Gyermekelhelyezés - Gyámügyi tehetetlenség

hoppáréka # 2009.04.27. 07:13

Kedves Grád András!

Köszönöm válaszát,így még biztosabb vagyok jól tettem,hogy nem rohantam a rendőrségre,és megfontoltan cselekedek majd,mert mindennek eljön a maga ideje.

Akkor még egy kérdés kedves fórumozók:

Két gyermekem van(13 és 9 éves),akik 2éves hivatalos szervek húzgálása után(apuka feljelentései alapján),apukára besoklatak.....Hallani sem akarnak az a apukáról,illetve megmondják neki,hogy nem akarnak menni vele a kapcsolattartásra,valamint a telefonos beszélgetések is korlátozódtak,"nem szeretnék veled beszélni"mondatokra a gyermekek részéről.Mint kiderült az édesapa érzelmileg zsarolta gyermekeit,életükre esküdöztette őket,hogy mindent megtesznek apának.(anya ellen nevelés)
Próbálom gyermekeimet a kapcsolattartás előtt ösztönözni,hogy menjenek,de ők nem hajlandóak.
Én nem fogom az energiámat ilyen emberre pocsékolni,meg a hivatalokra,nekem itt a két gyermekem,csak játssza apuka a buta játékait,egyszer csak megunja.
A gyámhatóság szerint a gyermeknek el kell mennie!
De hogyan? Lökjem ki a gyermekeimet?
Én nem akadályozom a kapcsolattartást,ezért rendőrt nem tud hívni.
A feljelentést megteheti,hogy gyermekei nem akarnak hozzá menni?
Érdekes,mert a gyámhatóság sem tudott érdemleges választ adni,hogy ilyenkor mi a teendő.
Szeretném,ha mindenki elmondaná a véleményét.
Köszönöm:Hoppáréka

ana001 # 2009.04.27. 04:27

Köszönöm a választ Obudafan:)
Szeretném ha segítenétek abban is ,hogy mire számíthatunk egy olyan gyerek lehelyezési perben,ahol az anya nem foglalkozik a gyerekkel mert koszosak a ruhái,a gyerek nem tartja be az általános higiéniai szabályokat,és leromlott a tanulmányi eredménye,iskolában is egyértelműen kijelentik,hogy nincs foglalkozva vele.
Lehet egyáltalán ennyi elég arra,hogy egy édesanyától elvegyék a gyereket és az édesapja nevelje?Valamint az apa regisztrált munkanélküli sajnos.De a családunk összes jövedelme nem kevesebb,mint az anya keresete,illetve jövedelme.Ez rontja az esélyeket ugye?

Grád András # 2009.04.26. 10:16

Kedves Hoppáréka!

"ha alkalomadtán nem viszi vissza időben egy láthatásról, azonnal fordulj a rendőrséghez"

Ez bizonyára igen hasznos tanács, ha valaki neurotikussá (mai nevén: szorongásos zavar) akarja tenni a gyermekeit, a magam részéről inkább azt javasolnám, hogy ilyenkor hívja fel előbb, hogy nem keveredtek-e dugóba. Olyannal ugyanis még nem találkoztam, hogy a rendőri fellépés jót tett volna a gyereknek (a rendőrök nem óvónénik, nem erre vannak kiképezve), olyat viszont, hogy ennek hatására ágybavizelő, dadogó stb. lett annál többször!

A külföldi út útlevél nélkül egyébként 14 éves kor alatt jogellenes (mivel még nincsen személyi igazolványuk), de ennek nem a rendőrségi beavatkozás az ellenszere. Abban viszont egyetértek D.Andival, hogy a végleges elvitellel való fenyegetés kizárólag az Ön bosszantását/idegesítését szolgálja. Nem kell komolyan venni, arról nem is beszélve, hogy ha megtenné, bűncselekményt követne el, a gyereket meg visszahoznák a New Yorki Egyezmény alapján. Úgyhogy: Nyugi! (Az egész vihar egy kanál vízben, foglalkozzon hasznosabb dolgokkal!) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.04.26. 10:04

Kedves Tiborimoni!

