Kedves ObudaFan!
A közjegyző megkérdezett minden résztvevő törvényes örököst,hogy egyetértenek-e a végrendelettel és azt mondták hogy igen aztán aláírtunk egy papírt de megmondom őszintén nem tudom mi volt benne.A közjegyzőtől nem jött még a határozat.
Köszönöm a válaszát!
Öröklés
Elévülési ideje az nincs, de ha lemondtak kifejezetten az esetleges jogukról, akkor azt nem tudják majd érvényesíteni. Tudni kellene, pontosan milyen nyilatkozatok voltak.
Üdvözlöm a Szakértőket!
Végrendeleti örökös vagyok,keresztanyám rám hagyta a házát.Meg volt a hagyatéki tárgyalás ahol senkinek nem volt kifogása a végrendelet ellen.A közjegyzőnő közölte hogy megfogjuk kapni a határozatot/végzést nem tudom melyik a helyes.Nekem kell fizetnem a közjegyzői díjat a postaköltséget és természetesen az örökösödési adót.Kérdésem hogy mi van akkor ha valamelyik törvényes örökös meggondolja magát, és mégis igényt tart az örökségre és megtámadja/érvénytelenítteti a végrendeletet és bírósághoz fordul.Én kifizetek minden költséget és közüzemi számlát a házra és ha mégis megtámadják évekig futhatok a pénzem után?Nincs elévülési ideje? Bocsánat ha hülyén fogalmaztam!
Előre is kösz!!
- Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát, bejegyzett élettársát, továbbá szülőjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne. Kötelesrész címén a leszármazót és a szülőt annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.
- A kérdés nem könnyen értelmezhető, mert a végrendelet szerint eleve minden a tiéd. A kötelesrészi igényről egyszerű nyilatkozattal le lehet mondani. Ha mégis lenne olyan igény, ami a végrendelet ellenére a kötelesrészen túl jár nekik, édesanyád visszautasítása esetén a helyén a leszármazói örökölnek, azt te tudod, hogy egyedül vagy-e. Nagynénéd esetében viszont ebben a helyzetben az elfogadás és a neked ajándékozás a járható, még ha illeték szempontjából ez kedvezőtlen is.
- A 2. válasz végén írtakat leszámítva nem.
- Amiben megállapodtok. Ha nem lesz megállapodás, akkor közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani, és majd a perben szakértő megmondja, hogyan és mennyiért legyen megszüntetve a közös tulajdon.
- Azt legfeljebb az ő részére terhelhették.
Üdvözlöm!
A segítség reményével fordulok Önhöz.Nagypapám idén áprilisban elhunyt. Nagyon közel állt hozzám, így 2006- ban írt egy végrendeletet (Közjegyzői okirat), amiben lefektette, hogy az ő ingatlanrészét (8/16-od rész), meglévő ingóságát, készpénzét kizárólagos örököseként rám hagyja. Mamám már 2002-ben elhunyt, papámnak adóssága nem volt. Azonban Nagypapámnak van 4 gyereke, ők a törvényes örökösök, én gondolom, csak egy "végrendeleti örökös" vagyok, ha lehet így nevezni. A tervem az, hogy hagyatéki eljárás után megszeretném vásárolni a házat.
- kérdésem: Egy jogi személy azt mondta, hogy a végrendelet ellenére a törvényes örökösöknek jár az ingatlanból a Papám részének (8/16) a fele, és a másik felével rendelkezhetek én.Ez így igaz lenne?
- kérdésem: Aug 1-jén lesz a hagyatéki tárgyalás, Anyukám és egyik nagynéném le szeretne mondani a részéről az én javamra. Ez hogy lenn megoldható úgy, hogy az ő részük ténylegesen csak az én javamra menjen?
- kérdésem: Az ingatlan értéke 2 millió forintra lett felbecsülve, más ingatlanja nem volt, az ingósága 25 ezer forintra lett leltározva. Kell- e illetéket fizetnem az örökösödés miatt?
