Öröklés

monalisa1 # 2011.04.06. 11:41

Legjobb lenne ha a rokonod lakhelye szerinti városi/községi hatóságot németül írt levélben tájékoztatnád: xy elhunyta esetén -esetleges végrendelet hiányában- valószínűleg te leszel az örököse, ergo értesítsenek majd (= el kell temettetned), egyben a hagyatéki eljárásról is.

Különben honnan tudnák, hogy a néninek van-e élő örököse, és az hol is él szerte a világban?!

A néni a szomszédjánál külön is hagyja meg a telefonszámodat, aki baj esetén egyből értesíthet majd.

Jobb nem jut az eszembe.

monaLuis
laikus hozzászóló

Minda # 2011.04.06. 10:48

Az lenne a kérdésem, hogy külföldön élő rokonom haláláról miképp értesítenek, ha én már nem tudom felvenni a kapcsolatot vele. Egyáltalán értesítenek-e. Illetve, hogy Németországban élő nagynéném (nagymamám testvére) után jár-e nekem örökösödés. (nincs gyermeke, sem férje; a többi leszármazott meghalt)

ObudaFan # 2011.04.05. 18:02

Ha a feleség előbb hal meg, mint ez az unoka, akkor az unoka testvérei örökölnek majd, ha később, akkor előbb a feleség, majd utána az ő rokonsága. Már ha a magyar jogot kell alkalmazni, ami azért egyáltalán nem biztos.

Csilla54 # 2011.04.05. 17:54

Testvér - testvér öröklési kérdés.
Nagymamám annak idején a 4 gyerekre íratott egy ingatlant. Az egyik gyerek külföldön élt, házasodott, nem született gyereke.
A külföldön élő felesége nagyon idős, neki több testvére van. A külföldén élő felség örököl a férje után, ez világos, de ha ő is meghal akkor az ő örökrésze kié? Fel kell kutatni a testvéreket (8)?

Mi a teendő?

Minden gyerek idős, lassan mindenki meghal.
2 élő testvérnek van családja.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.07. 15:59

volt hagyatéki meghallgatás és csak engem vettek fel örökösként.

Akkor?

Szilu5 # 2011.03.07. 14:54

Tisztelt Tanácsadók! Édesapám meghalt,amiben lakott ő volt a tulajdonos 1/1ben.kérdezném hogy a testvérének lehet e köze az ingatlanhoz?én a lánya vagyok,testvérem nincs, és ugy tudom én öröklöm apukám után.volt hagyatéki meghallgatás és csak engem vettek fel örökösként.Köszönöm válaszukat

újforumos # 2011.03.04. 11:16

Az előző írásomban lévő régi dolgokkal érdemes valamit kezdeni ?
Vagy az már elúszott?

pazs # 2011.03.04. 09:57

Mihez? Az ajándékozáshoz nem, úgyhogy lesz ott valami más is.

újforumos # 2011.03.04. 09:39

Én sem tudom , így fogalmaztak.
Kell ehhez az én hozzájárulásom?

ObudaFan # 2011.03.03. 18:37

velem akarnak aláíratni „valamilyen papírt“ az ügyvéd előtt. Mi lehet ez ?

Hát azt meg mi honnan tudjuk?

újforumos # 2011.03.03. 12:08

T.Tanácsadók !
Az alábbiakról kérek véleményt.
Édesapám 4 éve halt meg.A testvérem és anyám a hagyatékin a megtakarításokat nem akarta bemondani mondván illetéket kell fizetni utána. Tudom hogy nem kell , ezért is szóltam hogy feltétlen mondják be azt is. Erre az általam is ismert összeg bekerült a hagyatékiba ( amit anyám egyébként a halálozás másnapján felvett, ez 6,5mill. Ft volt és apám nevén szerepelt.)
Tudom hogy sokkal több megtakarításuk volt , de nem firtattam mégis az anyámról van szó.
Azóta az unokahúgom lakást vásárolt , unokaöcsém autót.
És természetesen anyám panaszkodik hogy nincs pénze!? Azóta a nevén lévő 1/2-ed házrészt is az unokahúgomnak akarja ajándékozni és velem akarnak aláíratni "valamilyen papírt" az ügyvéd előtt. Mi lehet ez ?
Tudom hogy ezzel nem most kellene foglalkozni , de nem hagy nyugodni a dolog. Rosszul esik.
Van értelme ennek utána nézni ? Hol kezdjem ?

Köszönöm,

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.03. 12:06

A köteles rész alapjába beleszámít mindaz, amit az örökhagyó a halálát megelőző 15 évben bárkinek ingyenesen juttatott. Csak éppen bizonyítanod kellene a juttatás tényét és összegét is.

