Vagyon megosztás során pontokba szedtük az elosztandó tételeket. Későbbi időpontban elkezdődött annak tényleges végrehajtása, azaz az ingóságok elszállítása. A pénzügyi teljesítés csak részben történt meg a férjem által elkészített (kézzel írott) táblázat szerint. Mivel az ingatlan értékében nem tudtuk meghatározni, ezért szakértőt kellett felkérni, aki viszont a férjem számára "hátrányos" értéket állapított meg. Azért, hogy ennek az összegnek az elfogadására rábírjon, meg akarja tagadni a már megállapodott pénzösszeg kifizetését, arra hivatkozva, hogy ez mögött nics dokumentum, amivel igazolni tudom ennek jogosságát. És valóban, mert ez egy 15 évre visszanyúló, közöttünk szóban történő megállapodás volt, amit az első perctől kezdve, általa-több féle módon megszerkesztett elszámolásban (ő általa íródott)elismert, mindaddig amíg az általa kalkulált ingatlan értékről nem derült ki, hogy az más, mint amivel kalkulált. Mostanra avval fenyeget, hogy letagadja a már elfogadott összeget a per során, és semmit nem fog fizetni. Lehetséges ez, ha több helyen leírta, nekem szóban minden esetben vita nélkül "jóváírta" a táblázatban, de aláírva egyik helyen sincsen?
Válás és vagyonmegosztás
Kérd, hogy a perben a bíróság a lakás használatáról ideiglenes intézkedésben döntsön.
Segítséget szeretnék kérni ,vagyis megerősítést!
Válófélben vagyunk,megírtuk a vagyonmegállapodást-ügyvéd előtt a férjem kérésére-,és most 3 hónap elteltével úgy gondolja,hogy felrúgja a megállapodást és haza akar költözni a barátnőjével(abba a házba ,amiről ő lemondott,és tele van hitellel).Mindennap hívogat telefonálgat,rettegésben tart.Voltam a rendőrségen ,azt mondták,ha megjelenik nyugodtan hívjam ki őket.Van két kis gyerekem,hogy csináljam,hogy ne sérüljenek nagyon?
Megoldás többféle is lehet. Elképzelhető, hogy ez a többszintes ház a tulajdoni arányoknak megfelelően társasházzá alakítható. Ha pedig nem a tulajdoni arányoknak megfelelően, akkor valaki valamit ráfizet.
Elképzelhető, hogy árverezik az ingatlant. Ebben az esetben az, akinél a közös gyermekek el vannak helyezve, igényt tarthat a ti 40%-otok vonatkozásában a további bentlakásra, vagy cserelakásra, és arra, hogy ennek értékcsökkentő voltát ti ketten együtt viseljétek a közös kiskorú gyermekre tekintettel.
Elképzelhető, hogy valamelyikőtök megváltja a többiektől a tulajdoni hányadát, de ebben az esetben is, akinél a gyermekek el vannak helyezve, az - tulajdonosként, vagy nem, de - a lakást használhatja tovább, mégpedig úgy, hogy a megváltás esetén is ti mindketten viselitek a bentlakás értékcsökkentő voltát.
A rezsiköltség, ha a már lefolyt perben arról nincs rendelkezés, akár a közös tulajdon megszüntetési perben, akár külön perben is érvényesíthetőnek tűnik.
(Szerintem válaszd ki a kettő közül az egyik topicot, és ott folytassuk.)
A történet eleje, amit egyszer már itt leírtam, akkor még csak a válás volt a téma, csak azért irom le mégegyszer ezt is,hogy még tisztább legyen a kép.
3 hete mondták ki a válásomat, amiről a határozat még nem érkezett meg, tehát még nem jogerős.
Azóta jogerős, nem fellebbeztem.
Mai jó magyar gyakorlatnak megfelelően a bejelentett bérem nem takarja a teljes valóságot, amit a feleségem a tárgyalásom alatt többször felhozott. Lényeg a lényeg a bíróság 3 gyerek után 120 000 Ft gyerektartásra kötelezett, a bejelentett nettó 90000,– Forintos fizetésemből. Ezenkívül a családi ház amiben élünk, eddig alsó szinten a szüleim, felső szinten mi voltunk, most pedig a ház emeleti szintjét a ház eladásáig kizárólagosan használhatja. Én leköltöztem a szüleimhez, de várható, hogy lassan elköltözök a házból.
