Nincs formanyomtatvány.
Öröklés
Ajánlott-tértivevényes levélben az illetékes eljáró közjegyzőnek, egyben közölve azt is, hogy a tárgyaláson nem veszel részt mivel részedről a téma okafogyottá vált.
Köszönöm szépen a segítséget.
Ha lehetne még egy kérdésem, a visszautasítást úgy tudom, hogy bármikor megtehetem a hagyatéki leltár felvétele és a hagyatéki végzés meghozata közötti időszakban. Van erre valamiféle formanyomtatvány vagy van valamiféle előírás rá, vagy elég annyi, hogy nyilatkozom egy mondatban hogy visszautasítom az örökséget?
Ha visszautsítod is kapsz.
Én vissza akarom utasítani az örökséget, hiszen alapjaiban csak tartozás lenne.
De nem biztos, hogy a többi örökös is ezt tenné és ezért érdekelt a biztosítási összeg miatt, hogy ha bármelyikük is elfogadja az örökséget, akkor mire számíthat. Szóval ezek alapján aki elfogadja, az megkapja a biztosítási pénzt és nem kell neki kifizetnie belőle semmit? Vagy függetlenül attól, hogy én visszautasítom, a biztosítási pénzből én is kapok majd?
Nem is kell, mert így sem része a hagyatéknak. Tehát ebben a speciális esetben a biztosítási összeg megszerzése nem jár hagyatéki teherrel.
Ismét írom: nem látom értelmét/célját 6 M Ft hiteltartozás bevállalásának 1 M Ft életbiztosítás ellenében.
Tehát vagy az egyik vagy semmi.
Az életbiztosítás úgy lett megkötve, hogy halál esetén a kedvezményezettjei az örökösök (nem volt külön nevesítve egyik gyerek sem). Így sem része a hagyatéknak? A hagyatéki végzés állapítja meg végülis, hogy kik lesznek az örökösök, nem? Ha én visszautasítom az örökséget, akkor nem úgy van, hogy a biztosítási összeget sem kapom meg? Lehetséges volna az, hogy visszautasítom az örökséget, ami igazából nem más, mint a hitelszámlák a tartozásokkal és ennek ellenére megkapjam a biztosítási összeget?
A halál esetére szóló életbiztosítási összeg nem része a hagyatéknak.
Az ingatlan nagy valószínűséggel különvagyon, de ha a megszerzése érdekében kölcsönt vettek fel, és ezt a kölcsönt a közös vagyon terhére törlesztették, akkor a túlélő házastársnak elszámolási kötelezettsége van az örökösökkel szemben.
Köszönöm szépen a választ.
Ha mégis valamelyikünk elfogadja az örökséget, akkor ezek szerint a biztosítási pénzt bele kell fizetni a hitelekbe?
Olyan van, hogy egy férfi és egy nő x ideig élettári kapcsolatban él - míg később össze nem házasodnak - és ez idő alatt közösen építenek egy házat., ebben az esetben a bevitt érték százalékos arányában szereznek tulajdoni arányt a házból.
De mível itt több évtized is eltelt már és Önöknek mint a szüleik gyermekének ugyancsak nehéz lenne bizonyítani, hogy anno a ház miként/miből is került finanszírozásra, ama bizonyos esetleges apai felajánlás csakis az ő döntése alapján...
Ettől föggetlenül ha édesapjuk akarja simán Önöknek ajándékozhatja a ház felét - az anyai "örökséggel" mint adósság meg nincs mit foglalkozni.
Mivel a ház még a szüleik házassága előtt épült egyértelműen édesapjuk különvagyona, ergo a házból nem örökletek semmit.
Édesapjuk ha akarja a ház fele tulajdonjogát a gyermekeinek ajándékozhatja, de ez független édesanyjuk sajnálatos elhunytától.
Nem látom célját/értelmét 6 M Ft hiteltartozás bevállalásának 1 M Ft biztosítási pénz ellenében.
Közösen utasítsák vissza az "örökséget".
Ha van gyermekük őneki is vissza kell utasítania a nagymama hagyatékát - ehhez már a gyámhívatalt is be kell vonni a dologba, lévén kiskoruakról van szó.
Monalisa
laikus hozzászóló
Hello!
Segítségre lenne szükségem, remélem valaki tud információt szolgáltatni a számomra.
Édesanyám nemrégiben elhunyt, sajnos a hagyatékába úgy tűnik elég sok hitelszámlát hagyott, amelynek az értéke kb. 6 millió forint. Ingatlanon tulajdonjoga nem volt, mivel a házunk apám tulajdonában van, a ház felépítése óta, ami az ő házasságkötésük előtt történt. Úgy tűnik, hogy volt még egy biztosítási szerződése is kb. 1 milliós összeggel, amelynek a kedvezményezettjei az örökösök. Hárman vagyunk testvérek.
A kérdésem az lenne, hogy állítólag a hagyatéki tárgyalás során az apám felajánlhatja a ház tulajdonjogának felét a hagyatékba, mivel több mint 15 évig voltak házasok? Igaz ez vagy nem? Ez csupán az apámnak egy lehetőség, amivel nem feltétlenül kell, hogy éljen vagy ez kötelezettsége, törvényi előírás? Tehát dönthet-e Ő úgy, hogy nem ajánlja fel a hagyatékba a fele házat? Melyik az a törvény ami ezt előírja?
A második kérdésem az lenne, hogy akkor - függetlenül az esetleges tulajdonjog öröklésétől - mi hárman tulajdonképpen megörököljük a hitelt 1/3-ad arányban, és megörököljük a biztosítási összeget is 1/3-ad arányban, tehát öröklök kb. 2 milliós hitelt szemben a 300 e kp-val? Akkor nekem ezt a 300 ezret bele kell fizetnem valamelyik hitelébe (az örökös a hagyaték erejéig felel a hagyatéki tartozásokért)? Vagy hogyan van ez?
A segítségeket előre is nagyon köszönöm.
Kis Virág
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02