Névre vétel, név levétel


Majordomus # 2023.08.19. 20:01

Jogilag önálló nagykoru egyén aki a családod része. Pont.

Majordomus # 2023.08.19. 19:59

Végül is a nevelőapa nevét viseli. Az életben senki nem fogja kérdezni az apja nevét (csak az anyjáét) akkor nem értem mi szükség van erre?

Egyébként szerintem erre nincs lehetőség.

Hamisitásnak minősülne.

Szomorú örökös # 2023.08.19. 17:14

roary

Az anyakönyvi kivontban szeretnénk megváltoztatni az apa nevét, így hogy már felnőtt ez lehetséges?

Szerintem ezt már a gyerek önállóan, saját jogon is simán megteheti.

roary # 2023.08.19. 07:26

Üdvözlöm! Fiam 19 éves. Születése óta a jelenlegi férjemmel neveljük. A vérszerinti apa elismerte, az anyakönyvi kivonatban ő szerepel. Soha nem tartotta a gyerekkel a kapcsolatot. A férjem nevén van, kb másfél éves kora óta. Apuka annak idején ebbe beleegyezett. Most mindenki azt mondja ez örökbefogadásnak számít...ez így van? Ilyesmi nem volt leírva soha. Az anyakönyvi kivontban szeretnénk megváltoztatni az apa nevét, így hogy már felnőtt ez lehetséges? Ha igen ,merre induljak ezzel? Jogilag a férjemhez tartozik a gyerek? Nagyon köszönöm

drbjozsef # 2023.02.09. 16:05

Anakonda,

Ha pusztán csak a név megváltoztatásáról van szó, akkor az nem jár a jogok és kötelezettségek szempontjából semmilyen változással.
De a változtatásnak több feltétele is van, pláne, ha a "gyermek", akiről szó van kiskorú. Nem biztos, hogy menni fog az apa nélkül, de nem is lehetetlen.

https://www.kormanyhivatal.hu/…20180129.pdf

Ha úgy "veszed" a nevedre, ami alatt általában az örökbefogadást kell érteni, és az természetesen egészen más ügy.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.09. 15:47

milyen jogi következményei vannak a névváltoztatásnak?
Azon kívül, hogy utána más lesz a neve, semmilyen.

Anakonda # 2023.02.09. 14:05

Üdvözlöm.
Gyermekem a vér szerinti apjával évek óta nincs kapcsolatban, szeretné felvenni nevelőapja vezetéknevét. Kiskorú még.
Ha bíróságtól kell kérni valszeg jóváhagyják érdemtelenség miatt.
Kérdésem: milyen jogi következményei vannak a névváltoztatásnak?
Eltűnt “édesapa” gyerektartásra kötelezett azután is? Gyermekem örököl az apa halála után ha felveszi a nevelője nevét? Vagy a nevelője örökségére jogosult onnantól?

Majordomus # 2022.10.18. 19:37

Elvileg szűznemzésből született,de ha nem Justicia akkor sem ismeri.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.18. 17:42

A jog szerint nem apa, tehát nem kell a hozzájárulása.

drbjozsef # 2022.10.18. 17:28

osike,

A kérdésed alatti 3. és 4. hozzászólást olvas el.

osike # 2022.10.18. 14:06

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, ha az unokám a lányom nevét viseli, mert a vérszerinti apa nem vállalta( többször zaklatta már, hogy bíróságra megy apasági eljárást indít, ez még soha nem történt meg), de a jelenlegi párja örökbefogadná az unokámat, akkor is szükséges a vérszerinti apától bármilyen nyilatkozat vagy jelenlét?
Köszönöm előre is a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.16. 15:10

Ha az a névrevétel örökbefogadást jelent, akkor igen.

Balazs74 # 2021.08.16. 13:47

Üdvözlöm érdeklődnék nevemre vettem párom gyermekét majd házasság után pár évvel le lépett egy férfival. Az a kérdésem ilyenkor kell e gyerek tartást fizetnem utánna?
Koszonom

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.25. 11:59

Bizony kell az apa is. Örökbefogadás, a gyámhatóság intézi.

