családtag haszonélvezeti joga

_Wasp_ # 2009.07.28. 16:27

a tartozás egy összegben jár, ketyeg az óra és a kamat. Ha nem tudsz egy összegben teljesíteni, akkor célszerű kérni a jogosultat, hátha belemegy a részletekben történő teljesítésbe.

de még ha nem is megy bele, akkor is el kell fogadja a részteljesítést, hiszen pénztartozásról van szó.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Linuska # 2009.07.28. 14:51

Kedves Wasp!

Nagyon rendesek vagytok hogy így segítetek.
Erre amúgy már menet közben rájöttem, most csak az a kérdés, hogy a fizetésben mik a lehetőségeim?Mivel nem tudom ezt a pénzt egy összegben kifizetni.Ez van. Majd csak megoldódik valahogy ez a faramuci helyzet.

Köszönöm mindenkinek az önzetlen segítségét.
Linuska

_Wasp_ # 2009.07.28. 14:31

nem akarok más nevében semmit mondani, de ha egyetemleges a felelősségetek (márpedig az), akkor fizetned kell, ha követelik rajtad. Ebben nem fog tudni KBS sem segíteni, mindenesetre a tartozáselismerők jogszerűségét meg tudja nyilván nézni, de akkor oda jutunk vissza, ahonnan elindultunk: nem a szolgáltató felé levő tartozásotokat tudod csökkenteni vagy megszüntetni, hanem édesapádtól és testvéredtől való tartozások követelésének jogi esélyét tudod felmérni így.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Linuska # 2009.07.28. 14:04

Kedves KBS!

Ha elküldöm önnek a dokumentumokat (adásvételi, tartozáselismerő nyilatkozat, és a bírósági végzés/ítélet/ ) e-mailben akkor tud nekem konkrét segítséget nyújtani?
Kell-e külön költséggel számolnom (Ön felé)?
Apukám áll szerződésben a szolgáltatóval, én mint tulajdonos csak egyetemlegesen felelek érte, illetve a tartozásokért.

Üdv.Linuska

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.28. 13:46

A fellebbezés elég reménytelennek tűnik. Te álltál szerződésben a szolgáltatóval, tőled követelheti a tartozást. (Megjegyzem, ez akkor is így lenne, ha nem lettél volna tulajdonos. Nem az számít ugyanis, hanem az, hogy a szolgáltatóval ki szerződött.)
Ugyanakkor - mint Wasp mondta - könnyen lehet, hogy édesapádtól és a testvéredtől követelheted, hogy ők pedig neked fizessenek. Ehhez látni kellene azt a tartozáselismerőt, hogy mennyire jó.

Megjegyzem, az egy tévedés, hogy édesapádon nem tudnak végrehajtani, elvégre van egy 1/2 arányú ingatlantulajdona.

Linuska # 2009.07.28. 12:18

Kedves Wasp!

Én ezzel teljesen tisztában vagyok..... azt nem tudom, hogy most mit csináljak? Milyen indokkal lehet fellebbezést benyújtanom? Kérhetek-e én részletfizetést (ha édesapámat elutasították), mivel egyetemlegesen felelünk a tartozások tekintetében, ha apukám nem tudja befizetni nekem kell. Mi van ha nem fizetem be az összeget? Akkor valószínű az én lakásomat fogják megterhelni az összeg erejéig + kamat+ perköltség.....stb.Viszont most nem tudom kifizetni ezt az összeget.
???????

Üdv. Linuska

_Wasp_ # 2009.07.28. 11:35

ettől még elképzelhető, hogy követelheted a tartozást ténylegesen felhalmozóktól ezt az összeget

_Wasp_

és felesleges megoldása

Linuska # 2009.07.28. 11:34

Kedves Grád András!

