örökölt utolsó havi nyugdíj


Majordomus # 2024.03.10. 20:34

Hát pár tízezer forintért lehet két levelet irni.

osztap # 2024.03.10. 19:56

Henry Potter,

A nyugdíjtörvény 83. § (2) nem hagyatékátadó végzést kér, hanem "hagyatéki végzést". Abból pedig több van, lehet az pl. hagyatékátadó végzés, a hagyatéki eljárás megszüntetéséről szóló végzés, de ilyen az öröklési bizonyítvány is. Mindegyiknek mások a feltételei. Az viszont kell, hogy a közjegyző az öröklési bizonyítványa záradékkal rávezesse, hogy a végzés jogerős, a hagyatéki eljárásról szóló törvény 91. § (1) alapján, a Te külön kérésedre (!) Mert különben honnan tudná a szegény Nyufig, hogy nem támadta meg azt az öröklési bizonyítványt a bíróságon valaki?

Tehát szerintem: 1. záradékoltatod az öröklési bizonyítványt a közjegyzővel, majd 2. elküldöd a Nyufignak, a levélben elmagyarázva, hogy HA nincs hagyaték, ÉS az örökös kérte, AKKOR nem hagyatékátadó végzést, vagy h.e. megszüntető végzést, hanem örökési bizonyítványt állít ki a közjegyző, beidézed a Hetv. 102. § (2) a)-t, és a fentieket a nyugdíjtörvényről.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Henry Potter # 2024.03.10. 17:05

Tisztelt Drbjozsef!
Tanácsát megfogadom. Gondolkodtam rajta, hogy nyilvánosság elé vigyem-e az ügyet, mert precedens lehet. Ki tudja hányan jártak már így, akik nem tudták ugyanilyen megfontolásból érvényesíteni a jogaikat. Köszönöm!

drbjozsef # 2024.03.10. 17:01

Egy levél, meg egy másik a kormányhivatalba talán még megéri.

A bíróság biztos dönte, de abban egyetértek veled, hogy van az a határ, ami alatt nem kezdenék bele, mert minek. Kenjék a hajukra.

Henry Potter # 2024.03.10. 16:08

Tisztelt Fórum!
Elég szomorú, hogy édesanyám meghalt. Egy csekély összegű nyugdíjról van szó, ami azonban jól jött volna a temetéskor. Mivel csak ezt örököltük és ennek a 20 %-a már elment a közjegyző díjára, most a maradékot költsük ügyvédekre és bírósági költségekre? Én ennek biztos, hogy nem fogok neki. Ossza szét a nyufig a dolgozói és a revizorjai között a jól végzett munka elismeréseként. Hadd virágozzon a bürokrácia!

gerbera317 # 2024.03.10. 15:15

Szerintem itt mindenkinek igaza van. Az ilyen patthelyzetet csak a bíróság oldhatja fel.

drbjozsef # 2024.03.10. 14:46

Henry Potter,

Én a nyufignek írnék egy tértivevényes panaszt, azzal, amit a közjegyző írt, miért nem adja át, miért nincs hagyatékátadó végzés, amelyet egyébként ilyen esetben helyettesít az öröklési bizonyítvány, ez alapján kéred a kifizetést erre és erre a számlára vagy címre.

Aztán ha az a válasz sem felel meg, akkor azt hiszem, a Kormányhivatalhoz fordulnék, azt hiszem a nyufignek is ők a felettes szerve.

Henry Potter # 2024.03.10. 11:58

Tisztelt Fórum!
Elhunyt édesanyám utolsó nyugdíját nem fizette ki a posta, mivel nem ugyanazon a lakcímen laktunk. Azóta eltelt 8 hónap, kaptunk a közjegyzőtől egy öröklési bizonyítványt. Ennek hiteles másolatát elküldtem a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak. Visszaírtak, hogy nem csatoltunk jogerős hagyatékátadó záradékot. A közjegyző szerint viszont a fel nem vett nyugdíj nem képezi a hagyaték részét, ezért ezt a közjegyző hagyatékként nem adhatja át. Az öröklési bizonyítványban a közjegyző a társadalombiztosításról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 83. §-ának (2) bekezdésére hivatkozik, miszerint a kifizetetlen nyugellátás nem része a hagyatéknak. Így tehát ezek alapján nem kaphatok jogerős hagyatékátadó záradékot sem, mivel nincs mit átadjon. Ha viszont nem kapom meg, akkor milyen módon fogom megkapni néhai édesanyám járandóságát?