Gyermektartás válás nélkül?


kaali # 2009.04.12. 19:55

Sziasztok! Problémám összetett, és nem egyszerű. 21 év után meguntam férjem alkoholizmusát, nem megfelelő családi viselkedését. 4 gyermekünk van, ő jelenleg munkanélküli.1 hónapja 2x ígérte, hogy meglátogatja a gyerekeket, nem sikerült ezidáig. Anyagilag akkor sem támogatott, amíg velünk lakott.Nem szeretnék válni, félek, hogy a 2003-ban épült/szüleim segítségével, és hitellel/házra akkor igényt tartana. Hogyan vehetném rá, hogy vajmi pénzt adjon a gyerekekre? Köszönöm a segítséget!

Grád András # 2009.04.13. 07:40

Kedves Kaali!

Gyermektartásdíj iránt akkor is indíthat pert, ha nem akar válni, bár tény, hogy nem ez a tipikus, de jogi akadálya nincsen. Más kérdés, hogy ha nincs jövedelme, vagy csak minimális, akkor lesz egy ítélete, amit nemigen lesz miből végrehajtani. Ha az ingatlanban tulajdonrésze van (ez akkor is van, ha nincs belőle a nevén, de az együttélés alatt épült, és nem kizárólag az Ön különvagyonából), akkor elvben erre vezethető végrehajtás. Ha a nevén van, semmi gond, megszerezheti mintegy a gyermektartásdíj tartozása fejében egy idő után, de ha nincs a nevén, előbb mindehhez rá kellene kerüljön, azt meg nem biztos, hogy Ön szeretné. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kaali # 2009.04.13. 19:57

Kedves Ügyvéd Úr!
Köszönöm válaszát. Sajnos nem tudom eldönteni, hogy járok jobban? Ha férjemnél nem feszegetem a tartásdíj témát, vagy ha nyíltan követelek fix összeget. Ráadásul tavaly nyáron anyósom örökölt egy házat, aminek árát nekünk ígérte.Mivel örökség, gondolom ez csak férjemet illeti. A házunknál a banki papírokon férjem adóstársként szerepel, de minden hitelügyletnél és törlesztésnél az én nevem szerepel.
Ha nem szeretnék pereskedni/hiszen v.mikor szerettem a gyerekeim apját/ akkor hol kell intéznem a gyermektartási díj hivatalos részét? Vagy egyezzek meg férjemmel, és ezt írásban rögzítsük? Válaszát köszönöm!

Grád András # 2009.04.13. 20:30

Kedves Kaali!

Az a baj, hogy ha tényleg kell a tartásdíj, ezt nem tudja peren kívül megoldani, mert a letiltást, végrehajtást csak a bíróság rendelheti el a saját ítélete, egyezséget jóváhagyó végzése alapján. Persze megegyezhetnek ettől még peren kívül, de ha mégsem fizeti, marad a bíróság. Az ingatlan meg a különvagyona lesz, de persze ettől még a tartásdíj fedezeteként szóba jöhet, ha nincs rendes jövedelme. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Comic001 # 2019.01.24. 02:50

Tisztelt Szakértő!

Gyermektartásdíj fizetésével kapcsolatban lenne kérdésem.
A kiinduló helyzet a következő:
Feleségemmel 2019. Január 1.-e óta nem hivatalosan, de külön élünk. Hivatalosan a lakcímünk szánt szándékkal egy helyre szól, mivel mindkettőnknek így a legoptimálisabb az anyagi helyzet kezelése céljából. Két gyermeket nevelünk, melyből az egyik a feleségem korábbi kapcsolatából, a kisebbik a mi házasságunkból született. Az ingatlan 50-50%-ban közös tulajdon, melyre én, mint adós, lakáshitel törlesztést fizetek, mivel a feleségem az önerőt, megközelítőleg az eredeti vételár felét, a kizárólag saját tulajdonának értékesítésével betette a közös ingatlan vásárlásába.
Nekem van, neki nincs hivatalos munkaviszonya és ebből kifolyólag bérbevétele, azonban gyesben részesül.
Az én keresetem megközelítőleg nettó 270-300e forint. Az ő bevétele a két gyermek után járó családi pótlék, a gyes, illetve a nagyobb gyermek után, korábban bírósági úton megítélt gyermektartási díj. Ezek összességében 26.600,- + 28.500,- + 22.000,- azaz összesen 77.100,- forint. Ezen felül alkalmi munkákat vállal, minden időben, mikor én, a munkabeosztásom miatt el tudom látni a gyermekek felügyeletét, mely ez esetben havi 7-12 nap.
A közös lakcím és az általam kihasználható két gyermek után járó családi adókedvezményt, közös megegyezésre én veszem igénybe, melyet már a korábban feltüntetett bérbevételem tartalmazza.
A közös ingatlanban a feleségem és a két gyermek él.
Közös megegyezésünk, hogy én a mindenkori nettó keresetem 30%-ának megfelelő összeget bocsájtok a feleségem rendelkezésére, valamint mivel az adókedvezmény kb. pont a lakáshitel törlesztést fedezi, így azt az előbb említett 30% felett, a továbbiakban is én fizetem.
Az én előnyöm ebből, hogy az adókedvezmény miatt a tartásdíj+lakáshitel együtt sem okoz nagyobb kiesést a saját megélhetésemet illetően. A feleségem előnye pedig, hogy mind az ő, mind a nagyobbik (tehát nem az én gyermekem) utazása az alkalmi munkába, illetve iskolába, nem generál indokolatlan plusz költséget, mely megközelítőleg 35-45e forint nagyságrendi könnyebbséget jelent.
Mindezt egybevetve én kb. 150-180e, a feleségem a két gyermekkel 150-160e + alkalmi munka bevételből gazdálkodhat.
A kérdésem, hogy jogilag ez hivatalossá tehető-e, illetve ha igen, akkor mi módon. Illetve, hogy az általam fizetett gyermektartási díj reális-e.
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.24. 06:50