Köszönöm a segítséget amit eddig kaptam.Azért fordultam ide Önökhöz mert az előbbi válaszomban már KBS-nek írtam, hogy jelenleg nem tudok megfizetni egy ügyvédet mert gyesen vagyok és sajnos nincs annyi pénzem hogy kifizessek egy tanácsadást.
Így kénytelen vagyok az Önöktől kapott tanácsokat jól átgondolva és összerakva valami megoldást találni a problémámra, (magamra hagyatkozva)jól kijönni az ügyből, mert ezt a pénzt (tartozás)én inkább két gyermekemre költeném ....ha érti mire gondolok. :)

Azért ha van valami ötletük azt nagyon szívesen fogadom!

Üdv. Linuska

Linuska # 2009.07.28. 11:25

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Sajnos nem tudtam rövidebbre fogni, és nagyon sajnálom hogy nem volt érthető!
A lényeg,hogy EZ EGY KÖZÜZEMI TARTOZÁS amit testvérem és édesapám közösen halmoztak fel. A testvérem hibájából nem írtuk meg azonnal az adásvételi szerződést,(csak fél évvel később) ezért abban az időszakban amikor a tartozás keletkezett valójában már a testvérem tulajdona volt, ő is használta az ingatlant >>>ezért is írtuk a tartozás elismerő nyilatkozatot. Az ügyvéd aki ellenjegyezte ezt a dokumentumot úgy látszik nem volt elég alapos a felvilágosításunkban hogy ettől még a bíróság rajtam fogja követelni a tartozást mivel papíron én voltam a tulajdonos(mondom önhibámon kívül hiszen a testvérem többszöri kérésem ellenére sem jött el velem az ügyvédhez hogy megírjuk az adásvételit)
a BÍRÓSÁG MEG PONT AZÉRT HOZTA AZ ELMARASZTALÓ ÍTÉLETET AMIÉRT PAPÍRON ÉN VOLTAM BEJEGYEZVE TULAJDONOSKÉNT A FÖLDHIVATALBA ...>>>>>>>
Egyetemlegesen felelünk a tartozásokért édesapámmal de mivel az ő 28.600 ft-os nyugdíjából nemigen tudja kifizetni az összeget ezért rajtam fogják behajtani.Mondjuk én sem sokkal többet keresek mivel jelenleg gyesen vagyok és munkát keresek....
Sajnos így is hosszú lett...elnézést.

Linuska

Grád András # 2009.07.28. 09:30

Kedves Linuska!

E vonatkozásban cstlaokozva KBS-hez magam is úgy látom, hogy elkerülhetelene lenne az irotok (pl. szerződések, ítélet) ismerete. El kell döntenie, hogy önerejére hagyatkozik, vagy megbíz egy ügyvédet, mert tartok tőle, hogy ezt levelező tagozaton nem fogjuk tudni megoldani. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.28. 09:08

Hosszú... És még sincs benne, ami fontos lenne.

• Milyen tartozásról van szó?
  • Mivel indokolta a bíróság a marasztaló ítéletet?
Linuska # 2009.07.27. 21:28

