Válás és vagyonmegosztás

ciróka # 2008.11.08. 22:30

Jó estét!
Olyan kérdésem lenne,hogy válófélben vagyunk a férjemmel-már a békítő tárgyalás is megvolt.Aztán hirtelen fordulattal a férjem úgy döntött,hogy hajlandó velem megkötni a vagyon megállapodási szerződést,ügyvéd előtt,úgy ahogy kell.Aztán ahogy közeledünk a válás végéhez,miostmár azzal fenyegetőzik,hogy mégis meggondolta magát és visszavonja az egészet.
Mi történik ilyenkor?

vpzozo # 2008.11.08. 21:36

Jó estét! Azt szeretném kérdezni, hogy a saját örökségemből vásárolt ingatlanra jóhiszemüen a feleségem nevét is rá irattam, a lányomra pedíg a haszonélvezeti jogot. Vállás esetén mire számíthatok?

tom13 # 2008.11.08. 19:06

Köszi a segítséget!

1. A feleségem szóban elismerte hogy én kaptam (tárgyalás még nem volt). Azt olvastam hogy szülői ajándékozás esetén a másik házastársnak kell bizonyítani hogy az ajándékot közösen kaptuk.
Ha ez különvagyon, azt a bíróság elveheti?
2. Az együttélésen a házastársi jogviszonyt érted?
Nincs olyan hogy a házasság alatt a vagyoni közösség megszűnik (pl. a válóper beadásával, vagy az egymásról gondoskodás megszűntével)?
3. A bankszámlán lévő összeg haláleset esetén öröklődik, ha jól tudom. Vagyis nem a házastársé.
Akkor ezzel elismerik egyéni tulajdonnak, vajon itt miért nem?
4. Ez szomorú (most újítottam fel - és nem a közösből). Vajon pereskedéssel meddig húzható a válóper, ha vita van az anyagiakban és a gyermek elhelyezésben? Mert lesz.

Így utólag: minden házasulónak meg kellene tudnia hogy váláskor mi várható.
Mert lehet hogy nem érdemes többet tenni mint amennyit a másik letesz az asztalra!!
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2008.11.07. 16:23
  1. Az különvagyon. Hogy sikerülhet-e bizonyítani, azt te tudod.
  2. Az együttélés alatt a közös vagyonból fizetted, így arra az időre nem lehet követelésed. Az együttélés utáni időre lehet.
  3. Ha már nem áll fenn a házastársi együttélés, akkor mindenki maga rendelkezik azzal, amit újonnan szerez. A bankszámlán viszont jó eséllyel közös vagyon van még.
  4. A lakás használatát az fogja megkapni, akinél a kiskorú gyermeket elhelyezi a bíróság. A használat megosztására csak kivételesen van lehetőség.
tom13 # 2008.11.07. 15:46

Tanácsot kérek!
Mi is válunk. Közös lakásunkat házasként vásároltuk 1990-ben, fele-fele tulajdonban van.
A lakás vételárának kb. 60%-át a szüleimtől kapott pénzből fedeztük (kizárólag erre a célra adták), de a kapott összegről nincs "írás".
Kérdéseim:

1. Vajon elismerik-e különvagyonként a szüleimtől kapott összeg/lakás vételár arányát a lakás mostani értékében, vagy ez is közös?
  2. Gyakorlatilag ittlakásunk óta egyedül fizetem a lakás fenntartási költségeit, és ezt a jelenlegi helyzetben már nem akarom. A feleség ennek hallatán "hisztizik", nem tudok vele szót érteni, de ha ma ezt mondja másnap az ellenkezőjét,

vagyis szóbeli megállapodás szinte kizárt.
Mit lehet ilyenkor tenni? A csekkek 80%-a az én nevemre szól.
Követelhetek vajon évekre visszamenőleg egyenlő teherviselésnek megfelelő (hamár ilyen hülye voltam) költségelosztást?
3. A válás meg nem történtéig a bankszámla ill. a fizetés közös vagyon? El költhetem-e szabadon, vagy csak a feleségem
tudtával? Mondjuk a saját fizetésével szabadon gazdálkodik évek óta.
4. Ha a gyermekünk az anyjával szeretne élni, előfordulhat-e hogy emiatt az "utcára" kerülök?
Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2008.11.05. 19:29

