A férjem külföldön dolgozik állítólag bejelentett munkahelyen. Itthon van fix jövedelme, amiből én kértem a gy.tartást. Válás nem tudom mikor lessz, mert az ő kint tartózkodása miatt elhalasztották a már kiírt tárgyalást.
Voltam a bíróságon panasznapon, ahol azt mondták, hogy a tárgyaláson kérhetem a kinti jövedelméből a gyerektartást. A bíróság bekéri a folyószámláját.
Sajnos mikor eljöttem, jutott eszembe a kérdés, hogy mi történik akkor ha azt mondja, hogy az külföldön maradt és nem tudja benyújtani. Nem kellene már most valamit a bíróság felé benyújtanom, hogy mire jön a tárgyalás, már minden irat meglegyen és ne kelljen megint húzni az időt?
A válaszokat előre is köszönöm.
gyerektartás külföldi fizetésből
De, ha van iratod, akkor célszerű benyújtani.
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, az én esetem hasonló szintén válófélben vagyunk azonban annyi különbséggel, hogy a férjem külföldön dolgozik immár több, mint 5 éve amennyire tudom talán nem legálisan, nem egy hivatalos osztrák cégnél, hanem elmondása szerint "maszekolgat", nem kevés pénzért. Tehát nem kiküldetésben van, hanem fogta magát és kiment, itthon fizeti a TB ellátását, de semmilyen jövedelmet, segélyt stb. nem kap Magyarországon. Tehát itthon már vagy 5-6 éve nincs jövedelme, csak az a pénz amit kinn keres.
Keresgéltem a neten és egy ilyen idevonatkozó részt találtam:
Ha a kötelezett külföldön végez munkát, jövedelem alatt a tartásra kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabérét kell érteni, ha pedig ilyen nincs, akkor a korábbi belföldi jövedelmét, illetve - tartós külföldi tartózkodás után - az azonos munkakört betöltő dolgozók ugyanazon időszakra vonatkozó átlagjövedelmének figyelembevételével kell a tartásdíjat megállapítani.
Ezt megmagyarázná nekem valaki, hogy hogy kell érteni?
Jól gondolom, hogy ha az én férjem régóta külföldön dolgozik, akkor az 5-6 évvel ezelőtti magyarországi keresete alapján számítják a gyermektartásdíjat ki a gyermekeimnek?? Azért ez elég durva lenne és igazságtalan.
Minden választ szívesen fogadok, aki tud ez ügyben segíteni nekem.
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, az én esetem hasonló szintén válófélben vagyunk azonban annyi különbséggel, hogy a férjem külföldön dolgozik immár több, mint 5 éve amennyire tudom talán nem legálisan, nem egy hivatalos osztrák cégnél, hanem elmondása szerint "maszekolgat", nem kevés pénzért. Tehát nem kiküldetésben van, hanem fogta magát és kiment, itthon fizeti a TB ellátását, de semmilyen jövedelmet, segélyt stb. nem kap Magyarországon. Tehát itthon már vagy 5-6 éve nincs jövedelme, csak az a pénz amit kinn keres.
Keresgéltem a neten és egy ilyen idevonatkozó részt találtam:
Ha a kötelezett külföldön végez munkát, jövedelem alatt a tartásra kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabérét kell érteni, ha pedig ilyen nincs, akkor a korábbi belföldi jövedelmét, illetve - tartós külföldi tartózkodás után - az azonos munkakört betöltő dolgozók ugyanazon időszakra vonatkozó átlagjövedelmének figyelembevételével kell a tartásdíjat megállapítani.
Ezt megmagyarázná nekem valaki, hogy hogy kell érteni?
Jól gondolom, hogy ha az én férjem régóta külföldön dolgozik, akkor az 5-6 évvel ezelőtti magyarországi keresete alapján számítják a gyermektartásdíjat ki a gyermekeimnek?? Azért ez elég durva lenne és igazságtalan.
Minden választ szívesen fogadok, aki tud ez ügyben segíteni nekem.
a tartásdíjat az eltartott szükségleteire, és az eltartó körülményeire tekintettel állapítják meg.
Ha találgatni kellene, akkor a tartásdíj mértéke a Magyarországon hasonló munkakörben dolgozó emberek átlagkeresete környékére esne.
A külföldi jövedelem - Magyarországon szokásosnak számító - 20%-a több szempontból méltánytalan is lenne, hogy mást ne mondjak az eltartónak a külföldi munkával kapcsolatban vannak pluszköltségei, amik itthon nem lennének (utazás, szállás, drágább megélhetés), illetve a gyermek szükségletei sem indokolnak egeket verdeső tartásdíjat.
De összeget és becslést adni a neten senki nem fog tudni. Van ennek jelentősége?
A bíróság majd megítél valamennyit. Amennyit megítél annyit fogsz kapni, nem többet és nem kevesebbet. Mit tennél máshogy ha azt a (lehetetlen) saccot hallanád, hogy a gyermeked tartásdíja 80-100e per hó, vagy ha 30-40e per hó?
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Vicacica,
Nem tudnátok megegyezni, egy tisztességes, de nem sértő összegben, amely összhangban van a gyermek szükségleteivel?