Apapukámnál a lakásában vannak tartozások, a lakás tulajdona fele/fele arányban oszlik meg a testvérem és ő közötte de most csak apukám használja a lakást már jó ideje.
Régen én voltam apukámmal fele/fele arányban a lakás tulajdonosa .Amikor elköltöztem "tisztán" adtam át tesómnak a tulajdonrészemet, semmi tartozás nem volt rajta.Akkor, mivel tesómnak nem volt pénze nem tudtuk megírni az adásvételit csak fél évvel később (többször kértem őt hogy csináljuk meg...). Az idő alatt ismét felhalmozódott némi tartozás amit testvérem is apukám is ügyvéd által hitelesített tartozás elismerő nyilatkozattal magukra vállaltak, hiszen akkor már ténylegesen nem laktam a lakásban.Júniusban volt egy tárgyalás amin tesómmal ezeket a tényeket elmondtuk, de volt egy második tárgyalás amire én nem mentem el mivel félreértettem a bírónő szavait.Most kaptam a bíróságtól egy végzést (ítéletet) amiben, arra az időszakra amikor már nem laktam a lakásban ( önhibámon kívűl, amit testvérem is elismert mind papíron mind a tárgyaláson, papíron még én voltam a tulajdonos) nekem kell kifizetnem a tartozást.
Kérdésem az lenne mit csináljak? Ha nem fizetem be azt az összeget ami ugyan a tesómat illeti (de mivel a papír számít....tehát engem, hiszen a törvény kimondja, hogy mindegy hogy nem laktam a lakásban de én vagyok a tulajdonos nekem kell érte felelnem>>>hiába a tartozás elismerő nyilatkozat...?) és apukámtól sem tudják behajtani, akkor esetlegesen az én lakásomat terhelik meg az összeg erejéig,vagy fizetésmegvonást alkalmaznak.....vagy???? Ha befizetem (mondjuk nem tudom honnan szerzek rá pénzt...) akkor polgári peres eljárásban kérhetem a bíróságtól az összeg erejéig, jelzálogjog bejegyzését a testvérem tulajdon részére? Vagy hogy működik ez? Mi az útja-módja? Mondjuk a pereskedést szeretném legkevésbé...
Tudok-e fellebbezni az ítélet ellen (azt hiszem lehet mert a levélben találtam erre vonatkozó részt) csak mit kell írnom a fellebbezésben, mivel indokoljam hogy nem vagyok hajlandó a testvérem után kifizetni a tartozásokat amik ténylegesen miatta keletkeztek, hiszen én épp ezért kértem hogy írjunk egy tartozás elismerő nyilatkozatot. Jóhiszeműen azt gondoltam ezt a bíróság figyelembe veszi.De hát a törvény az törvény....
Kérhetek-e részletfizetést? Édesapám (ő az I. rendű alperes) kért részletfizetést de azt elutasították.Én viszont nem kértem, de egy összegben én ezt nem tudom kifizetni.

Linuska # 2009.07.27. 21:13

Szuper. Itt küldhetem most?

Grád András # 2009.07.27. 21:09

Persze! Ez a bejegyzési kérelem, minthogy az összes joghoz a földhivatalban ugyanazt a formanyomtatványt használják, viszont éppen ezért elég macerás a helyes kitöltése. Ha olyan könnyelmű, hogy megbízik bennem, elküldheti a kérdéseit, de legyen mértéktartó, mert kevés időm és sok ügyfelem van! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Linuska # 2009.07.27. 21:06

Jaj ügyvéd úr!

De jó hogy itt találom! Lenne még egy jogi dologgal kapcsolatos kérdésem csak nem találtam erre vonatkozó topicot. Tartozással kapcsolatos bírósági eljárásról van szó......Elküldhetném önnek e-mailben a történetet és a kérdéseimet?
vagy itt?

Linuska

Linuska # 2009.07.27. 21:04

Tisztelt ügyvéd úr!

"és a formanyomtatvány mellé írni egy kérelmet"

Van valami neve ennek a formanyomtatványnak? Mert én kerestem a földhivatal oldalán ilyen címszó alatt hogy haszonélvezeti jog bejegyzése, de nem találtam. Help!!!

Linuska :)

Grád András # 2009.07.27. 21:02

Sok sikert!

Linuska # 2009.07.27. 20:55

Kedves Grád András ügyvéd úr!

Hálásan köszönöm a gyors válaszát, így fogunk tenni.
Maradok tisztelettel: Linuska

Grád András # 2009.07.27. 16:28

Kedves Linuska!

Ismételten kérni kell a haszonélvezeti jog bejegyzését, és a formanyomtatvány mellé írni egy kérelmet (esetleg ügyvéd által, de nem muszáj), amiben leírják, hogy valójában mi is történt (pontosabban nem történt). :-) Semmi gond, bejegyezhető! Üdvözlettel:

Linuska # 2009.07.27. 15:29

Sűrgős lenne a válasz....tud valaki érdemben segíteni nekem?
Köszönöm: Linuska

Linuska # 2009.07.26. 06:18

Tisztelt fórumozók!

