Megpróbálhatjátok a szerződés színleltségét bizonyítani például. De hát könnyű nem lenne.
hagyaték
de a nagymama meghalt.és alanyi jogon se jár semmi abból a pénzből???ott nőtt fel a férjem,abban a házban.
A nagymama indíthat pert a tartási szerződés megszüntetése iránt. Ha még életében elindítja a pert, akkor abba majd be lehet kapcsolódni. Ha nem, akkor alighanem elúszott a hajó.
Üdvözlöm.
A férjemet és a hugát kisbaba korában elhagyta az édesanyja,a nagymama az
apuka és a kereszt apuka(ők a nagyi fiai) nevelték fel őket.A nagymama
1998-ban lebénult és a férjem huga aláiratott vele egy eltartási
szerződést.A húg közben férjhez ment.Így egy darabig a mama,két
fia,férjem,húga és annak férje laktak a házban.(a mama saját kezével
építette a két fiával a házat)4-5 éve családi veszekedések miatt a húg
kitette a házból a férjemet az apját és a keresztapját.Ekkor a húg
átruházott a férjére mindent.(a férje nevére iratta a házat)Ők egy évig
egy foci pálya öltözőjében laktak hárman.3éve meghalt az apuka 1évre rá a
kereszt apa.Utána a férjem albérletbe ment,mert még akkor se engedte be a
húga és a férje a szülőházba,csak látogatni a mamát.Én a férjemmel 3 éve
vagyok együtt,november óta vagyunk házasok,de ismerem a családot 6
éve.Mióta mi együtt vagyunk a mama kórházról kórházra jár(epilepszia
rohamok miatt)Most is február eleje óta kórházban van.A húg,akinek elvileg
kötelessége lenni nem csak most,de a 3év alatt amikor a mama kórházban
volt talán 10szer volt bent nála.Most mióta kórházban van azóta is csak
3szor volt bent nála,a nyugdijat,ápolásit ...felveszi de egy forinttal nem
támogatja őt a kórházban.A főnővér közölte velünk,hogy a mamának már csak
napjai vannak hátra....
Ezért fordulok önhöz,hogy mivel a húg férjének a nevén van minden a férjem
örökölhet-e valamit onnan vagy nem??Ott nőtt fel.
Kérem ha tud segítsen.A két testvér nincsenek jó viszonyban.Már van vevő a
szülőházra.40millió forintért adják el abból már 1millió foglalót kaptak.Ő
saját jóakaratából nem fog adni a férjemnek egy forintot se.Ezért
próbálkozunk jogi úton ha lehetséges.
Válaszát előre is köszönöm.
U.I.: 2009.03.30.-án a nagymama elhunyt.
Köszönöm a választ!
„Mit tudok tenni ebben az esetben?Lehet kötelezni hogy fizessen?”
Lehet. HA más nem, polgári perben.
„A testvérem viselkedése teljes mértékben hozzá járul az édesapámmal történtekhez, ez esetben nem lehet megtámadnom azt hogy ő ne örököljön?”
Érdemtelen az öröklésre
- aki az örökhagyó életére tört;
- aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
- aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.
Az érdemtelenség nem vehető figyelembe, ha az érdemtelenségre vezető magatartást - bárki ellen irányult is - az örökhagyó, illetőleg az, aki ellen irányult, megbocsátotta.
Az érdemtelenségre csak az hivatkozhat, aki az érdemtelen személy kiesése folytán maga örökölne, vagy a végintézkedéssel reá rótt kötelezettségtől vagy más tehertől mentesülne.
„Az utolsó mondatban leírtakat bizonyítani kell tudni – hitelt érdemlő konkrétumokkal, mert csakis így lehet megtámadni egy örökséget.”
Úgysem lehet. Az örökhagyó kitagadhatja az örököst, ha fennállnak a feltételei, de egyik örökös a másikról hiába bizonyítja, hogy ki lehetett volna tagadni. Pipafüst.
Szerintem ha fizetési nehézség adódik a közjegyzői eljárás végén, akkor a tartozást ráterhelik az örökségre - az ingatlanra. Aztán ha valamikor eladásra kerül a ház abból levonják a tartozást - kamatával együtt. De előfordulhat hogy "viszik" az autót mert az viszonylag könnyen elárvereztethető.
Az utolsó mondatban leírtakat bizonyítani kell tudni - hitelt érdemlő konkrétumokkal, mert csakis így lehet megtámadni egy örökséget. (Egy "viselkedés" nem kizáró ok az örökségből, ahhoz sokkal súlyosabb dolgok szükségesek, pl. a testvéred valaha is az örökhagyó életére tört stb.)
Monalia
laikus hozzászóló
Tisztelt ügyvédúr/nő!
Az a kérdésem lenne hogy:
Édesapám 2008.novemberében hunyt el.
A testvéremmel örököltünk közösen,de nővérem olyan dolgokat tett amiért apukám ki akarta tagadni az örökségből.A halála váratlanul jött és nem tudott végrendelkezni.Örököltünk egy házat,földeket,egy autót és hitelt.Az a problémám hogy 9-én lesz a hagyatéki tárgyalás és a testvérem nem hajlandó eljönni mivel angliában van és nem ad meghatalmazást és nem küldd ügyvédet.Én 18 éves vagyok és tanulok.Összes jövedelmem 49000 forint.A hagyatéki tárgyalásnak a fele 25000 forint hárul rám,25000 pedig rá,de ezt se fizeti ki.
Nem fizet bele a közös költségekbe(ház fenntartása)
Az örökségről ugyan nem mond le.
Mit tudok tenni ebben az esetben?Lehet kötelezni hogy fizessen?
A testvérem viselkedése teljes mértékben hozzá járul az édesapámmal történtekhez, ez esetben nem lehet megtámadnom azt hogy ő ne örököljön?
Válaszát előre is köszönöm.
MsHeadlum
Lehet. Ha eladjátok, akkor még 5 évig az után is lehet.
Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!
Édesapám tavaly meghalt. A hagyatéki tárgyalás megtörtént. Én és édesapám második házasságából született öcsém (végintézkedés hiányában)örököltünk egy ingatlant, melynek tulajdonjogi bejegyzése megtörtént. Most előkerült, egy öcsém által nekem bemutatott, 2002-ben Édesapám által saját kezűleg írott (állítólag ügyvédnél is elhelyezett) végrendelet, amelyben Édesapánk kizárólag öcsém javára végrendelkezett. Ő ezzel saját elmondása szerint nem akar élni, feltehetően azért, mert más ingatlanok korábban már a nevére íródtak.
Kérdésem, ha öcsém bármikor meggondolná magát, lehet-e bármilyen követelése, főként ha az ingatlant időközben eladjuk?
Válaszát köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02