Az a helyzet, hogy nemcsak a tdíj megállapítása a problémás a te esetedben, hanem az is, hogy hogyan hajtod be rajta, ha esetleg "túl nagynak" gondolja majd azt, amit a bíróság megállapít és egyszerűen nem fizet. A fizetéséből nem tudod tiltani és egy esetleges végrehajtás eredménye is kétséges lehet a körülmények alapján. Hosszabb távon gondolkodva szerencsésebb lenne olyan összegben megállapodni, amit fizet is, mint a bíróságon megpróbálni kicsikarni egy magasabb összeget, amelyet aztán nem fizet.
Értem amit mondasz és köszönöm, hogy válaszoltál, végülis én leginkább attól félek, hogy mivel nincs bejelentett munkaviszonya és elég ritkán jár haza félek, hogy a gyermekeimnek nélkülözni kellesz.
Sajnos köztünk már nem lehet helyre hozni a kapcsolatot, azonban ő ezzel zsarol,hogy ha elvállok tőle akkor majd megállapítanak egy minimális tartásdíjat pár ezer Forintot, hiszen honnan tudhatná a magyar állam, hogy ő külföldön 500-600- at is megkeres.
Ilyenkor a bíróság figyelembe veszi az ő költségeit, miszerint szállás, utazás haza, étkezés?
Mert én úgy hallottam, hogy a saját megélhetésének rovására is a gyermekeit kell támogatnia.
TEhát nem a konkrét össszeg érdekelt, hanem csak az, hogy ilyenkor milyen jövedelmet állapítanak meg amely alapját képezi a gyermektartásdíjnak.
Van olyan ismerősöm, akinek a volt férjének bejelentett legális munkahelye van Ausztriában ő most fogja emeltetni a tartásdíjat, nála más a helyzet vagy nála is figyelembe veszik, levonják a fizetéséből az albérletet, az ottani megélhetést , esetleges hazautazást a gyerekéhez?
A kommentár szerint:
A belföldön elért jövedelem általában kevesebb, mint a külföldi díjazás és az abból megállapítható gyermektartásdíj, ha nem elégséges a gyermek tartására, a Csjt. 69/C. § (1) bekezdés b) pontja szerint eljárva, mindkét szülő jövedelmi- és vagyoni viszonyainak figyelembe vételével kell a tartásdíj összegét - a tényleges teljesítőképesség alapján - megállapítani.
A külföldön végzett alkalmi munka és a hazai viszonyok között végzett alkalmi munka között azonosság nem vonható.
Amíg a külföldi alkalmi munkavállalásból származó jövedelmet a tartásra kötelezett valutában kapja, de ebből kell a külföldi tartózkodással felmerülő szállás-, élelmezési- és utazási költségeket is fizetni, addig a hazai alkalmi munka díját ilyen kiadások nem terhelik.
A külföldön végzett alkalmi munka tényleges értékét az indokolt kiadások levonásával kell meghatározni és az átváltásnak megfelelő forint ellenértékét kell a tartásdíj alapjául figyelembe venni. Az esetben, ha arra történik hivatkozás a kötelezett részéről, hogy a keresményét műszaki cikkek vásárlására fordította, azok ellenértékéből is lehet következtetni a ténylegesen elért jövedelem összegére.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Nagyon szépen köszönöm WASP!
Így már értem az alkalmi munkavállalós részt, már bocsánat, hogy ennyit kérdezek. De mi történik a hivatalosan dolgozó, bejelentett külföldi munkavállalóval? Ugyebár ott lehet tudni, hogy mennyit keres pontosan.
Erre is tudnál válaszolni?
Köszönettel Vicacica
szerintem kb mindegy, hogy be van e jelentve, vagy sem, a korábban írt általános elvek fennállnak.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Köszönöm szépen a válaszokat, Megfogadva Kisokos tanácsát úgy látszik érdemes megegyezni a férjemmel, úgy jobb eséllyel indulok a gyermekeim érdekében. Mindenesetre beszélek a barátnőmmel is, hogy ő is próbáljon megegyezni. Jó hogy van ez a fórum.
Így legalább látom, hogy mi lenne a következménye.
Hátha apuka nagyvonalú lesz :-)
Azért meg kell,hogy mondjam nem gondoltam volna, hisz olyan sokfelől hallja az ember, hogy akinek külföldön dolgozik a volt férje bla bla bla... milyen magas gyermektartást szoktak megállapítani a gyerekeknek, hát ezek szerint nem minden úgy van, mint ahogy azt gondoltuk.
Végülis jó ezekkel tisztába lenni.
Köszönöm szépen és szép napot mindenkinek!
az tényleg biztos, hogy megegyezni általában jobb, mint hosszú küzdés árán kicsikarni egy pár 10 százalékkal magasabb ítéletet, ami akkora ellenérzést szül a kötelezettben, hogy mindent megtesz, csak hogy ne hagyja magát "kizsebelni"
(egyébként nem szabad hinni a szóbeszédeknek, ha hinnél, akkor minden bírót hülyének, minden ítéletet rossznak gondolnál)
viszont a fórum nem konkrét ügyekre adandó konkrét tanácsokra való, arra ott a megbízott ügyvéd. Én mindig azt javaslom, hogy az ő tanácsát kell megfogadni inkább, mint az esetlegesen jogot sem végzett fórumozókét.
_Wasp_
és felesleges megoldása
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02