Ha nem adtok be megállapodást, ami a költségviselést rendezi, akkor a felperes viseli a megszüntetett eljárás költségeit. Más kérdés, hogy az illetéket a bíróság mérsékelni fogja a megszüntetésre tekintettel.
Ha megegyezés születik, akkor olyan arányban fizetitek a perköltséget, amilyen arányban a megegyezés szerint fizetni kell a perköltséget.

timartimea # 2008.11.05. 18:43

Végül is, ha benyújtanak közösen egy megegyezést akkor ki fizet és milyen arányban? Fele-fele, vagy az alperes viseli az eddigi költségeket és kész?
És ezt még a tárgylás előtt kéne benyújtani, vagy lehet a tárgyláson is (nov.25.)?
Lehetőség van erre faxon vagy emailben is? csak mert levélben már nincs idő szerintem.
Köszönöm a gyors választ!
Timi

timartimea # 2008.11.05. 18:36

Ja és különben a felperes azért "kötözködött" mert neki úgy is mindegy volt, (ezidáig) hogy meddig húzódik az ügy mert neki amúgy is felmentése volt (vagyis még van is) minden fizetési kötelezettség alól, tehát a legjobbat akarta kihozni az ügyből. Az alperes volt az aki nem ment bele a felperes kérésébe, vagyis ő tényleg annál rosszabbul jár minél tovább húzódik a dolog.
De mivel most bizonyos okok miatt végre tudnak értelmesen beszélni egymással, megegyeznének, de a felperes csak akkor megy az egyezségbe bele ha neki nem nagyon kell fizetnie...
csak hogy értsétek az egész történetet...
köszi az eddigi tanácsokat is...

timartimea # 2008.11.05. 18:32

Szóval azt mondjátok, hogy ha a felperes nem akar fizetni akkor vagy hagyja így az egész ügyet ahogy van: tehát döntsön a bíróság és fizessen az alperes. vagy pedig adjanak be a felek közösen egy megállapodást és akkor osztozniuk kell a költségeken is. Jól értelmezem?

monalisa1 # 2008.11.05. 15:55

Hum...
Akkor meg úgy kell neki, minek kötözködött az egyezségi párbeszéd elején.

ObudaFan # 2008.11.05. 12:58

Rosszul hiszed. Ha nem nyújtanak be a felek erről külön megállapodást, akkor a felperes viseli a költségeket.

monalisa1 # 2008.11.04. 22:15

Szerintem mindkét fél kénytelen lesz viselni az addig felmerült saját költségét, mert hát mégis csak létrejött köztük az egyezség.

És ha az alperes "számol" látni fogja, hogy a civakodásból ő jött ki jól - ne akarjon már a felperesről egy további bőrt lehúzni...

Monalisa
laikus hozzászóló

timartimea # 2008.11.04. 21:18

Vagyonmegosztási stádiumban (nem közös megegyezéses válásnak indult), ha a felek időközben mégis megegyeznek, ki viseli a költségeket, a felperes?
Úgy tudom, eleinte az alaperes fizet minden költséget egy nem közös megegyezéses válás esetén, de ha időközben a felperes visszalép, vagyis közli, hogy megegyeztünk, akkor a felperesnek kell fizetnie az addigi költségeket. Nem vagyok benne biztos, ezért érdekelne egy egyértelmű válasz.
A tárgyalás 2008.nov.20-án lesz, kérem segítsenek válaszukkal addig.
Köszönöm!
Tímár Tímea

ObudaFan # 2008.11.03. 14:30

Nem feltétlenül. Ha nem volt ellenérték, akkor ajándékozásnak minősül.

aniga99 # 2008.11.03. 14:06

Helyesbítés: a feleség nem tudja hogy készült-e papír erről.

aniga99 # 2008.11.03. 14:04

Kb. 11 millióra értékelték fel az ingatlant sejtésem szerint és a véletlenül felbontott levél szerint mostanra kb. 3 millió még a fennálló tartozás ami az ingatlant terheli. Előzményként annyit hogy 2005-ben felújították közösen az ingatlant és mivel megnövekedett az értéke ezt kihasználva a férj családja lecsapott rá, mert azt gondolták hogy kizárólagos joga van a férjnek az ingatlan felett. Ha a pénzt a család elvette és nem készült róla papír /a feleség tudtával, az ajándékozásnak minősül?

