Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Névre vétel, név levétel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.01.25. 12:59

Bizony kell az apa is. Örökbefogadás, a gyámhatóság intézi.

www.kbs-ugyved.hu

HGM006 # e-mail 2021.01.25. 11:57

Üdvözlök Mindenkit!

Hétköznapi kérdésem van, rövid olvasgatásom alatt nem találtam mégsem választ kérdésemre:

Feleségem lányát venném a nevemre, melyik hatóságnál kell kezdenem az eljárást?

Vérszerinti apa nincs képben, de ha kell, valahogy talán el tudjuk érni...

Köszönöm a válaszokat!

HGM

HGM006 # e-mail 2021.01.25. 11:57

Üdvözlök Mindenkit!

Hétköznapi kérdésem van, rövid olvasgatásom alatt nem találtam mégsem választ kérdésemre:

Feleségem lányát venném a nevemre, melyik hatóságnál kell kezdenem az eljárást?

Vérszerinti apa nincs képben, de ha kell, valahogy talán el tudjuk érni...

Köszönöm a válaszokat!

HGM

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.07. 09:21

Kérdés, hogy mit akarsz igazából.
Ha csak megváltoztatni a gyerek családi nevét, ahhoz kellene a jogi apa hozzájárulása - de a gyámhatóság pótolhatja.
Ha viszont a hivatalos iratokban az apa személyét akarod megváltoztatni, ahhoz három ember kell: te, a volt férj, aki jogilag apa, és egy másik férfi, akiről azt mondjátok egybehangzóan, hogy ő az igazi apa.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.05.07. 07:09

es ugy hallottam akkor is csak az ő nevere lehetne..

Nyilván ezért kell neki is megjelennie. Ha beleegyezik, akkor lehet a Te neveden.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szindy1032 # e-mail 2019.05.06. 21:53

A gond csak azzal van mint mar emlitettem a verszerinti apaval nem beszeltem 2 eve...nem tudom hol lehetne elerni, illetve amiben biztos vagyok hogy kulfoldon tartozkodik...es ugy hallottam akkor is csak az ő nevere lehetne..

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.06. 20:50

Mondjuk, csak kettőt kellett volna visszaolvasnod.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.06. 20:49

Peren kívüli eljárás, kelletek hozzá mind a hárman.

www.kbs-ugyved.hu

Szindy1032 # e-mail 2019.05.06. 20:26

Üdvözlöm.
2015-ben kulon koltoztunk ferjemmel. 2016-ban masik kapcsolatombol szuletett egy kislanyom, de mivel hivatalosa meg nem voltunk elvalva igy a (mostmar) volt ferj nevet kapta a gyermek. A verszerinti ‘apa’ nem foglalkozik a kicsivel, 2 eve nem is beszeltem vele, nincs tartasdijra igenyem, nem szeretnem ha barmilyen jogai lennenek se most se kesobb.
A kerdesem az lenne hogy tudnam a sajat nevemre venni a kislanyt? A volt ferjem zavarja hogy o van beirva apanak, az o nevet viseli mikor semmi koze hozza, es en is jobban szeretnem ha az en nevem viselne a kislanyom.
Elore is koszonom!

tund1 # e-mail 2019.01.30. 13:01

Köszönöm a választ!

Ennek tudatában újabb kérdések merültek fel bennem.

Az ilyen "nem peres" eljárás indítványozását az anyának, vagy nekem kell kérnem?
Ez milyen költségekkel jár, illetve, ezt Németországon belül a konzulátuson is el lehet indítani? vagy csak Magyarországon, egy bíróságon?

Ha csak Magyarországon, akkor viszont alá kell írnom a papírt, mert a gyermek nem utazhat mert nincs személyazonosságot igazoló papírja. Az aláírásom után nem von maga után semmilyen kötelezettséget?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.30. 12:47

azzal elismerem az apaságomat,
Ez nem az elismeréseden múlik, momentán te vagy az apja. Egy nemperes bírósági eljárásban lehet rendezni a problémát, ha mind a hárman megjelentek, és egybehangzóan nyilatkoztok.

www.kbs-ugyved.hu

tund1 # e-mail 2019.01.30. 10:27

Tisztelt Szakértők, szeretném kérni a segítségüket!

