Eltartási szerződés és jogos örökség ????

Bolycsi # 2009.10.09. 19:33

Kedves Lisa!

Köszi a jótanácsokat!

"Az örökös gyermeke vagy annak házastársa közvetve érdekeltek a kérdésben, tehát ők mint nem pártatlan tanú kiesnek." Ez így rendben van, de ha nem ismerem a szomszédokat, úgysem nekem fognak tanúskodni.

A nyugdíjfolyósítót gondoltam, hogy bele lehet vonni, amúgy más vagyonnal nem rendelkeztek.

Mennyire van értelme/esélye a pereskedésnek?

Bolycsi # 2009.10.09. 19:33

Azt kell bizonyítani, hogy eleve színlelt szerződésről volt szó.

Mivel lehet ezt bizonyítani?

monalisa1 # 2009.10.10. 12:20

Javaslom keress fel egy ügyvédet.,szerencsés esetben ingyen is kaphatsz egy konzultációt melyen sok mindent szóba jöhet az esetleges perindítás eldöntéséhez.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Jules67 # 2009.10.12. 16:52

Tisztelt Ügyvéd!

Én azt szeretném megtudni, hogy ha édesanyám öcsémmel kötött eltartási szerződést, akkor nekem jár e bármekkora rész is az ingatlanból/ingóságból?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.12. 19:08

Az eltartási szerződéssel átruházott dolog nem része a hagyatéknak.

Gyulacika # 2018.11.25. 19:18

Üdvözlet.

Egy olyan dologban szeretnék érdeklődni, hogy eltartási szerződés kötésének van-e jogerőre lépése? Esetleg azonnal életbe lép?
Ugyanis az történt, hogy ez év május 31-én lett kötve az eltatási szerződé, és junius 14-én elhunyt az eltartott.
Valamint milyen kötelesége van az eltartónak, mivel tanukkal bizonyitható, hogy munka nélküli alkoholista személy.

Az eltartott azon a napon ráiratta a házát, de a bentlévő berendezések az illető már eladta a házból. Nekem a nagy néném volt az eltartott.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy van-e arra lehetőség törvényesen, hogy kideritse az ember azt, hogy hol, kinél, és mikor lett ez a szerződés megkötve?

Sok kérdésem lenne, de lehet a válaszban minden benne lesz, és nincs értelme tovább kérdezni.

A választ előre is köszönöm.

Üdvözlet.

Érdekl?dni szeretnék, hogy tud valaki segíteni egy hagyatékkal kapcsolatos kérdésben?
Választ el?re is köszönöm.

ObudaFan # 2018.11.26. 05:32

Gyulacika

1. Még a megkötés után két évig lehetne kötelesrészt kérni.
  2. Illetve amennyiben igazolható, hogy az eltartó nem volt képes a tartásra és így színlelt volt a szerződés, akkor a semmisségre hivatkozva lehetne kérni a kötelesrészt.
  3. Csakhogy mindez rajtad mit sem segít, ugyanis ha a nagynénéd volt az eltartott, akkor nem vagy kötelesrészre jogosult.
drbjozsef # 2018.11.26. 05:38

ObudaFan,

Nem volt szó kötelesrészről. Mi van akkor, ha a kérdező - az elhunyt házastársa és leszármazói híján - a törvényes örököse a nagynénjének?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.26. 05:50

Nem volt szó kötelesrészről.
Másról meg nem lehet szó.

drbjozsef # 2018.11.26. 07:23

Ha bizonyítható a színlelt szerződés, a törvényes örökös nem támadhatja meg?

ObudaFan # 2018.11.26. 08:18

Ha ez egy bizonyíthatóan színlelt szerződés, akkor ajándékozási szerződést leplez. Ebben az esetben pedig a törvényes öröklés szóba sem jön.
Törvényes öröklésről csak akkor lenne értelme gondolkodni, ha más érvénytelenségi ok is felmerülne (pl. beszámíthatatlan volt szerződéskötéskor az eltartott).

drbjozsef # 2018.11.26. 09:50

Értem, köszönöm.