- kérdés: Az ingatlant meg szeretném vásárolni a későbbiekben, a hányad részek kifizetésekor ugyanúgy ezt a 2 millió forintot (hagyatéki előtti értékfelbecsülést) kell figyelembe venni? Mi ennek a menete? Ingatlanvásárlásnál mennyi lesz az illeték?
Az egyik nagynéném nagyon pénzéhes.
5. kérdés: Ez a pénzéhes nagynéném még 2002. decemberben a mamám halálát követő hagyatéki eljárás ráeső közjegyzői díját nem fizette be: 3000 forint. Ez az összeg mekkorára nőhette ki magát mostanra?Mit lehet ezzel a dologgal kezdeni, mert mint kiderült ráterhelték a házra?
Válaszát és fáradozását előre is köszönöm!
Köszönöm a válaszokat!
csucsuska:)
Elég. A különbség az, hogy az előbbi esetben már most biztos lehetsz abban, hogy ez így is lesz.
Köszönöm a választ. Mindenképpen kell az írásos szerződés az örökség lemondására ahhoz, hogy lányom helyett mindent a két unokám örököljön? Nem lenne elég a megörökléskor a lányomnak visszautasítani az örökséget? Mi a külünbség a két eljárás között?
A temetési költségek azért terhelnek. A közüzemi költségek csak akkor, ha örököltél is valamit, az örökség erejéig.
Sem egyik, sem másik nem szükséges a "mentesüléshez".
Ahhoz, hogy a rám hagyott adósság alól mentesüljek, alá kell írnom egy a hagyatéki eljárás (ingóságokra) lefolytatásáról lemondok? Illetve, kijelentem, hogy az elhunyt után ingatlan, avagy más kötelező leltározás alá eső vagyontárgy nem maradt? Ez utóbbit honnan tudhatom biztosan?
„Akkor is,ha a szomszédok igazolják,hogy csak én tartottam vele a kapcsolatot?”
Ennek semmi jelentősége.
Ha előkerülnek az örökösök,akkor kifizeted őket a nyaraló árából.
Ennél kilátástalanabb helyzetbe soha ne kerülj.
Örököltünk egy házat engem a testvérem kifizetett belőle. Igaz nem tisztességesen mert a ház értéke 10-millió a bank szerint mert hitelből fizettet ki.De ezt a hitelt csak úgy tudta felvenni ha én előre lemondtam az ingatlanról magyarán az örökségemről. A szerződés szerint 1-év alatt kell elköltöznöm,de nekem még kellene egy kis idő még a másik házat megveszem. Lehet e vala hogyan egy kis időt nyernem hogy tudjak maradni az ingatlanban .Még rendezem a lakhatásomat?
Mi abban a kilátástalanság ha oldalágról jön 2 db 1/3 ingatlan?
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
anyamaci22
ez nem szép tőled, hogy mindent egyedül akarsz...a törvény szerint őket is megilleti a részük..
nicea!
Együtt érzek veled, hasonló cipőben járunk, én teljesen megértelek! :-)
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A télen hirtelen elhunyt édesapám egyetlen életben maradt testvére.Gyerekei nem voltak,és már a testvérei sem éltek.Egyedül velem és családommal tartotta a kapcsolatot,mi látogattuk is őt.Rajtam kívül van még 2 unokatestvérem,akikről több,mint 25 éve semmit sem tudok,a lakóhelyük is ismeretlen számomra.Nagynéném hirtelen hunyt el,végrendeletet nem hagyott,mert pontosan azon a napon történt a halála,amikor is a közjegyzőhöz indult.Tegnap megtörtént a hagyaték tárgyalás,és a Közjegyző Úr szavaiból itélve,nem nyugodhatok meg,hogy egyetlen örökös vagyok,mert ha időközben előkerül a másik 2 örökös,őket ugyanúgy illeti az örökség,mint engem.Tényleg ennyire kilátástalan a helyzetem?Akkor is,ha a szomszédok igazolják,hogy csak én tartottam vele a kapcsolatot?És mire számíthatok egyáltalán az örökségemmel kapcsolatban,ami nem más,mint egy budapesti lakás és egy nyaraló?
