Testvér vita


Zoltán György # 2004.02.24. 02:57

Szerintem Építs rá a családi ingatlanra, édesapád engedélyével, de saját nevedben, majd váltsd meg a földet.
Másik lehetőség, hogy megveszed.
Valahol olvastam, hogy az ajndék köteles rész alapja.

dr.Bubó # 2004.02.16. 18:12

Honnan tudhatom meg, hogy ki/kik törvényes örökösei édesapámnak?
Szüleim régen elváltak, édesapámmal maradtam. Van egy testvérem, aki külön költözés után, válás elött született. Apám nevét viseli, de soha nem élt velünk. Ha jól tudom intézetbe került, majd örökbe fogadták. Lassan építkezésbe kezdenék a családi ingatlanon, de előtte szeretném tudni, mire számíthatok, ha egyszer (remélem minél később) örökösödésre kerül sor.

Bubó # 2004.02.03. 21:51

A leírtak alapján úgy látom, a testvére tévedésben van: míg ő ellenszolgáltatás nélkül, kölcsönt kapott a vidéki ház árából, addig Ön a lakás 1/4 rész tulajdonjogát adta a kapott pénzért.
Tehát - szerintem - a hagyatékhoz hozzá kell számítani a testvérénél lévő pénzt is, és azután elosztani a örökséget !
Üdv.

nutria # 2004.02.03. 19:23

Kérem ha valaki tudna segíteni ebben az esetben az nagyon nagy segítség lenne.
A részletek ismertetésével csak egy pontosabb képet szerettem volna adni.Talán így könnyebb. Várom szives válaszukat. Előre is köszönöm.

nutria # 2004.02.02. 20:23

Édesanyámnak volt egy kis háza vidéken és egy lakása a városban. Egészségi állapota megromlott és be kellett költöznie a városi lakásába. A gond ott kezdődik, hogy én és a gyermekem ebből a városi lakásból hamarabb megvásároltam 1/4 részt kp-ban,mely a nevemre is került. Azonban a teljes lakás rezsijét /megállapodás nélkül/ költségét én fizettem. Édesanyámnak ezt jeleztem melyet ő hallgatólagossan elfogadott. Azonban egészsége annyira megromlott, hogy nem tudta egyáltalán ellátni magát.Amig menni bírt a testvérem a vidéki ház eladására rábeszélte. Ennek összegéből édesanyám visszavásárolta
a tulajdonjogomat és a fennmaradó összeget kölcsönadta a testvéremnek 1 éves használatra. Anyukám meghalt és az örökség elosztásánál a testvérem arra hivatkozott, hogy a vidéki ház árrát elfelezte, és egyformán adott a 2 gyerekének.
Valóban így van? Én nem önszántamból adtam el a tulajdonjogot hanem egy kényszer miatt?
Várom válaszukat . +