segítség, fenyeget az ex!

Ruby # 2009.08.31. 09:42

Felvilágosítást szeretnék kapni, különélő házastárs témában.
Párommal 3 éve élünk együtt, ő a feleségétől hivatalosan nem vált még el (számára nincs jelentősége), így különélő házastársnak számít. Gyermektartásdíjat magától fizet (az exe még ügyvédnél sem képes megjelenni, hogy ezt is hivatalossá tegyék), láthatás is van rendszeresen tartva a kapcsolatot gyermekeivel.
Kíváncsi vagyok arra, hogy egy esetleges elhalálozásnál a joghatályos feleségnek jár az özvegyi nyugdíj abban az esetben is, ha már évek óta nem éltek együtt, csak különélő házastársak?
Szeretnék arra is választ kapni, hogy a különélő házastárs lehet-e jogilag élettárs, vagyis bejelenthetjük e kapcsolatunkat hivatalosan az önkormányzatnál élettársi kapcsolatként?

monalisa1 # 2009.08.30. 15:48

Nem kell bonyolítani: a rendőrségen mond jegyzőkönyvbe a történteket és csatold az orvosi látletet (a másolatát gondosan tedd el otthon magadnak), vagyis ezzel feljelentést teszel az elkövető(k) ellen. A többi már hivatalból megy majd.

"Lisa"
laikus hozzászóló

papa55 # 2009.08.29. 17:27

Tisztelt Fórumozók!
Sajnos a gyermek láthatásra való megjelenésünk azzal kezdődött,hogy az anya szólt hogy kihozza a gyereket a házuk elé ,de nem a gyerek jelent meg hanem nekünk esett a nevelőapa és két fia és megvertek minket,főleg a fiamat.Van orvosi papír,és a verés elejét még filmezni tudtam.Jeleztük a gyámügynek,ilyen a másfél év alatt nem volt, mert két héten belül be hívta az anyát. A rendőrsé­gen tanácsolták,ezt ne ne nézzük el nekik, mert csak bátrabbak lesznek, de forduljunk a városi bíróságra mert az így gyorsabb.
Ha pontosan leírná valaki mit kell tennem,mit kell beadnom és kinek kell címeznem,egyáltalán mi ennek a "formátuma"esetleg kell e lerónunk valami illetéket ,mert soha nem volt ilyen esetünk.
Köszönöm!

Papa55

margaréta*** # 2009.08.28. 10:40

A telefonhívásokat tudom bizonyítani, a zaklatást is (ahányszor hívott, annyiszor kaptam sms-t a nem fogadott hívásról, kb. 50x), a hangposta-üzenet is megvan, a főnököm és a mh-em tulaja is tanúskodik. Abban is, hogy az autóban gyújtáskapcsolót+riasztót kellett cseréltetnem (pótkulcs híjján), ami cca. 50e-ben van már. A visszapillantót nem lehet visszaszerelni, mert összetörik...
Másrészt pedig a bizonyíthatóan, tanuk állíása szerinti életveszélyes fenyegetést ezek szerint semmibe vehetik?!

_Wasp_ # 2009.08.28. 10:35

még nem tudni, mi lesz a történeti tényállás a bíróságon.

"a tények nem sétálnak be maguktól a bíróságra" (Jerome Frank)

Azokból a tényekből, amit a bíróság bizonyítottnak lát, levonja a következtetést: ha bizonyítottnak látja pl. hogy a terhelt megrongálta a kocsidat, de más, súlyosabb dolog nem valósult meg, akkor rongálás miatt szab ki büntetést. Ha viszont megállapítja, hogy a terhelt kihívóan közösségellenes magatartást tanúsított, akkor garázdaság lesz belőle. A zaklatás is állhat ezekkel halmazatban.

és az is lehet, hogy semmi sem lesz, mert nem lesz elégséges pl a bizonyíték, vagy kiderül, hogy nem volt tényállásszerű a magatartás.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

margaréta*** # 2009.08.28. 10:22

_Wasp_! Gyors voltál és tökéletes a megoldás. Valóban ezt a választ kaptam az ügyészségről. Pontosabban garázdaság vétsége miatt nyomozást rendeltek el.
Igyekeztem utánaolvasni, hogy ez pontosan büntetésileg mit takar, illetve hogy figyelembe vehették-e a fenyegetéseket is?

