Nincs mit.
Öröklés
Köszönöm a gyors és megtisztelő válaszát, igy megnyugodtam.
Akkor az nem lehet fedezetelvonó ügylet.
Ajándék átadása után lett ez, a tartozásom, elötte nem volt.
A haszonélvezettől még el lehetne, csak haszonélvezettől terhelten. De ha nem állt fenn a tartozásod az ajándékozáskor, akkor ez nem lehetett fedezetelvonó ügylet. Persze, ha fennállt, csak nem volt róla még ítélet, attól még lehetett fedezetelvonó.
Nem, semmi köze hozzá, idős egyedül él.
Édesapád is adósa annak a tartozásnak?
Tisztelt ügyvédúr!
Örököltem egy kisebb ingatlant, amin édesapám haszonélvezete van.
Már a kőzjegyzőnél a gyermekemnek adtam, ajándék cimén, akkor még nem volt tartozásom. Azóta a földhivatalnál is bejegyzést nyert.
Most lett egy jogerős tartozásom, és fedezetelvonás cimén megakarja támadni a végrehajtás kérő. Az lenne a kérdésem, hogy a jogszabály ilyen esetben hogyan jár el, és a haszonélvezőtöl ellehet árverezni az ingatlant. Mivel a haszonélvezet nagyobb mint a tulajdonjog. Mi várható ilyen esetben?
Küldd inkább a szüleidet...
Mivel a testvérek örökölnek és még nem volt hagyatéki, így nem értjük, hogy ők milyen jogon adták a szüleimnek azt a bútort. Ennek így van jogi útja, hogy ők ezt csinálják?
Ha élő házastársa és szülője sincs, akkor a testvérei az örökösei.
Aki osztogat, az nem közvetlen örökös, hanem a halott testvérének(a két még élő testvérből az egyiknek) a gyermeke. Aki meghalt, annak nincsenek gyermekei. Így is jogos az osztogatás?
Az nem megy a hagyatékátadó végzés nélkül. De öröklés esetén magához a tulajdon megszerzéséhez nem is szükséges.
Akkor ez azt jelenti, hogy időközben átírták a házat a nevükre?
Talán a tulajdonos jogán.
Akkor ők mi alapján osztogatnak?
Rosszul.
Én úgy tudom, hogy amíg nem volt hagyatéki, addig nem nyúlhat senki semmihez, vagy rosszul tudom?
Ha nagy az az érték, lesz hagyatéki eljárás.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Kb. 2 hete írtam Önnek, és azt bemásolom, hogy ne kelljen visszakeresni: Nagymamám testvére a napokban meghalt, nincsenek gyermekei, de nagy értékű vagyona van. A kérdésem az lenne, hogy ki nézheti meg a végrendeletet?
Ezután még kérdeztem, hogy lehetséges-e, hogy csak a keresztanyám örököljön.
Most az lenne a kérdésem, hogy nem volt hagyatéki tárgyalás, de keresztanyámék adtak a szüleimnek 1 bútort onnan ahol élt a nagymamám testvére, és, hogy ez hogyan lehetséges, hogy nem volt hagyatéki és ők adnak a vagyonból? Ez így jogilag rendben van? Hozzáteszem, hogy nagy volt a vagyon, ez pedig 1 régi nem túl jó állapotban lévő bútor. Jogilag helyén van, hogy ezzel akarják kiszúrni a szüleim szemét?
Mondjuk, ha semmi vagyon sem a hagyatékban, sem a nagynéninél, akkor ez elméleti kérdés marad. (Hacsak nem volt fedezetelvonó ügylet.)
Inkább közös háztartásban élők vagyoni viszonya lesz ez, mint ajándék. Én azt utóbbit nem is erőltetném. Az előbbit is legfeljebb akkor, ha felmutatható valami közösen szerzett vagyon, pl. a nagynéni számlaegyenlege.
kérdésem: ha bíróság a köteles részt megítélte, de a hagyaték szinte elúszott (szándékos időhúzás volt) + nav behajtás is van az ingatlanon, miből és ki fog engem kifizetni? nyugdíj letíltásból kb. 100 év alatt jutnék a pénzhez.
Szerintem ebben az esetben lehet szó kötelesrészi igényről.
Tisztelt Fórumozók!
Először is köszönöm mindenkinek a hozzászólást.
Még egy kérdésem volna. Tegyük fel, hogy a nagynéném elismeri, hogy ő kapta meg a nyugdíj 95%-át, elismeri, hogy közel sem költött ennyit a nagyapám ellátására, akkor megállja a helyét az igényem?
Köszönöm a válaszokat előre is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02