Sziasztok. Az én problémám a következő. 13 évi házasság után -az én "hibámból"- válok a feleségemtől, aki mindennek a felét akarja. Házasságunk ideje alatt örököltem apámtól a házat, amiben lakunk. A tulajdonjog 100%-a a nevemen van. Anyám is velünk él, akinek a nevén van a haszonélvezetijog. Tavaly júniusban 2,5 millió Ft kölcsönt vettünk fel lakásfelújításra, 15 évre. Eddig 165000 ft-ot fizettünk vissza. A részleteket fizetni nem akarja, de ragaszkodik hozzá, hogy a fele az övé. Van csatornára előtakarékosságink is, a feleségem nevén, 8 éve fizetjük és ő szerinte semmi közöm hozzá. Kérdésem, melyik számít közös vagyonnak? Köszönet minden válaszért.
Válás és vagyonmegosztás
A ház amiben alktok, természetesen külön vagyon, mivel ha jól értelmezem, örökölted. A rajta elvégzett közös felújítási, korszerűsítési munkálatok általi értéknövekedésének a fele arányú része a feleségedé. A közös hitel, bankszámla, előtakarékosság (amiben nincs öröklött, vagy egyi fél kizárólagos ajándékozással kapott része) az is közös.......
........függetlenül attól, kinek a nevén van.
Külön csak annyit, hogy ha az örökölt ház után fizetett illeték befizetése a házastársi közös pénzből ment, akkor annak felére jogot formálhat.
A bank majd megmondja, hogy a felújításra felvett hitelből aktuálisan mennyi van még vissza., valamint egyezkednie kell a bankkal, hogy az őt terhelő fele hitelrészt miként fizeti a továbbaikban - vagy rendezi le ha tudja. (Ha nem fizet..., kénytelen leszel az ő havi fele tartozásait is fizetni különben a bank egyből kéri vissza a kölcsönt egyösszegben + felmerűlő zárási költségek stb. Később egy polgári peres eljárás keretében követelheted tőle azt amit helyette kényszerűen...)
Monalisa
laikus hozzászóló
Házasságom előtt 100%-os tulajdonomban volt egy ingatlan. Mgnősültem, a lakást eladtam 5M forintért. Vettünk egy újépítésű lakást 12M forintért, melybe az én 5M-m volt a beugró. Vettünk fel "szocpol"-t két gyermekre. Ez 2004-ben volt, akkor, ha jól emlékszem 1,5-2M körül volt. A maradék hitelből ment, amit közösen fizetünk. A lakást a kettőnk nevére irattuk a "szocpol" miatt! Válás esetén a lakás mekkora részére tarthatok igényt? Ha én költözöm ki igényt tarthatok e a befektetett 5M forintomra? Vagy milyen lehetőségek vannak?
A lakás 17/24-e a tiéd, ha jól számolom.
Válófélben vagyunk de még nem adtuk be a hivatlos iratokat. Arról érdeklődnék hogy vagyonmegosztásnál mennyit követelhet a feleség ha az elhagyni kényszerült ingatlan a férj nevén van és a férj jelzáloghitelt vett fel a feleség tudtán kívül hogy azt a nagybátyjának adja /utólag derült ki/.
Az a hitel is a közös vagyont terheli, ha még ez együttélés alatt lett felvéve. Más kérdés, hogy ha azt egy az egyben harmadik személy megkapta, akkor tőle valamilyen jogcímen (pl. ajándék visszakövetelése) a feleség a saját hányadát követelheti-e. Ehhez a történetet jobban kellene ismerni.
Kb. 11 millióra értékelték fel az ingatlant sejtésem szerint és a véletlenül felbontott levél szerint mostanra kb. 3 millió még a fennálló tartozás ami az ingatlant terheli. Előzményként annyit hogy 2005-ben felújították közösen az ingatlant és mivel megnövekedett az értéke ezt kihasználva a férj családja lecsapott rá, mert azt gondolták hogy kizárólagos joga van a férjnek az ingatlan felett. Ha a pénzt a család elvette és nem készült róla papír /a feleség tudtával, az ajándékozásnak minősül?
