hagyaték

ObudaFan # 2009.04.08. 09:49

Megpróbálhatjátok a szerződés színleltségét bizonyítani például. De hát könnyű nem lenne.

dorci020 # 2009.04.08. 08:54

de a nagymama meghalt.és alanyi jogon se jár semmi abból a pénzből???ott nőtt fel a férjem,abban a házban.

ObudaFan # 2009.04.07. 09:07

A nagymama indíthat pert a tartási szerződés megszüntetése iránt. Ha még életében elindítja a pert, akkor abba majd be lehet kapcsolódni. Ha nem, akkor alighanem elúszott a hajó.

dorci020 # 2009.04.06. 19:51

Üdvözlöm.
A férjemet és a hugát kisbaba korában elhagyta az édesanyja,a nagymama az
apuka és a kereszt apuka(ők a nagyi fiai) nevelték fel őket.A nagymama
1998-ban lebénult és a férjem huga aláiratott vele egy eltartási
szerződést.A húg közben férjhez ment.Így egy darabig a mama,két
fia,férjem,húga és annak férje laktak a házban.(a mama saját kezével
építette a két fiával a házat)4-5 éve családi veszekedések miatt a húg
kitette a házból a férjemet az apját és a keresztapját.Ekkor a húg
átruházott a férjére mindent.(a férje nevére iratta a házat)Ők egy évig
egy foci pálya öltözőjében laktak hárman.3éve meghalt az apuka 1évre rá a
kereszt apa.Utána a férjem albérletbe ment,mert még akkor se engedte be a
húga és a férje a szülőházba,csak látogatni a mamát.Én a férjemmel 3 éve
vagyok együtt,november óta vagyunk házasok,de ismerem a családot 6
éve.Mióta mi együtt vagyunk a mama kórházról kórházra jár(epilepszia
rohamok miatt)Most is február eleje óta kórházban van.A húg,akinek elvileg
kötelessége lenni nem csak most,de a 3év alatt amikor a mama kórházban
volt talán 10szer volt bent nála.Most mióta kórházban van azóta is csak
3szor volt bent nála,a nyugdijat,ápolásit ...felveszi de egy forinttal nem
támogatja őt a kórházban.A főnővér közölte velünk,hogy a mamának már csak
napjai vannak hátra....
Ezért fordulok önhöz,hogy mivel a húg férjének a nevén van minden a férjem
örökölhet-e valamit onnan vagy nem??Ott nőtt fel.
Kérem ha tud segítsen.A két testvér nincsenek jó viszonyban.Már van vevő a
szülőházra.40millió forintért adják el abból már 1millió foglalót kaptak.Ő
saját jóakaratából nem fog adni a férjemnek egy forintot se.Ezért
próbálkozunk jogi úton ha lehetséges.
Válaszát előre is köszönöm.

U.I.: 2009.03.30.-án a nagymama elhunyt.

MsHeadlum # 2009.04.06. 14:09

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.04.06. 07:48

Mit tudok tenni ebben az esetben?Lehet kötelezni hogy fizessen?

Lehet. HA más nem, polgári perben.

A testvérem viselkedése teljes mértékben hozzá járul az édesapámmal történtekhez, ez esetben nem lehet megtámadnom azt hogy ő ne örököljön?

Érdemtelen az öröklésre

1. aki az örökhagyó életére tört;
  2. aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
  3. aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.

Az érdemtelenség nem vehető figyelembe, ha az érdemtelenségre vezető magatartást - bárki ellen irányult is - az örökhagyó, illetőleg az, aki ellen irányult, megbocsátotta.
Az érdemtelenségre csak az hivatkozhat, aki az érdemtelen személy kiesése folytán maga örökölne, vagy a végintézkedéssel reá rótt kötelezettségtől vagy más tehertől mentesülne.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.06. 06:45

Az utolsó mondatban leírtakat bizonyítani kell tudni – hitelt érdemlő konkrétumokkal, mert csakis így lehet megtámadni egy örökséget.
Úgysem lehet. Az örökhagyó kitagadhatja az örököst, ha fennállnak a feltételei, de egyik örökös a másikról hiába bizonyítja, hogy ki lehetett volna tagadni. Pipafüst.

monalisa1 # 2009.04.05. 20:30

Szerintem ha fizetési nehézség adódik a közjegyzői eljárás végén, akkor a tartozást ráterhelik az örökségre - az ingatlanra. Aztán ha valamikor eladásra kerül a ház abból levonják a tartozást - kamatával együtt. De előfordulhat hogy "viszik" az autót mert az viszonylag könnyen elárvereztethető.

Az utolsó mondatban leírtakat bizonyítani kell tudni - hitelt érdemlő konkrétumokkal, mert csakis így lehet megtámadni egy örökséget. (Egy "viselkedés" nem kizáró ok az örökségből, ahhoz sokkal súlyosabb dolgok szükségesek, pl. a testvéred valaha is az örökhagyó életére tört stb.)

Monalia
laikus hozzászóló

MsHeadlum # 2009.04.05. 19:56

Tisztelt ügyvédúr/nő!

Az a kérdésem lenne hogy:
Édesapám 2008.novemberében hunyt el.
A testvéremmel örököltünk közösen,de nővérem olyan dolgokat tett amiért apukám ki akarta tagadni az örökségből.A halála váratlanul jött és nem tudott végrendelkezni.Örököltünk egy házat,földeket,egy autót és hitelt.Az a problémám hogy 9-én lesz a hagyatéki tárgyalás és a testvérem nem hajlandó eljönni mivel angliában van és nem ad meghatalmazást és nem küldd ügyvédet.Én 18 éves vagyok és tanulok.Összes jövedelmem 49000 forint.A hagyatéki tárgyalásnak a fele 25000 forint hárul rám,25000 pedig rá,de ezt se fizeti ki.
Nem fizet bele a közös költségekbe(ház fenntartása)
Az örökségről ugyan nem mond le.
Mit tudok tenni ebben az esetben?Lehet kötelezni hogy fizessen?
A testvérem viselkedése teljes mértékben hozzá járul az édesapámmal történtekhez, ez esetben nem lehet megtámadnom azt hogy ő ne örököljön?

Válaszát előre is köszönöm.
MsHeadlum

ObudaFan # 2009.04.05. 11:47

Lehet. Ha eladjátok, akkor még 5 évig az után is lehet.

izidor # 2009.04.04. 16:45

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!

Édesapám tavaly meghalt. A hagyatéki tárgyalás megtörtént. Én és édesapám második házasságából született öcsém (végintézkedés hiányában)örököltünk egy ingatlant, melynek tulajdonjogi bejegyzése megtörtént. Most előkerült, egy öcsém által nekem bemutatott, 2002-ben Édesapám által saját kezűleg írott (állítólag ügyvédnél is elhelyezett) végrendelet, amelyben Édesapánk kizárólag öcsém javára végrendelkezett. Ő ezzel saját elmondása szerint nem akar élni, feltehetően azért, mert más ingatlanok korábban már a nevére íródtak.
Kérdésem, ha öcsém bármikor meggondolná magát, lehet-e bármilyen követelése, főként ha az ingatlant időközben eladjuk?
Válaszát köszönöm!