsősorban a közös megegyezés számít. Amit akartok, ahogy akarjátok, közösen. Ha nem tudtok megegyezni, akkor lehet vitatkozni azon, hogy a te 3,5 milliód akkor most különvagyonod volt-e (mert a férjedé, ha az eladott lakását még az életközösségetek előtt szerezte, az). Tegyük fel, hogy igen, ez a pénzed már megvolt előbb is. Ekkor a te részed a 25,5millióból 9, a férjedé 16,5millió (a hitelt felezve). Vagyis durván 1/3 - 2/3 rész, a tied még kicsit kevesebb. De ez is csak egy számítás. Ha a 3,5 milliód is a közösbe tartozna, akkor meg még kevebb. De fele-fele semmiképpen, hiszen a férjed a különvagyonát fektette az ingatlanba, ha jól értelek.

03. Milyen helyzeten? A számításokon nem. Azon igen, hogy ha neked ítélik a gyerekek felügyeleti jogát, akkor lakáshasználati jogot kaphatsz a férjed tulajdonrészére is (illetve, mivel most a nevén van, az egész lakásra - aztán majd megosztjátok a vagyont is később).

Prumenc # 2024.02.24. 23:13

Kedves Szakértők!

Férjemmel 6 év házasság után szeretnénk elválni, békésen és a babaváró hitel miatt egyelőre lehetőleg papíron nem, igatlanelosztás terén kérném a segítséget.
3 év együttélés után (NEM bejegyzett élettársi kapcsolat), az esküvő ELŐTT vásároltunk egy házat. Én adtam bele 3,5 milliót, a férjem eladta a saját lakását és adott bele 11 milliót, továbbá felvettünk 11 millió forint hitelt. (Később pedig felújításra igénybe vettük a babaváró hitelt, de ezt végül még nem költöttük el)Az ingatlan és a lakáshitel is a férjem nevére került, a hitelt és a rezsit -mint minden egyéb költséget a kapcsolatunk kezdete óta- közösen fizettük. Házasságunk alatt született két gyermekünk, akik még kiskorúak, szeretnénk majd közösen felügyelni őket.

A probléma, hogy mindketten szeretnénk maradni a házban, így felmerül, kinek mennyi joga van hozzá, milyen mértékben tulajdonosa. Így a kérdéseim a következők:

  1. A házassági vagyonközösségünk a polgári szertartás napjától datálódik, vagy már az együttéléstől (annak ellenére, hogy nem bejegyzett élettársi volt a viszony)?
  2. Milyen részesedés illet meg engem a házból? (nem kötöttünk semmilyen vagyonszerződést a vásárláskor, ami ugye az esküvő előtt történt, amikor már jegyben jártunk).
  3. Amennyiben nem fele-fele arányban illet minket a vagyon, változtathat-e a helyzeten, ha beadom mégis hivatalosan is a válópert és a gyerekekre nem közös felügyeletet kérek, hanem hogy nálam maradjanak.

Köszönöm előre is a válaszokat, sokat segítenek!