Volt feleségemmel, Németországban éltünk 2013-tól, (azóta is kinn vagyunk)

2014. január 09. én Magyarországon összeházasodtunk, majd visszamentünk dolgozni Németországba..
Időközben házasságunk megromlott és külön költöztünk, de még a házasság ideje alatt volt feleségem teherbe esett a jelenlegi párjától.

2016.december 12. -e miatt beadta Magyarországon a válópert mivel születendő gyermekét nem akarta másik házasságba szülni. Ez idő alatt mindketten ugyanúgy Németországban tartózkodtunk. A születendő gyermeküket az igazi apa nevére szerették volna anyakönyveztetni annak ellenére, hogy a válást még nem mondta ki a magyar bíróság, így Németországban apasági nyilatkozatot tett az apa.

2017. június 13. -án megszületett gyermekük Németországban (a válást még nem mondták ki), születésekor a kórház nem fogadta el az apasági nyilatkozatot, így egy papírt kapott, ami egy ideiglenes anyakönyv, amiben én szerepelek apaként, hiszen a gyermek házasságban született, a gyermek vezetékneve az enyém lett.

2017. november 09.A német állam DNS vizsgálatot kezdeményezett kérésükre, mert nem akarták az én nevemen hagyni a gyermeket. (a válást ekkor még mindig nem mondták ki)

2018 május 02. -án meglett a DNS vizsgálat eredménye, amiben a volt feleségem jelenlegi párját jelölik meg apának (a válást még mindig nem mondták ki, hiszen mindketten Németországban tartózkodtunk, és sok esetben vagy Ő vagy én nem jelentünk meg a bírósági tárgyalásokon, vagy csak képviseltettük magunkat ügyvéden keresztül.) ezt a DNS vizsgálati határozatot bevitték a német hivatalba, és a gyermek kapott egy másik ideiglenes születési papírt, ahol már nem én szerepelek apaként, de a gyermek vezetéknevét nem iratták át!

2018 aug 28.án a válás jogerőre emelkedett Magyarországon. Ekkor már ugye a Német DNS vizsgálat is bizonyította, hogy az apa nem én vagyok. A magyar bírósági papírban is szerepel, hogy a házasságon belül született gyermeknek más az apja. + a gyermek Németországban közben kapott másik ideiglenes anyakönyvit az eredeti apa nevével.

Gondoltam itt az én dolgaim elrendeződtek, hiszen a válóperes papírban nincs semmi utalás arra, hogy kell e tennem valamit, csak annyi, hogy az időközben született gyermeknek nem én vagyok az apja.
Jelenleg is Németországban lakunk… Úgy gondoltam a dolgokat már elrendezték azóta.
De volt feleségem 3 napja felkeresett, hogy a gyermek még mindig az én nevemen van, a magyar követség nem fogadja el a másik ideiglenes anyakönyvi kivonatot, amin az eredeti apa szerepel, csak azt amin még az én nevem van apaként megjelölve amit a kórházban kapott a szüléskor.

A gyermeknek se rendes anyakönyvi kivonata, se igazolványa. Így azt kérte, hogy írjam alá a hivatalos papírokat, amivel engedélyezem, hogy a gyermeknek Németországban tudjon csináltatni a magyar követségen anyakönyvi kivonatot személyigazolványt, és útlevelet.

Én ezt nem szeretném aláírni, hiszen gondolom, ha aláírom azzal elismerem az apaságomat, és újból pereskednem és DNS teszteket kellene csináltatnom saját költségemen, akkor is ha a volt feleségemnek így egyszerűbb lenne igazolványt csináltatnia a gyermeknek.

Kérdésem a következő. Hogyan tudom töröltetni a nevemet egy olyan gyermek anyakönyvéből, aki nem az enyém, és nincs is anyakönyve? Miért nem fogadja el a követség a megújult ideiglenes anyakönyvi papírt? Hogyan tudom levetetni a vezetéknevemet a gyermekről? Mit tudok tenni azon felül, hogy elváltam, a bíróság kimondta, hogy nem én vagyok az apa? A DNS teszt bizonyítja is ezt, az igazi apa apasági nyilatkozatot is tett, hová kell fordulnom, hogy ne az én nevemen legyen a gyermek, és nélkülem tudják intézni a gyermek ügyeit?

Válaszukat, nagyon szépen köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.24. 21:48

A névváltoztatáshoz is kell a különélő szülő hozzájárulása, de azt a gyámhatóság pótolhatja.
Az örökbefogadás csak az apa beleegyezésével történhet, azt hatóság nem pótolhatja. De az ilyen apák bele szoktak egyezni, hiszen azzal megszabadulnak a gyerektartási kötelezettségtől.