Már azt hittem lassan kialakul minden. Nem kivánnék fellebbezni, a gyerekek érdekében elfogadom az itéletet, mely 100%-ban az, amit a feleségem keresetében beadott. De ezzel Ő nem járt jól, igy elesik több szociális juttatástól.
Röviden a problémám annyi, hogy semmiféle rezsit nem hajlandó fizetni a házból.
Én átutaltam a gyerektartást, és az eddigi gyakorlatnak megfelelően kiszámoltam a rá eső rezsiköltséget, ami igy is kevesebb, mert a ráeső résznek a felét, eddig is kifizettem, és ez az elszámolás is ennek a gyakorlatnak felelt meg.
Jelenleg felszólítólevelet küldözgetek neki, a füle botját sem mozdítja.
az új problémám:
A házat nem tudjuk eladni, és ezért be akarja adni a vagyonközösséget megszüntető pert.
Hitelt nem fogok felvenni, hogy kifizessem (miből is tenném) nem nagyon marad más, mint a végén elárverezik a házat.
szüleim 60%, ex 20%, én 20%-ban vagyok tulajdonos.
Mi lehet egy ilyen pernek a vége?
A gyerekek miatt elvehetik a házat?
Mi lesz a nagyszülőkkel?
A gyerekeknek szerintem ez a legjobb megoldás. Én nem vagyok ott, ők élhetnek nyugodtan.
Gyámhatóság mit szól ehhez, ha az árverezés végén egy tanyát nem bír venni.
Szívesen venném egy ügyvéd válaszát, és fel is keresném.
A történet eleje, amit egyszer már itt leírtam, akkor még csak a válás volt a téma, csak azért irom le mégegyszer ezt is,hogy még tisztább legyen a kép.
3 hete mondták ki a válásomat, amiről a határozat még nem érkezett meg, tehát még nem jogerős.
Azóta jogerős, nem fellebbeztem.
Mai jó magyar gyakorlatnak megfelelően a bejelentett bérem nem takarja a teljes valóságot, amit a feleségem a tárgyalásom alatt többször felhozott. Lényeg a lényeg a bíróság 3 gyerek után 120 000 Ft gyerektartásra kötelezett, a bejelentett nettó 90000,– Forintos fizetésemből. Ezenkívül a családi ház amiben élünk, eddig alsó szinten a szüleim, felső szinten mi voltunk, most pedig a ház emeleti szintjét a ház eladásáig kizárólagosan használhatja. Én leköltöztem a szüleimhez, de várható, hogy lassan elköltözök a házból.
Már azt hittem lassan kialakul minden. Nem kivánnék fellebbezni, a gyerekek érdekében elfogadom az itéletet, mely 100%-ban az, amit a feleségem keresetében beadott. De ezzel Ő nem járt jól, igy elesik több szociális juttatástól.
Röviden a problémám annyi, hogy semmiféle rezsit nem hajlandó fizetni a házból.
Én átutaltam a gyerektartást, és az eddigi gyakorlatnak megfelelően kiszámoltam a rá eső rezsiköltséget, ami igy is kevesebb, mert a ráeső résznek a felét, eddig is kifizettem, és ez az elszámolás is ennek a gyakorlatnak felelt meg.
Jelenleg felszólítólevelet küldözgetek neki, a füle botját sem mozdítja.
az új problémám:
A házat nem tudjuk eladni, és ezért be akarja adni a vagyonközösséget megszüntető pert.
Hitelt nem fogok felvenni, hogy kifizessem (miből is tenném) nem nagyon marad más, mint a végén elárverezik a házat.
szüleim 60%, ex 20%, én 20%-ban vagyok tulajdonos.
Mi lehet egy ilyen pernek a vége?
A gyerekek miatt elvehetik a házat?
Mi lesz a nagyszülőkkel?
A gyerekeknek szerintem ez a legjobb megoldás. Én nem vagyok ott, ők élhetnek nyugodtan.
Gyámhatóság mit szól ehhez, ha az árverezés végén egy tanyát nem bír venni.
Szívesen venném egy ügyvéd válaszát, és fel is keresném.
A válást akkor lehet kimondani, ha a felek a bíróság előtt személyesen is úgy nyilatkoznak, hogy azt kívánják. Ha pedig nincs válás, akkor a vagyon megosztására is csak kivételesen kerülhet sor.
S.O.S
Holnap,ha minden jól megy akkor végre elválunk.
Volt már békítő tárgyalásunk,ez lesz a második tárgyalás,de időközben a férjem siettetésére megírtuk ügyvéd előtt a vagyon megállapodásunkat.