_Wasp_ # 2009.08.28. 10:19

garázdaság / rongáláls / esetleg zaklatás

_Wasp_

és felesleges megoldása

margaréta*** # 2009.08.28. 10:15

Várom a véleményeket, ki hogyan ítéli meg a dolgot, milyen szabálysértés vagy bűncselekmény kategóriába sorolnátok?

margaréta*** # 2009.08.28. 10:14

… házasságunkat … ítéletével a .. bíróság felbontotta (februárban)

A házasság felbontását követően férjemmel kapcsolatunk nem volt problémamentes. Alperessel a … banknál közös folyószámlánk volt, amelynek megszüntetése körében köztünk vita támadt. Ennek folyományaként aug. 14. napján volt férjem felhívta Főnökömet, akivel közölte, hogy a hajamnál fogva fog elcitálni rendezni a közös számla megszüntetését. Aug. 17. napján pedig a munkahelyem Tulaját, akivel azt közölte, hogy ha nem rendezem a számla-dolgot, a hajamnál fogva fog odacibálni, bejön a munkahelyemre, és onnét fog a bankba behurcolni. Aug. 17. napján este felhívta ismételten a mh-em Tulaját, akivel azt közölte, hogy elvágja a torkomat. Ezt mh.Tulaj velem szemben jelezte a mai nap délelőttjén. Kijelentette, hogy az ő telefonját amelynek száma…. a rendőrség figyeli, és a beszélgetések rögzítésre kerülnek, illetve elmondása szerint visszakereshetőek.

A tegnapi napon részemre hangpostán is üzenetet hagyott a … telefonomon, amelyet szintén le tudok játszani. Az üzenetet a hangposta pontosan aug. 17-én 7 óra 10 perckor rögzítette. Ekkor szintén a hajam ki- és megtépésével fenyegetett meg, mocskos aljas kurvának, szemétládának nevezett. 22 óra 05 perckor szintén hívott, vélhetően ittasan, ahol kifejtette, hogy ne szórakozzak vele, a lányaim emlékére tekintettel, mert nekem több emlékem úgysem lesz. Kifejtette továbbá, hogy gondolkodjak el, mert az én emlékem és az ő emléke elszállt. Azt is kifejtette, hogy tönkreteszem a lányok és az ő életét, gondolkodjak el, mert ha nem gondolkodok, ő gondolkodik helyettem, és erre nagyon ráfizetek.

Visszatérve a tegnapi nap történéseire, 15 óra körül megjelent a tartózkodási helyemnél, egyedül, ott kapásból agresszív, ordenáré módon kezdett el üvölteni, mocskos kurvának nevezett, a lakásom előtt, amikor is az autóban ültem, ő pedig ütötte a kocsi üvegét. A gépjármű forgalmi rendszáma… ami …. élettársam tulajdona, de azt én vagyok jogosult használni. Mondtam, hogy hívok rendőrt, ekkor 3x megígérte, hogy elmegy, azonban ezt nem tette meg. Tovább üvöltözött, fenyegetőzött, elvette az autókulcsot (50e Ft értékben) amit nem adott vissza, durván, a visszapillantó tükröt leverte, azt visszatenni nem lehetett. Az autóba bezárt (a rendőrök végül azt mondván, belülről nyitható, kinyitották), ezt követően távozott. Keréknyomokat otthagyta, most is látszanak. Utána rendőri intézkedésre került sor, a rendőrök azonban érdemben nem indítottak eljárást, csak adatfelvétel történt és talán jelentés készült. Jegyzőkönyvet nem készítettek, de jegyzettömbjükben rögzítették a felek adatait.

Tegnap éjjel 23 óra után ismét megjelent két emberrel, amelyet az erkélyről láttam, és a fent említett rendszámú gépjárművet mustrálták. Ekkor köztünk szóváltásra nem került sor.

A fentiekre figyelemmel napjaim rettegésben telnek. Ezért kérem ex-el szemben a szükséges eljárás megindítását, az eset minősítését a T. ügyészségtől kérem.

A tegnap délutáni incidensnek tanúi voltak X és Z, akik azonban nem vállalták, hogy tanúskodnak, továbbá tanúi voltak a tartózkodási helyemül szolgáló lakás alatti műszaki szervizben éppen tartózkodó személyek.

Az autót saját biztonságom érdekében elszállíttattam a munkahelyem telephelyére.”

margaréta*** # 2009.08.28. 09:42

elveszett, igen. Beírom újra. Persze az előző, újra megírt elveszettnek hitt beírásom meg megvan.... Vicc. Na, nekiállok beírni.

_Wasp_ # 2009.08.28. 09:36

akkor elveszett... másold be újra!