Öt mondatban?

Comic001 # 2019.01.24. 08:21

Csak a kiindulási alap a terjedelmes. Laikusként szerintem három-négy mondatba is beleférhet a válasz, hiszen maga a kérdés sem több.
Köszönöm

rigoz # 2019.01.24. 08:50

Comic001: Fix összeg megjelölésével (százalékos helyett) a tartásdíjat igen. Perenkívüli egyezségkötést (egyezségi kísérletre idézést) kell kérni a lakhelyük szerinti bíróságon.

Mindent lehet egyezségben, ami nem sért jogszabályt.

@KBS: A lényeg az, hogy 30%-os bevételéhez képesti arányban, százalékben meghatározott tartást hivatalossá teheti-e, plusz a lakáshitel-törlesztést vállalja.

ObudaFan # 2019.01.24. 11:22

Comic001

Valószínűsítem, hogy jóváhagyná a bíróság az egyezséget, de egyébként annyiból nem reális, hogy perben az anya jóval többet tudna elérni.

Comic001 # 2019.01.24. 13:55

@ObudaFan

Mit takar, hogy többet? Ha jól értelmezem az ide vonatkozó szabályokat, akkor a tartásdíj mértéke nem érintheti hátrányosan a nagyobbik gyermeket.
(Mind az anyagi, mind a természetbeli juttatások aránytalan különbsége - 22.000,- szemben 80-95.000,-, valamint a másik apuka bíróságon mondott le a közös nevelésről, én viszont kifejezetten igényt tartok a közös felügyeletre.)
A másik pedig, amit kivettem belőle, hogy az ilyen irányú teherviselés nem veszélyeztetheti egyik fél megélhetését, legfőképpen a gyermekét.
Márpedig az én értelmezésemben vett "több" esetén, ez fennállna, hiszen minden közös vagyont (ingó és ingatlan egyaránt), a gyerekre való tekintettel ott hagytam.
Egyedül az ingatlan tulajdonjoga az, amiről jelen állásban nem vagyok hajlandó lemondani, hiszen most úgy látom, hogy csak így biztosítható, hogy egy-egy ballépés ne járjon a gyermekem otthonának elvesztésével.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.24. 15:05

A lényeg az, hogy 30%-os bevételéhez képesti arányban, százalékben meghatározott tartást hivatalossá teheti-e, plusz a lakáshitel-törlesztést vállalja.
Köszönöm!
Egyezséggel szinte mindent lehet. De - ahogy te is mondtad - a bíróság gyerektartás mértékét havonta és gyermekenként fix összegben határozza meg. (Peren kívüli, bíróság által jóvá nem hagyott egyezségként működhet a százalékos mérték is.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.24. 15:07

kifejezetten igényt tartok a közös felügyeletre.)
Na, hát például az anya a perben simán megkapná a szülői felügyelet gyakorlásának a jogát. Ez "több". És valószínűleg magasabb tartásdíjat is kaphatna.

Comic001 # 2019.01.24. 16:36

Minden tisztelettel, de jól értem, hogy vannak irányadó törvények és rendeletek, de gyakorlatilag a gyermeket nevelő fél saját igényei alapján hoz(hat) határozatot a bíróság egy esetleges perben, még akkor is, ha azok az igények nem a gyermek, hanem túlnyomórészt a másik szülő érdekeit és/vagy pl. kényelmét szolgálják, függetlenül a másik fél anyagi helyzetétől, valamint jóindulatától? Ez nagyon visszásan hangzik.

rigoz # 2019.01.24. 16:48

Comic001: Az egyezség meg kell feleljen a hatályos jogszabályoknak és , azonban azoktól abban az irányban, vonatkozásban el is térhet,

Visszásság emlegetése azért nem helytálló jogilag, mert a felek közt egyezség kizárólag mindkettejük közös akaratából jöhet létre.