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2019.01.24. 20:45

Nem, nem számít a névváltozásnál. Ha mások személyiségi jogát nem sérti és egyéb objektív, az Aetv.-ben definiált akadálya sincs (történelmi név például), akkor fogják engedélyezni.

Egyáltalán nem olyan misztikus dolog ez, mint ahogy hiszik sokan.

Be kell menni az anyakönyvezetőhöz személyesen, anyakönyvi kivonatokkal, felveszik a kérelmet, Ő továbbítja a BFKH Névváltoztatási és Anyakönyvi Osztályához, aztán majd legfeljebb 60-65 nap múlva (ha a kérelem hiánytalan, akkor 8-15 nap múlva kellene jönnie, de hajlamosak munkaszervezési okból mellőzni a sommás eljárás szabályait) dr. Almási Győző aláírásával jön vagy egy elutasító határozat vagy egy névváltoztatási okirat, amit lehet peresíteni jogszabálysértésre hivatkozva a kézbesítéstől számított 30 napon belül.

Az örökbefogadást a gyermek lakóhelye szerinti gyámhatóság (járási kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Osztálya) engedélyezheti, az erre irányuló kérelmet írásban (tértivevényes levélben vagy az Ügyfélkapuval rendelkező ügyfélnek az e-Papíron is be lehet nyújtani, illetve a megírt kérelem ügyfélfogadási ügyben) vagy ügyfélfogadási időben - jegyzőkönyvbe foglalás terhével - szóban kell előterjeszteni.

Az eljárásba a vér szerinti apát be fogják vonni ellenérdekű ügyfélként és nyilván az ehhez való viszonyulása is befolyásolja a megengedhetőségét.

A gyámhatóság a kérelem ügyében tárgyalást tart, amelyen az ellenérdekű ügyfelet, a kiskorút (fiatalkorút), az anyát és a kérelmezőt meghallgatja, mindannyiuknak személyesen jelen kell azon majd lenniük.

kerysusy #   2019.01.24. 20:36

Köszönöm a válaszát!
Ezek szerint a névváltoztatásnál nem számít, hogy nem vagyunk házasok. Nekünk azt mondták, hogy nem sok esélyünk van. Az örökbefogadásról tudna nekem valamit mondani? A menetéről,feltételeiről, kell e hozzá a vér szerinti apa?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.24. 19:40

A névváltoztatás nem ígérkezik nehéznek, de talán az örökbefogadás is menne.

www.kbs-ugyved.hu

kerysusy #   2019.01.24. 19:06

Tisztelt jogi szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy meglehet e változtatni kislányom vezeték nevét, ha nem az enyémre(anyáéra), hanem mostani pároméra szeretnénk, aki már több mint 4 éve sajátjaként neveli és a kislány is őt tekinti apának? Nem házasodtunk össze. Volt párom, a kislány biológiai apukája nem foglalkozik a kislánnyal. Igazából egy lecsúszott alkoholista lett, amit már akkor elkezdett, amikor még együtt éltünk vele mi is, pont ezért ment tönkre a kapcsolatunk is. A kislánnyal soha nem is foglalkozott igazán, nem játszott vele, nem tanította semmire, nem viselkedett apaként. Nem voltunk házasok. Bíróságon voltam, ott sem jelent meg volt párom, ahol részemre megállapították az egyedüli gyámságot. Az "apa" kapott látogatási engedélyt, de csak abban az esetben vihette volna el a kislányt ha józan. Nem élt ezzel a lehetőséggel, soha nem jött érte. Egy darabig fizette a gyerektartást is, de az is abba maradt. Jelenlegi párom sajátjaként szereti kislányom úgyis élünk mint egy rendes, normális család, boldogan, kislányom nagyon vidám most. Ő kezdte el apának szólítani páromat, mondta neki, hogy szeretlek, amit a biológiai apának soha, sőt inkább elszeretett volna költözni mellőle mindig. Kislányom találta ki ezt a névváltoztatást, de mindkettőnk jó ötletnek tartja ezt, csak úgy tudjuk, hogy ez az egész nem olyan egyszerű. Tehát a kérdés igazából az lenne, hogy ilyen helyzetben van-e lehetőség a névváltoztatásra, mennyi esélyünk van rá és pontosan mi is a teendőnk.?