HGM006 # 2021.01.25. 10:57

Üdvözlök Mindenkit!

Hétköznapi kérdésem van, rövid olvasgatásom alatt nem találtam mégsem választ kérdésemre:

Feleségem lányát venném a nevemre, melyik hatóságnál kell kezdenem az eljárást?

Vérszerinti apa nincs képben, de ha kell, valahogy talán el tudjuk érni...

Köszönöm a válaszokat!

HGM

HGM006 # 2021.01.25. 10:57

Üdvözlök Mindenkit!

Hétköznapi kérdésem van, rövid olvasgatásom alatt nem találtam mégsem választ kérdésemre:

Feleségem lányát venném a nevemre, melyik hatóságnál kell kezdenem az eljárást?

Vérszerinti apa nincs képben, de ha kell, valahogy talán el tudjuk érni...

Köszönöm a válaszokat!

HGM

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.07. 07:21

Kérdés, hogy mit akarsz igazából.
Ha csak megváltoztatni a gyerek családi nevét, ahhoz kellene a jogi apa hozzájárulása - de a gyámhatóság pótolhatja.
Ha viszont a hivatalos iratokban az apa személyét akarod megváltoztatni, ahhoz három ember kell: te, a volt férj, aki jogilag apa, és egy másik férfi, akiről azt mondjátok egybehangzóan, hogy ő az igazi apa.

drbjozsef # 2019.05.07. 05:09

es ugy hallottam akkor is csak az ő nevere lehetne..

Nyilván ezért kell neki is megjelennie. Ha beleegyezik, akkor lehet a Te neveden.

Szindy1032 # 2019.05.06. 19:53

A gond csak azzal van mint mar emlitettem a verszerinti apaval nem beszeltem 2 eve...nem tudom hol lehetne elerni, illetve amiben biztos vagyok hogy kulfoldon tartozkodik...es ugy hallottam akkor is csak az ő nevere lehetne..

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.06. 18:50

Mondjuk, csak kettőt kellett volna visszaolvasnod.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.06. 18:49

Peren kívüli eljárás, kelletek hozzá mind a hárman.

Szindy1032 # 2019.05.06. 18:26

Üdvözlöm.
2015-ben kulon koltoztunk ferjemmel. 2016-ban masik kapcsolatombol szuletett egy kislanyom, de mivel hivatalosa meg nem voltunk elvalva igy a (mostmar) volt ferj nevet kapta a gyermek. A verszerinti ‘apa’ nem foglalkozik a kicsivel, 2 eve nem is beszeltem vele, nincs tartasdijra igenyem, nem szeretnem ha barmilyen jogai lennenek se most se kesobb.
A kerdesem az lenne hogy tudnam a sajat nevemre venni a kislanyt? A volt ferjem zavarja hogy o van beirva apanak, az o nevet viseli mikor semmi koze hozza, es en is jobban szeretnem ha az en nevem viselne a kislanyom.
Elore is koszonom!

tund1 # 2019.01.30. 12:01

Köszönöm a választ!

Ennek tudatában újabb kérdések merültek fel bennem.

Az ilyen "nem peres" eljárás indítványozását az anyának, vagy nekem kell kérnem?
Ez milyen költségekkel jár, illetve, ezt Németországon belül a konzulátuson is el lehet indítani? vagy csak Magyarországon, egy bíróságon?

Ha csak Magyarországon, akkor viszont alá kell írnom a papírt, mert a gyermek nem utazhat mert nincs személyazonosságot igazoló papírja. Az aláírásom után nem von maga után semmilyen kötelezettséget?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.30. 11:47

azzal elismerem az apaságomat,
Ez nem az elismeréseden múlik, momentán te vagy az apja. Egy nemperes bírósági eljárásban lehet rendezni a problémát, ha mind a hárman megjelentek, és egybehangzóan nyilatkoztok.

tund1 # 2019.01.30. 09:27

Tisztelt Szakértők, szeretném kérni a segítségüket!

Volt feleségemmel, Németországban éltünk 2013-tól, (azóta is kinn vagyunk)

2014. január 09. én Magyarországon összeházasodtunk, majd visszamentünk dolgozni Németországba..
Időközben házasságunk megromlott és külön költöztünk, de még a házasság ideje alatt volt feleségem teherbe esett a jelenlegi párjától.