Válaszát előre is megköszönve:
Ágnes
OFF:
MajorDomus!
Nos, a temetésről már így is - úgy is lemaradtam.
Ha időben tudom meg a hírt, talán elgondolkodtam volna rajta. Bár erős a gyanúm, hogy én is annyit tettem volna érte, amennyit ő értem: SEMMIT.
Illetve, ő azért "tett értem" ezt-azt; a teljesség igénye nélkül:
- Pl.: neki köszönhetem, hogy az "apa" egy tökéletesen üres és értelmezhetetlen fogalom számomra
- zsenge gyermekkoromban hosszú éveken keresztül nagyon durván terrorizált minket édesanyámmal (rémtörténetek egész sorát tudnám ide írni)
- semmit sem tudott rólam, még a nevemet sem! Ha szólítani akart, azt mondta, Gyere ide!, vagy megnézte a személyi igazolványát...
- kicsi (vasárnapi) gyerekként kocsmából-kocsmába hurcolt, ahol vagy azt néztem, hogyan iszik, vagy vártam rá a férfi WC előtt, ezeken a láthatásokon időnként öntudatlanra itta magát... (további rémtörténetek)
- sohasem kaptam tőle semmit, sem Karácsonyra, sem születésnapomra, sem semmikorra, még szavakat sem
- később egyáltalán nem látogatott
- felnőttként én kerestem meg, de mindazt az agressziót, amit gyermekkoromban zömmel édesanyám ellen, ekkor már ellenem fordította
- 15 év terápiába telt, hogy ilyenekről beszélni tudjak
...
Jó fej volt az öreg mi? Még humora is volt, hogy így búcsúzóul kizárólag adósságot hagyott rám.
Stimt, de én a magam részéről jobb szeretem az intézményes garanciákat a személyes garanciáknál. ;)
Igazat adok neked, de én a kérdező hozzászólásából úgy veszem ki, hogy az átruházást érintően a felek között egyetértés van, csupán annak módja a kérdéses. Az sem mellékes tény, hogy amennyiben az ajándék a kötelesrészbe beszámításra kerülne akkor a kérdező a saját gyermekével kerülne elletétbe, ami vélelmezhetően nem áll szándékában.
„az ajándékozás a legolcsóbb megoldás.”
Az öröklési is illetékmentes.
És az ajándékozásnak megvan az a hátránya, hogy ha az örökhagyó 15 éven belül meghal (amire azért egy 70 éves személynél számítani kell), a gyermekek köteles részének alapjába beleszámít.
Szóval egy lemondás az örökségről talán jobb lenne. Ha nem is olcsóbb.
Egyébként úgy gondolod hogy csak akkor lennél köteles tisztességgel elkaparni s saját apádat ha milliókat hagyna rád ?
A temetési költség hagyatéki teher,amiért az örökséged erejéig felelsz.
Ah önkormányzati lakáshoz akkor lenne jogod ha oda be lennél jelentve,vagy mint bérlötársi jogviszonyban szerepelnél,de ez s hajó már elúszott.
Kedves szakértő!
Az "apám" (hú, de nehéz leírni), aki sohasem törődött velem meghalt. Nem hagyott rám mást, csak adósságot.
Temetéséről az önkormányzat gondoskodott (nem kaptam értesítést a haláláról). Miután azonban tudomást szereztem a történtekről, az önkormányzati ügyintéző arról tájékoztatott, hogy a temetési költségek és a közüzemi tartozások engem illetnek kamatostul.
"Apám" egy önkormányzati bérlakásban lakott, amit azóta már kiadtak. Bútorai, ingóságai semmilyen értékeket nem képviseltek.
Valóban fizetnem kell, (legjobb tudomásom szerint a hagyaték értékéig kellene, ami ugye nincs), vagy csak az ügyintéző próbálkozott? Az önkormányzati lakást illetően megillet engem bármiféle jog? Az önkormányzatnak (vagy bárkinek) kötelessége lett volna engem értesíteni a halálhírről?
Előre is köszönöm szíves válaszát!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02