Ha még nem volt gyermekelhelyezés, elvben bármelyikük jogszerűen tarthatja magánál a gyermekeket. Az önkényes, megállapodás nélküli elköltözés nem a legjobb ötlet. Jogilag lehetséges ugyan, de a gyerekek biztosan megsínylik. Ráadásul ha bizonytalan körülmények közé költözik, pl. albérlet a gyermekelhelyezésnél sem biztos, hogy jót tesz majd Önnek. Az állampolgárság mindezek tekintetében tökéletesen közömbös. (Mellesleg ha ilyen fontos az állampolgársága, nem világos, miért ment hozzá.) Fenyegetni ugyanakkor senkinek semmilyen állampolgársággal sincsen joga Önt, viszont a gyermekek elhelyezéséről nem Ön és nem is a férje, hanem a bíróság dönt. Ha el akar válni, célszerű lenne a pert minél előbb elindítani, ott ugyanis a bíróság akár ideiglenes intézkedéssel is rendezheti az elhelyezést a per tartamára. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

hoppáréka # 2009.04.26. 06:29

Kedves Fórumozók!

Kérdésem a következő:Ha az apuka kapcsolattartás alatt gyermekeit külföldre vitte útlevél nélkül(13 és 9 évesek)evvel veszélyeztette-e a kiskorúakat,ha igen hová forduljak félelmemmel,mert már többször megfenyegetett,hogy ha elviszi a gyermekeket soha többé nem látom őket,mert elviszi más országba.
A gyermekeket nálam helyezte el a bíróság a válás kimondásakor.

Tiborimoni # 2009.04.25. 18:49

Kedves Segítő,

Információt szeretnék kérni.
A férjemtől el szeretnék válni van két gyermekünk, 5 és 7 évesek. Szeretnék elköltözni minél előbb a mostani párommal. A férjem folyamatosan fenyeget minket (erről van hanganyag is) félünk tőle. Ő egy román állampolgár. Félek attól is hogy ha elköltözöm a gyermekeket elviszi..milyen lehetőségeim vannak? A férjem nálunk lakik, édesanyámé a lakás. kitenni nem tudom őt mert anyám nem engedi. Így nekem kell költöznöm. Elakadtam és sajnos a félelemtől nem tudom merre induljunk.
Kérem segítsenek milyen lehetőségeim vannak ebben a helyzetben.
Köszönettel: Mónika

Zoltán György # 2009.04.25. 12:33

Pirelli!

Az elmúlt időszakban hozott-e valamelyik bíróság azonnali, ideiglenes határozatot a gyermek elhelyezéséről?

Ameddig nincs ilyen, addig egyértelműen nem számít emberrablásnak.
Ha nála helyezik el ideiglenesen, akkor pedig pláne nem számít annak.
S nem utolsó sorban az a kérdésem; Hova helyezzék a gyermeket, ha együtt laknak???
Mindenképp el kell jönni, s kérni a kapcsolattartás írásos szabályzását!

Üdv!

ObudaFan # 2009.04.25. 09:56

Felperes és alperes neve, lakcíme, a határozott kereseti kérelem, így a gyermek neve és személyes adatai és a születési anyakönyvi kivonata mellékelve, a címzett bíróság neve és a hatáskört, illetékességet megalapozó körülmények.

ana001 # 2009.04.25. 02:44

Üdvözletem!
Próbáltam keresni iratmintát,de nem találtam.
Azt szeretném megtudni mi szerepeljen mindenképpen egy gyermekelhelyezés végett beadott kérelemben?
Köszönettel

pirelli # 2009.04.21. 13:26

Üdvözletem kedves fórumozók s kedves ügyvéd urak!

Kicsit eltűntem de sok volt az elintézni valóm.
Egy kérdésem lenne még ha nem gond.
Például tegyük fel hogy hogy én együtt élek egy nővel s van egy 4 éves közös gyerekünk s a hölgy úgy dönt hogy lelép és elviszi a gyereket is csak úgy szó nélkül az emberrablásnak számít?

(Terméseztessen utána mikor már biztonságban van akkor megmondja mindenkinek hogy hol van)

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel és tisztelettel: pirelli

Grád András # 2009.03.23. 11:26

Kedves Pirelli!

Ha a hölgy elvileg nem közömbös az Ön számára, akkor elvileg tényleg érdemes lenne leülni vele megbeszélni, hogy elvileg mit is szeretne, mert nagyon úgy tűnik, hogy elvileg az orránál fogva vezeti Önt! :-) Üdv:

pirelli # 2009.03.23. 11:16

Köszönöm a hozzászólásokat s a segítséget s azt hiszem el kell beszélgetnem a "hölgy-el" JÓ(!) alaposan.Csak az a baj hogy nem közömbös számomra a "hölgy" már......

