hagyatéki tárgyalás

ObudaFan # 2012.11.07. 18:14

Életjáradéki szerződés alapján az egyik fél meghatározott pénzösszeg vagy terménymennyiség időszakonként visszatérő szolgáltatására köteles.
Ezen belül aztán bármiről szólhat a szerződés. A leggyakoribb, hogy valamilyen ingatlan az ellenérték, de nem feltétlenül van így ez.

mné # 2012.11.07. 18:02

Fogalmam sincs ,Sajnos én egyáltalán nem tudom hogy hogyan néz ki ez az életjáradék, mert a másik örökös nem mondott róla semmit sem és meg sem mutatta csak utólag a jegyző mondta hogy van , mert rákérdeztem az ingatlanra ...ezért érdekelne, hogy ki? és miért ?és milyen feltételekkel tud ilyet kötni, de leginkább az hogy én maga az életjáradékot honnan tudom megnézni ha a másik fél nem mutatja meg,...érdekes ez az egész, tudom

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.07. 17:13

ez mit takar?ez tovább él a szerződés, ?
Az attól függ, hogy kapta vagy fizette az életjáradékot.

mné # 2012.11.07. 15:27

wow..ez nem igazán jó hír..
Most tudtam meg a jegyzőtől, hogy az elhunyt életjáradéki szerződést kötött...
Ebben tud nekem segíteni valaki, ez mit takar?ez tovább él a szerződés, ?vagy mi a teendő vele stb....sajnos ebben a jogi dolgokban nem vagyok otthon, olvasgattam róla a neten, de nem nagyon értem...

ObudaFan # 2012.11.07. 15:04

mné

Az örökös az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

Egyjogász # 2012.11.07. 14:46

Ha jogerős a közjegyzői végzés elvileg azonnal meg kellene küldenie a földhivatalba.

Saját tapasztalatom alapján azonban azt mondom, hogy érdeklődj a földhivatalnál, hogy beérkezett-e a közjegyzőtől az irat. Az én esetemben a T. Közjegyző egész egyszerűen elfelejtette beküldeni a földhivatalba a végzést (pedig külön szóltam neki, hogy nagyon sürgős lenne, mert már folyamatban van az ingatlan értékesítése), emiatt majdnem meghiúsult az ingatlan adás-vétele.

Végül is a saját végzés példányomat én adtam be a földhivatalnál, hogy legalább be legyen széljegyezve és annak alapján jegyezték is be a tulajdonjogomat.

Megnéztem, a T. Közjegyzőtől a mai napig nem érkezett be a végzés a földhivatalhoz.......

mné # 2012.11.07. 14:30

Megkaptam a hagyatéki tárgyalásról a határozatot és egy érdekes dolgot olvastam benne...
Az örökhagyó 2011 ben vásárolt hitelre egy Biopron lámpát aminek az ára 345E ft volt, ennyi van feltüntetve...viszont nekem a kérdésem a következő lenne , ezt a hitelt nekünk örökösöknek kell kifizetni-visszafizetni, vagy ez hogy van ?

ObudaFan # 2012.11.07. 13:35

Egy-két hónap alatt biztosan bejegyeznek.

edit82 # 2012.11.07. 12:27

Tisztelt Szakerto!
A kerdesem az lenne, hogy egy ingatlan oroklese eseten a lezajlott hagyateki targyalas utan mennyi idobe telik amig a kozjegyzo elkuldi a papirokat a foldhivatalba es mennyi ido mire en megkapom a vegleges papirokat? Elore is koszonom!

chlovia # 2012.11.04. 10:06

Nagyon köszönöm!

mné # 2012.11.02. 14:59

Köszönöm a válaszokat...

