Életjáradéki szerződés alapján az egyik fél meghatározott pénzösszeg vagy terménymennyiség időszakonként visszatérő szolgáltatására köteles.
Ezen belül aztán bármiről szólhat a szerződés. A leggyakoribb, hogy valamilyen ingatlan az ellenérték, de nem feltétlenül van így ez.
hagyatéki tárgyalás
Fogalmam sincs ,Sajnos én egyáltalán nem tudom hogy hogyan néz ki ez az életjáradék, mert a másik örökös nem mondott róla semmit sem és meg sem mutatta csak utólag a jegyző mondta hogy van , mert rákérdeztem az ingatlanra ...ezért érdekelne, hogy ki? és miért ?és milyen feltételekkel tud ilyet kötni, de leginkább az hogy én maga az életjáradékot honnan tudom megnézni ha a másik fél nem mutatja meg,...érdekes ez az egész, tudom
„ez mit takar?ez tovább él a szerződés, ?”
Az attól függ, hogy kapta vagy fizette az életjáradékot.
wow..ez nem igazán jó hír..
Most tudtam meg a jegyzőtől, hogy az elhunyt életjáradéki szerződést kötött...
Ebben tud nekem segíteni valaki, ez mit takar?ez tovább él a szerződés, ?vagy mi a teendő vele stb....sajnos ebben a jogi dolgokban nem vagyok otthon, olvasgattam róla a neten, de nem nagyon értem...
mné
Az örökös az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.
Ha jogerős a közjegyzői végzés elvileg azonnal meg kellene küldenie a földhivatalba.
Saját tapasztalatom alapján azonban azt mondom, hogy érdeklődj a földhivatalnál, hogy beérkezett-e a közjegyzőtől az irat. Az én esetemben a T. Közjegyző egész egyszerűen elfelejtette beküldeni a földhivatalba a végzést (pedig külön szóltam neki, hogy nagyon sürgős lenne, mert már folyamatban van az ingatlan értékesítése), emiatt majdnem meghiúsult az ingatlan adás-vétele.
Végül is a saját végzés példányomat én adtam be a földhivatalnál, hogy legalább be legyen széljegyezve és annak alapján jegyezték is be a tulajdonjogomat.
Megnéztem, a T. Közjegyzőtől a mai napig nem érkezett be a végzés a földhivatalhoz.......
Megkaptam a hagyatéki tárgyalásról a határozatot és egy érdekes dolgot olvastam benne...
Az örökhagyó 2011 ben vásárolt hitelre egy Biopron lámpát aminek az ára 345E ft volt, ennyi van feltüntetve...viszont nekem a kérdésem a következő lenne , ezt a hitelt nekünk örökösöknek kell kifizetni-visszafizetni, vagy ez hogy van ?
Egy-két hónap alatt biztosan bejegyeznek.
Tisztelt Szakerto!
A kerdesem az lenne, hogy egy ingatlan oroklese eseten a lezajlott hagyateki targyalas utan mennyi idobe telik amig a kozjegyzo elkuldi a papirokat a foldhivatalba es mennyi ido mire en megkapom a vegleges papirokat? Elore is koszonom!
Nagyon köszönöm!
Köszönöm a válaszokat...
Nem tudjuk, hogy ki rendelkezhet a számla felett, attól, hogy az örökhagyóé volt, még biztosíthatott rendelkezési jogot bárkinek.
Arra hivatkoznak, hogy nem vagyok elérhető mivel külföldön vagyok most...de ugyebár még is mindenről tudok...
Tehát csak úgy nem tudnak kirakni belőle, csak ha lemondok róla és írásban...jól értettem ? ha nem teszem meg akkor maradunk ketten örökösök ?
Sajnos nem tudom hogy a betét könyv az hol volt nyitva, de ha nem mondok le akkor gondolom, hogy nem tudja majd felvenni az összeget sem belőle..ha nála van
A papíron van az csak 100E ft ha el lesz adva minden, akkor gondolom a felét megkapom belőle..ugye?
szóval nem könnyű...
Ha te nem utasítottad vissza az öröklést, akkor valószínűleg a végzésben is örökösként vagy feltüntetve. Ha nem, akkor a leírt történetből nem látszik, hogy miért nem.
Ha olyan vagyontárgyak lehetnek, amelyek nem szerepelnek a végzésben, azon nem a fellebbezés, hanem póthagyatéki eljárás, esetleg per segíthet. NEked kell viszont bizonyítani, hogy léteztek ezek a vagyontárgyak, ezek az örökhagyóé voltak és hogy ki vitte el őket. Ha azt tudod, hogy a betét melyik bankban volt, a közjegyző póthagyatéki eljárásban a bankot megkeresheti, így ebben az esetben a bizonyítás egyszerű, de az aranytárgyak ügyében annál nehezebb lehet.
Azt viszont, hogy a végzés ellen érdemes-e bármilyen okból fellebbezni, ez alapján a történet alapján lehetetlen megmondani.
Üdvözletem !
Tanácsot szeretnék kérni a következőkben...
Az elmúlt hónapokban tudtam meg hogy a nagynéném után mint örökös szerepelek, neki nem volt családja így az élő testvéreire ill. azoknak a gyerekeire szállt az öröklés...és itt kezd érdekes lenni.A nagynénémmel szinte egyik testvére sem tartotta a kapcsolatot,de most az öröklésnél az egyik fiú öccse előlépett és ő intéz mindent még a temetést is ő fizette, annak fejében hogy minden örökös lemond a saját részéről...és láss csodát nem tudom mi volt a beetető szöveg de mindenki lemondott én nem tudtam mert most külföldön vagyok, okt 30 -án megvolt a hagyatéki tárgyalás, de amint elolvastam sok minden hiányzik belőle, és nem tiszta számomra...