Üdv.:pirelli

ObudaFan # 2009.03.23. 10:49

Moni0701

Hát egyeztessetek a gyámhatósággal.

ObudaFan # 2009.03.23. 10:46

pirelli

Az információid biztos, hogy minimum hiányosak. Így meg aligha fogsz értelmes válszt kapni.

Moni0701 # 2009.03.22. 20:02

Tisztelt Fórumozók!
Történetem a következő. Két és fél éves kapcsolatom alatt teherbe estem, ezután a párom elhagyott. Terhességem alatt megismerkedtem jelenlegi párommal. Azóta megszületett a pici, aki most egy hónapos. A bíróságra belett adva a gyermek elhelyezési kérelem. A szüleim házához vagyuk bejelentve, de gyakran elszoktunk menni a páromhoz a kicsivel. Az lenne a kérdésem, hogy ha pont akkor jönnének ki a gyámügytől amikor nála vagyunk, akkor abból származna-e valami problémánk.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel

Móni

lajoska32 # 2009.03.22. 19:18

Szerintem gyorsan költözz el vagy 200 km-re,cseréld le a telefonszámod,aztán keress egy rendes lányt!Szerintem.

monalisa1 # 2009.03.22. 18:06

Mi az hogy nem tud eljönni "a" pasitól?... Tán a nap 24 óráján a szoknyáját "vigyázza" a pasi (...) vagy férfi létére a gyermek mellett tüsténkedik non-stop? Ugyan már, gyáva nyúl az a hölgy, valamint kétfelé húz a szíve - vagy milye is?...

Lehet hogy volt a bíróságon, de mivel eredmény semmi, lám képtelen érdemi elhatározásra jutni.

Hiba volt nem védekezni - sőt egyáltalán..., mert ha bebizonyosodik, hogy tényleg tőled a gyermek akkor mondhatni befűrödtél EZZEL a nővel - lesz még bajod, problémád vele a későbbiekben is elég.

Ha a harmadik "lányszöktetés" is megtörténik - kettőtök dolga, de tudnám javasolni: ne magadhoz vidd hanem próbálj neki semleges helyen befogadást találni.

Ha nem tőled a gyermek mondj egy hálaadó imát a Teremtőnek.

Monalisa
laikus hozzászóló

pirelli # 2009.03.22. 16:33

Tisztelt Grád András úr!

A teljes történet:

A hölgy kétszer elszökött az élettársától a gyerekkel együtt...én segítettem neki elszökni s lakhelyet is biztosítottam neki mind a kétszer...elkísértem a bíróságra hogy beadja a gyermekelhelyezést stb...
Elvileg be is adta...legalábbis volt bent a bíróságon s azon belül az irodában....
Az élettársa eltűntként bejelentést tett a rendőrségen de mi szóltunk a rendőröknek hogy megvan nincs elveszve csak elmenekült..a rendőrség jegyzőkönyvet vett föl és a rendőrség le is zárta az ügyet majd 2 hét múlva a hölgy visszament az élettársához mert elvileg azt mondták neki a bíróságon hogy biztosítani kell az apának a láthatást addig amíg nincs jogerős ítélet...a hölgy azóta az elmondása szerint nem jöhet el mert a pasi nem engedi el a gyerekkel és a gyámügy is azt mondta neki (elvileg,bár már kételkedem) hogy ha elszökik a gyerekkel vagy ha otthagyja a gyereket akkor 90% hogy elveszíti a gyermeket.
Most ott tart a dolog hogy a hölgy elvileg megint elakar jönni onnan és a segítségemet kérte....
Közben kiderült hogy babát vár de elvileg nem a mostani élettársa az apa hanem én....

Tudom,érdekes történet de ez igaz sajnos s tanácstalan vagyok...

A hölgy a mai napig írogat,hív telefonon vagy éppen az anyukájával üzenget nekem....

Most akkor hazudott a hölgy a bírósággal s a gyámüggyel kapcsolatban?...

Ez a teljes történet tömören..s nem tudom hogy mit tegyek........vagy hogy mit higgyek....

Üdv.

Grád András # 2009.03.22. 13:56

Kedves Pirelli!

