Kötelező óvodai ellátás

törpanya # 2009.01.16. 00:58

"Egyébként pedig más édesanya gyermekének megítéléséhez nincs jogunk, így csak lehetőségeket ajánlhatunk neki a lehető legdiszkrétebb formában. Ezt azért tartsátok tiszteletben!!!"

Ha a plt erre értetted, akkor pontosítanék:
Egy gyermek megítélése a hozzá értő szakemberek feladata. Mivel ez egy jogi fórom, nem valószínű, hogy gyógypedagógusok, szakpszichológusok, közoktatási szakemberek, logopédusok adnak jogi tanácsot, egyébként ha mégis megfordulnának itt akkor sem mondanának semmit, anélkül hogy a gyereket látták volna. Azért próbáltam sugallmazni finoman,mert a letámadás sok esetben ellenállásba ütközik, hogy keresse fel a szakbizottságot, ahol pont a fent nevezett végzettségű emberek dolgoznak.

Ez olyan mint azt hiszem a 2fokú bíróság, ahol nem egy bíró, hanem több bíró van és a hármuk együttes véleménye adja a végső döntést.

törpanya # 2009.01.17. 20:19

Tisztelet persze a kivételnel. Grád Úrnak is van pszichológusi végzettsége.
De a gyermekellátás terén a szakmai gyakorlat szükségszerű.

nandy # 2009.01.18. 11:35

Naty, szerintem fogadd meg, amit derill írt.
Én egyébként azt vizsgáltatnám meg, hogy a gyermek iskolaérett-e, mert ha igen, akkor felesleges az iskola előkészítése érdekében kötelezővé tett óvoda (persze ez csak logikus, tehát nem biztos, hogy ezt el is fogadja majd jegyző).

Ha mégis óviba kell vinni a gyermeket, akkor jó tudni, hogy van lehetőséged óvodát választani, bár csak korlátozottan.
Az óvodáknak azokat a gyermekeket kell felvenniük kötelezően, akik hozzájuk jelentkeznek, és a körzetükbe tartoznak. De ha marad hely, akkor felvehetnek körzeten kívüli gyermeket is. Márpedig van egy minimum csoportlétszám, tehát nem utasíthatják el a jelentkezéseteket akkor, ha van még szabad, kötelezően betöltendő hely.

derill # 2009.01.19. 09:45

Törpanya: igen, valós, nekem legalábbis ez a tapasztalatom, de logikus is. Az számít, hogy a bíró felé mit tudsz bizonyítani (meggyőzni bizonyítékokkal lehet).

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

nyuszika01 # 2009.01.19. 19:31

Kedves fórumozók!
Meg tudja valaki mondani, hogy mi történik abban az esetben, hogy ha az "óvodaköteles" (májusban tülti be az 5. évet) gyerek szeptemberben nem lesz beíratva óvodába? Azt hallottam, hogy iyen esetben bírságolhatják az anyát. És ha erre sem reagál semmit az anya?
Válaszokat köszönöm!

törpanya # 2009.01.19. 19:46

Derill: A bizonyítási eljárás során lehetőség lehetne szakértők bevonására, nem?
Akkor az általad vázolt esetben kérhetné az anyával ellentétes oldalon álló fél a gyerek pszichológiai vizsgálatát. Vagy azt csak indokolt esetben engedélyezi a bíró? És akkor egyértelműen kiderülne, hogy a gyerek veszélyeztetett. Így a döntés is evidens. (laikus gondolatmenet)

törpanya # 2009.01.19. 19:59

Még valami az én tapasztalataimból: Sajnos többségben csak azt látom, hogy a felek nem meggyőző érveket használnak, hanem egymás múltjában, jelenében csúnya módon kutatják a rosszat, amit utána egymás fejére öntve próbálják a másikat minél jobban lejáratni.(mindenkinek van hibája, így mindenki lejáratható, csak van, aki nem él vele, de van aki viszont erre alapoz)
A használható, megalapozott információk és a kereset tárgyához nem kapcsolódó, vagy kapcsolódó rosszindulatú információk között gondolom a bíró szelektál.?