Helyesbítés: a feleség nem tudja hogy készült-e papír erről.
Nem feltétlenül. Ha nem volt ellenérték, akkor ajándékozásnak minősül.
Vagyonmegosztási stádiumban (nem közös megegyezéses válásnak indult), ha a felek időközben mégis megegyeznek, ki viseli a költségeket, a felperes?
Úgy tudom, eleinte az alaperes fizet minden költséget egy nem közös megegyezéses válás esetén, de ha időközben a felperes visszalép, vagyis közli, hogy megegyeztünk, akkor a felperesnek kell fizetnie az addigi költségeket. Nem vagyok benne biztos, ezért érdekelne egy egyértelmű válasz.
A tárgyalás 2008.nov.20-án lesz, kérem segítsenek válaszukkal addig.
Köszönöm!
Tímár Tímea
Szerintem mindkét fél kénytelen lesz viselni az addig felmerült saját költségét, mert hát mégis csak létrejött köztük az egyezség.
És ha az alperes "számol" látni fogja, hogy a civakodásból ő jött ki jól - ne akarjon már a felperesről egy további bőrt lehúzni...
Monalisa
laikus hozzászóló
Rosszul hiszed. Ha nem nyújtanak be a felek erről külön megállapodást, akkor a felperes viseli a költségeket.
Hum...
Akkor meg úgy kell neki, minek kötözködött az egyezségi párbeszéd elején.
Szóval azt mondjátok, hogy ha a felperes nem akar fizetni akkor vagy hagyja így az egész ügyet ahogy van: tehát döntsön a bíróság és fizessen az alperes. vagy pedig adjanak be a felek közösen egy megállapodást és akkor osztozniuk kell a költségeken is. Jól értelmezem?
Ja és különben a felperes azért "kötözködött" mert neki úgy is mindegy volt, (ezidáig) hogy meddig húzódik az ügy mert neki amúgy is felmentése volt (vagyis még van is) minden fizetési kötelezettség alól, tehát a legjobbat akarta kihozni az ügyből. Az alperes volt az aki nem ment bele a felperes kérésébe, vagyis ő tényleg annál rosszabbul jár minél tovább húzódik a dolog.
De mivel most bizonyos okok miatt végre tudnak értelmesen beszélni egymással, megegyeznének, de a felperes csak akkor megy az egyezségbe bele ha neki nem nagyon kell fizetnie...
csak hogy értsétek az egész történetet...
köszi az eddigi tanácsokat is...
Végül is, ha benyújtanak közösen egy megegyezést akkor ki fizet és milyen arányban? Fele-fele, vagy az alperes viseli az eddigi költségeket és kész?
És ezt még a tárgylás előtt kéne benyújtani, vagy lehet a tárgyláson is (nov.25.)?
Lehetőség van erre faxon vagy emailben is? csak mert levélben már nincs idő szerintem.
Köszönöm a gyors választ!
Timi
Ha nem adtok be megállapodást, ami a költségviselést rendezi, akkor a felperes viseli a megszüntetett eljárás költségeit. Más kérdés, hogy az illetéket a bíróság mérsékelni fogja a megszüntetésre tekintettel.
Ha megegyezés születik, akkor olyan arányban fizetitek a perköltséget, amilyen arányban a megegyezés szerint fizetni kell a perköltséget.
Tanácsot kérek!
Mi is válunk. Közös lakásunkat házasként vásároltuk 1990-ben, fele-fele tulajdonban van.
A lakás vételárának kb. 60%-át a szüleimtől kapott pénzből fedeztük (kizárólag erre a célra adták), de a kapott összegről nincs "írás".
