- Az a fele nem a te tulajdonod.
- Nem a sógornőd lépett fel valami irreális követeléssel, hanem a testvéred nem teljesíti a gyermektartási kötelezettségét.
Tuladonjog semmibe vétle
Kedves dale!
Előszőr is pontosítsuk: a lakásnak csak a fele a te tulajdonod.
Továbbá ha módodban áll kifizeted a testvéred tartozását, és igen, egy ideig még fizetni kell helyette "a" t.díjat, de bizonyára mindezt visszafizeti majd neked.
A sógodnőd semmiképp sem juthat az "egész" lakáshoz, "akadályként" ott van a te fél tulajdonjogod.
Külön írom: a testvéred remélve időközben már bírósághoz fordult és kérte a munkanélkülisége miatti t.díj csökkentést. (Sajnos egy peres eljárás időbelileg elég elhuzódó valami.)
Valamint javasoltam: ajándékozza a tulajdonrészét a gyermekének, így részben vagy egészben mentesülhet a további t.díj fizetés kötelezettsége alól. (Tessék leülni számolni: a gyermek életkora, a t.díj havi összege, valamint a fél lakás jelenlegi értéke.)
ObudaFan,
Szerintem jogosan vagyok felháborodva. Hogy lehet, hogy engem hivatalosan nem értesítenek arról, hogy elárverezik a tulajdonom másik felét?
Persze kifizethetem az adósságot, ha nem akarom, hogy árverezzenek, de akkor ezentúl minden hónapban fizetnem kell a tartásdíjat, különben kezdődik minden előlről.
És igenis fel vagyok háborodva, mert a volt sógornőm most már a lakást akarja, pedig ötször akkora a jövedelme, mint a testvéremnek, aki erőn felül még most is havonta fizet neki, de a segélye a "jogosan követelt" havi összegnek a felét se teszi ki. És bár az eredeti posztba nem írtam bele, de a bátyám kérte, hogy csökkentsék le a havi összeget, mert ennyit nem tud fizetni, de erre még nem kapott választ.
„Az árverési vevőnek nincs elővásárlási joga.”
Természetesen marhaságot írtam: az árverés során a tulajdonostársnak nincs elővásárlási joga (kivéve a közös tulajdon megszüntetése ügyben tartott vh árverést, de ez nem az az eset).
dale
Már ne haragudj, de a felháborodásod messze nem érthető. Testvérednek van egy jogerősen megítélt tartozása, amit nem teljesít. azt állítod, nem tudja teljesíteni, de testvéred nem indított eljárást a csökkentés iránt. Ehhet képest testvéred tulajdoni hányadát árverezni fogják - ez nem justizmord, hanem a legtermészetesebb dolog a világon. Az árverési vevőnek arra lesz joga, hogy a lakást 50% mértékben használja, ami eddig testvéred joga volt - ha élt vele, ha nem. Ehhez képest a te jogaid egyáltalán nem változnak ezzel.
Ugyanakkor ha szeretnéd az árverést elkerülni, akkor testvéred helyett akár teljesíthetsz is, és ebben az esetben megtérítési igényed lesz a testvéred felé.
Az árverési vevőnek nincs elővásárlási joga.
Kedves dale!
A testvérednek talán a gyermeknek kellene ajándékoznia a fél lakástulajdonát - a t.díj kötelezettsége ellenében, mind a jelenre mind a jövőre nézve. Jogilag lehetséges, valamint kell hozzá a gyámhatóság és ügyvéd.
Le kellene ülni a feleségével megbeszélni a dolgot.
véső
Ha pl. 5 M Ft az 1/2-ed lakásra az ajánlati ár, ha ezzel nem él, valaki más majd megveszi pl. 4 M Ft-ért. Ezzel szemben ha ő is beáll licitálni akkor akár övé lehet olcsóbban is.
Nem-e?!
Szóval egy kicsit próbáld "szélesebben" látni a dolgokat.
Üdv.
