gyerektartás 18 év után

ObudaFan # 2012.01.09. 18:42

Kevés esélyt látok.

Eszter* # 2012.01.11. 21:18

Kedves Mindenki!

Lehet volt már korábban erről szó, elég sok helyen utánakeresgéltem, de nem nagyon találtam kifejezetten erre a problémára megoldást.

A kérdésem az lenne, hogy 18 év után, ha egyetemre kerül a gyerek, és kollégiumi ellátást kap, akkor melyik szülőnek és milyen összegben kell/lehet támogatnia őt? A hangsúly azon van, hogy egyik szülőhöz sem lenne bejelentve.
Ilyenkor mind a ketten fizetnek rokontartást, vagy mindketten megtagadhatják? Az apa mondván, hogy 18 elmúlt, max. egy kevés "apróval" támogatja, az anya mondván, hogy eddig ő kapta a pénzt utána, most neki kelljen fizetni érte?
Bárki válaszát is előre köszönöm!

Lolita # 2012.01.14. 14:44

Tisztelt Jogászok
kérdésem: lányom 20 éves lesz, egyetemista
az apja soha nem foglalkozott vele és nem fizetett nekem semmit. Nem akartam az apja életét piszkálni, de aztán 13 éves korában szóltam az apjának hogy kellene a segítsége. Évekig hitegetett, majd lányom 16 éves korában már kényszerültem a bírósági útra. Visszamenőlegesen megállapították a gyerektartást, de ő nem fizetett. Fellebbezett, de közben már a jelen díjat fizetnie kellett volna-amire végrehajtást kértem, ez után kezdte meg törleszteni az elmaradást meg a fellebbezés elutasításakor. Közben a lányom már egyetemista lett és
most, mikor letelt az elmaradt t.díjak kifizetése apuka részéről, szóltam, hogy kicsit emelni kéne az összeget, mert nagyon rosszul állunk, a válság miatt egyre kevesebbet keresek. összesen 2010 október és 2011 december közt kaptam pénzt 1992 óta, de apuka ezt is sokallja és most kaptam egy idézést, megszüntetést kért. Mi az esélye, hogy ennek helyt ad a bíróság? még így is annyira kevés a pénzünk hogy néha a gyereknek be kell segítenie és dolgoznia kell. Egyáltalán valamennyi diákmunkát vállalhat-e, amikor gyerektartást kap?A diákmunka nem folyamatos és elvárható jövedelem, vagy van vagy nincs.....a villanyszámla és egyebek viszont igen...szóval mit várhatok a tárgyalástól? és dolgozhat-e időnként a gyerek illetve mi a határ, ameddig igen? Köszönöm.

ObudaFan # 2012.01.14. 15:11

Nem írtad le, hogy egyáltalán mire alapítja a kérelmét a volt párod, így aztán gyakorlatilag lehetetlen válaszolni.

Lolita # 2012.01.14. 15:44

mármint hogy miért nem akar fizetni? ja hát saját bt-je van és leigazolt magának 70 ezer nettót. Amúgy a felesége és az anyukája is vele él, akik kb. még 250 ezret hoznak haza. Persze a 70 sem igaz:( szégyen, hogy soha nem fizetett, csak a kényszerítés után és már nem is akar...az én anyukám a mai napig ad nekem pénzt...:((
szóval arra hivatkozik, hogy a lánya nem tart vele kapcsolatot. ez igaz is, na de miért nem? azért mert az apja egész életében tojt a fejére, ha én nem járok a nyakára apukának, és nem keresem meg, nem is ismerné a lányát. Ezzel is vártam jó sokat. Lényeg, hogy a lányom valóban nem óhajtja látni, de abszolút megértem. És akkor ne is egyen????

marcika # 2012.01.14. 17:31

Ahhoz, hogy a szakemberek tudjanak neked érdemben válaszolni a következőkre válaszolj:

1. van-e szakmája a gyermeknek?
  2. folyamatos-e a tanulmánya?

a feleségének és az anyósának a fizetése nem alapja a gyermektartásnak (vagyis, semmi közöd hozzá).