Kérdéseim:
- Vajon elismerik-e különvagyonként a szüleimtől kapott összeg/lakás vételár arányát a lakás mostani értékében, vagy ez is közös?
- Gyakorlatilag ittlakásunk óta egyedül fizetem a lakás fenntartási költségeit, és ezt a jelenlegi helyzetben már nem akarom. A feleség ennek hallatán "hisztizik", nem tudok vele szót érteni, de ha ma ezt mondja másnap az ellenkezőjét,
vagyis szóbeli megállapodás szinte kizárt.
Mit lehet ilyenkor tenni? A csekkek 80%-a az én nevemre szól.
Követelhetek vajon évekre visszamenőleg egyenlő teherviselésnek megfelelő (hamár ilyen hülye voltam) költségelosztást?
3. A válás meg nem történtéig a bankszámla ill. a fizetés közös vagyon? El költhetem-e szabadon, vagy csak a feleségem
tudtával? Mondjuk a saját fizetésével szabadon gazdálkodik évek óta.
4. Ha a gyermekünk az anyjával szeretne élni, előfordulhat-e hogy emiatt az "utcára" kerülök?
Köszönöm a segítséget!
- Az különvagyon. Hogy sikerülhet-e bizonyítani, azt te tudod.
- Az együttélés alatt a közös vagyonból fizetted, így arra az időre nem lehet követelésed. Az együttélés utáni időre lehet.
- Ha már nem áll fenn a házastársi együttélés, akkor mindenki maga rendelkezik azzal, amit újonnan szerez. A bankszámlán viszont jó eséllyel közös vagyon van még.
- A lakás használatát az fogja megkapni, akinél a kiskorú gyermeket elhelyezi a bíróság. A használat megosztására csak kivételesen van lehetőség.
Köszi a segítséget!
1. A feleségem szóban elismerte hogy én kaptam (tárgyalás még nem volt). Azt olvastam hogy szülői ajándékozás esetén a másik házastársnak kell bizonyítani hogy az ajándékot közösen kaptuk.
Ha ez különvagyon, azt a bíróság elveheti?
2. Az együttélésen a házastársi jogviszonyt érted?
Nincs olyan hogy a házasság alatt a vagyoni közösség megszűnik (pl. a válóper beadásával, vagy az egymásról gondoskodás megszűntével)?
3. A bankszámlán lévő összeg haláleset esetén öröklődik, ha jól tudom. Vagyis nem a házastársé.
Akkor ezzel elismerik egyéni tulajdonnak, vajon itt miért nem?
4. Ez szomorú (most újítottam fel - és nem a közösből). Vajon pereskedéssel meddig húzható a válóper, ha vita van az anyagiakban és a gyermek elhelyezésben? Mert lesz.
Így utólag: minden házasulónak meg kellene tudnia hogy váláskor mi várható.
Mert lehet hogy nem érdemes többet tenni mint amennyit a másik letesz az asztalra!!
Köszönöm a választ.
Jó estét! Azt szeretném kérdezni, hogy a saját örökségemből vásárolt ingatlanra jóhiszemüen a feleségem nevét is rá irattam, a lányomra pedíg a haszonélvezeti jogot. Vállás esetén mire számíthatok?
Jó estét!
Olyan kérdésem lenne,hogy válófélben vagyunk a férjemmel-már a békítő tárgyalás is megvolt.Aztán hirtelen fordulattal a férjem úgy döntött,hogy hajlandó velem megkötni a vagyon megállapodási szerződést,ügyvéd előtt,úgy ahogy kell.Aztán ahogy közeledünk a válás végéhez,miostmár azzal fenyegetőzik,hogy mégis meggondolta magát és visszavonja az egészet.
Mi történik ilyenkor?
Bocsánat,és még olyan kérdésem is lenne,hogy ez az ügyvéd előtt-által írt megállapodás elég-e a földhivatalban a tulajdon rész átíráshoz( amin mondjuk rengeteg hitel van nem ajándékba adta....)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02