hitelöröklés

Merti2025 # 2025.07.04. 22:15

Tisztelt Szakértők!
Egy ingatlan, ingyenes ajándékozási szerződéssel kizárt elhunyt Testvérem és következő hónapban elhalálozott Édesanyám. Önök jó tanácsaival polgári per útján megnyertem a köteles részt az örökösöktől.

Mostani problémám, hogy a Fundamenta Zrt küldött egy levelet, miszerint Testvérem jelzáloghitelt vett fel még életében a lakására, és elhúnyt és Édesanyám adóstárs volt, megörököltem élő bátyámmal és elhunyt testvérem leszármazottaival a közel 8 millió ft-os jelzáloghitelt mint adóstárs.
Fundamenta mellékelt egy nyilatkozatot, melynek alapján lemondhatok az egyik örökös javára, akire átszáll a hitelszerződés. Lemondás esetén is egyetemlegesen felelős maradok mint adóstárs ha a szerződő nem fizet.
Nem értem, ha én Édesanyám után nem örököltem semmit, a temetést én fizettem, az utolsó havi n yugdíját felvették az örökösök, miért kellene nekem ebben az örökösök által lakott lakásban szereplő jelzálog hitelben részt vennem? Igazságos ez az eljárás? Mire vonatkozik a lakás jelzálog, amit a Földhivatalban bejegyeztek a hitel fedezetére? Örökösök lakják és én fizessek mint megörökölt adóstárs?
Megköszönöm szépen a véleményeket.

osztap # 2025.07.05. 04:34

Merti2025,

Ptk. 7:96. paragrafus: „Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Megnézed, hogy a hagyatékátadó végzés szerint mit örököltél anyád és testvéred után, meg mennyi a temetés számlája. Ha maradt, abból jár a Fundamentának. Elsősorban természetben (pl. ingatlan tulajdoni hányada) , de megállapodhatsz velük, hogy pénzben.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.05. 06:36

Azt írja, semmit nem örökölt. A köteles rész nem örökség.

Merti2025 # 2025.07.05. 20:21

Tisztelt Osztap!
Köszönöm válaszát. Én semmit nem örököltem Édesanyámtól, nem volt hagyatéka.
Elhunyt testvérem adóstársa volt Edasanyám és a Fundamenta azt irja, hogy Édesanyám örökösekent adóstársnak minősülök.
Továbbra sem értem, hogy miért?
Edesanyám ingyenesen ajandekozta elhunyt testveremnek a nyaralót.
A panellakasra elhunyt testverem 8 millio ft. Jelzalogot vett fel az ottlakó haszonelvező Edesanyám adostarsa volt.
Testverem örökösei a 2 gyereke es a felesége, akik jelenleg is a jelzaloghiteles lakasban laknak, melyet megörököltek a bátyamtól.
Én senktöl, semmit nem örököltem.
Temetést én fizettem Édesanyám elhunyta után. Utolsó havi nyugdijat testverem örökösei vették fel, mivel egy cimen laktak.
Tehat ha semmit nem örököltem akkor is nekem kell fizetnem a jelzaloghitelt, amikor én abban a lakasban nem is laktam, külön csaladom van.

osztap # 2025.07.05. 21:37

Merti2025,

Te mint az örökhagyó gyereke törvényes örökös vagy (Ptk. 7:55. §). Ugyan a hagyatéki eljárásban kiderült, hogy nem volt a hagyatékban semmi vagyon, de később előkerülhetett volna valamilyen nagyértékű dolog, amit örököltél volna. Itt nem az került elő, hanem tartozás.

De a szabály, amit alább idéztem, érvényes. A tartozásokért hagyaték erejéig, elsősorban azok tárgyaival felelsz. Nem volt semmi a hagyatékban? Akkor nem felelsz az adósságért. Ezt érdemes megírnod a Fundamentának, hivatkozva az előbbi Ptk-paragrafusra, és csatolva a jegyzőtől vagy közjegyzőtől kapott végzés másolatát, amiből kiderül, hogy nem volt semmi a hagyatékban. Ha van eszük, akkor onnantól békén hagynak.

Merti2025 # 2025.07.06. 13:50

Tisztelt Osztap!
Nagyon szépen köszönöm a választ, így már teljesen érthető számomra.
Ezt a tényt közlöm a Fundamentával és semmilyen nyilatkozatot nem írok alá.
Nekem ebből a hitelből ki kell maradnom, hisz ottvannak a tényleges örökösök és a jelzáloggal terhelt megörökölt lakások.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.07.07. 06:52

Aki ajándékot kapott, attól még nem lesz örökös. Ha nem volt végrendelet, akkor te vagy az örökös. De ezt osztap is mondta már.