ObudaFan # 2012.11.02. 13:34

Nem tudjuk, hogy ki rendelkezhet a számla felett, attól, hogy az örökhagyóé volt, még biztosíthatott rendelkezési jogot bárkinek.

mné # 2012.11.02. 13:14

Arra hivatkoznak, hogy nem vagyok elérhető mivel külföldön vagyok most...de ugyebár még is mindenről tudok...
Tehát csak úgy nem tudnak kirakni belőle, csak ha lemondok róla és írásban...jól értettem ? ha nem teszem meg akkor maradunk ketten örökösök ?
Sajnos nem tudom hogy a betét könyv az hol volt nyitva, de ha nem mondok le akkor gondolom, hogy nem tudja majd felvenni az összeget sem belőle..ha nála van
A papíron van az csak 100E ft ha el lesz adva minden, akkor gondolom a felét megkapom belőle..ugye?
szóval nem könnyű...

ObudaFan # 2012.11.02. 12:51

Ha te nem utasítottad vissza az öröklést, akkor valószínűleg a végzésben is örökösként vagy feltüntetve. Ha nem, akkor a leírt történetből nem látszik, hogy miért nem.
Ha olyan vagyontárgyak lehetnek, amelyek nem szerepelnek a végzésben, azon nem a fellebbezés, hanem póthagyatéki eljárás, esetleg per segíthet. NEked kell viszont bizonyítani, hogy léteztek ezek a vagyontárgyak, ezek az örökhagyóé voltak és hogy ki vitte el őket. Ha azt tudod, hogy a betét melyik bankban volt, a közjegyző póthagyatéki eljárásban a bankot megkeresheti, így ebben az esetben a bizonyítás egyszerű, de az aranytárgyak ügyében annál nehezebb lehet.
Azt viszont, hogy a végzés ellen érdemes-e bármilyen okból fellebbezni, ez alapján a történet alapján lehetetlen megmondani.

mné # 2012.11.02. 12:14

Üdvözletem !
Tanácsot szeretnék kérni a következőkben...
Az elmúlt hónapokban tudtam meg hogy a nagynéném után mint örökös szerepelek, neki nem volt családja így az élő testvéreire ill. azoknak a gyerekeire szállt az öröklés...és itt kezd érdekes lenni.A nagynénémmel szinte egyik testvére sem tartotta a kapcsolatot,de most az öröklésnél az egyik fiú öccse előlépett és ő intéz mindent még a temetést is ő fizette, annak fejében hogy minden örökös lemond a saját részéről...és láss csodát nem tudom mi volt a beetető szöveg de mindenki lemondott én nem tudtam mert most külföldön vagyok, okt 30 -án megvolt a hagyatéki tárgyalás, de amint elolvastam sok minden hiányzik belőle, és nem tiszta számomra...
_ nincs megemlítve az 1M ft os betétkönyv amit a temetésére tett félre még anno. és ezt mindenkinek hangoztatta..
_ nincs megemlítve az a sok arany amije volt, mert az volt a mindene..
_ nincs említve a lakása , hogy az most kié
egy pár éve valami ok folytán az OTP vel kötött valamilyen szerződést az sincs megemlítve, és nem tudni az miről szólt és hogy a lakás most már az OTp -é vagy kié?

Szóval nagyon sok bennem a kérdés, és főleg az hogy ennyire hogyan jött ki most a testvéri szeretet , csak úgy önzetlenül ?? És a temetés összege ki van húzva, nincs ár írva oda a jegyzőkönyvbe ....
Tehát mit tudok tenni, mert 15 nap -ig fellebbezhetek ez iránt ill. ha nem akkor automatikusan a nagybátyámra száll minden?
Elnézést a hosszú levél miatt , de szerintem még maradt ki belőle...aki tud segítsen , mert én nem voltam még ilyen helyzetben és nem tudom hogy ez a normális, vagy én vagyok csak nagyon gyanakvó...
A segítséget előre is köszönöm..

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 12:07

Tényleg. Bocs. A végén kerestem. :)

ObudaFan # 2012.11.01. 10:46

Ezt írtam az első mondatban. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 10:10

De a hagyatéki eljárásban 50%-os a munkadíj.

