gyerektartás külföldi fizetésből

_Wasp_ # 2009.06.22. 13:18

az tényleg biztos, hogy megegyezni általában jobb, mint hosszú küzdés árán kicsikarni egy pár 10 százalékkal magasabb ítéletet, ami akkora ellenérzést szül a kötelezettben, hogy mindent megtesz, csak hogy ne hagyja magát "kizsebelni"

(egyébként nem szabad hinni a szóbeszédeknek, ha hinnél, akkor minden bírót hülyének, minden ítéletet rossznak gondolnál)

viszont a fórum nem konkrét ügyekre adandó konkrét tanácsokra való, arra ott a megbízott ügyvéd. Én mindig azt javaslom, hogy az ő tanácsát kell megfogadni inkább, mint az esetlegesen jogot sem végzett fórumozókét.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

vicacica36 # 2009.06.22. 12:58

Köszönöm szépen a válaszokat, Megfogadva Kisokos tanácsát úgy látszik érdemes megegyezni a férjemmel, úgy jobb eséllyel indulok a gyermekeim érdekében. Mindenesetre beszélek a barátnőmmel is, hogy ő is próbáljon megegyezni. Jó hogy van ez a fórum.
Így legalább látom, hogy mi lenne a következménye.
Hátha apuka nagyvonalú lesz :-)
Azért meg kell,hogy mondjam nem gondoltam volna, hisz olyan sokfelől hallja az ember, hogy akinek külföldön dolgozik a volt férje bla bla bla... milyen magas gyermektartást szoktak megállapítani a gyerekeknek, hát ezek szerint nem minden úgy van, mint ahogy azt gondoltuk.
Végülis jó ezekkel tisztába lenni.
Köszönöm szépen és szép napot mindenkinek!

_Wasp_ # 2009.06.22. 12:49

szerintem kb mindegy, hogy be van e jelentve, vagy sem, a korábban írt általános elvek fennállnak.

_Wasp_

és felesleges megoldása

vicacica36 # 2009.06.22. 12:43

Nagyon szépen köszönöm WASP!
Így már értem az alkalmi munkavállalós részt, már bocsánat, hogy ennyit kérdezek. De mi történik a hivatalosan dolgozó, bejelentett külföldi munkavállalóval? Ugyebár ott lehet tudni, hogy mennyit keres pontosan.
Erre is tudnál válaszolni?
Köszönettel Vicacica

_Wasp_ # 2009.06.22. 12:28

A kommentár szerint:

A belföldön elért jövedelem általában kevesebb, mint a külföldi díjazás és az abból megállapítható gyermektartásdíj, ha nem elégséges a gyermek tartására, a Csjt. 69/C. § (1) bekezdés b) pontja szerint eljárva, mindkét szülő jövedelmi- és vagyoni viszonyainak figyelembe vételével kell a tartásdíj összegét - a tényleges teljesítőképesség alapján - megállapítani.

A külföldön végzett alkalmi munka és a hazai viszonyok között végzett alkalmi munka között azonosság nem vonható.

Amíg a külföldi alkalmi munkavállalásból származó jövedelmet a tartásra kötelezett valutában kapja, de ebből kell a külföldi tartózkodással felmerülő szállás-, élelmezési- és utazási költségeket is fizetni, addig a hazai alkalmi munka díját ilyen kiadások nem terhelik.

A külföldön végzett alkalmi munka tényleges értékét az indokolt kiadások levonásával kell meghatározni és az átváltásnak megfelelő forint ellenértékét kell a tartásdíj alapjául figyelembe venni. Az esetben, ha arra történik hivatkozás a kötelezett részéről, hogy a keresményét műszaki cikkek vásárlására fordította, azok ellenértékéből is lehet következtetni a ténylegesen elért jövedelem összegére.

_Wasp_

és felesleges megoldása

vicacica36 # 2009.06.22. 12:10

Értem amit mondasz és köszönöm, hogy válaszoltál, végülis én leginkább attól félek, hogy mivel nincs bejelentett munkaviszonya és elég ritkán jár haza félek, hogy a gyermekeimnek nélkülözni kellesz.
Sajnos köztünk már nem lehet helyre hozni a kapcsolatot, azonban ő ezzel zsarol,hogy ha elvállok tőle akkor majd megállapítanak egy minimális tartásdíjat pár ezer Forintot, hiszen honnan tudhatná a magyar állam, hogy ő külföldön 500-600- at is megkeres.
Ilyenkor a bíróság figyelembe veszi az ő költségeit, miszerint szállás, utazás haza, étkezés?
Mert én úgy hallottam, hogy a saját megélhetésének rovására is a gyermekeit kell támogatnia.
TEhát nem a konkrét össszeg érdekelt, hanem csak az, hogy ilyenkor milyen jövedelmet állapítanak meg amely alapját képezi a gyermektartásdíjnak.
Van olyan ismerősöm, akinek a volt férjének bejelentett legális munkahelye van Ausztriában ő most fogja emeltetni a tartásdíjat, nála más a helyzet vagy nála is figyelembe veszik, levonják a fizetéséből az albérletet, az ottani megélhetést , esetleges hazautazást a gyerekéhez?

kisokos # 2009.06.22. 12:02

Vicacica,

Nem tudnátok megegyezni, egy tisztességes, de nem sértő összegben, amely összhangban van a gyermek szükségleteivel?

