Gyermekelhelyezés - Gyámügyi tehetetlenség

marcika # 2008.06.30. 14:06

Nem is értem miért nem fordult eddig a bírósághoz?

Csjt. 72/A. § (1) A gyermek elhelyezéséről a szülők döntenek. A szülők megegyezésének hiányában a bíróság a gyermeket annál a szülőnél helyezi el, akinél a kedvezőbb testi, értelmi és erkölcsi fejlődése biztosított. Ha a szülőnél történő elhelyezés a gyermek érdekét veszélyezteti, a bíróság a gyermeket másnál is elhelyezheti, feltéve, hogy ez a személy a nála történő elhelyezést maga is kéri.134
(2) A gyermek elhelyezésének megváltoztatását abban az esetben lehet kérni, ha azok a körülmények, amelyekre a bíróság a döntését alapította, utóbb lényegesen megváltoztak, és ennek következtében az elhelyezés megváltoztatása a gyermek érdekében áll.
(3) A gyermek elhelyezése, valamint az elhelyezés megváltoztatása iránt a szülő, a gyámhatóság és az ügyész indíthat pert.
(4) Ha a gyermek elhelyezése érdekében azonnali intézkedésre van szükség, a bíróság soron kívül, ideiglenes intézkedéssel határoz.

43210 # 2008.06.30. 11:28

A probléma egy hónappal ezelőtt kezdődött. De leírom sorban, előzményekkel együtt.

1997-ben váltam el volt feleségemtől, aki még abban az évben férjhez ment. Az úr a helyi rendőrség tisztje volt.
Egy közös gyermekünk volt, aki a váláskor másfél éves volt. Sajnos esélyem nem volt, hogy megkapjam, így az édesanyjánál maradt.

Idén május 27-én két és fél év betegség után a volt feleségem meghalt, és én úgy gondoltam, hogy a lányom jön hozzám.

Itt meg kell hogy jegyezzem a kapcsolatot folyamatosan tartottam a lányommal, rendszeresen járt hozzánk, és a törvényi feltételeknek is eleget tettem gyerektartás és még azon felül is küldtem pénzt.

Gondoltam, hogy ez ilyen egyszerű. Csakhogy a volt feleségem férje azt szeretné, hogy a gyermek maradjon ott. Most hatodikos, ha nyolcadikos lenne és a suliból pár hónap lenne hátra én is azt mondanám. De két év hosszú idő nagyon.
Ő azt mondja döntsön a gyerek, hol szeretne maradni, és közbe az anyja halálával manipulálja, és azzal, hogy ne szakítsuk ki az iskolából.
Amikor a kislány nyaral valahol tudok vele rendesen beszélgetni telefonon, de amikor újra nála van csak annyit mond a telefonba, hogy igen, nem. Nagyon rossz ez.

A gyámügyre is bejelentkeztem, ott jegyzőkönyvet vettek fel és kértem a szülői felügyeleti jogom felélesztését. Ez megtörtént, mégis rá 2 hétre új jegyzőkönyvet vettek fel, hasonló tartalommal, sőt a gyámügyes odahívta a volt feleségem férjét, hogy beszéljük meg a gyermekelhelyezést. Ő szintén előadta a ne szakítsuk ki a gyereket a világából szöveget, és ragaszkodik a lányomhoz, arról persze nem beszélt, hogy a volt feleségem miatt annak ideján két kisfiát hagyta ott.

Szóval nem jutottunk közös nevezőre, mert én nem mondok le a gyerekemről. Erre a gyámügyes Dr. XY hölgy azt mondta, hogy szoktassuk fokozatosan hozzám a gyereket, aki egyébként szeret nálam lenni. és csak szeptemberben költözzön hozzám. Igaz az már nem érdekelte, hogy az új sulit és a hivatalo9s dolgokat hogyan intézem.

Ma Dr. XY felhívoitt, hogy nem -e tudok küldeni egy halotti anyakönyvi kivonatot a volt feleségemn haláláról, mert ilyen nincs neki. Monsom nekem sincs, hiszen én nem kapok, csak a férje, és beszerezni sem tudom. Azt mondta az bajh, mert -e nélkül nem tudja kiadni a határozatot. Úgyhogy ő majd beszerzi. (több mint egy hónappal a haláleset és az én bejelentésem után)

Közölte azt is, hogy a határozatot ki fogja küldeni, de a volt férjnek is megküldi, mert nem akarja, hogy megfellelbezzék.

Csak azt nem tudom, hogy neki miért küldi meg, hiszen nem volt nevelője a gyereknek. A gyermek nevelője a volt feleségem volt, ő "csak" a férje volt, nem a nevelőapja. (bár az iskolai bizonyítványba gondviselőnek és apának a férfit írták be)

A határozatot a férj gondolom megfellebbezi ez határidő, az elbírálkás határidő, és így minden szempont előtérbe lesz helyezve, kivéve a lányomé.

Amikor ezt elmeséltem egy ügyvéd barátomnak, mosolyogva megkérdezte, hogy mennyit kapott ezért Dr. XY gyámügyi előadó hölgy, ugyanis ő nem kezdeményezhet ilyesfajta megbeszélést, és már ki kellett volna kérni vagy hivatalosan vagy a férjtől a halotti anyagkönyvi kivonatot.

A férj egyébként ma ugyanazon város egyik főrendőre ahol Dr. XY él és dolgozik.

Én abszolút nyitott vagyok mindenre, a kislányom azóta is tartja az édeanyja családjával a kapcsolatot, most volt ott nyaralni is, és a jövőben is mehet amikor akar. Ezt ő is és a család is tudja.

Viszont a férj ragaszkodik a lányomhoz. (Ja, ő 50 éves és dolgozik, nálunk a feleségem gyes-en van, el tudja látni, rendezett körülmények között élünk egy családi házban, és a kislányom szeret nálunk lakni.)

Segítséget kérek tisztelettel!!!!