Elnézést kérek, hogy ennyire hosszú és részletes voltam, de ez a dolog számunkra nagyon fontos lenne. Ez nem csak egy hirtelen fellépő bosszú.

A válaszokat előre is köszönöm!

drbjozsef #   2019.01.11. 12:54

teotimcsi,

Semmi.

Ha nem fogadtak örökbe, akkor nem "vett a nevére" a nevelőapád, csak névváltoztatás történt.

Végrendelettel tudnak neked juttatni bármit is, ha akarnak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Attia73 # e-mail 2019.01.11. 12:25

Tisztelt szakértők.
A fiam 18 elmúlt de (egyéb okokból) még nem lett a nevemre íratva. Most, hogy nagykorú hova forduljak, vagy hogya müködik ilyenkor a névre vétel? Előre is köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.04.09. 11:09
teotimcsi # e-mail 2018.04.09. 09:40

Tisztelt Szakértők!
Nevelőszülőknél nőttem fel.Ők 18 éves koromban a nevükre vettek( mármint a nevelőapám).Örökbe nem fogadtak.Ha meghalnak milyen jogaim vannak?
Köszönöm válaszát.Tímea

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.08.09. 14:19
  1. Egy gyerek nem játék. Az nem úgy megy, hogy ma vállallak, holnap már nem. Legyél már észnél!
  2. Ha jelentősen csökkent a jövedelmed, akkor lehet, hogy a bíróság csökkenti a tartásdíjat. (De az elsődleges szempont a gyerekek szükséglete.)
  3. Igen.

www.kbs-ugyved.hu

hazsu # e-mail 2014.08.09. 12:36

Sziasztok,

A következő lenne a problémám.

2005 elején a nevemre vettem a volt élettársam gyerekét, majd 2006-ban megszületett a közös gyermekünk. 2009-ben szétváltak az útjaink.

Amikor a tartásdíjat megállapították, volt egy működő vállalkozásom, valamint egy másik helyen is dolgoztam, így az összeg kifizetése nem okozott gondot.

Mostanra azonban a vállalkozás ügyfél hiányában szüneteltetve van, a jelenlegi munkám fizetéséből az akkor megállapított összeget nem nagyon tudom fizetni, és rendszeresen zsarol, hogy nem adja oda láthatásra a közös gyerekünket.

Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.

  1. Az általam örökbefogadott gyereket hogyan tudom levetetni a nevemről? Nem igazán szeretnék egy olyan gyerek után fizetni, akihez lényegében semmi közöm sincs, valamint annyira elmérgesedett már a helyzet, hogy nem is tartom vele a kapcsolatot.
  2. Ha beadom a bíróságra a tartásdíj csökkentési kérelmet, mennyi az esély arra, hogy érdemben le is csökkenti az összeget?
  3. A közös gyerekünket már jó egy hónapja nem láttam, nem adja oda, és rengeteg sms bizonyítja, hogy a tartásdíj fejében adja csak oda. HA ezzel bemegyek a gyámhivatalhoz, fognak valamit kezdeni az ügy érdekében?

Köszönöm a segítséget.

monalisa1 #   2014.02.02. 13:29

Az a gyermek a tiéd bármennyire is nem tetszik, a t.díjat fizetned kell 18 éves koráig, bizonyos esetben azon túl is. / A gyermek amikor majd nagykorú lesz dönthet, hogy esetleg megváltoztatja a családi nevét mert mint "apa" nemigen váltál be...

A láthatás/kapcsolattartás kérdését az anyával kell megbeszélned.

Ha nem fizeted a t.díjat eljárás indulhat veled szemben. / Az elmaradt járadékot az állam bevasalja tőled.

Adam643 # e-mail 2014.02.01. 19:52

Tisztelt szakértő!
Volt párom akitől van egy nem kívánt gyermekem megigényelte az államtól a gyerektartás megelőlegezését, mivel én hosszú ideig munkaképtelen voltam egy lábsérülés miatt. Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne a gyermeket levetetni a nevemről, és a névről való levétel után milyen jogai vannak az anyának és a gyereknek velem szemben, és hogy nekem milyen jogaim lennének velük szemben? Vagy hogyan kerülhetném ki a gyerektartási kötelezettségemet velük szemben.
Köszönöm.