ObudaFan # 2012.11.01. 09:56

A közjegyzőt a hagyatéki és az egyéb nemperes eljárás lefolytatásáért ha az eljárás tárgyának értéke megállapítható, az ügyértékhez igazodó munkadíj fele illeti meg.

Az ügyértékhez igazodó munkadíj összege:

20 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén
1000 Ft

20 000 Ft feletti, de 50 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 1000 Ft és a 20 000 Ft feletti rész

4%-a

50 000 Ft feletti, de 100 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 2200 Ft és az 50 000 Ft feletti rész

3%-a

100 000 Ft feletti, de 500 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 3700 Ft és a 100 000 Ft feletti rész

2%-a

500 000 Ft feletti, de 5 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 11 700 Ft és az 500 000 Ft feletti rész

1%-a

5 000 000 Ft feletti, de 10 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 56 700 Ft és az 5 000 000 Ft feletti rész

0,5%-a

10 000 000 Ft feletti ügyérték esetén 81 700 Ft és a 10 000 000 Ft feletti rész
0,25%-a,

de legfeljebb 200 000 000 Ft ügyérték alapján járó munkadíj számítható fel.

stellar124 # 2012.11.01. 09:37

remek.. Még annyit kérdeznék, hogy lehet-e tudni mennyibe kerül a póthagyatéki eljárás kb. 400Ezer kb az értéke az ingatlanoknak.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 09:25

Az már nem hatályos. De ne is keresgélj, neked kell fizetned. Lehet belenyugodni.

stellar124 # 2012.11.01. 09:22

Köszönöm a gyors választ!
Találtam egy jogszabalyt, (6/1958 VII.4) amiben nagyvonalakban ez is benne van: a hagyatéki leltár elkészítése a halálozás követő 30 napon belül kell megcsinálnia az illetékes jegyzőnek (illetve akit kijelöl). Ez egyenesen jelenti-e azt, hogy ő a felelős a hagyatéki leltárért ingatlanokra vonatkozó tételeiért (mivel az ingóságról nekünk kell nyilatkozni)? Szeretnék valami alapot arra, hogy ne nekem kelljen kifizetni a póthagyatéki költségeket..

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 07:46

Chlovia, a hagyatéki eljárásban az ügyértékhez kapcsolódik a közjegyző díja, tehát nem fix összeg.

lajcsó # 2012.11.01. 07:21

A tulajdoni lapokat nem az örökösnek kell beszereznie. A tulajdoni lapokat minden esetben az önkormányzat hagyatéki ügyintézője hivatalból kéri meg a földhivataltól vagy a TAKARNET-ről. Ennek annyi jelentősége van, hogy egyrészt a tulajdoni lap bizonyítja, hogy az örökség megnyíltakor örökhagyó tulajdonában volt az ingatlan, másrészt az önkormányzat számára - a hagyatéki eljárás során - ingyenes a tulajdoni lap. A póthagyatéki eljárás költségét is meg kell fizetni.

stellar124 # 2012.11.01. 06:52

Tisztelt fórumozók!

Nagymamám 7 éve hunyt el, hátrahagyva az örökösöknek több településen levő ingatlanokat. A hagyatéki leltár során jelezték, hogy hagyjuk az ingatlanokat rájuk majd intézik és küldik tovább az közjegyzőhöz. Nekünk összesen a halotti bizonyítványt és egy ingoságra vonatkozó iratot kértek amiben jelezzük, hogy nincs jelentős értékű ingóság.

7 év után kiderült, hogy több ingatlant is elmulasztottak hozzácsatolni a leltárhoz. Jeleztük hogy mi van, azt mondták póthagyatékolni kell őket, mert mi elmulasztottuk behozni a tul. lapokat.

Az lenne a kérdésem, hogy kinek a felelőssege beszerezni az elhunyt tulajdonában lévő ingatlanok tulajdoni lapjait a földhivatalból, illetve hogy van e ennek valami jelentősége? A póthagyaték költségeit (ha vannak), az örökösöknek kell mindenképp állni?

Előre is köszönöm a válaszokat!