_ nincs megemlítve az 1M ft os betétkönyv amit a temetésére tett félre még anno. és ezt mindenkinek hangoztatta..
_ nincs megemlítve az a sok arany amije volt, mert az volt a mindene..
_ nincs említve a lakása , hogy az most kié
egy pár éve valami ok folytán az OTP vel kötött valamilyen szerződést az sincs megemlítve, és nem tudni az miről szólt és hogy a lakás most már az OTp -é vagy kié?
Szóval nagyon sok bennem a kérdés, és főleg az hogy ennyire hogyan jött ki most a testvéri szeretet , csak úgy önzetlenül ?? És a temetés összege ki van húzva, nincs ár írva oda a jegyzőkönyvbe ....
Tehát mit tudok tenni, mert 15 nap -ig fellebbezhetek ez iránt ill. ha nem akkor automatikusan a nagybátyámra száll minden?
Elnézést a hosszú levél miatt , de szerintem még maradt ki belőle...aki tud segítsen , mert én nem voltam még ilyen helyzetben és nem tudom hogy ez a normális, vagy én vagyok csak nagyon gyanakvó...
A segítséget előre is köszönöm..
Tényleg. Bocs. A végén kerestem. :)
Ezt írtam az első mondatban. :)
De a hagyatéki eljárásban 50%-os a munkadíj.
A közjegyzőt a hagyatéki és az egyéb nemperes eljárás lefolytatásáért ha az eljárás tárgyának értéke megállapítható, az ügyértékhez igazodó munkadíj fele illeti meg.
Az ügyértékhez igazodó munkadíj összege:
20 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén
1000 Ft
20 000 Ft feletti, de 50 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 1000 Ft és a 20 000 Ft feletti rész
4%-a
50 000 Ft feletti, de 100 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 2200 Ft és az 50 000 Ft feletti rész
3%-a
100 000 Ft feletti, de 500 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 3700 Ft és a 100 000 Ft feletti rész
2%-a
500 000 Ft feletti, de 5 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 11 700 Ft és az 500 000 Ft feletti rész
1%-a
5 000 000 Ft feletti, de 10 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 56 700 Ft és az 5 000 000 Ft feletti rész
0,5%-a
10 000 000 Ft feletti ügyérték esetén 81 700 Ft és a 10 000 000 Ft feletti rész
0,25%-a,
de legfeljebb 200 000 000 Ft ügyérték alapján járó munkadíj számítható fel.
remek.. Még annyit kérdeznék, hogy lehet-e tudni mennyibe kerül a póthagyatéki eljárás kb. 400Ezer kb az értéke az ingatlanoknak.
Köszönöm!
Az már nem hatályos. De ne is keresgélj, neked kell fizetned. Lehet belenyugodni.
Köszönöm a gyors választ!
Találtam egy jogszabalyt, (6/1958 VII.4) amiben nagyvonalakban ez is benne van: a hagyatéki leltár elkészítése a halálozás követő 30 napon belül kell megcsinálnia az illetékes jegyzőnek (illetve akit kijelöl). Ez egyenesen jelenti-e azt, hogy ő a felelős a hagyatéki leltárért ingatlanokra vonatkozó tételeiért (mivel az ingóságról nekünk kell nyilatkozni)? Szeretnék valami alapot arra, hogy ne nekem kelljen kifizetni a póthagyatéki költségeket..
Chlovia, a hagyatéki eljárásban az ügyértékhez kapcsolódik a közjegyző díja, tehát nem fix összeg.
A tulajdoni lapokat nem az örökösnek kell beszereznie. A tulajdoni lapokat minden esetben az önkormányzat hagyatéki ügyintézője hivatalból kéri meg a földhivataltól vagy a TAKARNET-ről. Ennek annyi jelentősége van, hogy egyrészt a tulajdoni lap bizonyítja, hogy az örökség megnyíltakor örökhagyó tulajdonában volt az ingatlan, másrészt az önkormányzat számára - a hagyatéki eljárás során - ingyenes a tulajdoni lap. A póthagyatéki eljárás költségét is meg kell fizetni.
Tisztelt fórumozók!
Nagymamám 7 éve hunyt el, hátrahagyva az örökösöknek több településen levő ingatlanokat. A hagyatéki leltár során jelezték, hogy hagyjuk az ingatlanokat rájuk majd intézik és küldik tovább az közjegyzőhöz. Nekünk összesen a halotti bizonyítványt és egy ingoságra vonatkozó iratot kértek amiben jelezzük, hogy nincs jelentős értékű ingóság.
7 év után kiderült, hogy több ingatlant is elmulasztottak hozzácsatolni a leltárhoz. Jeleztük hogy mi van, azt mondták póthagyatékolni kell őket, mert mi elmulasztottuk behozni a tul. lapokat.
Az lenne a kérdésem, hogy kinek a felelőssege beszerezni az elhunyt tulajdonában lévő ingatlanok tulajdoni lapjait a földhivatalból, illetve hogy van e ennek valami jelentősége? A póthagyaték költségeit (ha vannak), az örökösöknek kell mindenképp állni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02