2016.december 12. -e miatt beadta Magyarországon a válópert mivel születendő gyermekét nem akarta másik házasságba szülni. Ez idő alatt mindketten ugyanúgy Németországban tartózkodtunk. A születendő gyermeküket az igazi apa nevére szerették volna anyakönyveztetni annak ellenére, hogy a válást még nem mondta ki a magyar bíróság, így Németországban apasági nyilatkozatot tett az apa.

2017. június 13. -án megszületett gyermekük Németországban (a válást még nem mondták ki), születésekor a kórház nem fogadta el az apasági nyilatkozatot, így egy papírt kapott, ami egy ideiglenes anyakönyv, amiben én szerepelek apaként, hiszen a gyermek házasságban született, a gyermek vezetékneve az enyém lett.

2017. november 09.A német állam DNS vizsgálatot kezdeményezett kérésükre, mert nem akarták az én nevemen hagyni a gyermeket. (a válást ekkor még mindig nem mondták ki)

2018 május 02. -án meglett a DNS vizsgálat eredménye, amiben a volt feleségem jelenlegi párját jelölik meg apának (a válást még mindig nem mondták ki, hiszen mindketten Németországban tartózkodtunk, és sok esetben vagy Ő vagy én nem jelentünk meg a bírósági tárgyalásokon, vagy csak képviseltettük magunkat ügyvéden keresztül.) ezt a DNS vizsgálati határozatot bevitték a német hivatalba, és a gyermek kapott egy másik ideiglenes születési papírt, ahol már nem én szerepelek apaként, de a gyermek vezetéknevét nem iratták át!

2018 aug 28.án a válás jogerőre emelkedett Magyarországon. Ekkor már ugye a Német DNS vizsgálat is bizonyította, hogy az apa nem én vagyok. A magyar bírósági papírban is szerepel, hogy a házasságon belül született gyermeknek más az apja. + a gyermek Németországban közben kapott másik ideiglenes anyakönyvit az eredeti apa nevével.

Gondoltam itt az én dolgaim elrendeződtek, hiszen a válóperes papírban nincs semmi utalás arra, hogy kell e tennem valamit, csak annyi, hogy az időközben született gyermeknek nem én vagyok az apja.
Jelenleg is Németországban lakunk… Úgy gondoltam a dolgokat már elrendezték azóta.
De volt feleségem 3 napja felkeresett, hogy a gyermek még mindig az én nevemen van, a magyar követség nem fogadja el a másik ideiglenes anyakönyvi kivonatot, amin az eredeti apa szerepel, csak azt amin még az én nevem van apaként megjelölve amit a kórházban kapott a szüléskor.

A gyermeknek se rendes anyakönyvi kivonata, se igazolványa. Így azt kérte, hogy írjam alá a hivatalos papírokat, amivel engedélyezem, hogy a gyermeknek Németországban tudjon csináltatni a magyar követségen anyakönyvi kivonatot személyigazolványt, és útlevelet.

Én ezt nem szeretném aláírni, hiszen gondolom, ha aláírom azzal elismerem az apaságomat, és újból pereskednem és DNS teszteket kellene csináltatnom saját költségemen, akkor is ha a volt feleségemnek így egyszerűbb lenne igazolványt csináltatnia a gyermeknek.

Kérdésem a következő. Hogyan tudom töröltetni a nevemet egy olyan gyermek anyakönyvéből, aki nem az enyém, és nincs is anyakönyve? Miért nem fogadja el a követség a megújult ideiglenes anyakönyvi papírt? Hogyan tudom levetetni a vezetéknevemet a gyermekről? Mit tudok tenni azon felül, hogy elváltam, a bíróság kimondta, hogy nem én vagyok az apa? A DNS teszt bizonyítja is ezt, az igazi apa apasági nyilatkozatot is tett, hová kell fordulnom, hogy ne az én nevemen legyen a gyermek, és nélkülem tudják intézni a gyermek ügyeit?

Válaszukat, nagyon szépen köszönöm!