Lolita # 2012.01.14. 17:46

a lányom egyelőre érettségivel rendelkezett és most másodéves az egyetemen nappali tagozaton. igen, folyamatos. köszi

Lolita # 2012.01.14. 17:49

nem mondtam hogy közöm van hozzá, de a bíróság vizsgálta hogy akik együtt laknak mennyi jövedelemmel rendelkeznek együtt.

ObudaFan # 2012.01.15. 09:38

Ha a gyermeked továbbra is szeretne tartásdíjat, az várható el tőle, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt, hogy tartson kapcsolatot az apjával. Ellenkező esetben megszüntethetik a tartásdíj-fizetési kötelezettséget. Természetesen nem ez a helyzet, ha az apa egyáltalán nem hajlandó a kapcsolattartásra.

Encara # 2012.01.16. 10:19

Üdvözletem!

A következőkben kérnék segítséget:

2011. március 9-én keresetett nyújtott be az ex tartásdíj megszüntetése tárgyában a kispesti Bírósághoz. Fiam akkor az ELTE IV. éves hallgatója volt, nappali állami finanszírozásúként. Illetékességből áttették az ügyet a PKKB-ra. Emiatt az első tárgyalásra szeptember 14-én került sor.

Az első tárgyalásra benyújtottam viszont-keresetemet és kérem a felperes keresetét elutasítani azzal, hogy 2012. júniusig kérem a 2007-ben másodfokon megítélt határozott összegű tartásdíjat folyósítani, mivel addigra lediplomázik a fiam, aki immár V. évesként folytatja tanulmányait, nappali képzési formában. Felperes havi jövedelme kiemelkedően magas, az eltelt 4 év alatt jelentősen növekedett, tehermentes ingatlanban élnek házastársával, eltartottjuk, hiteltartozásuk nincs.
Benyújtottam továbbá: hallgatói jogviszony igazolást, jövedelem kimutatást, APEH-igazolást, folyószámla kivonatokat, ösztöndíj igazolást (fiam nem kap ilyet). Ekkor még nem volt költségtérítésről semmilyen információnk.

A tárgyaláson a szokásos nyilatkozattételek, állásfoglalások után a felperes (ügyvédje) fenntartotta kereseti kérelmét, viszont időközben tett indítványát, miszerint a bíróság függessze fel a tartásdíj folyósítását, visszavonta.
A bíróság a tárgyalást azzal halasztotta el, hogy megkeresi az ELTE TO illetékesét fiam hallgatói jogviszonyával kapcsolatban, mivel nem volt számára egyértelműen értelmezhető, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy állami finanszírozású, képzési időn túli hallgató.

Ebből az újra bekért iratról október közepén kaptam egy példányt, de ebben már szerepelt az is, hogy a fiam a továbbiakban költségtérítéses képzésre átsorolásra került, mivel az állami finanszírozású féléveit felhasználta, viszont a tanulmányait szükséges tovább folytatnia a diploma megszerzése céljából. Ennek várható ideje 2012. június 30. A költségtérítés összege 175.000,- Ft volt, melyet férjem fizetett ki, felperestől (fiam apjától) természetesen semmiféle hozzájárulást nem kértem.

A következő tárgyalás november 24-én volt, ahol felperes (ügyvédje) ismét előterjesztette a tartásdíj felfüggesztésére irányuló kérelmét arra hivatkozva, hogy fiam érdemtelen a tartásdíjra, mert nem szerzett diplomát az állami finanszírozású időszak alatt, és mert jelenleg költségtérítéses képzésen folytatja tanulmányait.
Ezt én kértem elutasítani azzal az indokkal, hogy fiam hallgatói jogviszonya folyamatos, halasztása, passzív féléve nem volt és egyébként is 2012. június 30-ig megszerzi a diplomát. A bíró úgy nyilatkozott, hogy az indítványról és az én elutasítást célzó kérelmemről tárgyaláson kívül fog határozni.
Környezettanulmányt rendelt el és március 6-ára ismét elhalasztotta a tárgyalást azzal, hogy az új körülmények okán (a költségtérítés miatt) nem tudott érdemben felkészülni a tárgyalásra. Kérdésemre, hogy ez a tény mennyiben hátrányos rám nézve, azt a választ kaptam, hogy a bíró a tárgyaláson nem tart jogi felvilágosítást.
Egyébként pedig engem rótt meg, mert szerinte én félretájékoztattam őt, amikor a szeptember 14-i tárgyaláson nem szóltam arról, hogy a fiam költségtérítéses lesz. Megjegyzem, hogy nem is tudtam erről, viszont a bíró az egyetemtől kapott igazolásból – október 11-ei - hamarabb tudott erről a tényről, mint én (október 15-én).

