élettársi viszony vagyonmegosztás?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.09. 12:45

Jogszerűen a bejegyzett részek arányában kell osztozkodjunk
Kelleni sehogyan sem kell. Megegyezni pedig bármiben meg lehet, ami mindkét félnek elfogadható. Az ingatlan közös tulajdonban maradása egyébként még a házasság felbontásának sem szükségszerű velejárója.

A gazdasági társaságbeli tagság meg végképp független a tagok közötti kapcsolattól, vadidegen emberek is lehetnek ugyanott tagok. Másképpen: nem lehet a tagtársat arra kötelezni, hogy vegye meg az üzletrészedet. Kilépni is csak a bétéből lehet.

Robi781203 # 2009.01.09. 11:22

Sziasztok,
segítségre lenne szükségem a következő témában:
párommal több, mint tíz év után (hat éve éltünk együtt) különmentünk, de az évek miatt ha jól tudom, élettársi viszonyban éltünk :-(
Szóval hat éve vettünk közösen teljesen hitelre egy lakást, aminek a felújítását 2/3 részben én álltam, 1/3-ben Ő állta, ezért bejegyeztetve a Tulajdoni Lapra nekem 2/3 rész, neki 1/3 rész lett.
A hitelt nagyjából közösen fizettük eddig.
Kérdésem, hogy a vagyonmegosztás hogyan megy ilyen esetben?
Jogszerűen a bejegyzett részek arányában kell osztozkodjunk, vagy 50-50% járna neki is és nekem is mindenből?
Sajnos a lakást Ő is és én is szeretnénk megtartani...

Van még egy közösen alapított vállalkozásunk is, abban 1/5 az enyém, 3/5 rész az övé. Ez teljesen a közös vagyonból ment, amit teljes egészében meg akar tartani, mivel az egy éve belerakott 12 millió Ft-ból szerinte 200 ezer Ft-ot ér az én részem.
Kötelezhetem-e arra, hogy megvegye, mit lehet tenni a közös céggel, ha nekem már nem kell?