Tuladonjog semmibe vétle

dale # 2009.07.21. 11:36

A testvérem elvált. Amióta munkanélküli nem tudja a teljes tartásdíjat fizetni, és a volt sógornőm most végrehajtást kért arra a lakásra, amit fele részben én, és fele részben a testvérem örökölt. A végrehatói papíron ez fel is van tüntetve, tehát tudott dolog.

Lehetséges, hogy egy jogállamban valaki elárverezi az én jogos tulajdonomat csak mert a testvérem volt felesége bead erre egy kérelmet? És engem senki meg se kérdez, hogy hozzájárulok-e?

Csak zárójelben mondom, hogy a volt feleség jövedelme jelenleg több mint az ötszöröse a testvéremének, de úgy látszik ez nem számít.

Én külföldön élek, és csak most tudtam meg, hogy mi történt. Hazajönni egyik napról a másikra nem tudok, Úgyhogy nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni.

Egyjogász # 2009.07.21. 11:38

A végrehajtó csak az adós tulajdonát árverezheti el, de azért tarts rajta a szemedet az ügyön.

dale # 2009.07.21. 12:29

És akkor mi történik? A lakás felét elárverezik, mert az az övé? vagy mit jelent ez a gyakorlatban? Akkor valaki megveszi a felét, és azt csinál vele, amit akar? Éa akkor mind a ketten lakhatunk a lakásban, vagy egyikünk se?

És ha az összeg annak, amit be akarnak hajtani, csak egy század része, akkor milyen alapon árverezik el a lakásom másik felét? És mi lesz a fennmaradó összeggel?

És miért nem kell engem erről megkérdezni se?

monalisa1 # 2009.07.21. 12:50

Akár te is licitálhatsz az árverezésen, illetve helyetted és nevedben az általad hivatalosan megbízott személy. (Fél lakástulajdonra nemigen jelentkezik harmadik személy mint vevő, senki nem akar egy csomó vitás kérdést a nyakába.)

A testvéred biztosan tudja közölni mikor lesz az árverezés, közjegyző előtt meg valakit megbízol a nevedben történő licitálással. (A külföldi magyar nagykövetség és/vagy konzulátus is tud közjegyzői okiratot kiállitani.)

A fél lakástulajdon akár "bagóért" is megszerezhető, az más kérdés, hogy a vételárért a testvéd valószínűleg nemigen lesz még kint az adósságából.

Aztán ha tiéd az egész lakás, a testvéred addig marad/lakik a lakásban ameddig ezt lehetővé teszed neki - de ez már kettőtök közti megállapodás kérdése.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.07.21. 13:03

Mint vevőjelölt akár te is licitálhatsz a fél lakástulajdonra., közjegyző előtt valakit megbízol hogy távollétedben helyetted és nevedben eljárjon. (A magyar nagykövetség és/vagy konzulátus is tud közjegyzői okiratot kiállítani.) Azt kell majd a végrehajtónak a licitáls előtt átadni.

Harmadik személy mint licitáló nemigen van fél lakástulajdonra, senki sem akar magának külön bonyodalmat a közös lakáshasználat miatt.

Akár bagóért is megszerezheted a fél lakástulajdont - pl. hitelből -, igaz "ennyi" pénzzel a testvéred valószínűleg még nem lesz kint az adósságából.

Aztán mint a lakás 1/1 tulajdonosa a testvérednek addig engedélyezed az ottlakást ami már a kettőtök közti megállapodás dolga.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.07.21. 13:04

Elnézést, nem volt szándékomban két közel azonos szöveget elküldeni, a sz.gép "hülyéskedik" valahogy.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.21. 13:25

A társtulajdonosnak elővásárlási joga van.

véső (törölt felhasználó) # 2009.07.21. 13:46

Ez laikus hozzászólót nem-igen zavarja, ő csak licitálásra ösztönzi a tulajdonostársat.
Jogérzék annyi mint...

dale # 2009.07.21. 14:27

Hát úgy tűnik, ez egy ördögi kör. Nekem se nagyon van pénzem most ilyesmire, éd hs nem jön ki az adósság, akkor persze nincs vége a dolognak, na meg akkor havonta újabb követelés keletkezik amíg a bátyám állást nem talál. Ahogy én tudom, már most is a munkanélküli segélyt majdnem teljes egészében utalja az asszonynak.

Akkor a következő nyilván a nyaralónk lesz, és aztán minden, mi ránk maradt a szüleinktől.

