Válás és vagyon megosztás


monalisa1 # 2008.08.16. 19:33

Na látod: normális szülő...

Mi a fenének szültél annak a pasinak három gyereket?! (Vagy lehet hogy csak magadnak hármat...)

Szóval semmi közöm hozzá - írásban gondolkodtam csak. Jó éjt.

monalisa1 # 2008.08.16. 19:30

Nyugi. Te anno leírtál valamit, én mint kívülálló tettem egy magánjellegű megjegyzést - ennyi. (A részletek nem tartoznak rám, se pro se kontra.)

Számomra a történet csak mint koruzium...

Lisall # 2008.08.16. 19:08

na írtam aztán eltűnt a szöveg a balfenéken...

szóval, minden tiszteletem mellett ami az itt kifejtett aktivitásod , belefektetett időd és energiád miatt illet téged, ezt a többesszámot és minősítést visszautasítom.

Nem gondolod hogy ilyet egy normális szülő kitalál és bead a bíróságra? Az ex ötlete volt, de ha emlékszel, a másik fórumon a közhangulat teljesen rendjénvalónak és igazságosnak gondolta :) de mind1. Elgondolkodtam hogy talán én vagyok értetlen és életszerűtlen.

Minden fórumon próbáltam megakadályozni, fellebbeztem és a másodfok visszatett a bírónőhöz új elbírálásra. (Főleg hogy esélyem sem volt kifejteni az ellenérveket mert azon az eredeti tárgyaláson nem lehettem ott)

monalisa1 # 2008.08.16. 18:41

A tulajdonrészt magához váltja, vagyis megvásárolja. (Én ezt jobban nem tudom leírni.)

A tulajdonostársnak elővásárlási joga van., pl. x összeg amiért eladnák a lakástulajdon-részt, ha arra esetleg külső személy is ajánlatot tesz (???), a tulajdonostárs ha megajánlja az x összeget, a másik vevőjelölttel szemben ővé az a tulajdoni hányad (is).

Amíg élek el nem feledem a kietlen téli parkolóban történő átadás-átvétel történetet... (Nem csak a gyerekekkel bántatok "embertelenül" hanem egymással is - semmi közöm hozzá.)

Lisall # 2008.08.16. 17:36

mindketten egy másik országban lakunk mint ahol a lakás van.

ha a magadhoz váltani = megvenni, akkor írd kérlek azt. A magyar köznyelvben ugyanis ez nem szinoníma.

mi van ha nekem nem "adja el"? ha bárki másnak aláírná x összegért a lakáseladást, csak nekem nem?
Van valami "elővételi jogom" ha adásvételre kerül a sor?

nem hét évet vártunk kettőt és hidd el volt fontosabb dolgunk is mint a lakás és még mindig van (ha esetleg emlékszel mi vagyunk a gyerekket sötét téli este a parkolóban átcuccoló elvált szülőpáros)

monalisa1 # 2008.08.16. 13:43

Végül is te most kinek a lakásában laksz a gyerekekkel? Annak alapján a kérdés, hogy megvettétek a jelenlegit, de nem lakik benne senki - csak van...

monalisa1 # 2008.08.16. 13:40

Olvasva még a lakást örökölt-vesz-elad-szülőktől pénz-ismét lakásvásárlás-hitelfelvétel lépéseket.,. szvsz ügyvéd fog kelleni aki kibogozza a vagyoni/tulajdoni helyzetet.

monalisa1 # 2008.08.16. 13:34

"Könyörgöm", magadhoz váltani = megvenni., rossz esetben rakat pénz kell a banktól...

Ahhoz hogy kiadható legyen egy lakás, a tulajdonostárs beleegyezése is szükséges.

Szeritem hibás az elgondolás: majd az albérletből bejövő pénzből a t.díj kiegészítése, vagyis előre ne igyunk a medve bőrére.

Azt hogy a lakás dolgában végül is mire jutsz a férjeddel, te tudod., mindenesetre "a" megoldásra nem kellett volna 7 évet várni...

Lisall # 2008.08.16. 06:35

köszönöm elolvastam

Arról természetesen szó sem lehet hogy megveszem a lakást, kiadom és erre hivatkozva csökkenjen (vagy megszűnjön!) a tartásdíj.
Arról sem lehet szó hogy a gyerekek nevére iratja és pusztán emiatt csökkenjen a tartásdíj. Korábban már értetlekendtem hogy egyáltalán mi miatt "érné " meg ez az anyának, nekem nem éri meg. Kiadott lakás után levonva a lakás költségeit kijö egy összeg, azzal csökkenteni lehet a tarátsdíjat, mást nem tudok elképzelni. Főleg egy három gyerek után fizetett összesen 15 % mellett.

Végső soron magadhoz válthatod a tulajdoni részét, ha meg tudod venni.

na ez az ami érdekel.