Én ,a két gyerekkel eszerint élek(fizetjük a sok adósságot,amit a házra vettünk felcserébe apuka még a hűtőt is elvitte tőlünk az új barátnőjéhez.És most mielőtt kimondanánk a válást azzal fenyegetőzik,hogy visszavonja ezt a megállapodást-ha nem békülök ki vele.Ugye,hogy nem teheti meg?
Ngyon szépen köszönöm mindőtöknek a válaszokat,így már tisztán látom a dolgokat.
vpzozo
Mint írtad, jóhiszeműen a feleséged nevét is rá irattad az ingatlanra., vélem ezt tetted abban a vélelmedben, hogy a házasságotok örök életű lesz.
Nos a házasság megromlásának okát bár nem közölted - igaz nem is tartozik ide -, de végül is most már belátod: annak idején téves döntést hoztál azzal az ajándékozással.
És ebből következik: az a feltevés melyre figyelemmel az ajándékot adtad, utóbb véglegesen meghiusul, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
Javasoltam: ügyvéd kell, és nandy is ezt erősítette meg kimondva kimondatlanul.
Nem vagyok jogász (mint ahogy monalisa sem), így hát azt mondom, várjuk meg a szakembereket.
De a véleményem fenntartom.
nem olyan egyszerű visszakövetelni egy ajándékot.
Monalisa
Köszönöm a félig megnyugtató választ de nandié a másik fele, mit szeretném hogy válaszoljon van esélyem????????? nandi???????
Na, azért az ajándék visszakövetelése nem olyan egyszerű...
Lac11
- Ameddig a gyermek nappali tagozaton tanul, illetőleg ameddig saját önálló jövedelemmel nem rendelkezik, addig az apa köteles fizetni a t.díjat. Azonban az apa kérheti a bíróságot, hogy az előzőekben megállapított t.díj összegét mérsékeljék, mivelhogy ha a tanulmányok felsőfokú tanintézetben történnek, akkor a nagykorú gyermektől már elvárható, hogy részben vagy egészban gondoskodjon magáról. (Attól függően hogy mit is tanul, nem egy főiskolásnak/egyetemistának "belefér" a napi idejébe valamiféle munkavégzést is folytatni már.)
- A t.dijat ebben az esetben is fizetni kell, aztán a feleség ezen időszakokra vagy visszajuttatja az apának vagy nem...
- Ha az apa az ingatlanokon lévő tulajdoni részét a gyermeknek ajándékozza, ezzel mintegy megválthatja a t.díj kötelezettségét.
Szerintem le kell ülni hármasban és megbeszélni a hogyan tovább dolgait.
Ha a feleség nem hajlandó "egybeülni", lehet íratni levelet ügyvéddel is - aztán majd meglátod milyen válasz érkezik.
Monalisa
laikus hozzászóló
vpzozo
Szerintem az örökségen szerzett különvagyonod egy részét a feleségednek ajándékoztad (...) mivelhogy a vásárolt ingatlanon keletkeztettél részére tulajdonjogot.
Az ajándék azonban visszakövetelhet, vagy követelhető az ajándék helyébe lépett érték akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiusul, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
Ptk. 582 § (3) bekezdés
megtalálod itt bal a "Szolgálatások" menüsor "törvénytár" rovat "legfontosabb" törvények közt.
Szóval amikor az ingatlant vettéd ill. vettétek, mint házaspár remélte "ásó - kapa" voltatok, de az Élet sajnálatosan másként alakul - válófélben vagytok... Tehát meghíusult az a feltevésed amelyre figyelemmel stb., stb.
Ügyvédet kell fogadnod, mert a nejed vélhetően körömszakadtáig ragaszkodni fog "a" részéhez.
Ami a haszonélvezet dolgát illeti, a haszonélvező lemondhat ezen jogáról ingyen vagy anyagi ellenszolgáltatás ellenében. (Ez egy számítás, az ügyvéd elmagyarázza.)
Monalisa
laikus hozzászóló
Szép napot!
Három rövid kérdésem lenne a bontóper előtt:
1 Nagykorú, de még nappali tagozatos gyermek az anyukájánál marad, köteles az apa tartásdíjra?
2 Akkor is, ha gyermek fele időben nála lakik?
3 A hátra hagyott lakásban és nyaralóban az anyuka marad, célszerű e- a gyereknek ajándékozni (v. rá hagyni örökségként), ha az apuka azok további hasznáról és használatáról lemondani szándékozik?
köszönettel:
Lac11
Jó napot!
