Üdv Mindenkinek!
Érdeklődni szeretnék,hogy hagyatéki tárgyalást követően az örökösnek mennyi ideje van arra,hogy az örökölt mezőgazdasági földterületet a saját nevére átírassa?
Köszönöm a segítséget.
hagyatéki tárgyalás
idő mint a tenger...a földhivatalhoz kell benyújtani a papírokat, de amíg nem teszi, azok sem dolgoznak, szóval, nincs határidő rá.
köszönöm a gyors választ
A következő kérdésben szeretnék tanácsot kapni. (Nem egyenesági) rokon elhalálozása miatt hagyatéki tárgyalásra idéztek be. Öröksége nincs, de adóssága lehetett, amit természetesen nem szeretnék átvállalni. Viszont maradhatott utána személyes holmi (közös nagyszülők voltak) fényképek, levelek, stb, amit, ha lehet, szeretnék megkapni. Mit kell tennem, mondanom a beidézéskor? Köszönöm a segítséget.
Ha örökölsz, akkor az örökség erejéig felelsz a hagyatéki tartozásokért. Ha visszautasítod, nem felelsz, de nem kapsz semmit. Dönteni neked kell.
Köszönöm a választ, sajnos ettől tartottam. Persze, ahogy én ismerem az ilyen eljárásokat, előbb kell nyilatkozni, mintsem megismertetnének az elhunyt tényleges anyagi helyzetével.
És ilyenkor a személyes holmi megy a szemétre? Gondolom, az államnak nincs szüksége a nagyi fényképére. Mellesleg, szerintem nem is fair. Attól, hogy nem vallom magam az örökösének, még a rokona vagyok, és mint ilyen, a személyes tárgyait csak megtarthatnám...
Vagyis, el se menjek a tárgyalásra?
Az örökössel a fényképről meg a fogkeféről csak meg lehet egyezni.
Nincs örökös. Én lennék az egyetlen azon a tárgyaláson. Azt nem tudom, érdemes-e elmenni.
Örökös mindenképpen van, végső soron a Magyar Állam az, ha senki más.
Miért van az, hogy ha valaki elvégzi a jogi egyetemet, elfelejt normálisan fogalmazni? (Bocs...)
Azt írod:
"Örökös mindenképpen van, végső soron a Magyar Állam az, ha senki más."
Korábban:
"Az örökössel a fényképről meg a fogkeféről csak meg lehet egyezni."
Két napja azt próbálom megfejteni, hogy ha elmegyek erre a hagyatéki tárgyalásra, meg tudom-e dumálni a magyar államot, hogy a személyes kacatokat, amire nekik nincs szükségük, kiadják nekem. Ha nincs erre esély, akkor nem fogom az időmet arra pocsékolni, hogy munkaidőben odamenjek.
Üdv!
Édesapám 2 hónapja halt meg. van 2 millió forint értékű hitelem,amit nem tudtam fizetni..most próbálkozom ujra,a fizetéssel. lassan hagyatéki lesz. nem akarom,hogy az én hülyeségem miatt,a testvéreim és Édesanyám szenvedjen kárt..vagyis mit tudok tenni,hogy ne terheljék a rám eső örökségre a tartozásomat? átruházhatom valamelyik testvéremre? ha igen,akkor érdemes irni egy papirt egy ügyvéddel,hogy ha testvéremmel történik vmi,akkor mégis szeretném érvényesiteni jogaimat a rám eső rész felett? vagy éppen..mivel nincs gyerekem még,lehet az,hogy a meg nem született gyermekeim javára lemondok az örökségemről? vagy mit csináljak? segitsenek kérem! köszönöm!
szfinx!
voltál a leltárelőadónál (polgárm.hivatalban)?
amit ő leltárba vesz - csak az a tárgy a közjegyzői hagyatéki eljárásnak
hová idéztek be? önkorm.-hoz vagy kj-höz?
ajánlom figyelmedbe a hagyatéki eljárásról szóló
6/1958. (VII. 4.) IM rendelet elolvasását
itt a közvetlen link hozzá:
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
zizzent, lemondasz a hagyatékin az örökségről, ennyi. De megéri? Lehet azzal a többszörösét bukod. Gondolod meg, két millió nem olyan sok, hogy ne lehessen visszafizetni.
Közjegyző irodájába idéztek hagyaték leltározására és tárgyalására.
Szia kadaj01! nem sok, és hidd el azon vagyok,hogy vissza fizessem. de akkor is. félek,hogy terhelik,ha nem tudok fizetni.
A meg nem született gyermeked csak akkor örökölhet, ha meg sem fogant. Ha meg bárki más örököl, akkor semmi biztosítékod, hogy esetleg valaha hozzájutsz ahhoz, amiről lemondtál.
T.Ügyvéd Úr !
Az alábbi helyzetre lenne pár kérdésem !
Van egy lakás, aminek a fele már a testvéremé és az enyém 1/4-1/4 részben !
Ezt Édesanyánk halála után örököltük 1991- ben.
Sajnos most Édesapánkat is elvesztettük, így a lakás másik felét is megörököljük. Osztályos egyezséget kötöttünk , így Apukánk 1/2 része az enyém lesz, a bátyám Anyukánk után örökölt 1/4 részét pedig nekem adná !!!
Milyen költségek terhelnek minket ill. engem? Ez esetben mi a legjobb megoldás ? Ajándékozás címén kerüljön a nevemre , vagy van más jogcím is ? LKell-e illetéket fizetni? Be kell-e valhol vallanom /APEH /
Köszönettel Zsanett
Csak az 1/4 ajándékozás után kell illetéket fizetni. Nem kell bevallani, majd jön a fizetési meghagyás.
Köszönöm válaszát !
Esetemben ( 2.250.000.- FT ) mennyi az illeték ?
5 vagy 6 százalék ?
köszönettel :Zsanett
8
Óh :(
Köszönöm !
Üdvözlet a fórumozóknak!
Egy bonyolultnak tűnő hagyatéki tárgyalással kapcsolatban szeretném a tanácsokat,javaslatokat kérni!Ez év májusában elhunyt Édesanyám.Elvált,de a lakás 1/2,1/2 arányban Apám és az ő nevén van.Apám ott is lakik.Négyen vagyunk testvérek, de 1 nővérem másik apától van.A lakáson jelzálog kölcsön van,melyet Édesanyám vett fel,Apám az adóstárs.Emellett több hitele is maradt Édesanyámnak, hitelek és közüzemi tartozások is!Előzetes számítások alapján(lakásérték-tartozások)az öröklés tartozás lenne.Tudomásunk szerint hitelt nem lehet örökölni,vagy lemondanánk az öröklésről.Viszont minden testvéremnél és nálam is van kisgyermek!Örökölhetnek ők?Lemondható az ő nevükben is a hagyaték?
Trixi
Az ő nevükben a gyámhatóság hozzájárulásával utasíthatjátok vissza az öröklést.
Segítséget kérek:
Nagymamám a végrendeletében az ingó és ingatlan vagyonát rám hagyta. A lakás jelzáloggal terhelt, nekem is kellett fizetnem a törlesztőrészletekbe, a lakást ezért nem árverezték el.
További örökös az édesanyám, és a nagybátyám.
Nagymamámat édesanyám gondozta a haláláig, 10 éven keresztül folyamatosan, én is itt laktam. A nagybátyám a gondozásba semmiféleképp nem vett részt, sem vigyázás rá, sem ápolás, sem anyailag, de most követeli a köteles részt, de a hitel vállalására nem képes. A nagymamám halála óta eltelt időszakban –a temetési költséget, az esedékes közjegyzői díjat, a lakás fenntartását, valamint a folyamatos törlesztőrészleteket én fizettem, a nagybátyám ezen költségeket nem akarja és nem is tudja fizetni.
Édesanyámmal szemben semmiféle eljárást nem kívánok tenni, az ő örökségét teljes mértékbe elismerem.
Nagymamám a végrendelet tartalmát a barátnőjének is elmondta, tehát szóban is végrendelkezett.
1987-ben a nagy lakását elcserélte 2 kisebbre, egyik a nagybátyám gyerekéé, a másik ez. Édesanyámra, ill. rám akarta hagyni ezt, az ápolásért, a gondozásért cserébe, de nem tudta, hogy kötele rész jár a fiának.
Ezen tények birtokában, ha a nagybátyám nem mond le az örökrészéről, kell-e neki köteles részt fizetnem, amit, ha nem tudok kifizetni, tulajdonrész kerül-e rá? Hogyan tudnám ezt megakadályozni, vagy az esetleges bírósági eljárás során mennyi lenne az esélyem ezt a pert megnyerni?
Jobban járnánk esetleg, ha a tulajdonrészt kapná meg? Mivel nem tudunk neki fizetni, legalábbis amennyit ő szeretni,annyit biztos nem (több millió ft), a lakást nem akartuk eladni, édesanyám ott lakik továbbra is.
Érvényes kitagadás hiányában kell kötelesrészt fizetni, de a hagyatékból - így a kötelesrészek alapjából - le kell vonni azt az összeget, amit kifizettél törlesztőrészletként, mert arra hagyatéki hitelezői igényed lehet.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02