Értem, sajnos nincs testvérem, csak anyám 1edül nevel, azért nem gondoltam volna h megszünik, azt hittem hogyha tanulok akkor kapni fogom:S:S:S Köszönöm a választ!
családi pótlék / a gyereké vagy az anyáé?
Valóban, a felsőfokú tanulmányokat folytató nagykorú gyermek esetében már nem jár a cs.pótlék. Azonban ha esetleg van legalább két kiskorú testvéred, akkor utánok a szülő a nagycsaládosságra tekintettel jogosult a növelt összegű cs.pótlékra.
Tehát otthonról kijelentkezned nem kell...
Rendben, köszönöm a gyors választ, tehát mindenképpen ki kell jelentkeznem? Mert megbeszéltem anyámmal és felőle elvileg rendben van h én kapjam mivel most egyébként is megszűnt jún. 30-al (most kaptik a levelet) mert per pil. nem tanulok szeptemberig. Az lenne még a kérdésem: h a levélben azt írják h újra kell igényelni ha szeptembertől újra közoktatási intézménybe járok, ez rendben is van de a levélben csak az ált. iskola, középiskola, és szakiskolát sorolja a közoktatási intézményhez főiskolát nem. Tehát egy másik bekezdésben ez áll: " Amennyiben gyermeke a következő tanévtől első egyetemi vagy főiskolai alapképzésben vesz részt és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, Ő utána a családi pótlékra már nem jogosult." Ezt most azt jelentené hogy ha főiskolára megyek (csak felsőfokú képzés 4 félév) akkor már nem fogom/fogjuk kapni a családit? Köszönöm előre is!
A családi pótlékra jogosultság saját jogon:
- a közoktatási intézményben tanulmányokat folytató nagykorú esetében, annak a tanévnek a végéig, amelynek időtartama alatt betölti a 23. életévét.,
- aki a szülővel nem él egy háztartásban.
http://www.allamkincstar.gov.hu/rovat/130
Ahhoz hogy a saját kezedbe/számládra érkezzen a családi pótlék előszőr is hivatalosan ki kell jelentkezned otthonról, ezt követően a kérelemhez szükséges nyomtatvány kinyomtatható, és azt kitöltve a lakhely szerinti illetékes MÁK (= Magyar Államkincstár) Igazgatósághoz kell megküldeni tértivevényes levélben.
Ha előzőekben járt utánad t.díj akkor a továbbaikban un. felnőttartást kérhetsz édesapádtól - ez már alacsonyabb összeg lévén egy nagykorútól már elvárható, hogy bizonyos mértékben gondoskodjon magáról: a tanulmányok mellett valamiféle munkavégzésből származó némi jövedelem.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Üdvözletem!
KÉRDÉS: Én 18 éves vagyok, idén érettségiztem, szeptembertől megyek főiskolára felsőfokú képzésre (2 év). És jelenleg még anyám kapja a családi pótlékot aki egyedül nevelt, viszont én már nem lakok otthon (hivatalosan még igen) és a családiból eddig sem igen láttam semmit és valszeg ezután sem fogok holott a sulira nem ártana a pénz. Tehát ezért szeretném ha én kapnám a saját számlámra a családit, kérdésem az lenne hogy ezt miként tudom elintézni ha lehetséges?
A gyermek nagykorúságáig - vagy bizonyos esetben még azon túl is, "a" pénz dolga a két szülő közt külön játszma, melyet mondjuk lehet akként nevezni: alkalmi kopasztás...
Köszi a hozzászólást!
A mi esetünkben, nem történik semmi ilyesmi( festés)!
Tartásdíjat nem fizetek, mindent otthagytam, gyakorlatilag előre megkapta (bőven) a gyerektartást. A gyerek apás hétvégéken is pénzbe kerül amit az apa a saját pénzéből finanszíroz ugye. A bíroság megítélte, a nyáriszünet első 30 napját velem tölti, szerintem nekem járna az egy havi családipótlék, talán más apában is felmerült már ez. Egy kicsit elfogult ez a társadalom az elvált szülők esetében az anyával kapcsolatban. Ha ez az anya a gyerek érdekeit nézné és nem kinőtt szandálban küldené el a gyereket, eszembe sem jutna, hogy elkérjem a családi pótlékot!
Pl. ezen időszak alatt az anya kifestetheti a gyermek szobáját netán új ágyat vesz neki a pénzből stb. (Csak mint lehetőség hoztam ezeket fel, abba meg nem menjünk itt bele hogy esetleg a pént magára költi...)
Az elvált szülők normális kapcsolatánál a nyári nyaralási időszakra a t.díj összege részben vagy egészben az apának vissza is adható - költse a gyermekre.
Tessék erre vonatkozóan külön megállapodásra jutni, esetleges elutasítás esetében meg sajna megfizetni...
Külön még: a t.díj nemigen fedezi a gyermekkel kapcsolatos mindenkori költségeket, kiadásokat, tehát az anya a sajátjából is hozzá kell hogy tegyen - adott esetben nem százalékosan nem is keveset -, vagyis éves viszonylatban az a kérdezett plusz havi pénz szerintem nemigazán...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Üdvözlet!
A kérdés a következő:
Miért az anya kapja a családi pótlékot arra az időszakra is, amikor a gyerek az apánál van (nyári egy hó)?
Van-e ebben valami tapasztalat, vagy egyszerűen így van és kész?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02