Hivatással való visszaélés (óvónő)


rigoz # 2019.01.23. 07:33

@Zoli79: Szerintem is, de a közfeladati helyzettel visszaéléshez ez sajnos édeskevés.

Az ügyészség meg hajlamos azt nagyon megszorítóan értelmezni, ennél súlyosabb dolgokat is azzal söpör le az asztalról, hogy nem éri el a társadalomra veszélyesség azon szintjét, ami a bűncselekménykénti kriminalizáláshoz kell.

Sajnos ez még mindig csak fegyelmi úton intézhető, illetve a gyerek másik csoportba átvitelével.

Meg leülnék kicsit elbeszélgetni először az igazgatóval, ha az nem eredményes, akkor a jegyzővel az ügyben.

Zoli79 # 2019.01.23. 07:09

Nem!
Most már az orvos is leigazolta, hogy teljesen egészséges.
Ennek ellenére jött este a facebook üzenet, hogy véleményük szerint a gyerek még mindig beteg és otthon kel kikezelni és ők ismerik ezt az orvost és nem normális.
Majd közölte az anyával, hogy adja meg a főnöke telefonszámát, hogy neki mi a fenét kell ennyire eladnia, hogy létkérdés bent lennie a munkahelyen.
Nehogymár a karrier legyen a fontosabb.
Kicsit kezd ez a dolog eldurvulni szerintem.
Vajon az óvónő orvosi diplomával bír, hogy felülbírálja a gyerekorvos diagnózisát?
Fel akarja hívni az anya főnökét? Milyen alapon?
Önhatalmúlag akadályozza az anyát a munkavégzésben?
(ismét) Milyen alapon, ha az orvos a gyereket egészségesnek nyilvánította és ráírta az igazolásra, hogy közösségbe mehet.
Várom a véleményeket!
Előre is köszönöm!

Lyonee # 2019.01.22. 00:20

Nem a kisgyerek produkál betegséget? Nem ártana utána járni.
https://femina.hu/…sti_tunetei/

Zoli79 # 2019.01.21. 18:11

Dehogy! Természetesen orvosi igazolással ment a gyerek oviba.
Csak -mint az már szokványos- soha nem talál az orvos semmit.
Tehát forduljunk a vezetőhöz?
Ez a viselkedés, több, mint gyanús...
Köszönöm szíves segítségüket és tanácsaikat!

Lyonee # 2019.01.21. 17:50

Egy héten csak 1 péntek van. Péntek délután is el lehet vinni az ügyeletre a beteg gyermeket. Hétfő úgy viszitek oviba, hogy orvos még csak nem is látta?
Ebből még komoly gyermekvédelmi problémátok is lehet.

rigoz # 2019.01.21. 17:32

Tisztelt Zoli79!

Ez álláspontom szerint szakmai irányítói/munkáltatói jogkörbe tartozó kérdés lehet, hiszen ahhoz, hogy bűncselekmény gyanúját keltse, legalább valószínűnek kell mutatkoznia a jogtalan előny szerzésére vagy hátrány okozására utaló célzat.

A folytonosság és a rendszerszerűség önmagában ebben a vonatkozásban büntetőjogi szinten üldözhetőség mércéjét elérő fokban ezt nem veti fel.

Zoli79 # 2019.01.21. 17:25

A mi esetünkben arra hivatkozva, hogy a gyerek beteg -ami nem igaz-, heti 2x "azonnali hatállyal" oda rendeli az anyát az oviba, hogy "azonnal" jöjjön érte és vigye haza, valamint addig ne hozza oviba, amíg nincs orvosi igazolás arról, hogy teljesen egészséges.
A betegség véletlenül péntekre esik, hogy aznap már ne lehessen orvoshoz vinni, ezért az anyának 2 munkanapja esett áldozatul, ahol is tárgyalások előtt közvetlenül kell a gyerekért menni, így mind anyagilag, mind megítélésben pénzbe kerül az anyának.
Majd, amikor a vidéki tárgyalásról felpattanva 3 óra múlva beér a szülő az oviba, megalázó kioktatásban részesül, hogy az életben mit, milyen fontossági sorrendbe kell helyezni.
Néhány nap szünet és újra ugyanez....
Hol a határ?
Meddig mehet ez így? Hány munkanapon teheti ezt meg?
Ki határozza meg, ki beteg és ki nem? Az orvos, nem?
Arról nem is beszélve, hogy a gyermek szinte minden történetre másként emlékszik, mint a nevelő.
Hogyan kell kezelni az ilyen visszatérő eseteket?
Előre is köszönöm!

chava # 2019.01.21. 15:37

És ilyen óvónénik kezében vannak a gyerekeink... tisztelet a kivételnek...

drbjozsef # 2019.01.21. 13:00

Hát a hozzászólásod alapján ennél sokkal jobb topikot nem nagyon fogsz találni.

Zoli79 # 2019.01.21. 12:29

Jó napot kívánok!
Elnézést, hogy itt írok, de nem találtam meg azt a helyet a fórumban, ahol megtehetném.
Kis segítséget szeretnék kérni Szülő-Óvónő viszonyban történő esetleges visszaéléssel kapcsolatban.
Hol tehetem ezt meg?
Előre is köszönöm!
B. Zoltán

Pilla # 2009.04.16. 19:10

Köszönöm. Épp, hogy vele foglalkoznék, de szegény már nem tudja, mikor hova megy vagy nem megy, mert apuka keveri a hétvégéket, elfelejti, inkább az élettársával van, pedig szereti a lányát, csak "nem tud vele mit kezdeni" stb.. A gyámügyön voltam panaszt tenni, semmi nem lett belőle. Csak annyi, hogy megígérte, ezentúl betartja a láthatásokat, mégsem teszi. Pedig a lánya igencsak hiányolja.
De ne ragozzuk, jóval előbb kellett volna gondolkozni, tudom.
Szép estét!

