Amíg az apai jogállás betöltetlen, addig igen.
Örökbeadási és örökbefogadási nyilatkozat
- 1
- 2
Köszönöm! De akkor itt nem csorbulnak a vér szerinti apa jogai? A vér szerinti anya akkor és úgy adja örökbe a gyereket akár a tudta nélkül, ahogy akarja?
Ellinida, az örökbefogadás után hiába tenne a biológiai apa elismerő nyilatkozatot; de nem is tehet, ha egyszer az apai státusz be van töltve.
Ha nem adózol, miből vonnád le az adókedvezményt? A gyermeket akkor lehet örökbe fogadni, ha a szülő lemond róla.
OFF
Gyorsan sikerült pótolni a lelépett apát.
ON
Tisztelt illetékesek.
13 hetes kismama vagyok, az apuka most hagyott el minket.
Érdeklődnék, hogy én akinek nincsen semmilyen munkaviszonyom, igényelhetem e a magzat után a családi adókedvezményt? Illetve a jelenlegi párom nevére vehetné e a gyermekemet? Köszönöm
Kedves fórumozók! Egy kérdésem lenne:
Ha örökbefogadsz egy gyereket, az anya lemond róla, viszont a vérszerinti apa az örökbefogadást követően elismerő nyilatkozatot tesz, és bebizonyosodik a vér szerinti apasága, akkor érvénytelenné válik az örökbefogadás?
Vagyis vér szerinti anya örökbe adja a gyerekét. A vér szerinti apa nem egyezik bele, és nincs is az anyakönyvben apaként bejegyezve, mert nem tett elismerő nyilatkozatot a terhesség alatt. De miután megszületik a gyerek, és nyíltan az örökbefogadó szülőkhöz kerül, a vér szerinti apa pedig jelentkezik a jogaiért és a gyerekért, akkor mi van? Ő nem mondott le róla, sőt felvállalná.
Köszönöm a válaszokat!
Tisztelt Illetékes !
Kaptam egy végzést a gyámügytől, családi jogállás rendezés miatt kell megjelennem a örökbeadás miatt, kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mit kérdeznek a gyámügyön, és mire vagyok köteles válaszolni és mire nem. A pici nem a lakóhelyemen született, és a születési helyen, már voltam bennt a gyámügyön, az örökbefogadó szülőkkel, mégis a levélben az szerepel, hogy az Illetékes gyámügy, ahol el lett intézve, miért írt a lakóhelyem szerinti gyámügynek, hogy indítson eljárást családi jogállás rendezése ügyben. Miért van szükség eljárásra? Származhat ebből nekem valami problémám? Az indoklásban szerepel továbbá hogy belföldi jogsegély iránti kérelem. Ez mit jelent pontosan? Miért ezzel a szöveggel kereste meg az ügyintéző gyámivatal, a lakóhelyem szerinti gyámhivatalt? Előre is köszönöm a segítséget és a hozzáértő illetékes válaszát,tanácsát.
Tisztelettel : Melania
Tisztelt Illetékes!
Örökbeadtam a babámat, alapítvány segítségével, az apa tudta nélkül, sajnos én nem tudtam volna felnevelni, nagyon nehéz döntés volt s nagyon fáj, de neki ebben a helyzetben ez volt a legjobb döntés. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy ebből származhat-e valami hátrányom, családjogi ügyvédet is megkérdeztem, egyáltalán semmi hátrányom nem származhat belőle, apasági nyilatkozat sem volt, az apa nem volt megnevezve sehol sem. Másik kérdésem az lenne, ha az apa bemegy a gyámügyre utánam és a baba után érdeklődni, adnak neki bármilyen felvilágosítást? A baba nem ott született ahol a lakhelyem van, így nem is a lakóhely szerinti gyámügyün voltam bennt. Ha bírósághoz fordulna tud ellenem pert indítani? Előre is nagyon köszönöm segítségüket !
Nekem ez így nem áll össze.
Ha tudta, hogy terhes vagy akkor keresni fogja a gyereket, vagy nem?
Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)
Kedves Megara !
Az apának ahhoz is joga lett volna, hogy a terhességem alatt segítsen, se ennivalóban, se abban nem segített, hogy ruhát tudjak venni magamnak, szívem szerint megtartottam volna, senki ne legyen ebben a helyzetben, a szívem megszakad a pici után, nem azért adtam örökbe mert én nem akartam Őt, hanem anyagi okok miatt. Az apa iránt nincs lelkismeretfurdalásom, van más miatt, hogy nem tudnám neki megadni amire szüksége van !!! Sajnos. Tudom, hogy jó helyre került, ahol már most mndent megtudnak neki adni.
melany27
Igenis származik belőle hátránya, csak az nem anyagi, hanem lelkiismereti.
Legalább az esélyt meg kellett volna adni az apának, hogy magához vehesse a gyermeket.
Ha ő is lemond róla, akkor tiszta lelkiismerettel kereshetett volna örökbefogadó szülőket.
Ez már csak magánvélemény a jog elötti egyenlőségről:
Ha egy nő "véletlenül" teherbe esik, megtarthatja a gyereket az apa akarata ellenére, akit min. 20 évre szóló tartásdíjjal büntetnek. Ezt még értem, mert miért nem volt annyi esze, hogy ő védekezzen.
De ha egy nő az ő gyerekét hordja, nincs joga legalább tudni róla?
Örökbe lehet adni úgy egy gyereket, hogy semmilyen hivatal nem kíváncsi rá, az édesapa vajon nem akarná felnevelni?
Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)
Véleményem szerint az apának lehetne éppen nem vagyoni kárigénye, de az apaságát sem fogja tudni bizonyítani egy titkos örökbefogadás esetén.
Tisztelt Illetékes!