December közepén kézhez kaptam a felfüggesztő végzést, melyben a bíróság elrendelte a tartásdíj kisebb részének (egynegyedének) letétként kezelését. A végzés ellen 15 napon belül lehetett fellebbezni, melyet megtettem azzal, hogy amennyiben a végzés hatályban marad, az utolsó félévre bizonytalanná válik a költségtérítés megfinanszírozása, ezzel veszélybe kerülhet a fiam diplomához jutása.

Fellebbezett a felperes is, melyben nyomatékosan kéri, hogy a teljes összegű tartásdíjat függessze fel a bíróság, és amelyet a bíróság megküldött részemre is azzal, hogy csatlakozó fellebbezést nem nyújthatok be, viszont észrevételeket tehetek, mely beérkezése után az ügyiratot felterjesztik II. fokra a végzés soron kívüli elbírálására. Ez a határidő a héten jár le.

1. Kérdésem a fentiekkel kapcsolatban az, hogy a II. fok mennyi idő alatt dönti el, hogy a felfüggesztő végzést hatályában fenntartja, vagy megváltoztatja akár a felperes, akár az én számomra kedvező módon?
  2. Milyen hatással lehet az I. fokú ítéletre az, ha a II. fokú bíróság elrendeli vagy felfüggeszti a teljes összegű tartásdíj folyósítását?
  3. Van-e arra esély, hogy a II. fokú bíróság teljes összeget számlán tartani rendeli el annak ellenére, hogy a fiam folyamatosan végzi tanulmányait, ösztöndíja, jövedelme, vagyona nincs?
  4. A március 6-i tárgyalásra visszaérkezhet-e az ügyirat az I. fokú bírósághoz?
  5. Mivel idén június 30-ig kértem a tartásdíjat, remélhetőleg megszületik-e az I. fokú ítélet addig?
  6. Ha számomra kedvezőtlen ítélet születik (helyt adnak felperes kérelmének és megszüntetik a tartásdíjat), emiatt fellebbezést nyújtok be, de időközben „oka-fogyottá” válik a per, mert a fiam lediplomázik, mit tegyek? Mit tesz ilyenkor a bíróság?

Előre is megköszönöm az időt, amit kérdéseim megválaszolására fordítanak a szakértők.

ObudaFan # 2012.01.16. 11:28

Hogy márciusig visszaér-e az akta, az jó kérdés, ezt megmondani nem lehet. Viszont ettől még valószínűleg tud tárgyalni az elsőfokú bíróság. Hogy a másodfok felfüggeszti-e a végrehajtást, az az érdemi döntést közvetlenül nem kellene, hogy befolyásolja. HA bármekkora összeg végrehajtása fel van függesztve, az ítélet elleni fellebbezésnek akkor is van jelentősége, ha közben megszűnik a tartás jogalapja, hiszen a letétbe helyezett összeg sorsáról dönteni kell.

Encara # 2012.01.17. 07:14

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a gyors tájékoztatást.
Abból következtettem arra, hogy esetleg nem lesz március 6-án tárgyalás, mert a bíró az írta, hogy a teljes ügyiratot terjeszti fel II. fokra és ez számomra azt jelenti, hogy az egész paksaméta felmegy vagyis nem marad az akta az I. fokon.

