Öröklés

kisvirag34 # 2009.03.26. 19:49

Hello!
Segítségre lenne szükségem, remélem valaki tud információt szolgáltatni a számomra.

Édesanyám nemrégiben elhunyt, sajnos a hagyatékába úgy tűnik elég sok hitelszámlát hagyott, amelynek az értéke kb. 6 millió forint. Ingatlanon tulajdonjoga nem volt, mivel a házunk apám tulajdonában van, a ház felépítése óta, ami az ő házasságkötésük előtt történt. Úgy tűnik, hogy volt még egy biztosítási szerződése is kb. 1 milliós összeggel, amelynek a kedvezményezettjei az örökösök. Hárman vagyunk testvérek.
A kérdésem az lenne, hogy állítólag a hagyatéki tárgyalás során az apám felajánlhatja a ház tulajdonjogának felét a hagyatékba, mivel több mint 15 évig voltak házasok? Igaz ez vagy nem? Ez csupán az apámnak egy lehetőség, amivel nem feltétlenül kell, hogy éljen vagy ez kötelezettsége, törvényi előírás? Tehát dönthet-e Ő úgy, hogy nem ajánlja fel a hagyatékba a fele házat? Melyik az a törvény ami ezt előírja?
A második kérdésem az lenne, hogy akkor - függetlenül az esetleges tulajdonjog öröklésétől - mi hárman tulajdonképpen megörököljük a hitelt 1/3-ad arányban, és megörököljük a biztosítási összeget is 1/3-ad arányban, tehát öröklök kb. 2 milliós hitelt szemben a 300 e kp-val? Akkor nekem ezt a 300 ezret bele kell fizetnem valamelyik hitelébe (az örökös a hagyaték erejéig felel a hagyatéki tartozásokért)? Vagy hogyan van ez?
A segítségeket előre is nagyon köszönöm.

Kis Virág

monalisa1 # 2009.03.26. 20:20

Mivel a ház még a szüleik házassága előtt épült egyértelműen édesapjuk különvagyona, ergo a házból nem örökletek semmit.

Édesapjuk ha akarja a ház fele tulajdonjogát a gyermekeinek ajándékozhatja, de ez független édesanyjuk sajnálatos elhunytától.

Nem látom célját/értelmét 6 M Ft hiteltartozás bevállalásának 1 M Ft biztosítási pénz ellenében.

Közösen utasítsák vissza az "örökséget".
Ha van gyermekük őneki is vissza kell utasítania a nagymama hagyatékát - ehhez már a gyámhívatalt is be kell vonni a dologba, lévén kiskoruakról van szó.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.03.26. 20:30

Olyan van, hogy egy férfi és egy nő x ideig élettári kapcsolatban él - míg később össze nem házasodnak - és ez idő alatt közösen építenek egy házat., ebben az esetben a bevitt érték százalékos arányában szereznek tulajdoni arányt a házból.

De mível itt több évtized is eltelt már és Önöknek mint a szüleik gyermekének ugyancsak nehéz lenne bizonyítani, hogy anno a ház miként/miből is került finanszírozásra, ama bizonyos esetleges apai felajánlás csakis az ő döntése alapján...

Ettől föggetlenül ha édesapjuk akarja simán Önöknek ajándékozhatja a ház felét - az anyai "örökséggel" mint adósság meg nincs mit foglalkozni.

kisvirag34 # 2009.03.27. 04:21

Köszönöm szépen a választ.

Ha mégis valamelyikünk elfogadja az örökséget, akkor ezek szerint a biztosítási pénzt bele kell fizetni a hitelekbe?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.27. 07:48

A halál esetére szóló életbiztosítási összeg nem része a hagyatéknak.
Az ingatlan nagy valószínűséggel különvagyon, de ha a megszerzése érdekében kölcsönt vettek fel, és ezt a kölcsönt a közös vagyon terhére törlesztették, akkor a túlélő házastársnak elszámolási kötelezettsége van az örökösökkel szemben.

kisvirag34 # 2009.03.27. 14:35

Az életbiztosítás úgy lett megkötve, hogy halál esetén a kedvezményezettjei az örökösök (nem volt külön nevesítve egyik gyerek sem). Így sem része a hagyatéknak? A hagyatéki végzés állapítja meg végülis, hogy kik lesznek az örökösök, nem? Ha én visszautasítom az örökséget, akkor nem úgy van, hogy a biztosítási összeget sem kapom meg? Lehetséges volna az, hogy visszautasítom az örökséget, ami igazából nem más, mint a hitelszámlák a tartozásokkal és ennek ellenére megkapjam a biztosítási összeget?

monalisa1 # 2009.03.27. 15:37

Ismét írom: nem látom értelmét/célját 6 M Ft hiteltartozás bevállalásának 1 M Ft életbiztosítás ellenében.

Tehát vagy az egyik vagy semmi.

ObudaFan # 2009.03.27. 16:06

Nem is kell, mert így sem része a hagyatéknak. Tehát ebben a speciális esetben a biztosítási összeg megszerzése nem jár hagyatéki teherrel.

kisvirag34 # 2009.03.28. 04:48

Én vissza akarom utasítani az örökséget, hiszen alapjaiban csak tartozás lenne.
De nem biztos, hogy a többi örökös is ezt tenné és ezért érdekelt a biztosítási összeg miatt, hogy ha bármelyikük is elfogadja az örökséget, akkor mire számíthat. Szóval ezek alapján aki elfogadja, az megkapja a biztosítási pénzt és nem kell neki kifizetnie belőle semmit? Vagy függetlenül attól, hogy én visszautasítom, a biztosítási pénzből én is kapok majd?

ObudaFan # 2009.03.28. 10:08

Ha visszautsítod is kapsz.

kisvirag34 # 2009.03.30. 17:55

Köszönöm szépen a segítséget.
Ha lehetne még egy kérdésem, a visszautasítást úgy tudom, hogy bármikor megtehetem a hagyatéki leltár felvétele és a hagyatéki végzés meghozata közötti időszakban. Van erre valamiféle formanyomtatvány vagy van valamiféle előírás rá, vagy elég annyi, hogy nyilatkozom egy mondatban hogy visszautasítom az örökséget?

monalisa1 # 2009.03.30. 18:59

Ajánlott-tértivevényes levélben az illetékes eljáró közjegyzőnek, egyben közölve azt is, hogy a tárgyaláson nem veszel részt mivel részedről a téma okafogyottá vált.

ObudaFan # 2009.03.31. 09:00

Nincs formanyomtatvány.