Még egyszer feltenném a kérdést, kérem, segítsenek!
Válás előtt állok.
Azt szeretném kérdezni, hogy a saját örökségemből vásárolt ingatlanra jóhiszemüen a feleségem nevét is rá irattam, a lányomra pedíg a haszonélvezeti jogot. Vállás esetén mire számíthatok?
Még annyi jutott eszembe, hogy mindkét családiháznál nagyjából meg tudjuk becsülni a hozzájárulás mértékét, de a kkt-mél nem. Ott nem volt tag, nem vett részt a munkában, ott milyen arányú lehet a felosztás?
Köszönöm a gyors választ. Nem tudom, mit jelent olyan mértékű gazdasági együttműködés. Én minden hónapban fix összeget adtam (ebben az évben 100eft/hó)haza, amivel hozzájárultam a ház havi költségeihez, a kajához és ruházkodáshoz. A nagyobb beruházásokat autó vásárlás neki, vagy sütike az udvarban(500eft) vagy kerítés az idén 1,3 mft-ért én fizettem.
Az üzlettel kapcsolatban ez egy kkt két taggal, a másik nem ő. Ha a társaság vagyona ingó és ingatlan kb 20mft, akkor ezt hogy lehet figyelembe venni a felosztásnál? Mondjuk a neki járó esetlges 50%-t vagyis 10 mft-t hogy vegyük figyelembe? Ha kivesszük, akkor abból szja-t járulékokat kell fizetni és még a bruttó összeg után is, tehát szerintem nem lehet 10-ft-al beszámítani.
Ennyiből nem derül ki, hogy volt-e olyan mértékű gazdasági együttműködés, ami ezt az együttélést jogilag is az élettársi együttélésnek felelteti meg. Ha volt, akkor mindenki olyan arányban szerzett mindenen - így pl. az üzletrészen is - tulajdonjogot, amilyen arányban az együttélés alatt az összes szerzéshez hozzájárult, hozzájárulásnak tekintve a háztartási munka értékét is.
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene, az alábbiakhoz, amit megpróbálok részletesen, de mégis röviden leírni.
A 80-as évek eleje óta van egy kis vállalkozásom a mai napig. A kedvesemmel való megismerkedésünkor rendelkeztem kp-vel és egy budapesti lakással, neki szintén volt egy lakása. Összeköltözésünk után 1 évvel a készpénzemen és a budapesti lakáson a nevemre vettünk egy családiházat, melyet szinte teljesen lebontottunk és újraépítettük. Anyagiakat 90%-ban én fedeztem. 5 évvel az összeköltözés után eladtuk az ő lakását és vettünk egy családiházat az ő nevére, amelyet szintén lebontottunk és újjáépítettünk. Ebben anyagilag kb 50-50-%ban vettük ki a részünket. Ő vezette a háztartás, dolgozott és kisebb munkákat(építés előtt területen kivágták a szőlőket az átláthatatlan dzsumbujt, én pedig lebontottam a melléképületeket, vittem a szemete sittet, hoztam az építőanyagokat stb végeztünk).
A 90-es évek közepén eladtuk az én nevemen lévő családiházat, amiből később két lakást vásároltam.
2001-körül, szülői örökségből pénzhez jutottam, amiből vettem egy lakás.
A kedvesemmel nem veszekedtünk, és most sem tesszük, de úgy néz ki, külön válnak az útjaink. Szeretnénk úgy elválni, hogy egyikőnk se érezze becsapva magát.
Kérdésem:
1.A 82-óta működö vállalkozásom beszámít-e a közös vagyonba, s ha igen, milyen mértékben?
2.A családiházam vásárlásából meglévő 2 lakás közös vagy külön vagyon?
3. Az ő nevén lévő családiházból engem illet-e valamekkora rész?
Köszönettel előre is.
..és ezt az ügyvéd előtt írt ,ellenjegyzett megállapodást szeretné visszavonni a férjem.Megteheti -e?
Szép jó reggelt!
Kedves Kbs! Pont ezt mondom,hogy nekünk a férjemmel ügyvéd előtt kötött vagyonmegállapodásunk van,amit az ügyvéd ellen is jegyzett.
Nem.
Szerződés kell, ellenjegyzéssel, és az ügyvédnek kell eljárnia.
Bocsánat,és még olyan kérdésem is lenne,hogy ez az ügyvéd előtt-által írt megállapodás elég-e a földhivatalban a tulajdon rész átíráshoz( amin mondjuk rengeteg hitel van nem ajándékba adta....)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02