hagyatéki tárgyalás

egaver # 2010.09.10. 14:37

T.Ügyvéd Úr !

Az alábbi helyzetre lenne pár kérdésem !

Van egy lakás, aminek a fele már a testvéremé és az enyém 1/4-1/4 részben !
Ezt Édesanyánk halála után örököltük 1991- ben.

Sajnos most Édesapánkat is elvesztettük, így a lakás másik felét is megörököljük. Osztályos egyezséget kötöttünk , így Apukánk 1/2 része az enyém lesz, a bátyám Anyukánk után örökölt 1/4 részét pedig nekem adná !!!

Milyen költségek terhelnek minket ill. engem? Ez esetben mi a legjobb megoldás ? Ajándékozás címén kerüljön a nevemre , vagy van más jogcím is ? LKell-e illetéket fizetni? Be kell-e valhol vallanom /APEH /

Köszönettel Zsanett

ObudaFan # 2010.09.10. 09:29

A meg nem született gyermeked csak akkor örökölhet, ha meg sem fogant. Ha meg bárki más örököl, akkor semmi biztosítékod, hogy esetleg valaha hozzájutsz ahhoz, amiről lemondtál.

zizzent # 2010.09.10. 09:12

Szia kadaj01! nem sok, és hidd el azon vagyok,hogy vissza fizessem. de akkor is. félek,hogy terhelik,ha nem tudok fizetni.

sphynx # 2010.09.10. 07:07

Közjegyző irodájába idéztek hagyaték leltározására és tárgyalására.

kadaj01 # 2010.09.10. 06:52

zizzent, lemondasz a hagyatékin az örökségről, ennyi. De megéri? Lehet azzal a többszörösét bukod. Gondolod meg, két millió nem olyan sok, hogy ne lehessen visszafizetni.

hunfrakk # 2010.09.10. 06:08

szfinx!

voltál a leltárelőadónál (polgárm.hivatalban)?

amit ő leltárba vesz - csak az a tárgy a közjegyzői hagyatéki eljárásnak

hová idéztek be? önkorm.-hoz vagy kj-höz?

ajánlom figyelmedbe a hagyatéki eljárásról szóló
6/1958. (VII. 4.) IM rendelet elolvasását
itt a közvetlen link hozzá:
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

zizzent # 2010.09.09. 22:17

Üdv!
Édesapám 2 hónapja halt meg. van 2 millió forint értékű hitelem,amit nem tudtam fizetni..most próbálkozom ujra,a fizetéssel. lassan hagyatéki lesz. nem akarom,hogy az én hülyeségem miatt,a testvéreim és Édesanyám szenvedjen kárt..vagyis mit tudok tenni,hogy ne terheljék a rám eső örökségre a tartozásomat? átruházhatom valamelyik testvéremre? ha igen,akkor érdemes irni egy papirt egy ügyvéddel,hogy ha testvéremmel történik vmi,akkor mégis szeretném érvényesiteni jogaimat a rám eső rész felett? vagy éppen..mivel nincs gyerekem még,lehet az,hogy a meg nem született gyermekeim javára lemondok az örökségemről? vagy mit csináljak? segitsenek kérem! köszönöm!

sphynx # 2010.09.09. 19:59

Miért van az, hogy ha valaki elvégzi a jogi egyetemet, elfelejt normálisan fogalmazni? (Bocs...)

Azt írod:
"Örökös mindenképpen van, végső soron a Magyar Állam az, ha senki más."

Korábban:
"Az örökössel a fényképről meg a fogkeféről csak meg lehet egyezni."

Két napja azt próbálom megfejteni, hogy ha elmegyek erre a hagyatéki tárgyalásra, meg tudom-e dumálni a magyar államot, hogy a személyes kacatokat, amire nekik nincs szükségük, kiadják nekem. Ha nincs erre esély, akkor nem fogom az időmet arra pocsékolni, hogy munkaidőben odamenjek.

ObudaFan # 2010.09.09. 18:59

Örökös mindenképpen van, végső soron a Magyar Állam az, ha senki más.

sphynx # 2010.09.09. 12:53

Nincs örökös. Én lennék az egyetlen azon a tárgyaláson. Azt nem tudom, érdemes-e elmenni.

ObudaFan # 2010.09.09. 12:18

Az örökössel a fényképről meg a fogkeféről csak meg lehet egyezni.

sphynx # 2010.09.08. 21:59

Köszönöm a választ, sajnos ettől tartottam. Persze, ahogy én ismerem az ilyen eljárásokat, előbb kell nyilatkozni, mintsem megismertetnének az elhunyt tényleges anyagi helyzetével.

És ilyenkor a személyes holmi megy a szemétre? Gondolom, az államnak nincs szüksége a nagyi fényképére. Mellesleg, szerintem nem is fair. Attól, hogy nem vallom magam az örökösének, még a rokona vagyok, és mint ilyen, a személyes tárgyait csak megtarthatnám...

Vagyis, el se menjek a tárgyalásra?

ObudaFan # 2010.09.08. 19:05

Ha örökölsz, akkor az örökség erejéig felelsz a hagyatéki tartozásokért. Ha visszautasítod, nem felelsz, de nem kapsz semmit. Dönteni neked kell.

sphynx # 2010.09.08. 13:37

A következő kérdésben szeretnék tanácsot kapni. (Nem egyenesági) rokon elhalálozása miatt hagyatéki tárgyalásra idéztek be. Öröksége nincs, de adóssága lehetett, amit természetesen nem szeretnék átvállalni. Viszont maradhatott utána személyes holmi (közös nagyszülők voltak) fényképek, levelek, stb, amit, ha lehet, szeretnék megkapni. Mit kell tennem, mondanom a beidézéskor? Köszönöm a segítséget.

PRoland # 2010.09.08. 12:41

köszönöm a gyors választ

rockmachine # 2010.09.08. 10:56

idő mint a tenger...a földhivatalhoz kell benyújtani a papírokat, de amíg nem teszi, azok sem dolgoznak, szóval, nincs határidő rá.

PRoland # 2010.09.08. 10:42

Üdv Mindenkinek!
Érdeklődni szeretnék,hogy hagyatéki tárgyalást követően az örökösnek mennyi ideje van arra,hogy az örökölt mezőgazdasági földterületet a saját nevére átírassa?
Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2010.09.07. 11:25

Be kell jelenteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.07. 05:17
  • Sem.
  • Azt hiszem, megszünteti a bank a szerződést.
Gyulabá # 2010.09.07. 04:40

Köszönjük a választ, jól érthető.

A bankszámlára vonatkozó kérdést kell pontosítanom:
Ez egy lakossági folyószámla (ismétlődő lekötésekkel), két néven (édesapánk, édesanyánk) külön rendelkezéssel.
Két éve mi is (szerződésben rögzített) rendelkezési jogot kaptunk, hogy intézni tudjuk ügyeiket.
Haláleseti kedvezményzetti jog nem került felvezetésre!

Olyanokat hallunk, hogy ilyenkor zárolják a számlát.

• A hagyatéki végzésig senki nem tud hozzányúlni (pl. még újra lekötés intézésére sem)?
  • A végzés után módosítani kell a szerződést (mindnyájunk jelenlétében)? Meg kell bontani a számlát, külön neveken új számlát nyitni?

Mi azt szeretnénk, ha úgy maradna, ahogy van! (Nem akarunk kivenni.)

Be kell egyáltalán jelenteni?

hunfrakk # 2010.09.06. 19:40

A hagyatéki tárgyaláson (polgármesteri hivatali leltárelőadó, közjegyző) nem kötelező személyesen megjelenni.

Az érdekeltek személyes jelenléte nélkül is zajlik az eljárás, és le is zárható az.

Jelen esetben (ha nem volt végrendelet) a két leszármazó örököl fele-fele arányban.

A házastárs haszonélvezeti jogot kap mindenre.

Tehát örökösnek csak a leszármazó gyermekek minősülnek - nekik kell a közjegyző előtt megjelenni, temetésről szóló számlákat bemutatni, stb.

Ha a bankszámla (betétkönyv) két néven volt (két tulajdonosa volt), úgy, hogy pl. leszármazóknak kedvezményezetti joga is volt (halál esetére), akkor nem is kell bevonni azt a hagyatéki eljárásba.

Gyulabá # 2010.09.06. 19:27

Tisztelt Szakértők!

Idős édesanyánk nemrég halt meg, és most kaptuk az értesítést a hagyatéki eljárás megindításáról.
Ő fele részben tulajdonosa (volt) egy lakóháznak, melyben a másik tulajdonos, édesapánk lakik tovább.
Másrészt van egy közös bankszámlájuk (külön rendelkezéssel).

Testvérek vagyunk, vita köztünk, mint örökösök közt nincs - éppenhogy idős édesapánkat szeretnénk megóvni a procedúráktól. Szeretnénk, ha most számára a napi gyakorlatban változatlanok maradnának a dolgok, de nem tudjuk, hogy a hivatalos eljárás milyen következményekkel jár. Édesapánk

• egyrészt fizikailag nem tud hagyatéki eljárásra járni, se bankban intézkedni,
  • másrészt lelkileg megviselné (vagy éppen tiltakozna ellene).

Kérdéseink:

1. Részt kell-e vennie hagyatéki tárgyaláson?
  2. Az ingatlanrész átírásához kell-e valamilyen közreműködése, vagy csak megkapja az értesítést?
  3. A bankszámla bevonása az eljárásba feltétlenül zárolással, vagy átírásokkal, új számla nyitással jár-e?
  • Mi szeretnénk a számlát változatlanul tartani, hogy továbbra is láthassa,
  • másrészt rendelkezési jogunknál fogva eddig mi intéztük az ügyeiket, akciós lekötésekkel. Megtehetjük-e ezt továbbra is?

Válaszukat előre is köszönjük.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 12:43

Ha pedig az ingóságokat adja el, akkor azok még a vevőtől is visszakövetelhetők.

ObudaFan # 2010.09.02. 09:59

A haszonélvező nem tudja eladni az ingatlant.

Tüni21 # 2010.09.02. 07:37

Életbiztosítás kapcsán már kérdeztem sajnos ebből indul az egész probléma.