Nincs ennek sehol se vége? Tényleg ilyen ma a magyar törvénykezés?

monalisa1 # 2009.07.21. 16:57

véső

Ha pl. 5 M Ft az 1/2-ed lakásra az ajánlati ár, ha ezzel nem él, valaki más majd megveszi pl. 4 M Ft-ért. Ezzel szemben ha ő is beáll licitálni akkor akár övé lehet olcsóbban is.

Nem-e?!

Szóval egy kicsit próbáld "szélesebben" látni a dolgokat.

Üdv.

monalisa1 # 2009.07.21. 17:02

Kedves dale!

A testvérednek talán a gyermeknek kellene ajándékoznia a fél lakástulajdonát - a t.díj kötelezettsége ellenében, mind a jelenre mind a jövőre nézve. Jogilag lehetséges, valamint kell hozzá a gyámhatóság és ügyvéd.

Le kellene ülni a feleségével megbeszélni a dolgot.

ObudaFan # 2009.07.21. 17:32

Az árverési vevőnek nincs elővásárlási joga.

ObudaFan # 2009.07.21. 17:36

dale

Már ne haragudj, de a felháborodásod messze nem érthető. Testvérednek van egy jogerősen megítélt tartozása, amit nem teljesít. azt állítod, nem tudja teljesíteni, de testvéred nem indított eljárást a csökkentés iránt. Ehhet képest testvéred tulajdoni hányadát árverezni fogják - ez nem justizmord, hanem a legtermészetesebb dolog a világon. Az árverési vevőnek arra lesz joga, hogy a lakást 50% mértékben használja, ami eddig testvéred joga volt - ha élt vele, ha nem. Ehhez képest a te jogaid egyáltalán nem változnak ezzel.
Ugyanakkor ha szeretnéd az árverést elkerülni, akkor testvéred helyett akár teljesíthetsz is, és ebben az esetben megtérítési igényed lesz a testvéred felé.

ObudaFan # 2009.07.21. 17:38

Az árverési vevőnek nincs elővásárlási joga.

Természetesen marhaságot írtam: az árverés során a tulajdonostársnak nincs elővásárlási joga (kivéve a közös tulajdon megszüntetése ügyben tartott vh árverést, de ez nem az az eset).

dale # 2009.07.21. 20:03

ObudaFan,

Szerintem jogosan vagyok felháborodva. Hogy lehet, hogy engem hivatalosan nem értesítenek arról, hogy elárverezik a tulajdonom másik felét?

Persze kifizethetem az adósságot, ha nem akarom, hogy árverezzenek, de akkor ezentúl minden hónapban fizetnem kell a tartásdíjat, különben kezdődik minden előlről.

És igenis fel vagyok háborodva, mert a volt sógornőm most már a lakást akarja, pedig ötször akkora a jövedelme, mint a testvéremnek, aki erőn felül még most is havonta fizet neki, de a segélye a "jogosan követelt" havi összegnek a felét se teszi ki. És bár az eredeti posztba nem írtam bele, de a bátyám kérte, hogy csökkentsék le a havi összeget, mert ennyit nem tud fizetni, de erre még nem kapott választ.

monalisa1 # 2009.07.21. 21:47

Kedves dale!

Előszőr is pontosítsuk: a lakásnak csak a fele a te tulajdonod.

Továbbá ha módodban áll kifizeted a testvéred tartozását, és igen, egy ideig még fizetni kell helyette "a" t.díjat, de bizonyára mindezt visszafizeti majd neked.

A sógodnőd semmiképp sem juthat az "egész" lakáshoz, "akadályként" ott van a te fél tulajdonjogod.

Külön írom: a testvéred remélve időközben már bírósághoz fordult és kérte a munkanélkülisége miatti t.díj csökkentést. (Sajnos egy peres eljárás időbelileg elég elhuzódó valami.)

Valamint javasoltam: ajándékozza a tulajdonrészét a gyermekének, így részben vagy egészben mentesülhet a további t.díj fizetés kötelezettsége alól. (Tessék leülni számolni: a gyermek életkora, a t.díj havi összege, valamint a fél lakás jelenlegi értéke.)

ObudaFan # 2009.07.22. 07:07
  1. Az a fele nem a te tulajdonod.
  2. Nem a sógornőd lépett fel valami irreális követeléssel, hanem a testvéred nem teljesíti a gyermektartási kötelezettségét.