Adott egy lakás adásvételi szerződése (1999-ben keltezett) melynek egy pontjában szerepel az egyik tulajdonos haszonélvezeti jogának a bejegyzési kérelme. A földhivatalba ugye ez a dokumentum lett beküldve. Most 10 évvel később derült ki, hogy a tulajdoni lapon nincs bejegyezve a haszonélvezeti joga a tulajdonosnak.
Kérdésem az lenne, hogy mi az útja-módja annak, hogy ezt a mulasztását a földhivatal pótolja. Kell-e ezért külön költségekkel számolni? Van-e erre külön formanyomtatvány, vagy csak egy kérelmet kell benyújtani, vagy személyesen is eltudom intézni?
Válaszukat nagyon köszönöm, és türelmetlenül várom.
Linuska

ObudaFan # 2009.07.25. 12:03

Nyilván azt megtiltani, hogy a haszonélvező látogatóba jöjjön a lakásba, nem lehet, de ha csak látogatóba jön, akkor a tulajdonos egyébként beszámítása szerint használhatja az ingatlant.

Linuska # 2009.07.25. 09:49

Tisztelt fórumozók!

Adott egy lakás adásvételi szerződése (1999-ben keltezett) melynek egy pontjában szerepel az egyik tulajdonos haszonélvezeti jogának a bejegyzési kérelme. A földhivatalba ugye ez a dokumentum lett beküldve. Most 10 évvel később derült ki, hogy a tulajdoni lapon nincs bejegyezve a haszonélvezeti joga a tulajdonosnak.
Kérdésem az lenne, hogy mi az útja-módja annak, hogy ezt a mulasztását a földhivatal pótolja. Kell-e ezért külön költségekkel számolni? Van-e erre külön formanyomtatvány, vagy csak egy kérelmet kell benyújtani, vagy személyesen is eltudom intézni?
Válaszukat nagyon köszönöm, és türelmetlenül várom.
Linuska

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.02. 07:15

ez milyen eljárás jogi szempontból

Ostoba eljárás. Ugyanis a haszonélvező jogosult a lakást birtokolni, használni, hasznosítani, szedni a hasznait. Vagyis a felújított lakást akár bérbe is adhatja. Bizonyára jól jön neki az a jövedelem is.
A tulajdonos viszont felújíthat (tessék neki megköszönni), de a lakásba a haszonélvező hozzájárulása nélkül nem költözhet be, ott nem lakhat.

Éva46 # 2009.06.02. 07:02

Kedves Hozzáértők!

Egy ismerősöm pár hónapja kórházban fekszik, valószínűleg majd -betegsége miatt- végleges elhelyezést nyer egy szociális otthonban.

A lakás ahol elvileg lakik a fia nevén van, az anya a haszonélvező és kórházba kerüléséig ott is lakott.

Jelenleg a fia éppen nagy átalakítási munkálatokban van, teljesen kiürítette anyja lakását, tégláig leverte a vakolatot, mondván, hogy úgyis fel kellett újítani.
Ez tény, de az anyjának minden ingóságát kipakolta, (valószínűleg el fogja adni amit lehet), és saját magának újítja fel a lakást ANYJA TUDTA ÉS BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL.

Arra a kérdésre, hogy "mi lesz, ha anyja haza akar jönni a kórházból vagy majd az otthonból látogatóba" azt a választ adta, hogy oda már nem jöhet, mert még egy ágy sem lesz ott amiben alhatna, menjen majd a testvéréhez látogatóba.

A hölgy még nincs gondokság alatt, de tervezik a gondnokság alá vételt.

Önök szerint ez milyen eljárás jogi szempontból, (emberi oldaláról szerintem nem kell kommentár) milyen jogi következményei lehetnek?

Várom szíves válaszukat.
Köszönöm előre is.