Lisall # 2008.08.16. 06:29

Monalisa:
örökölt egy lakást a házasságunk 1 évében, eladta, vettünk egyet amiben benn laktunk, eladta és megvettük ezt a jelenlegit. Ebben nem lakik benne senki,egyszerűen csak "van" romlik le az állapota. A kiadásba sem egyezik bele "érzelmi alapon".

tehát a jelenlegi lakás kifizetése: eladott lakás ára, szocpol, kedvezményes kölcsön, kp szüleimtől.
Az építkezés alatt a szüleim biztosították hogy legyen hol laknunk (ingyen persze).

Megyek keresem Obudafan hozzászólását...

monalisa1 # 2008.08.15. 19:53

Attól, hogy esetleg te és a gyerekek maradnátok a lakásban, az "érzelmi okokból" való kategórikus elzárkózása nagy butaság. Mert ha a lakás végül is megfelel neked a gyerekekkel, akkor miért akar "diktálni" - el vagytok válva.

Végső soron magadhoz válthatod a tulajdoni részét, ha meg tudod venni.

Ha sehogy sem tudtok egyezségre jutni, akkor a lakást sajnos el kell adni.

monalisa1 # 2008.08.15. 19:44

Lisall

Azt nem írtad, hogy 7 éve végül is miből vettétek a jelenlegi közös lakást?! (Azt leírtad, hogy ő eladott egy örökölt lakást., vagyis ezen különvagyona többé-kevésbé- valamint hitel és szoc.pol. képezte a megvett lakást anyagi bázisát?!) Amennyiben így lenne, akkor az általa kért 75-25 százalékos vételár megosztás elvileg akár...

Azonban mivel a közös lakás vásárlásakor végül is "bedobta" a közösbe az örökségének x részét, vagyis a vásárláskor belement a fele-fele tulajdoni arány bejegyzésbe, véleményem szerint az 50 százalékon felüli további 25 százaléknak 7 éve búcsút intett már...

Ezt kell hogy jogász megerősítse illetve megcáfolja.

Ami a tulajdoni hányadnak a gyermekek részére történő ajándékozás dolgát illeti, javaslom olvassad el ObudaFan tegnapi egyik hozzászólását: "Tulajdonjog - gyermektartásdíj" c. topic, 08.14. 18:26.

A lakásra felvett hitel és szoc.pol. esetleges időelőtti lezárást illeti, nagyon alaposan olvasd át az egyes szerződések kisbetűs részeit - egyben személyesen is érdeklődj a bankbank -, mert lehet, hogy 1-2-3 év kivárás még, és semit nem kell visszafizetni!

Monalisa
laikus hozzászóló

hal78 # 2008.08.15. 16:33

Üdvözlet újra mindenkinek! Köszönöm a válaszokat!
Nem igazán értlek Titeket, ha a lakás 1 szintje lakható, mert a többi nem készült el, ez pedig 1 légterű akkor hogyan oszatnám szét, vagy kérhetne lakbért tőlem, vagy esetleg aki itt lakna, mert nem tudom a rezsit fizetni?Bár hozzá teszem a váláskor bejárat jobbra övé, balra az enyém, de csak elméleti vonal lehet.Ezt hogyan lehet kvitelezni, hogyan kell gondolkodnom?
Illetve a családi kölcsön bankszámlájára érkezett, nem írtam alá semmit.Ha ezzel szeretné alátámasztani akkor olyan utalást is rám tud a rokonaitól bizonyítani ami csak pénz mozgás volt.Lehetséges ez?
Mivel kell neki bizonyítani?Előre is köszönöm!

Lisall # 2008.08.15. 14:02

Sziasztok!

A közös lakásunk válás utáni sorsáról szeretnék tanácsot kérni.
A lakást a házasságunk 7. évében vettük, 50-50 %-ban került a nevünkre.

Elváltunk, a lakás most üresen áll, eddig más problémák megoldásán dolgoztunk, most merült fel ennek a pontnak a rendezése.

az ex elképzelése hogy adjuk el és a befolyt összegen 75-25 %-ban osztozzunk (ő eladott a lakásvétel előtt egy örökölt lakást ezért kér többet a befolyó összegből)

A lakásra szocpolt és 13 évre kedvezményes kölcsönt kaptunk, ennek a visszafizetése nem kevés veszteséggel jár, bár a részleteket még nem néztem át.

Én elsősorban azt szeretném ha a lakás a gyerekek nevére kerülne (ezért még fizetni is hajlandó lennék) ez ekkor ki lehetne adni és a befolyt összeg a tartásdíj csökkentésére fordítódna, jól gondolom?
Másik lehetőség hogy én veszem meg. Annyiért amennyi a költségek levonása után az osztozkodásra kerülő összeg mondjuk 66- 75 %-a.

