Öröklés

Malley (törölt felhasználó) # 2025.12.16. 16:36

fogalmatlan, szegény.

Malley (törölt felhasználó) # 2025.12.16. 16:37

Fogalmatlan szegény.

recece # 2025.12.16. 18:53

Nekem csak egy kérdésem lenne -ide minden hülyét beengednek? Malley...

Malley (törölt felhasználó) # 2025.12.16. 19:34

Megdugtak a börtönben a csúnya bácsik!

Missy02 # 2025.12.18. 10:45

Sziasztok! Egy kérdésem lenne felétek. A bátyám az én ingatlanomban lakik, megállapodás szerint fizetem a rezsijét. A kérdésem az lenne, hogy az ingóságok, amik az ő tulajdonában vannak a lakásban, az örökösöket illeti. Nejétől hivatalosan nem vált el, csak külön élnek, és már nincs közös vagyonuk, valamint van egy felnőtt fia.
Az lenne a kérdésem, hogy megtehetik-e azt, hogy mindössze az eladható, úgymond "értékesebb" dolgokat viszik el? Sajnos bátyám elég sok mindent felhalmozott, kupi van, ruhák, edények, más használati tárgyak. Azt megtehetik, hogy otthagyják, hogy én, mint tulajdonos saját költségen űrítsem ki? Köszönöm a válaszotokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2025.12.18. 10:57

Meg.

hannah # 2025.12.22. 11:17

Üdvözletem,

Édesanyánk 2023-ban a testvéremnek ajándékozott egy lakást, amit először a kettőnk nevére akart ajándékozási szerződéssel nekünk adni.Én mondtam, hogy nem kell nekünk ajándékoznia. Mivel én külföldön élek, ezért a bátyám befolyására, csak az ő nevére lett iratva. (gyakorlatilag 2 nap alatt úgy, hogy megszerveztem az ügyvédet, és a bátyám el akarta hallgatni az egészet). Édesanyánktól maradt egy feljegyzés, hogy kettőnk nevére akarta. Másrészről 2021-ben 2x volt pszichiátrián, ahol 26 pontos lett a demencia tesztje. Idén szeptemberben már csak 13 pontot ért el. Jelenleg, az egy hetes CT eredmény alapján, nagyon gyors romlást mutatott a vizsgálat (sajnos már képtelen önállóan bármit is elvégezni, strokot is kapott, és meg sem ismer bennünket). Lehet-e érvénytelenittetni a fenti ajándékozási szerződést? És, ha igen, mikor? A hagyatéki tárgyalás előtt, vagy a hagyatéki tárgyaláskor kell bejelenteni? Mennyi esély van rá, hogy sikerülhet? Van egy ugyanolyan lakása anyánknak, abból is a felét követelné a bátyám.

drbjozsef # 2025.12.22. 13:02

hannah,

Tehát felajánlotta, te nem éltél a lehetőséggel ("Én mondtam, hogy nem kell nekünk ajándékoznia"), ez után pedig édesanyád a testvérednek ajándékozta.
Van ez így.
Tekintve, hogy ügyvéd közreműködése volt szükséges az ügylethez, ezért ott és akkor vélhetően tiszta és cselekvőképes volt édesanyád.
Ennek ellenkezőjét bizonyítani a gyakorlatban szinte lehetetlen, csak nagyon kivételes esetben nem az.
Nem nagyon van esélyed érvényteleníteni ezt az ajándékozást.

A legtöbb amit tehetsz, hogy a másik lakás felének öröklése mellett ebből a lakásból kéred a testvéredtől a téged megillető kötelesrészt. Majd.

Niki2025 # 2025.12.22. 17:29

Egyetértek drbjozseffel.
Kiegészíteném, hogy az ajándékozási szerződést az tudná megtámadni aki kötötte, tehát édesanyád, halála esetén a jogutódja, például te. De ennek lehetősége nem áll fenn nálatok.
Ezenkívül ez a mondatod azért némi magyarázatra szorulna: "gyakorlatilag 2 nap alatt úgy, hogy megszerveztem az ügyvédet, és a bátyám el akarta hallgatni az egészet)"
Tehát te azt mondtad, hogy nem kell a fél ház, saját magad megszervezted az ügyvédet nekik a szerződéshez, és ez után mégis mit akart elhallgatni a bátyád?

Ferenc1 # 2026.01.08. 18:48

Jó napot!
Szeretnék informálódni örökléssel kapcsolatban.
A legfontosabb, hogy közvetlenági hozzátartozó nincs.
Három unokaöcs van, de ezek közül már csak én élek egyedül., mint oldalági rokon. Illetve az egyik unokaöcsnek van egy lánya.

Ilyen esetben mi az öröklési sorrend, illetve annak felosztása?

Köszönettel: Feri

Ferenc1 # 2026.01.08. 19:34

Kedves JogiFórum.
Lehet, hogy nem voltam pontos.(sőt biztos félreérthető voltam)

Arról van szó hogy a keresztanyám 92 éves. annak az örökségéről (lakás) van szó, ki az örökös, örökösök.
Mint írtam egyenesági örököse nincs (egyedülálló), testvérei se élnek már, azok gyerekei közül már csak én mellékági, vagyis az utolsó unokaöcs maradtam, illetve az egyik elhunyt unokaöcs lánya
De azt nem tudom hogy ő örökösnek tekinthető e?

Üdvözlettel : Feri

Ferenc1 # 2026.01.08. 19:53

Köszönöm szépen a válaszát!

drbjozsef # 2026.01.08. 20:33

Ferenc1,

Ha az örökhagyónak nem élnek felmenői, testvérei, nincsenek egyenes ági leszármazói, és csak az egyik (elhunyt) testvérének a gyereke (te), és egy másik (elhunyt) testvérének az unokája (a leány) él, akkor az elhunyt testvérek helyén azok leszármazói örökölnek, esetetekben valóban 1/2-1/2 arányban fogsz örökölni a leánnyal (mert mindenki más kiesett az öröklésből).
Feltéve persze, ha az örökhagyónak nem volt végintézkedése, és a törvényes öröklés alapján adják át a hagyatékot.

Ferenc1 # 2026.01.08. 20:52

Nagyon szépen köszönöm drbjozsef úr!