Ha lesz tárgyalás és olyan ítélet születik I. fokon, hogy nem megszüntetik a tartásdíjat a felperes által kért időponttól (január 1-jétől), hanem csak leszállítják, de a II. fok úgy dönt, hogy a felfüggesztő végzést hatályon kívül helyezi és elrendeli a teljes tartásdíj és a letétbe került összeg kifizetését, akkor ennek van-e hatása az I. fokú, de nem jogerős végzésre?
Persze a II. fok dönthet ezzel ellentétesen is, vagy úgy, hogy helyben hagyja az I. fok részleges felfüggesztő végzését.

Arra gondolok, hogyha az I. fok megszünteti a tartásdíjat június 30-ával (eddig kértem én a folyósítást), akkor ugyebár nem én leszek pervesztes?

Ez azért fontos, mert Felperes kérte költségei megtérítését, tehát ha és amennyiben megszüntető ítélet születik remélem nem kell nekem megtérítenem az ő költségeit?
Tartok tőle, hogy azért húzódik el ez a per ennyi ideig, mert felperes mindenáron velem akarja kifizettetni a tetemes ügyvédi és perköltségeket.

Amennyiben nem megszüntető ítélet születik, csak leszállítás, ebben az esetben egyikünk sem lesz pervesztes, tehát mindenki maga viseli a költségeit ugyebár?

Mi erről a véleményed?

ObudaFan # 2012.01.17. 11:56

Ha megszüntetik a tartásdíjat, akkor pervesztes vagy. Ha leszállítják, akkor részben vagy pervesztes.

Encara # 2012.01.17. 13:47

Kedves ObudaFan!

Nem akarok értetlennek tűnni, de a kérdésem az lett volna, hogyha a én viszont-keresetemben 2012. június 30-ig kértem a tartásdíj folyósítását és így az én kérésemre szüntetik meg július 1-től, akkor is a pervesztes én volnék?

Ez így nagyon igazságtalan lenne véleményem szerint.

A felperes így kérte a megszüntetést időrendi sorrendben a 2011. március 9-én benyújtott keresete alapján:

• 2011. június 30-ával,
  • 2011. szeptember 1-jével,
  • 2011. december 1-jével,
  • 2012. január 1-jével.

Szóval a tartásdíj folyósítás valóban meg fog szünni 2012. június 30-ával, de ez az én viszont-keresetemben rögzített kérésemre fog így történni, nem a felperes kérésére.

Tehát nem mindegy, hogy a tartási kötelezettség kinek a kérésére szünik meg. Szerintem!!!

Megj.: véleményem szerint pont erre megy ki a per elhúzása. Viszont ebben az esetben tényleg fellebbezni fogok, bár nem az ítélet tartalmára vonatkozóan.
Lehet azt kérni a II. foktól, hogy változtassa meg úgy az ítéletet, hogy ne én legyek a pervesztes???

ObudaFan # 2012.01.17. 15:01

Akkor nem vagy pervesztes.
Lehet.

Encara # 2012.01.18. 06:59

Hát erről ennyit.:(((((((((((((((((((((((((((((((

karakán # 2012.01.22. 17:26

Kedves ügyvédek,családjogot ismerők! A következő a szituáció,amiben segitséget,esetleg véleményt kérnénk! Tavaly májusban beadtam a biróságra a gyermektartásdij csökkentési kérelmet,fix összegre,aminek a tárgyalása nevetségesen most volt január 16.án,ahol sikerült is megegyezni,ezért gondolom,perköltség sincs,legalábbis határozat és a végzés nem tartalmazta és a biró sem emlitette!A nagykorú gyerek el sem jött,csak a nagymama,én ezt nehezményztem,mert pontosan azért vittem biróságra az ügyet,hogy tisztában legyek,mit csinál a lányom,mert egyszerűen elérhetetlen,ő vidéken él,én Pesten,szóval megszakadt a kapcsolatom vele,nem az én hibámból! A birói végzésben alperes(nagymama) megegyezésben vállalta,hogy 2013 májusban ő adja be a tartás megszüntetésére a kérelmet(egyébként az ő dolguk is),akkor érettségizik a nagykorú 21évesen! Kérdéseim: 1, mi lesz,ha mégsem adják be,ahogy a végzésben igérte? hiszen most is majdnem 1évet vártam a kitűzött tárgyalásra! 2,nem tudok semmit a lányomról,ragaszkodhatok-e ahhoz,hogy továbbtanulása esetén ő jelenjen meg személyesen,különben érdemtelenné válik? 3,ha megint 1évet kell várni a tárgyalásra,úgy kit terhel a felelősség? tudom,tartásdijat nem perelnek vissza,"mert azt már úgyis megette a gyerek",de ha mégis rosszhiszeműségből mégsem adják be a papirokat(hisz úgyis látták,még egy évig ellehet húzni) Egyébként csökkentették az összeget,ezzel nincs baj,csak a birói végzés a fix időpontot nem tartalmazza,pedig lehetséges volna ez is!Szóval kérek segitséget,köszönöm előre is