Az a helyzet, hogy nemcsak a tdíj megállapítása a problémás a te esetedben, hanem az is, hogy hogyan hajtod be rajta, ha esetleg "túl nagynak" gondolja majd azt, amit a bíróság megállapít és egyszerűen nem fizet. A fizetéséből nem tudod tiltani és egy esetleges végrehajtás eredménye is kétséges lehet a körülmények alapján. Hosszabb távon gondolkodva szerencsésebb lenne olyan összegben megállapodni, amit fizet is, mint a bíróságon megpróbálni kicsikarni egy magasabb összeget, amelyet aztán nem fizet.

_Wasp_ # 2009.06.22. 11:33

a tartásdíjat az eltartott szükségleteire, és az eltartó körülményeire tekintettel állapítják meg.

Ha találgatni kellene, akkor a tartásdíj mértéke a Magyarországon hasonló munkakörben dolgozó emberek átlagkeresete környékére esne.

A külföldi jövedelem - Magyarországon szokásosnak számító - 20%-a több szempontból méltánytalan is lenne, hogy mást ne mondjak az eltartónak a külföldi munkával kapcsolatban vannak pluszköltségei, amik itthon nem lennének (utazás, szállás, drágább megélhetés), illetve a gyermek szükségletei sem indokolnak egeket verdeső tartásdíjat.

De összeget és becslést adni a neten senki nem fog tudni. Van ennek jelentősége?
A bíróság majd megítél valamennyit. Amennyit megítél annyit fogsz kapni, nem többet és nem kevesebbet. Mit tennél máshogy ha azt a (lehetetlen) saccot hallanád, hogy a gyermeked tartásdíja 80-100e per hó, vagy ha 30-40e per hó?

_Wasp_

és felesleges megoldása

vicacica36 # 2009.06.22. 10:15

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, az én esetem hasonló szintén válófélben vagyunk azonban annyi különbséggel, hogy a férjem külföldön dolgozik immár több, mint 5 éve amennyire tudom talán nem legálisan, nem egy hivatalos osztrák cégnél, hanem elmondása szerint "maszekolgat", nem kevés pénzért. Tehát nem kiküldetésben van, hanem fogta magát és kiment, itthon fizeti a TB ellátását, de semmilyen jövedelmet, segélyt stb. nem kap Magyarországon. Tehát itthon már vagy 5-6 éve nincs jövedelme, csak az a pénz amit kinn keres.
Keresgéltem a neten és egy ilyen idevonatkozó részt találtam:

Ha a kötelezett külföldön végez munkát, jövedelem alatt a tartásra kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabérét kell érteni, ha pedig ilyen nincs, akkor a korábbi belföldi jövedelmét, illetve - tartós külföldi tartózkodás után - az azonos munkakört betöltő dolgozók ugyanazon időszakra vonatkozó átlagjövedelmének figyelembevételével kell a tartásdíjat megállapítani.

Ezt megmagyarázná nekem valaki, hogy hogy kell érteni?
Jól gondolom, hogy ha az én férjem régóta külföldön dolgozik, akkor az 5-6 évvel ezelőtti magyarországi keresete alapján számítják a gyermektartásdíjat ki a gyermekeimnek?? Azért ez elég durva lenne és igazságtalan.
Minden választ szívesen fogadok, aki tud ez ügyben segíteni nekem.

vicacica36 # 2009.06.22. 10:15

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, az én esetem hasonló szintén válófélben vagyunk azonban annyi különbséggel, hogy a férjem külföldön dolgozik immár több, mint 5 éve amennyire tudom talán nem legálisan, nem egy hivatalos osztrák cégnél, hanem elmondása szerint "maszekolgat", nem kevés pénzért. Tehát nem kiküldetésben van, hanem fogta magát és kiment, itthon fizeti a TB ellátását, de semmilyen jövedelmet, segélyt stb. nem kap Magyarországon. Tehát itthon már vagy 5-6 éve nincs jövedelme, csak az a pénz amit kinn keres.
Keresgéltem a neten és egy ilyen idevonatkozó részt találtam:

Ha a kötelezett külföldön végez munkát, jövedelem alatt a tartásra kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabérét kell érteni, ha pedig ilyen nincs, akkor a korábbi belföldi jövedelmét, illetve - tartós külföldi tartózkodás után - az azonos munkakört betöltő dolgozók ugyanazon időszakra vonatkozó átlagjövedelmének figyelembevételével kell a tartásdíjat megállapítani.

Ezt megmagyarázná nekem valaki, hogy hogy kell érteni?
Jól gondolom, hogy ha az én férjem régóta külföldön dolgozik, akkor az 5-6 évvel ezelőtti magyarországi keresete alapján számítják a gyermektartásdíjat ki a gyermekeimnek?? Azért ez elég durva lenne és igazságtalan.
Minden választ szívesen fogadok, aki tud ez ügyben segíteni nekem.

ObudaFan # 2009.06.22. 09:32

De, ha van iratod, akkor célszerű benyújtani.

Bubbalu # 2009.06.22. 09:17

A férjem külföldön dolgozik állítólag bejelentett munkahelyen. Itthon van fix jövedelme, amiből én kértem a gy.tartást. Válás nem tudom mikor lessz, mert az ő kint tartózkodása miatt elhalasztották a már kiírt tárgyalást.
Voltam a bíróságon panasznapon, ahol azt mondták, hogy a tárgyaláson kérhetem a kinti jövedelméből a gyerektartást. A bíróság bekéri a folyószámláját.
Sajnos mikor eljöttem, jutott eszembe a kérdés, hogy mi történik akkor ha azt mondja, hogy az külföldön maradt és nem tudja benyújtani. Nem kellene már most valamit a bíróság felé benyújtanom, hogy mire jön a tárgyalás, már minden irat meglegyen és ne kelljen megint húzni az időt?
A válaszokat előre is köszönöm.