Mindkét lehetőség elől az ex kategorikusan elzárkózik, úgymond "érzelmi okokból".

Nekem milyen jogaim vannak ilyen helyzetben? A megegyezésen kívül milyen más út állhat előttünk?

nem akartam túl bő lére ereszteni a helyzet kifejtését, ha valami fontos kimaradt, elnézést, folytatom szívesen.

monalisa1 # 2008.08.14. 21:30

Így van, egyben remélve ők a válásuk során kellő toleranciával lesznek egymás iránt. (Lehet barátként is elválni egymástól, és kellő rugalmasággal kezelni bizonyos dolgokat.)

nandy # 2008.08.14. 21:16

Jah, és könnyen lehet még gondja abból, ha a feleség nem fizeti a villanyszámlát.
Azt a szolgáltató a férjtől fogja követeni (ha ő a szerződő fél), aztán a férj majd behajthatja esetleg a feleségen.

Ha rossz a légkör, akkor nem árt erre is gondolni.

nandy # 2008.08.14. 21:13

monalisa:

osztatlan közös tulajdonról beszélünk.

monalisa1 # 2008.08.14. 20:59

Köszönöm.

Bocs, de az legyen neki a legnagyobb gondjuk, hogy a villanyszámlát jól fizetik-e a továbbiakban vagy sem, legalább is az első időszakban. (Egyébként a közös megegyezés érdekében egyeztetnek - mint írta, így vélelmezhetően ebben nem lesz vita köztük.)

A felesége nem tulajdonosa az EGÉSZ lakásnak hanem csak társtulajdonos, tehát ha a férj átengedi a "saját" szobájának a használatát, akkor szerintem kérhet érte némi anyagi ellentételezést. Ha rosszul írnám, kérlek javíts ki.

nandy # 2008.08.14. 20:48

monalisa:

gondold át még egyszer...

Volt olyan topik (nyilván te is olvastad), ahol épp arról volt szó, hogy a férj elköltözött, a feleség maradt. A feleség nem fizette a villanyszámlát, de mivel a szerződést a férj kötötte, ezért az ELMŰ is a férjtől követelte az elmaradást... jogosan.

A másik: tulajdonostárstól nehezen lehet bérleti díjat kérni...

Szóval gondolkozz, mielőtt félrevezetsz valakit (erre már többször és többen kértek).

monalisa1 # 2008.08.14. 19:40

Kiegészítésként: ha távozásod után az egész lakást használhatja, arra a "te szobádra" kérhetsz havi lakbért.

bujocska # 2008.08.14. 17:28

Kedves monalisa1!

Valahogy én is így gondolom igazságosnak.
Köszönöm szépen a segítséged és a megerősítést!

monalisa1 # 2008.08.14. 14:51

Az alanti második válasz hal78-nak íródott.

monalisa1 # 2008.08.14. 14:49

bujócska

Mind minden lakásnak akár laknak benne akár nem vannak folytatólagosan fizetendő költségei: hiteltörlesztés, fütés, közös költség, kommunális adó (= szemétdíj), biztosítás, liftdíj stb. - ezek felét mindenképpen fizetned kell. A víz-, villany-, gáz- tv stb. havi költségét az fizeti aki azt ténylegesen igénybe is veszi. (Amennyiben a fütés lakásonként/radiátoronként külön mérhető, akkor a tényleges fogyasztás szerint, és akit illet.)

Ha úgy érzed, mindenképpe vége az együttlakásnak, az egyik szobát lezárod - az a továbbiakban a te kizárólagos felségterületed -, és távozol. A vagyonmegosztásban ez nem jelent hátrányt.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.08.14. 14:30

A jelen esetben valószínűleg nem elég alapos az ingó dolgok megosztása., javasolnám új megállapodást kötni és abban a legapróbb részletig leszabályozni az "enyém - tiéd" kérdést. Mert így a továbbiakban már számon kérhető tőle: miért visz el dolgokat ami végül is már nem az övé.

Végső soron zárat is lehet cserélni (...), és ha nehezményezné, mondja azt: be akartak törni...

A lakás árával lejjebb kell menni, mert ha valami két év után sem kelt el - bármennyire is pang esetleg a helyi lakáspiac -, akkor az mindenképpen rosszul van "belőve". Új minimál árat kell meghatározni, és afölött 20%-ról indítani az eladást. Mert végül is a pénzünkhöz akarunk jutni és ezzel lezárni az élet egy szakaszát, vagy csak árulgatjuk azt a lakást...

hal78 # 2008.08.14. 12:32

Khm...lenne még kérdésem.
Az iteleten "az ingo vagyon megosztottunk és birtokba vettük"mondat ilyenkor semmit nem ér?Pl hogy nem tudunk megegyezni és újra felosztatni?A lakást áruljuk, már 2 éve kiköltözött, önként.
Előre is köszönöm!