Örökbeadtam a babámat, alapítvány segítségével, az apa tudta nélkül, sajnos én nem tudtam volna felnevelni, nagyon nehéz döntés volt s nagyon fáj, de neki ebben a helyzetben ez volt a legjobb döntés. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy ebből származhat-e valami hátrányom, családjogi ügyvédet is megkérdeztem, egyáltalán semmi hátrányom nem származhat belőle, apasági nyilatkozat sem volt, az apa nem volt megnevezve sehol sem. Előre is nagyon köszönöm segítségüket !
„Sajnos arra az elhatározásra kellett jutnom, hogy szeretném örökbeadni születendő gyermekemet.”
Amíg az apai jogállás nem betöltött, addig sajnos az apa nem élhet a jogaival. Így addig van önnek esélye arra, hogy büntetlenül olyan családhoz lepasszolja a nem kívánt gyereket, akiket nem ismer.
Ha albérletben lakik akkor mi van? Nincs mindenkinek lakása.
Véleményem szerint valószínűleg jobb helyen lenne a gyermek a másik szülőnél, még akkor is, ha ön alkalmatlannak gondolja.
A szülői alkalmasság-alkalmatlanság eldöntése egyébként nem a másik szülő kompetenciája.
Ez önnek is egyszerűbb lenne, hiszen a gyermekével találkozhatna (míg titkos örökbefogadás esetén többé soha), és az összes kötelezettsége kimerülne egy viszonylag alacsony tartásdíj megfizetésében.
Attól ne féljen, hogy a gyermeket állami gondozásba adják, hiszen ha az apa nem tudna róla gondoskodni, akkor önhöz helyeznék vélhetően el.
A gyermeknek ez lenne a legjobb, bár gyanítom, nem ez a fő szempont. (ami nem kicsit felháborító)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Szerintem a nem vagyoni kárigény meg fog állni, a mértéke lehet kérdés.
eltünt a hozzászólásom
szóval gyámhivatalhoz (ha ők az illetékesek) bemenni és ők elmesélik neki, mennyi esélye van megkapni a gyereket, mik a feltételei
2 leírod milyen anyagi vonzatai vannak, ha te neveled (gyerektartás) illetve, ha ő neveli a gyereket
hátha elretten tőle
említettem neki, de hallani sem akar róla, tudom, most mindenki elítél, de nem tudná felnevelni és ellátni, lakással sem rendelkezik.
leülni és beszélni vele nem megoldás?
Nem szeretném az apa elől eltitkolni a gyermeket, de rövid időn belűl tőle vennék el, és Én nem szeretném ha állami gondozásba kerülne. Segítséget és tanácsot szeretnék kérni, hogy ne kerüljek bajba, mivel 2 gyermekem is van, akiknek szükségük van rám. Előre is köszönök mindent !
Hmmm. Eltitkolni az apa elől a gyermekét nem jogellenes? Sajátos felfogás. Hogy nevezed? Extrafeminizmus?
Még valami, ami kimaradt az előzőből: a nem vagyoni kártérítésnek az a feltétele, hogy "jogellenes magatartás" véleményem szerint nem áll meg, ugyanis nincs jogellenes magatartás. Az anyának a Családjogi törvényben biztosított joga, hogy lemondjon a gyermekéről, és hozzájáruljon az örökbefogadásához, jogellenességről tehát szó sincs.
Picit vitába szállnék örökbefogadás ügyben. Főleg, hogy ketté kellene bontani a dolgot. Egyik dolog, hogy az anya nem köteles megnevezni a vér szerinti apát. A gyermek családi jogállását a gyermek 3 éves koráig bármikor rendezheti, akár képzelt személy apaként történő bejegyeztetésével is. A vér szerinti apának - ha mindenképpen akarja, hogy apai státusza bekerüljön az anyakönyvbe - lehetősége van pert indítani apaság megállapítása iránt, ehhez azonban tudnia kell a gyermek születési adatait. A vérvizsgálatnak, DNS vizsgálatnak igen tetemes költségei vannak.
Másik kérdés a konkrét örökbefogadás. Az anya már a gyermek megszületése előtt is lemondhat a gyermekről és hozzájárulhat az általa ismeretlen személy által történő örökbefogadásához. Ezt a nyilatkozatot bármelyik gyámhatóság előtt meg lehet tenni, és a baba hathetes koráig vissza lehet vonni. Utána már NEM, a picit örökbeadják. A vér szerinti anya nem tudhatja meg azt sem, hogy kinek, azt sem, hogy mikor adták örökbe. Ez az örökbefogadás titkos módja. (Az ilyen örökbefogadó szülők előzetesen már átestek egy ún. alkalmassági eljáráson.)Az ilyen lemondó nyilatkozat birtokában általában a kórházból már egyenesen az örökbefogadókhoz kerül a baba, és amennyiben a vér szerinti szülő a gyermek hathetes koráig nem vonja vissza a lemondó nyilatkozatot, egy-két nap múlva, már meg is történik az engedélyezés, és onnantól az örökbefogadók lesznek vér szerinti szülőként bejegyezve.
Természetesen nyílt örökbefogadás is lehetséges, ez esetben a szülő tudja és ismeri az örökbefogadó szülőket, együttesen kell megjelenniük a gyámhivatalnál, és megtenni a nyilatkozatokat. Ezt a nyilatkozatot azonban nem lehet visszavonni.
Nincs mit.
Köszönöm szépen a segítségét, türelmét, válaszát ! Minden jót és szép napot önnek !
Még egyszer: szerintem nem valósul meg a családi állás megváltoztatása, de annak egyébként semmi köze ahhoz, hogy volt-e együttélés.
A gyámhatóság, és nem az anyuka dolga az apuka alkalmasságának a megítélése.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02