Zoltán György # 2009.04.16. 18:54

Pilla!

Ne foglalkozz mással, csak a gyermekkel. Ha nem jön az apuka, akkor pedig jelentsd be a Gyámhivatalnál!
Szólj rá, hogy van gyereke!

Pilla # 2009.04.13. 21:20

:)
Ez kellemes hozzászólás volt számomra, köszönöm. Jobban fogok aludni!

Grád András # 2009.04.13. 21:00

Kedves Pilla!

Valóban nem először adok Önnek tanácsot itt a Fórumon, de a látszatát is kerülni szeretném, hogy éppen "magamhoz édesgetem". :-) Ha valaha szükségét látja, úgyis felkeres egy ügyvédet, de ezt Önnek kell majd eldöntenie! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Pilla # 2009.04.13. 20:48

Kedves András!

Lehet, hogy jobban tenném, ha ennyi problémával, mert már nem először kérdezek és nem másodszor, fogadnék egy ügyvédet?
/Költői kérdés volt/
Köszönöm, válaszait,
Szép estét!

Pilla # 2009.04.13. 20:45

A gyámügy meghallgatott engem, meghallgatta apukát (és jegyzőkönyvön kívül az élettársat) és két ellentétes jegyzőkönyvvel nem tudott mit kezdeni. Mivel apuka nem a megadott időpontban jött el a munkája miatt, ami hivatalosan nem létezik.... Szóval vagy még "pumpolom" a gyámügyet, míg komolyan vesznek vagy feladom. De utóbbit a lányom miatt nem fogom. Hátha jó gyámügyön járok és mivel újra és újra megyek, talán tényleg komolyan vesznek, nem úgy mint elsőre.
Köszönöm.

Grád András # 2009.04.13. 20:38

Kedves Pilla!

Olyan bűncselekmény, hogy "hivatással visszaélés" nem létezik, valószínűleg azért nem találja sehol! Ha valaki egy önkormányzati fenntartású intézménynél szakmailag hibás munkát végez, elvben panaszolhatja ezt a jegyzőnél, de túl sok jóra ne számítson ezzel kapcsolatban! A legvalószínűbb, hogy érdemben semmi sem fog történni, mert ha jól értem, amit sérelmez, annak semmi köze a szakmai munkájához. (Vagyis nem a rábízott gyermekeket veszélyezteti, hiszen a lánya már nincs rábízva.) A kapcsolattartási gondokkal a gyámügyhöz kellene fordulnia, talán még ők segíthetnek ebből a szempontból a legtöbbet! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Pilla # 2009.04.13. 20:00

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérem segítségeteket.
Már több ügyben kaptam segítő válaszokat, eddig ezzel a részével az életünk részével nem foglalkoztam.
Ex férjem jelenlegi élettársa gyermekem volt óvodájában óvónő, ezért is vettem ki az oviból, mert eléggé befolyásolta a gyereket. Már több, mint egy éve folyamatosan megpróbálja az apját oly' módon eltávolítani a "közelemből", hogy semmilyen úton módon nem tudok vele beszélni a gyerekről. A gyermekjólétisek is csak "dumálnak", hogy majd így mediátor, meg úgy..
Eddig semmi. Mikor először a gyámügyre mentem, mert nem vitte el a lányát akkor, amikor lehetett/kellett volna és variálta az egész családom életét (lányom, enyém és nagyszülők életét), mikor elmeséltem, hogy kitalál dolgokat (pl.: én felhívogatom őt, hogy most épp egy szeretőjénél van az ex férjem, aki ugye az ő élettársa és betelefonálgatok a munkahelyére és hihetetlen (számomra legalábbis az) dolgokat mondok az ott lévő kolléganőjének), a lányom előtt olyan dolgokról beszélgetnek rólam, amit szegény lányom nem ért (pl.: anya, apa azt mondta rád, hogy bunkó") és "Predátort" néznek együtt és... még sorolhatnám.
Szóval, mikor ezeket elmondtam a gyámügyis hölgynek, azt mondta, ha a hölgyemény nem fejezi be, nyugodtan menjek be a kerületileg illetékes önkormányzathoz és tegyek panaszt "hivatással való visszaélés miatt". Hm..
Mivel úgy gondoltam akkor, hogy egy gyámügyes beszélgetés hatni fog az apukára, nem is kérdeztem rá, mit is jelent pontosan ez. És a neten sem lelek választ rá.
Tudna nekem segíteni valaki az ügyben, hogy ez mit is jelent pontosan és mit lehet tenni, mire/mikre hivatkozva lehet bármit is (legalább egy megrovást) elérni?
Sajnos már nincs ötletem, hivatalosan mi mást lehetne tenni. Br apuka nem ad meg saját tel.számot , csak az élettársa telefonján tudok vele értekezni, de már többen mondták, hogy valósínű sok mindenről nem tud apuka és ez igencsak kihat a kislányra!!! És az egész családom életére.
Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni.