Számít.
De azt ne várd, hogy így, interneten keresztül bárki meg tudja jósolni a per kimenetelét.
Gyermekelhelyezés megváltoztatása
Nagyon köszönöm a választ, bár megmondom őszintén nem lettem okosabb. Sajnos ez csak a paragrafusokban leírt sablon, ami nem konkrétan az én problémámra ad választ. Azt sem tudtam meg, hogy a gyerekek véleménye, az, hogy ők kivel szeretnének élni, ennyi idős korban mennyit számít, és azt sem, hogy hogy álljak neki az egésznek, hogy minél előbb lezavarhassuk ezt a per-patvart. Szó sincs itt zaklatásról, sem arról, hogy csak alibi pert szeretnék. Én csak egyszerűen szeretném magam mellett tudni a gyerekeimet végre, mert véleményem szerint nálunk jobb helyük lenne. Kizárólag az ő érdekük az első szempont. Ha ők nem így szeretnék, vagy ha úgy látnám hogy ott jobb helyük van, akkor bármennyire fájdalmas, nem ragaszkodnék a perhez. Az a fontos, hogy nekik hol jobb, és ők mit szeretnének. NEkem se pénzem, se kedvem nincs évekig pereskedni, veszekedni. Arról nem is beszélve, hogy az a gyerekeknek sem tenne jót még akkor sem, ha nem kicsik már.
Mindenesetre nagyon köszönöm az információkat.
A Csjt. 72/A. §-ának (2) bekezdése szerint a gyermekelhelyezés megváltoztatását a 18. § (3) bekezdésében meghatározott határidőn - két éven - belül, illetőleg a határidő letelte után is csak abban az esetben lehet kérni, ha azok a körülmények, amelyekre a bíróság döntését alapította, utóbb lényegesen megváltoztak, és ennek következtében az elhelyezés megváltoztatása a gyermek érdekében áll. E rendelkezés alkalmazásánál a körülmények lényeges megváltozását a gyermek érdeke szempontjából kell vizsgálni. Nem elég tehát a körülmények lényeges megváltozása (pl. az elvált házastárs új házasságkötése, lakáshelyzetének rendeződése, anyagi viszonyainak javulása), hanem azt is vizsgálni kell, hogy az elhelyezés megváltoztatása szolgálja-e a gyermek érdekét.
Ha a szülők az életközösség megszakadása után peren kívül megállapodtak a gyermek elhelyezésében, és a megállapodásnak megfelelően a gyermeket a szülő huzamosan gondozta, az ellene indított - gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti pernek minősülő - per csak akkor vezethet sikerre, ha a jogszabály által megkívánt kettős feltétel fennáll.
Mindennek azért van nagy jelentősége, mert előfordul, hogy az a szülő, aki közvetlenül nem maga neveli a gyermeket, a másik fél zaklatására használja fel a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti per indításának lehetőségét. A szülő gyakran éppen azzal bizonyítja a gyermek nevelésére való alkalmatlanságát, hogy a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt sorozatosan - nemegyszer rövid időközökkel - egymás után indított perekkel nyugtalanítja a gyermeket megfelelően gondozó szülőt, és zavarja a gyermek neveléséhez elengedhetetlenül szükséges nyugodt légkört. Az ilyen törekvés nincs tekintettel a gyermek érdekeire, ezért bírósági védelmet nem kaphat.
Ugyanígy kell megítélni azt a szülőt, aki tartási kötelezettségét nem teljesítette, vagy az alól kibújni igyekezett, s aki csak a másik szülő által ellene indított tartási perben támaszt igényt arra, hogy a bíróság a gyermeket nála helyezze el.
A gyermekelhelyezéssel kapcsolatban felmerülő kérdés az is, hogy miként kell értékelni annak a szülőnek az új házasságkötését, akinél a bíróság a gyermeket elhelyezte. A gyermek életében is kedvező fejlemény lehet szülőjének új házasságkötése, ha az új házastárs a gyermek nevelésére képes és alkalmas olyan személy, akitől kellő erkölcsi, anyagi támogatásban részesülhet, s aki a közös otthonban nyugodt légkört képes biztosítani.
Az új házastárs gyermeknevelésre alkalmatlansága, a gyermekkel szembeni ellenszenve, a környezet olyan alakulása, melyben a gyermek nyugodt, egészséges fejlődésének feltételei nincsenek biztosítva, a gyermek elhelyezésének megváltoztatását eredményezheti.
A szülő új házasságkötése tehát önmagában nem elegendő ok a gyermekelhelyezés megváltoztatására. Erre akkor kerülhet sor, ha megállapítható, hogy a szülő új házasságkötésével kialakult új környezetre tekintettel az elhelyezés megváltoztatása a gyermek érdekében áll.
Vonatkozik ez arra az esetre is, ha az új házasság következtében a családban mostohagyermekek nevelkednek együtt. Ez a körülmény sem ok az elhelyezés megváltoztatására, hiszen a mostohagyermekek között kialakuló egészséges kapcsolat még kedvező is lehet a gyermekek számára. Az elhelyezés megváltoztatása válhat viszont szükségessé akkor, ha a mostohatestvérek között olyan tartósan rossz kapcsolat alakul ki, amelyre tekintettel ez az intézkedés szolgálja a gyermek érdekét.
Abban az esetben, amikor a szülők a gyermek elhelyezéséről egyezséget kötöttek, és utóbb az egyik szülő a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt pert indít, gondosan vizsgálni kell, letelt-e a Csjt. 18. §-ának (3) bekezdésében meghatározott határidő, illetőleg a körülmények változása folytán a megállapodás valamelyik fél érdekét valóban súlyosan sérti-e, az egyezség megváltoztatása a gyermek érdekét szolgálja-e, továbbá hogy valóban megváltoztak-e azok a körülmények, amelyek a gyermek korábbi elhelyezését indokolták. A tárgyalás gondos előkészítésével érhető el, hogy a veszélyeztetett gyermek azonnali bírósági segítséget kapjon elhelyezése megváltoztatásához, de az is, hogy kitűnjék, vajon nem alaptalan perlésről van-e szó. Ha igen, akkor a jól előkészített első tárgyaláson indokolt befejezni a pert a kereset érdemben történő elutasításával, a lehető legrövidebbre csökkentve azt az időt, amely alatt a gyermeket megfelelően tartó szülő zaklatása fennáll.
Tisztelt ObudaFan!
Segítséget szeretnék kérni, pontosabban tanácsot mi tévő legyek. Két kamaszfiam van,az egyik 15 éves, a másik 14-et tölti augusztusban, és mindketten az apjukkal élnek. 12 éve váltunk el a férjemmel, gyermekelhelyezés ügyben akkor teljesen informálatlan, és ezáltal tehetetlen voltam, mivel se saját lakásom, se állásom nem volt a váláskor, és sokáig azután sem. Ügyvédre nem volt pénzem, így a váláskor volt férjem családjában megbízva, rájuk hagytam és elfogadtam mindent. Semmit nem hoztam el, és abba is beleegyeztem, hogy a gyerekek ottmaradjanak a biztos "családi hátteret" nyújtó helyen. Az eltelt évek alatt rendeződött a helyzetem, a volt férjemmel többször is próbáltam szót érteni, hogy a gyerekek is és mi is a párommal azt szeretnénk, ha velünk élnének tovább. A volt férjem elég agresszív típusú ember, többször volt rendőrségi ügye is verekedés miatt (a legutóbbi alig egy hónapja), így lépni nem mertem, mert féltem a fiúkat, félek, hogy őket büntetné ezért. NAgyon tartanak az apjuktól, és bevallom én is tartok tőle. A fiaimmal napi kapcsolatban vagyok, igaz egy ideje sajnos csak telefonon keresztül, mert pár éve elköltöztek tőlünk majdnem 200 km-re. Minden nap megkérdezik tőlem, hogy mikortól jöhetnek már végleg hozzánk, és szünetekben, mindig az az első kérdés, hogy "ugye nem kell már oda visszamenni?". A nagyobbik most megy középiskolába, nagyon jó tanuló, és ide szeretett volna jelentkezni műszaki szakközépiskolába, de az apja összetépte a jelentkezési lapját, és újat iratott vele, miszerint csak oda jelentkezhet sima gimnáziumba, ahol ők laknak. Görcsösen ragaszkodik a gyerekekhez. Amikor én utoljára felvetettem neki a gyerekek költözésének ügyét, azt mondta meg ne próbáljak tenni semmit, mert akkor nem áll jót magáért. NEkik nagy földjük van, és rengeteg állatuk. A jelenlegi felesége nem dolgozik, mivel van egy közös gyerekük is, így a három gyerek miatt ő háztartásbeli. Én rendesen fizetem a tartásdíjat,a kisebbik fiam lisztérzékeny, és emelt családi pótlék jár utána (persze külön nem főznek neki -vagy ha igen, nagyon ritkán, szegény sokszor panaszkodik hogy nincs otthon neki más, csak puffasztott rizs). NEm egyszer előfordult, hogy a gyerekek felhívtak, hogy nincs mit enniük, és se az apjuk, se a felesége nincs otthon. Így mindenki azt gyanítja, hogy csupán a pénz miatt ragaszkodnak hozzájuk, illetve kell a munkájuk a ház körül. NAgyon szeretném magamhoz venni őket, de rettenetesen félek, hogy ha belekezdek egy ilyen perbe, akkor a gyerekeket ha nem is épp tettel, de bántani fogják, azonkívül majd nem engedi hozzám őket, és teljesen ellehetetleníti a kapcsolattartást velük. A fiúk is azt kérik, hogy az apjuk ne tudja, hogy el szeretnének jönni onnan, csak akkor ha már nem kell visszamenniük. De ez nem tudom teljesíthető-e, és nem tudom mit tegyek, hogy álljak neki, hogy szerezzem vissza a fiaimat. Eddig nyugodtak voltunk, mivel úgy tudtuk, hogy 14 évesen a gyerek eldöntheti melyik szülővel szeretne élni, és gondoltuk most már a kisebbik is betölti, nem lesz semmi gond, de most elbizonytalanodtam, mert azt olvasom most, hogy még ebben a korban is csak meghallgatják, de nem dönthet. A srácoknak el se merem mondani, mert nagyon csalódottak lennének. Rendkívül bíznak benne, hogy a tanév végén eljöhetnek onnan, és a nyár végére rendeződik is minden. Szerencsére nagyon jó a kapcsolatom mindkettővel, nem akarom elcseszni, és mivel megígértem nekik, hogy valamit mindenképp kitalálok, muszáj betartanom az ígéretem! Muszáj hogy számukra a lehető legjobb megoldást megtaláljam!!!!
A tanácsokat és az információkat előre is hálásan köszönöm!!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02