Rylie1 # 2011.03.03. 09:12

Kedves Hozzáértő!
Sajnos nagymamink meghalt a múlt héten és elindult az ilyenkor szokásos gusztustalan huza-vona az örökösök között. A lényeg, amire a kérdésem vonatkozik:
Tudomásom volt róla, hogy a maminak több milliós betétlekötései voltak (mutatta őket). Ezek az összegek az elmúlt 10 év alatt szépen átvándoroltak a nagybátyám számlájára és a mami számláját megszűntették még a halála előtt. Ez esetben ezek a megtakarítások kiesnek az örökölhető vagyonból, mondván már nem a mami nevén van a lekötés???
Természetesen a nagybátyjám nevetve közölte, hogy a mami után nincs semmi készpénz, illetve lekötés.
Lehet-e tenni valamit, egyáltalán érdemes-e?
Válaszukat köszönöm előre is.
Üdv,R

feri72 # 2011.03.02. 16:38

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget megpróbálok vele beszélni,hátha gördülékenyebben megy a dolog...

hunfrakk # 2011.03.02. 16:37

gyamhivatal.budapest@bfkh.hu

Budapest Főváros Kormányhivatala
SZOCIÁLIS ÉS GYÁMHIVATAL
Burkáné dr. Nagy Beáta hivatalvezető
235-17-94

hunfrakk # 2011.03.02. 16:34

helyesbítenék:

a fővárosi (megyei) kormányhivatal szociális és gyámhivatala a felettes szerve a gyámhatóságnak (I. fok, jegyzői hatáskör)

itt egy telefonkönyv hozzájuk
http://www.bfkh.hu/…_fovaros.htm

feri72 # 2011.03.02. 16:32

Igen és Budapestről van szó X.ker

hunfrakk # 2011.03.02. 16:29

helyi önkormányzatnál lévő gyámügyi előadó jár el ügyetekben (gyámhivatal)?

akkor felettes szerv a megyei kormányhivatal gyámhatósága (régen közigazgatási hivatalnál volt a hatáskör)

feri72 # 2011.03.02. 16:16

Azt kérdezném:Anyu meghalt ketten örököltünk egy lakást a félhugom és én.A félhugom korlátozottan cselekvőképes gondokság alatt áll.Szeretném az örökségemet kivenni a lakásból,de a gyámhatóság ezt feltételekhez köti,ami azt vonja maga után,hogy a lakás költségei növekednek mert egyikünk se tudja fizetni még a rezsit sem.Abban szeretnék segítséget kérni,hogy mivel a gyámhatóság miatt nem tudok lépni mert végül is miattuk nem kaphatom meg azt az örökséget ami törvényesen jár,tehát én ez miatt hátrányos helyzetbe kerülök,lehet e perelni vagy kártérítést követelni.Mellesleg azt hangsúlyozzák,hogy ők a védelembe vett személyt képviselik,csak azt nem tudom hogyan ha hugom örökségét (is) felemészti a tartozások sokasága...A második kérdésem az lenne,hogy a gyámhatóságoknak ki a felügyeleti szerve?Köszönöm a segítséget!

maresz76 # 2011.02.28. 20:06

monalisa1

Köszönöm a jó tanácsot:) Már néztem is másikat:) Tudod nem is a pénz a lényeg hanem az,hogy ezt meg meri tenni és meg is tudja tenni azért mert nem békültem ki vele.Megérdemelne egy kis irgum-burgumot:D

monalisa1 # 2011.02.28. 15:50

maresz76

Ha sehogy se adja ki a dolgaidat, akkor 3-4 éves használt tv, mikro stb. bagóért kapható már és jó esetben évekig gond nélkül tovább használható.

ObudaFan # 2011.02.28. 11:56

Polgári perben követelheted az ingóságok kiadását.

maresz76 # 2011.02.28. 06:06

Szép,Jó Napot kívánok

Segítséget szeretnék kérni de nem tudom kihez tudok fordulni.Az ex párommal össze költöztem kb 3 hónapra.Vittem tv-t,mikrót mindent.Kirakott de a tv-t,mikrót nem adja vissza.Megbeszélt időpont volt a nálam és nála lévő dolgok kicserélésére de ő nem vette fel a telefont,nem válaszolt az sms-re.Nagy nehezen utól értem a munkahelyi számán és közölte a fiatalember,hogy ő is várt eleget majd szól ha rá ér.Sértve van mert mikor békülni akart én kikosaraztam.Nem nagy értéket képviselnek a dolgaim de ha újat kellene venem 150 ezer alatt nem úsznám meg és egyébként is...
Lakáskulcsom van hozzá de nem merek bemenni csak úgy.Rendöi segítséget meg hiába kérnék szerintem nem állna ott míg kipakoltatom a lakást és sajna papírjaim már nincsenek meg csak tanuim vannak,hogy azok az én dolgaim.
Segítségüket előre is köszsönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 20:27

Iza, annyiszor leírtuk már, szerintem ebben a rovatban is: az örökösök az örökség tárgyaival illetve annak erejéig felelnek az örökhagyó tartozásaiért. Kizárt dolog, hogy a közjegyző mást mondott volna, bizonyára félreértetted.

De a kocsira költött kölcsönért kezesként te is felelsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 20:23

Pindury, rövidesen az fog következni, hogy mielőtt küldenék azt a kártyát (haha), szóval előtte még legyenek szívesek x dollárt átutalni a számlanyitási, adminisztrációs stb. költségekre.
De mi ebben a jogi kérdés?