Kovács_Béla_Sándor
Az öröklés visszautasítása, amiben már csak üdülési jog szerepel, rendeltetésszerű?
Kovács_Béla_Sándor
Az öröklés visszautasítása, amiben már csak üdülési jog szerepel, rendeltetésszerű?
Az a rendeltetése, hogy az örökhagyó és a törvényes örökös a törvényes öröklés rendjétől eltérően, egyezséggel rendezzék az örökös örökrészét. Nyilván az örökhagyó egyoldalú nyilatkozattal is megtehetné ezt - de a lelkiismeretének kell, hogy tudja, az örökös is egyetért. A másik, amikor az örökhagyó így akarja biztosítani, hogy az örökös nem fog más örököstársakkal szemben a törvényes öröklésre hivatkozva igényt érvényesíteni - leginkább azért, mert már megkapta a jussát.
Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy rendeltetésellenes joggyakorlás (joggal visszaélés) történt, pont nem kell meghatároznunk, mi az adott jogintézmény rendeltetése. Elég, ha bebizonyosodik, hogy amire használták, az nem az. V.ö.: Ha egy bonyolult esztergált gépelkatrészről nem is tudjuk pontosan, mire való, azt tudhatjuk, hogy nem fogpiszkáló. S ha mégis fogpiszkálásra próbálja használni valaki, az nyilván rendeltetésellenes.
KBS, ne játssz hülyét! Hiszen világos, hogy ha részben is vissza lehet utasítani a Ptk. szerint az örökséget, akkor szükségképpen az áttolódik a távoli rokonokra, vagy az államra. Nyilván. Evidens. Hogy lehetne másképp.
Ezért kérdeztem azt, hogy mi a rendeltetése (és nem pedig azt, hogy mi NEM a rendeltetése) akkor?
Doktor, ne játsz a hülyét! Hiszen világosan megmondta, hogy mire megy ki a játék: rá akarják tolni az inkább kötelezettséget jelentő üdülési jogot a távoli rokonokra vagy az államra. A lemondás jogintézményének nem ez a rendeltetése.
Öröklésről lemondani - részben vagy egészben - az örökhagyó életében lehet, az azzal kötött szerződésben. Örökséget visszautasítani már csak egészben lehet. A köznyelv keveri e két fogalmat.
Rendeltetésellenes?
A "részben vagy egészben" kitétel szótári értelmezésén túl én el nem tudok képzelni olyan rendeltetést, ami ellentétes lenne azzal, hogy a hagyaték egy részéről lemondok, egy részéről meg nem...
Jó. De ez így szerintem rendeltetésellenes joggyakorlás lesz - az meg érvénytelen.
KBS,
Szerintem csak a visszautasítás az, amit egyben lehet.
„Ptk.7:7. §(1) Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben – egészben vagy részben – lemondhat az öröklésről.”
Tisztelt Öröklés fórum, pár hete elindítottunk a Facebookon egy olyan csoportot, amelynek fő és egyetlen témája az örökléssel és hagyatékkal kapcsolatos problémák megvitatása. Az a neve, hogy Örökösök köre – hogy ne fussunk fölösleges köröket! Mivel ezt a fórumot olvasgatva azt látom, hogy nem kevés nagyszerű szakértői hozzászólás szerepel itt, ha kedvük van, csatlakozzanak ehhez a csoporthoz, beszéljünk a dilemmákról minél több nyilvános felületen.
Itt nézhetik meg:
https://www.facebook.com/…385423480638
Köszönöm, ha időt szánnak rá,
üdvözlettel
Kácsor Zsolt
a csoport egyik adminja
Vagy lemondasz az öröklésről vagy nem. Az, ha bizonyos vagyontárgyat nem kérnél, nem lemondás.
tothsa
Igen, igen - de ezt az ügyvéd tudni fogja, hogyan kell pontosan.
drbjozsef
Természetesen ügyvéddel lesz csináltatva.
Két örökös és három leszármazott van, a lemondásokat egy szerződésben meg lehet csinálni?
A lemondó szerződésben fel lesz sorolva, hogy az üdülési jogról mondunk le, az ingatlanról nem?
tothsa,
Igen.
Kifejezetten az örökhagyó életében lehet csak, szerződésben. Fontos, hogy jól legyen szövegezve, érdemes ügyvéddel csináltatni.
(mert főszabály szerint mindenről lemondasz, de a szerződésben ettől el lehet térni. mert a szerződés utáni vagyontárgyakat is érdemes rendezni benne. satöbbi. mert a leszármazókra főszabály szerint nem hat ki, de a szerződésben ettől is el lehet térni.)
Üdülés jog örökléséről le lehet lemondani még az örökhagyó életében?
Ez a kérdés azért merült fel, mivel az üdülés jog mellett ingatlan és készpénz is az örökség részét képzi, amiknek az öröklést csak együtt lehetne visszautasítani.
gerbera317
Köszönöm a kioktatást.Szerintem ennél okosabban nem tudtam feltenni a kérdést, és kaptam is rá okos válaszokat, azoktól akik nem kötekedni akartak.(nem tőled).Az utána lévő hozzászólásaim,csak válaszok az okoskodó hozzászólásokra.Ha nem vetted volna észre. Azért köszi hogy legalább vetted a fáradságot.
Ahhoz előbb okosat kellene kérdezni. Jelenleg azzal toprgunk egyhelyben, hogy 'hülye kérdésre hülye válasz'. De ez sem igaz egészen, mert már minden jót is közöltek veled, csak mivel te magad sem tudod, mi a valós tényállás, ezért a j számodra jó válaszokat sem ismered fel.
Én is ettől félek.Ezért írtam hátha valaki tud valami okosat mondani.
(Én azért félek tőle, hogy ekkora hozzáértéssel rád verik ezt a tartozást. Pedig amúgy sima ügy.)
Azt írtam rajtam kívül mindenki vissza utasította
Azt mondtad, visszautasítottad. Az nem átadás. Nem ártana egy korrekt tényállás.
(Egyébként ez a követelés valószínűleg akkor is elévült, ha alapos.)
De átadott mindent a közjegyző,de csak a szemétdijat követeli tőlem egy faktoring cég.Ezért a kérdésem csak erre vonatkozott,hogy jogos lehet -e,a követelésük.Irtam hogy arra hivatkoznak hogy ha valaki átadja másnak az örökséget akkor a saját vagyonnal is jót áll érte.Szerintem ilyen nincs,de kíváncsi voltam esetleg valaki járt-e már így,vagy biztosan tudja hogy nincs ilyen.
„ az örökhagyó egyetlen vagyona a szemétdíj-tartozás, amit átad xy örökös részére. ”
Ezt nem hitte el gerbera, és ezt nem hiszem el én se. Tulajdonképpen el is ismerted, hogy nem így történt.
Mit nem adott át a közjegyző?
Csak éppen nem adta át a közjegyző. Nem kis különbség.
Összesen 40 000 volt letétben az önkormányzatnál és kb 600 000 tartozás
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |