hagyatéki tárgyalás

stellar124 # 2012.12.23. 14:38

Az eset:
Négy-gyerekes család, elhunytak a szülők, az egyik gyerekre (aki most ott lakik) még életükbe ráirták a ház felét, ezután nincs bejegyzés a tullapon. Azért érdekes a történet, mert állítólag ki lett vásárolva az egyik gyermek (a nagymamám), csak nem tudjuk, hogy mi lett hivatalosan elintézve, mert a tulajdoni lap alapján ő is örökös jelenleg.

Sherlock # 2012.12.23. 14:27

Megeshet, de mi a valódi probléma? Ki örökölt, ki lakik most ott?

stellar124 # 2012.12.23. 14:22

Üdvözlet,

Régen a 70-es 80-as években hogyan zajlott le egy hagyatéki tárgyalás? Létezhetett olyan, hogy a földhivatal teendőket kifelejtették a jogerős végzés után? Az ingatlan tulajdoni lapján az elhunytak neve szerepel még, ráadásul ez az egy vagyonuk volt és ott is laktak életük végéig. Létezhet olyan hogy nem volt hagyatékolás?

Köszönöm!

Nesi45 # 2012.12.18. 17:31

Én kérek elnézést!
Természetesen a kérdésemért!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.18. 17:26

Ez hülyeség. Ha nincs osztályos egyezség, akkor a közjegyző átadja egyenlő arányban a hagyatékot. El vagy te tévedve, de nagyon.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.12.18. 17:26

hehe a mivanra.

Ideiglenesen mindhármat átadják. Nincs zárolás.

ObudaFan # 2012.12.18. 17:26

Amivel kapcsolatban nincs vita, azt teljes hatállyal át lehet adni. De a leírás szerint itt azért kérdés, hogy mi a vita tárgya. Ha nem az öröklés rendje, és nem is valamilyen külön igény, hanem csak a közös tulajdon megszüntetése, akkor nincs akadálya a teljes hagyatékot átadni teljes hatállyal, aztán majd rendezitek perben.

Nesi45 # 2012.12.18. 17:24

Három ingatlan, két testvér. Fejenként egy egy ingatlan, a harmadik pedig mind a kettőnek kellene 1/1 arányban! Megegyezésig nem történt meg a hagyaték átadás. Tehát nem jutottak hozzá az ingatlanokhoz. Ha a vitás harmadik ingatlan miatt per lesz, ettől még megkapják a nem vitás ingatlanokat? Vagy csak a per után?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.18. 17:15

Azt hiszed, így érthetőbb?

Nesi45 # 2012.12.18. 17:11

Zárolták a hagyatékot.
Következő hagyatékig megegyezésnek kéne születni a három közül egy ingatlanra.
Addig az örökösök nem juthatnak hozzá az örökségükhöz.
Kérdezem: ha per lesz belőle a másik kettő ingatlanhoz hozzájuthatnak? Vagy azokhoz sem ameddig a per tart?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.18. 17:02

Mi van?!

Nesi45 # 2012.12.18. 16:21

Tisztelt Fórumozók!

Egy hagyatékkal kapcsolatos kérdésem lenne!
Hagyatéki tárgyaláson a három ingatlan közül csak egyről nem sikerült megegyeznünk. Ezért zárolták az összes örökséget. Kérdésem a következő: ha nem sikerül a következő hagyatékin döntenünk, akkor ameddig a bírósági per zajlik, az örökösök a másik kettő ingatlanhoz sem juthatnak hozzá?

ObudaFan # 2012.12.10. 06:32

A bíróság kötelezheti, ha bent laknak. De az végképp nem gyors megoldás.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.09. 18:08

Nem.

csilla0909 # 2012.12.09. 17:13

Tisztelt Szakértők!
Segitséget szeretnék kérni az alábbi kérdésben. Férjem örökös egy házban. Megegyeztek egy összegben a másik örökössel, kifizetik öt. Viszont ezt nagyon sokára tennék meg. Kérdésem az volna, hogy a közjegyző kötelezheti öket egy határidövel a kifizetésre vagy nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 19:38

Azt a tulajdonostársat, aki nem képes rá, nyilván nem kötelezi a bíróság magához váltásra. De ha senki sem képes magához váltani az ingatlan egészét, akkor nem marad más, csak az árverezés.

csilla0909 # 2012.11.19. 19:19

Igy már értem! Akkor tulajdonképp szivhatjuk a fogunkat mert hát kénytelenek leszünk fizetni a semmiből is, ha jól értettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 19:14

Az örökléssel a lakás az özvegy és az örökösök közös tulajdonába került. Bármelyiküknek joga van ahhoz, hogy szabaduljon ebből a kényszerű tulajdonközösségből. Ha a többiek nem hajlandóak erről megegyezni vele, akkor bíróságtól kérheti a megszüntetést. S mivel a bítóság tényleg meg fogja szüntetni a közös tulajdont, jobb és főleg olcsóbb lenne megegyezni, elkerülni a pert.

(Ezt igen nehéz lenne másképp leírni.)

csilla0909 # 2012.11.19. 19:07

Köszönöm Kedves KBS, de irja le nekem legyen szives érthetőbben mert nem tudtam értelmezni:)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 18:54

Igen.

csilla0909 # 2012.11.19. 18:51

A hozzászólás nekem szólt KBS?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 18:42

Eléggé félrevezető, hogy nem a megfelelő kifejezéseket használod, kevered a különböző jogintézményeket. Mindenesetre a közös tulajdon megszüntetését bármelyik fél kérheti bíróságtól, ha megegyezni nem tudnak. A bíróság pedig főszabályként meg is szünteti a közös tulajdont, ha másképp nem, akkor kényszerértékesítéssel.

csilla0909 # 2012.11.19. 18:00

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbiakban szeretném a segitségüket kérni. Apósom meghalt, a férjemnek vagy egy testvére. Öröklés ügyben volna problémánk. Mi a férjemmel és két gyermekünkel apósomék háza fölé emeletráépitéssel épitkeztünk, itt is élünk. Ezáltal társasházzá lettünk nyilvánitva. Férjem testvére szeretne az örökségéről lemondani a férjem javára az alsó szintből az apai részre nem tart igényt, szeretné ha kifizetnénk innen, amire nekünk nincs sajnos pénzünk. Mi nem kértük hogy az apai részről mondjon le a férjem részére, sőt az anyai részét is rá akarják iratni a férjemre, ha majd anyósom meghal ne legyen ezzel gond, cimszóval. Mi ezt nem akarjuk hisz nincs pénzünk őt kifizetni innen. Tudunk-e valamit tenni? Igy is a mi nyakunkba szakadt igy a hagyatéki tárgyalás teljes közjegyzői dija amire álmunkban sem gondoltunk volna hogy ez igy alakul. Kérem segitsenek valami lehetőséggel, ami esetleg járható ut volna számunkra. Elöre is megköszönjük.

nicky25 # 2012.11.15. 16:24

A következő problémám lenne: hagyatéki tárgyaláson örököltünk Édesapámtól egy személygépkocsit, amin
1 800000Ft tartozás van a bank felé, és 4 éves. A közjegyző 2500 00ft-ot akart beírni értéknek, de mondtuk, hogy ez csak 1000000 ft-ot ér maximum előzetes érdeklődésünk után. Mivel van rá tartozás ezért nekünk mínusz 800000ft az öröklésünk. Nem értette meg, amit mondtunk, mert az volt a válasz, hogy ő csak 700000ft-ra tartotta a gépkocsi értékét, értsük meg így jól járunk. Megjött a hagyatéki végzés, amelyben a gépkocsi értéke 2500000 ft. ( az új ára volt ennyi)Kérdem én ez úgy jöhetett ki, hogy az adóssághoz hozzáadta a jelenlegi értéket?
Fellebbezhetünk-e emiatt, reálisan gondolkodunk-e, vagy nem értünk valamit? Ha az érték 2000000ft-tal kevesebb lenne, a munkadíjnak is kevesebbnek kellett volna lennie? Abból kaphatunk vissza?
Köszönettel

mné # 2012.11.07. 18:40

és...a teljes lakás a fedezet az életjáradékért, egy kicsit lehet értetlenkedem, de valami ezzel az örökléssel kapcsolatban nincs rendben, mert 13 örökös volt azok csak úgy rábeszélésre lemondtak én azért maradtam, mert jelenleg külföldön vagyok, de velem is alá akarta íratni a lemondó nyilatkozatot a másik örökös...szóval szerintem valami lehet a háttérben,csak nem tudom hogy mi, mert a másik fél az nagyon ragaszkodók ehhez az örökléshez, és gondolom hogy nem az ingóságok értékéhez ami 100E ft nak a fele...