Hát úgy tűnik, ez egy ördögi kör. Nekem se nagyon van pénzem most ilyesmire, éd hs nem jön ki az adósság, akkor persze nincs vége a dolognak, na meg akkor havonta újabb követelés keletkezik amíg a bátyám állást nem talál. Ahogy én tudom, már most is a munkanélküli segélyt majdnem teljes egészében utalja az asszonynak.
Akkor a következő nyilván a nyaralónk lesz, és aztán minden, mi ránk maradt a szüleinktől.
Nincs ennek sehol se vége? Tényleg ilyen ma a magyar törvénykezés?
Ez laikus hozzászólót nem-igen zavarja, ő csak licitálásra ösztönzi a tulajdonostársat.
Jogérzék annyi mint...
A társtulajdonosnak elővásárlási joga van.
Elnézést, nem volt szándékomban két közel azonos szöveget elküldeni, a sz.gép "hülyéskedik" valahogy.
Mint vevőjelölt akár te is licitálhatsz a fél lakástulajdonra., közjegyző előtt valakit megbízol hogy távollétedben helyetted és nevedben eljárjon. (A magyar nagykövetség és/vagy konzulátus is tud közjegyzői okiratot kiállítani.) Azt kell majd a végrehajtónak a licitáls előtt átadni.
Harmadik személy mint licitáló nemigen van fél lakástulajdonra, senki sem akar magának külön bonyodalmat a közös lakáshasználat miatt.
Akár bagóért is megszerezheted a fél lakástulajdont - pl. hitelből -, igaz "ennyi" pénzzel a testvéred valószínűleg még nem lesz kint az adósságából.
Aztán mint a lakás 1/1 tulajdonosa a testvérednek addig engedélyezed az ottlakást ami már a kettőtök közti megállapodás dolga.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Akár te is licitálhatsz az árverezésen, illetve helyetted és nevedben az általad hivatalosan megbízott személy. (Fél lakástulajdonra nemigen jelentkezik harmadik személy mint vevő, senki nem akar egy csomó vitás kérdést a nyakába.)
A testvéred biztosan tudja közölni mikor lesz az árverezés, közjegyző előtt meg valakit megbízol a nevedben történő licitálással. (A külföldi magyar nagykövetség és/vagy konzulátus is tud közjegyzői okiratot kiállitani.)
A fél lakástulajdon akár "bagóért" is megszerezhető, az más kérdés, hogy a vételárért a testvéd valószínűleg nemigen lesz még kint az adósságából.
Aztán ha tiéd az egész lakás, a testvéred addig marad/lakik a lakásban ameddig ezt lehetővé teszed neki - de ez már kettőtök közti megállapodás kérdése.
"Lisa"
laikus hozzászóló
És akkor mi történik? A lakás felét elárverezik, mert az az övé? vagy mit jelent ez a gyakorlatban? Akkor valaki megveszi a felét, és azt csinál vele, amit akar? Éa akkor mind a ketten lakhatunk a lakásban, vagy egyikünk se?
És ha az összeg annak, amit be akarnak hajtani, csak egy század része, akkor milyen alapon árverezik el a lakásom másik felét? És mi lesz a fennmaradó összeggel?
És miért nem kell engem erről megkérdezni se?
A végrehajtó csak az adós tulajdonát árverezheti el, de azért tarts rajta a szemedet az ügyön.
A testvérem elvált. Amióta munkanélküli nem tudja a teljes tartásdíjat fizetni, és a volt sógornőm most végrehajtást kért arra a lakásra, amit fele részben én, és fele részben a testvérem örökölt. A végrehatói papíron ez fel is van tüntetve, tehát tudott dolog.
Lehetséges, hogy egy jogállamban valaki elárverezi az én jogos tulajdonomat csak mert a testvérem volt felesége bead erre egy kérelmet? És engem senki meg se kérdez, hogy hozzájárulok-e?
Csak zárójelben mondom, hogy a volt feleség jövedelme jelenleg több mint az ötszöröse a testvéremének, de úgy látszik ez nem számít.
Én külföldön élek, és csak most tudtam meg, hogy mi történt. Hazajönni egyik napról a másikra nem tudok, Úgyhogy nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02