Nem tudom, hogy "csak" egy kreált ügyről van szó a valóságos helyett, vagy pedig alapvető dolgokat rosszul tud. A bírósági eljárást a gyámhatóságnak semmiféle jogköre nincsen megszüntetni, ez eleve fogalmilag kizárt. Vagyis nem tudjuk, mi történt a valóságban, csak egy dolog biztos: Az, amit leírt, biztosan nem igaz! Ha a hölgy indította a pert, és utóbb elállt tőle, akkor a perbebocsátkozás után a másik fél hozzájárulásával, annak előtte anélkül is megszünteti a bíróság a pert. Lehet, hogy ez történt, nem tudom. Ami biztos, hogy pert kell indítania gyermekelhelyezés iránt, és abban a perben a bíróság ideiglenes intézkedéssel nála helyezheti el a gyermeket. Ez az alkoholista-terrorizálja-de-a-gyámhatóság-őt-fenyegeti történtet ismét egészen biztosan nem igaz, de hogy mi a valóság, az a leveléből még ennyire sem derül ki. A gyakorlatban ugyanis a gyámhatóságok lényegesen inkább az anya jogait szokták védeni, kivételt eddig nem láttam. Olyat viszont igen, hogy az egyik fővárosi kerületben a gyámhatóság vezetője saját maga is hosszabb ideje gátolja az elvált férje kapcsolattartását. A többi sejthető... Üdv:

pirelli # 2009.03.22. 13:07

ObudaFan :

A bajai bíróságra belet adva a papír a gyermekelhelyezésről de a gyámügy megszüntette mondván hogy elmenekült a gyerekkel együtt a hölgy az apától..igy a hölgy hogy ne veszítse el a gyereket visszament az élettársához de már annyira kikészült hogy nem bírja tovább ott.....
Nagyon szeretnék neki segíteni valahogy de én kevés vagyok hozzá sajnos....

lajoska32 :

Papír nincs az élettársi kapcsolatról..a hölgy s a gyermek lakcímkártyáján az élettárs lakása szerepel (albérlet)

lajoska32 # 2009.03.22. 12:05

Van papírjuk az élettársi kapcsolatról?Mi szerepel az anya,meg a gyerek lakcímkártyáján címként?Helyi szociális központban kérjen segítséget,kicsit többet szeretnek dolgozni,mint a gyámügyesek.

ObudaFan # 2009.03.22. 11:28

Pert kell indítani a házasság felbontása iránt, és abban kérni, hogy a bíróság hozzon az elhelyezésről ideiglenes intézkedést. Amíg pedig ez nem valósul meg, addig a gyámhatóságon kell bizonyítani, hogy az apa tényleg iszik, verekszik, stb. és ott kell ezügyben segítséget kérni, de ha a helyzet nagyon súlyos, akár a büntetőfeljelentés is indokolt lehet.

pirelli # 2009.03.22. 09:58

Tisztelt fórumozók!

Egy ismerősön nevében írok s kérném a tanácsukat.Az említett hölgy elakarja hagyni az iszákos verekedős,agresszív élettársát..a bökkenő az az hogy van egy közös gyermekük és a gyámügy azt mondta ha elszökik a gyerekkel az apától akkor elveszik tőle a tárgyaláson de ha elszökik a gyerek nélkül akkor is elveszik ....

A kérdésem a következő lenne:

• Létezik ilyen,tehet ilyet a gyámügy?
  • Van ere valami olyan megoldás hogy a hölgynek ne keljen ott maradnia?Az élete teljesen romokban van már sajnos úgy mint testileg s úgy mint lelkileg is.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:Pirelli

43210 # 2008.07.01. 12:02

csak húzzák halasztják a határozat kiadását, pedig nekem intéznem kellene a hivatalos dolgokat. Iskolába íratás, iskolalátogatási kikérése, családi pótlék stb.

... és a határozatot miért küldeik meg egyáltalán egy idegennek????

Egyjogász # 2008.06.30. 15:34

Hát ma már azért talán nem úgy mennek a dolgok, hogy a helyi gyámügyes nem úgy - és nem a jogszabályok abszolút betartásával - jár el a helyi főrendőr ügyében mint pl. a helyi bolti eladó ügyében.

A "jogállam" pont erről szól.

Vagy már megint túl naív vagyok???