Az egyezség pedig bármikor módosítható, de csak közösen, illetve a rendszeres szolgáltatáson alapuló jogviszony (pl. tartás) tekintetében hozott ítéletben vagy egyezségben meghatározott szolgáltatás kapcsán per is indítható az alapul szolgáló jogviszony, a szolgáltatás lényeges tartalmának megváltoztatása iránt (felemelés, mérséklés az összegszerűség tekintetében, megszüntetés, teljesítés módja (kiskorú nagykorúvá válása után magának követeli) iránt), amelyben hozott ítélet jogerőre emelkedésével a korábban hozott ítélet, illetve egyezség hatályát veszti.

A tartásdíjas ügyek amúgy tipikusan azok, ahol érdemes lehet egyezkedni, a 30%-os arány egész jó, a bíróságnak kb. 25%-ot kell megítélnie, arra van iránymutatás.

Persze a jogosulti igényekhez, helyzethez képest ez lehet több vagy kevesebb is, de utóbbi a jellemzőbb.

rigoz # 2019.01.24. 16:51

eltérhet oly módon, mely a jogszabály lényegi tartalmát nem sérti, tehát pl. nem felel meg olyan egyezség a jogszabályoknak, amely egyébként kizárt, semmisséggel fenyegetett joglemondásra irányul.

Így például egyezségben a kiskorút illető tartásdíjról nem lehet lemondani.

És szerintem olyan tartási összegben sem, ami nyilvánvalóan elégtelen a kiskorú tartásának szükséges fedezéséhez.

ObudaFan # 2019.01.25. 11:30

A gyermektartás általában gyermekenként a nettó jövedelem 15-25%-a, ami azt jelenti, hogy átlagos esetben kb. gyerekenként 20%.

Grófné # 2020.11.18. 16:28

Jó napot kívánok!

Érdeklődni szeretnék, hogy válás nélkül is el lehet e intézni a gyermektartás díjat hivatalosan, vagy kötelező hozzá elválni?

rigoz # 2020.11.18. 16:52

@Grófné: Pénzbeli tartásra - alapvetően - a különélő szülő kötelezhető. Nem feltétel véleményem szerint a válás.

Kivételesen azonban, ha igazolható, hogy természetben csak az egyik szülő tartja a gyereket az együttélő szülők esetén, akkor helye lehet meglátásom szerint pénzbeli tartásban való marasztalásnak kiskorú eltartott esetén.

És fordítva is.

bigdady # 2020.11.18. 17:09

Sziasztok
És ez a 20% átlagosan mitől függ? Pl apa jól keres, de gyerek igényei szabják meg? Tehát ha pl 500e ezer a kereset és a gyerek nem igényel 100e Ft-ot havonta akkor kevesebb vagy mi határozza meg hogy 15-25? Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.18. 17:50

válás nélkül is el lehet e intézni a gyermektartás díjat hivatalosa
Igen.

drbjozsef # 2020.11.18. 18:43

vagy mi határozza meg hogy 15-25? Köszi

Nem mi. Hanem ki. A bíró.

bigdady # 2020.11.18. 19:19

Kivéve ha megegyezve mennek a bíróhoz ;)
Egyébként mi alapján dönti el mi a szokkás?

drbjozsef # 2020.11.18. 19:22

A körülmények alapján. Az összes alapján. De egyébként szabadon dönt, nincs neki előírva semmi.

rigoz # 2020.11.19. 05:32

@drbjozsef: Pontosan. Egyedi körülmények alapján mindig, a 15-25% az egy átlag.

Ez annak a függvénye alapvetően, hogy:

  • milyen az eltartóképessége a tartásra kötelezettnek
  • mekkorák a létfenntartáshoz szükséges és a mindennapi alapvető tevékenységek elvégzéséhez (különösen a taníttatást ideértve) a tartásra jogosult feltétlen és szokásos szükségletei, s ezek fedezésére mekkora összeg elégséges
  • alapvetően mekkora összeg az, ami mindkét célnak a felek méltányos érdekeinek sérelme, így a jogosult nélkülözése és a kötelezett (és más eltartottjai, házastársa, családja) létfenntartását még nem veszélyezteti

A tartást a bíróság ítélettel minden esetben határozott összegben állapítja meg, a jogosultnak akként is kell kérnie a keresetében.

Megegyezés keretében van már csak lehetőség százalékos mérték meghatározására.

Van 15-20 ezres, de akár 100 forint körüli tartásdíj is, sőt, elvétve talán még 100 forint feletti is.

Egyedi ügy körülményeit ismerve lehet mit mondani erre, annyira egyediesített elbírálás alá esik a tartásdíj összegének meghatározása. Nincs erre egy kógens vagy fix "tarifatáblázat", mint pl. a postán a feladási díj képzésére...

OFF

A bíró a bíróság nevében jár el, tehát a mi dönt, annyira nem is helytelen. A bíróságot képviseli, még akkor is, ha ezt a független ítélkezési tevékenységeként teszi. Az attól még jogilag a bíróság döntése. :)

bigdady # 2020.11.19. 13:35

De itt nincs válás téma szerint ;)

Egyébként ha itt megegyeznek pl a felek és bíró szentesíti, akkor annak az újratárgyalása miként megy? Pl egyik fél rájön hogy aránytalan volt. Köszi