Tisztelt Fórumozók!
Egy komplikáltabb ügyben szeretnék tanácsot kérni. Próbáltam már utánaolvasni, de nem találtam ehhez az esethez hasonlót, így az Önök segítségét szeretném kérni.
Nappali tagozatos egyetemista vagyok, a szüleim már évek óta külön élnek, az apám gyerektartást nem fizet és nem hajlandó édesanyámmal szóba állni semmilyen ügyben sem, mindennemű megkeresését — legyen az postai úton, email vagy sms formájában, teljes mértékben ignorálja. Kisvállalkozóként a saját cégébe alacsony jövedelemmel van bejelentve, semmi nincs a nevén. A beszélő viszony köztem és apám között az évek során megromlott, de velem (ha megkeresem) még hajlandó kommunikálni, a saját feltételei szerint.
A nevemen levő ingatlanon mindketten haszonélvezők egyenlő mértékben. Én és az édesanyám lakunk benne, apám soha nem is lakott benne. Mindent édesanyám fizet egyedül, számlákat (amik apám nevén vannak saját kérésére), építményadókat, a ház karbantartási és teljes felújítási költségeit, stb. Nemhogy apám nem száll bele, hanem minden megkeresést figyelmen kívül hagy, ahogy azt is, hogy jeleztük, az (akkor még szigeteletlen) házat nem tudjuk fenntartani, az elektromos fűtés télen 150-200 ezer forintra rúg, és az első buszmegálló innen a hegyről két kilométerre van, amihez időjárástól függetlenül kell minden nap gyalogolnom, mivel édesanyám nem mindig tud felhozni iskola után a munkaidő beosztása miatt. Szeretnénk eladni a házat, és ingatlanos javaslatára a zökkenőmentes eladás érdekében szerettük volna, hogy tehermentesen legyen hirdethető, ám az apám nem volt hajlandó írásba adni, hogy le fog mondani haszonélvezeti jogáról, így a potenciális vevőnk is idővel továbbállt, pedig már a szerződéskötés időpontja is ki volt tűzve. Csak a ránk és a helyzetünkre való tekintettel nem indított pert, de figyelmeztetett, hogy más lehet megtenné. Így nem is mertük tovább hirdetni a házat. Az évek során teljesen felújítottuk, most ősszel szigeteltük is, új nyílászárókat kapott, beszereltettünk hűtő-fűtő klímát, minden pénzünket beletettük, hogy élhetőbb legyen. Próbáltam az apámmal több ízben beszélni az ingatlan eladása ügyében, de falakba ütköztem minden alkalommal, mivel ő előre nem hajlandó semmit aláírni, a tényleges okát nem sikerült kiderítenünk, a pénz pedig különösebben nem érdekli. Majd amikor lesz újra konkrét vevő, akkor majd “hívja fel őt és megbeszéli vele”, folyamatosan ezt nyomatékosítja. Mivel ez így egy patt-helyzet, amibe csapdába vagyunk szorulva, ezért kénytelenek vagyunk a jogi lehetőségeinket mérlegelni.
Mivel azt látom, hogy a haszonélvezeti jogtól való megfosztásra nincs mód és évekig elhúzódva rendkívül költséges is lenne, ezért az lenne a kérdésem, hogy van-e ráció abban, hogy gyerektartás nem fizetése miatt indítsunk eljárást ellene és (mivel nincs semmi az ő nevén), ezért a haszonélvezeti jog ráeső értékének egyösszegű kiegyenlítésével legyen esély ennek az egésznek a mielőbbi, megnyugtató lezárására? A válaszokat nagyon várom. További szép napot mindenkinek.