ObudaFan # 2012.01.22. 19:23

Ha a gyerek továbbtanul, eleve nem kell megszüntetni a tartást, azt meg egyelőre nem lehet tudni, továbbtanul-e. Ha nem kérik a megszüntetést, te kérheted. Az érdemtelenségnek kógens törvényi fogalma van, nem lehet arról megállapodni, hogy egy bizonyos magatartás érdemtelenséget jelent, ha az a törvényi fogalom szerint nem jelenti azt.

tarjani # 2012.02.23. 06:38

Kérdésem ez lenne:a közös gyermek betölti a 18 évét továbbtanul akkor Őlesz-e a felperes ha tartást kér az anyjával szemben?.Ezelőtt két évvel én kértem de nem nyertem meg annak ellenére,hogy én fizetek a közös másik gyerek után aki az anyjánál van/hivatkoztak a kereset különbségre/.Van esélye a felnőtt tartásnak ilyenkor?Érdemes pert inditani?

ObudaFan # 2012.02.23. 12:57

Ha te tartod el a háztartásodban, te lehetsz felperes.

tarjani # 2012.02.23. 13:44

Nem lehet a fiam az,mert jogosult lenne a költségmentességre?Mekkora az esélye annak,hogy megkapja?

ObudaFan # 2012.02.23. 14:18

Semekkora. Ha a bíróság azt észleli, hogy az engedményezés oka az, hogy költségmentes legyen a felperes, nem engedélyezi a költségmentességet.

tarjani # 2012.02.23. 15:40

Köszönöm, mivel a fiam nagykorú lesz,nem kap pénzt sehonnan , tanuló, nincs jövedelme hogyan fizesse a perköltséget ha Ő a felperes?A kérdésem meg arra vonatkozott ,hogy milyen esélye van,hogy megkapja a felnőttartást?

ObudaFan # 2012.02.23. 20:11

Ennek megválaszolásához viszont semmilyen információ nem áll rendelkezésre.

tarjani # 2012.02.24. 12:18

Válás után egyik gyerek aki 11 éves nála a másik aki most lesz 18 nálam került elhelyezésre.Én fizetek 5 % gytartást neki.Új házasságot kötöttem a feleségemnek van 2 gyermeke aki után az apjuknak kellene 5-5 ezer ft ot fizetni de nem lehet végrehajtani mert nincs miből már irtam a végrehajtás fórumba,hogy állami előlegezésre sem vagyunk jogosultak. Tavaly pert inditottam a gyt.miatt -vagy én sem fizessek vagy ő is fizessen- de nem itélték meg kevés volt,hogy én tartok el így 3,5 gyereket mert a vér szerintinek kellene eltartani, a másodfok is azt mondta,hogy ez igy nagyon jó hiába hivatkoztam a CSJT re meg arra,hogy egyedül nekem van jövedelmem, az apjuk sz..ik rájuk,nem lehet rajta behajtani. Most tölti a közös a18.évét majd és továbbtanul nappali tagozaton a közös nálam elhelyzett gyermek.Kérdem,hogy van-e esélye annak,hogy felnőtt tartást kapjon az jó édes anyjától? Lehet -e Ő a felperes?