ObudaFan # 2008.11.03. 13:53

Az a hitel is a közös vagyont terheli, ha még ez együttélés alatt lett felvéve. Más kérdés, hogy ha azt egy az egyben harmadik személy megkapta, akkor tőle valamilyen jogcímen (pl. ajándék visszakövetelése) a feleség a saját hányadát követelheti-e. Ehhez a történetet jobban kellene ismerni.

aniga99 # 2008.11.03. 13:46

Válófélben vagyunk de még nem adtuk be a hivatlos iratokat. Arról érdeklődnék hogy vagyonmegosztásnál mennyit követelhet a feleség ha az elhagyni kényszerült ingatlan a férj nevén van és a férj jelzáloghitelt vett fel a feleség tudtán kívül hogy azt a nagybátyjának adja /utólag derült ki/.

ObudaFan # 2008.11.03. 13:37

A lakás 17/24-e a tiéd, ha jól számolom.

Tourboy # 2008.11.03. 11:07

Házasságom előtt 100%-os tulajdonomban volt egy ingatlan. Mgnősültem, a lakást eladtam 5M forintért. Vettünk egy újépítésű lakást 12M forintért, melybe az én 5M-m volt a beugró. Vettünk fel "szocpol"-t két gyermekre. Ez 2004-ben volt, akkor, ha jól emlékszem 1,5-2M körül volt. A maradék hitelből ment, amit közösen fizetünk. A lakást a kettőnk nevére irattuk a "szocpol" miatt! Válás esetén a lakás mekkora részére tarthatok igényt? Ha én költözöm ki igényt tarthatok e a befektetett 5M forintomra? Vagy milyen lehetőségek vannak?

monalisa1 # 2008.10.30. 18:34

Külön csak annyit, hogy ha az örökölt ház után fizetett illeték befizetése a házastársi közös pénzből ment, akkor annak felére jogot formálhat.

A bank majd megmondja, hogy a felújításra felvett hitelből aktuálisan mennyi van még vissza., valamint egyezkednie kell a bankkal, hogy az őt terhelő fele hitelrészt miként fizeti a továbbaikban - vagy rendezi le ha tudja. (Ha nem fizet..., kénytelen leszel az ő havi fele tartozásait is fizetni különben a bank egyből kéri vissza a kölcsönt egyösszegben + felmerűlő zárási költségek stb. Később egy polgári peres eljárás keretében követelheted tőle azt amit helyette kényszerűen...)

Monalisa
laikus hozzászóló

kalamalyka # 2008.10.30. 17:45

........függetlenül attól, kinek a nevén van.

kalamalyka # 2008.10.30. 17:44

A ház amiben alktok, természetesen külön vagyon, mivel ha jól értelmezem, örökölted. A rajta elvégzett közös felújítási, korszerűsítési munkálatok általi értéknövekedésének a fele arányú része a feleségedé. A közös hitel, bankszámla, előtakarékosság (amiben nincs öröklött, vagy egyi fél kizárólagos ajándékozással kapott része) az is közös.......

Lakat43 # 2008.10.30. 17:31

Sziasztok. Az én problémám a következő. 13 évi házasság után -az én "hibámból"- válok a feleségemtől, aki mindennek a felét akarja. Házasságunk ideje alatt örököltem apámtól a házat, amiben lakunk. A tulajdonjog 100%-a a nevemen van. Anyám is velünk él, akinek a nevén van a haszonélvezetijog. Tavaly júniusban 2,5 millió Ft kölcsönt vettünk fel lakásfelújításra, 15 évre. Eddig 165000 ft-ot fizettünk vissza. A részleteket fizetni nem akarja, de ragaszkodik hozzá, hogy a fele az övé. Van csatornára előtakarékosságink is, a feleségem nevén, 8 éve fizetjük és ő szerinte semmi közöm hozzá. Kérdésem, melyik számít közös vagyonnak? Köszönet minden válaszért.