_Wasp_

és felesleges megoldása

margaréta*** # 2009.08.28. 09:16

beírtam, de valahol kerint az éterben...

margaréta*** # 2009.08.28. 08:38

Köszönöm! Beírom ide, kicsit hosszú....

_Wasp_ # 2009.08.28. 08:31

üdv, ha ide bemásolod szívesen megnézem én is, és a többiek is gondolom örömmel segítenek (a jogi ismereteink szinten tartásán, és az érdekes vitákon túl szerintem emiatt járunk fel a fórumra)

csak vedd ki belőle, vagy változtasd meg a neveket.

ha bescanneled, akkor feltöltheted egy fotó megosztóra is... de a bemásolás jobb lenne, egyszerűbb visszaolvasni.

privátban viszont nem szívesen segítek senkinek, mert aki nem az ügyvédi kamara tagja, annál nagyon zugírászkodás (ez egy bűncselekmény) szaga van a dolognak.

_Wasp_

és felesleges megoldása

margaréta*** # 2009.08.28. 07:33

Bocsánat, az előző hozzászólásom eltűnt küldés közben :-(

margaréta*** # 2009.08.28. 07:33

Kedves _Wasp_!

Megkaptam mai nappal az ügyészség válaszát a feljelentéssel kapcsolatban, azonban mielőtt a nagyközönség előtt megosztanám, kíváncsi lennék a véleményedre, Te hogyan kategorizálnád, mit emelnél ki belőle? Ha nem bánod, privát elküldeném (ha kapok egy emilcímet szintúgy privát). Ha nem, érdekelne, hogy ki tudná nekem ezt véleményezni itt a fórumozók közül?

Köszönöm:

Margaréta

margaréta*** # 2009.08.28. 07:29

Kedves _Wasp_!

Köszönöm eddigi válaszaidat, ma megkaptam az ügyészségtől a feljelentésre a választ. Viszont mielőtt megosztom a "nagyközönséggel", kíváncsi lennék a véleményedre a feljelentésemmel kapcsolatban, amit elküldenék privát, ha megengeded.
Köszönöm:
Margaréta

Silent Hunter # 2009.08.27. 11:07

Tisztelt _WASP_!

Igen, félrelépő házastársi kapcsolatban élő nőről van/volt szó. A műtét költségét önkéntesen vállalta, az apaság kérdésében nyílván nem lehet teljes a bizonyosság, mégha azt is állítja, csak velem volt abban a periódusban.

Utolsó mondatát nem tudom teljesen értelmezni. "Önnek mennyiben és milyen jogcímen lett volna kártérítési kötelezettsége?" Én leginkább becsütelességből vállaltam volna a műtét költségének 50%-át, amiből akkor nem kért. ------------------------------------------------
  • "Silent Hunter:
a hölgy keresete több sebből is vérzik. Önkéntes teljesítés esetén nincs helye perlésnek. Honnan tudja, hogy ön lett volna az apa? Ha jól értem, egy félrelépő férjezett asszonyról volt szó. Önnek mennyiben és milyen jogcímen lett volna kártérítési kötelezettsége?"
_Wasp_ # 2009.08.27. 10:27

két külön ügy.

(büntető és polgári jogi - családjogi - ügyek)

a kapcsolattartás újraszabályozását kérheted, de minél rövidebb idő telt el a kapcsolattartást szabályozó határozat meghozatalától kezdve, és minél kevésbé "meglepően új" körülményre hivatkozol, annál kisebbek az esélyeid a sikerre.

_Wasp_

és felesleges megoldása

margaréta*** # 2009.08.27. 10:11

Tehát akkor ha bírósági ügy lesz a feljelentésből, akkor azzal egyidejűleg kérhetem a kapcsolattartás újraszabályozását is, jól értem? (2009. februárban váltunk el)

_Wasp_ # 2009.08.27. 09:50

a kapcsolattartás újraszabályozása 2 éven belül bírósági, azon túl gyámhatósági útra tartozik.

a gyermekeket annak kell átadnod, akit az apjuknak választottál, ez sajnos egy felelősségteljes döntés.

_Wasp_

és felesleges megoldása

margaréta*** # 2009.08.27. 09:31

Wasp!

A rendőrségen nem készült konkrét feljelentés, csupán a "helyszínre" kivonulva készítettek "némi" feljegyzést, és karukat széttárva annyit mondtak, hogy menjek az önkormányzathoz vagy a bíróságra feljelentést tenni, ők nem segíthetnek...
A gyerekeket (4 és hat évesek) eddig a lakásnál adtam át "láthatásra", minden péntek du, illetve minden második teljes hétvége. Hol és mikor kérhetem ennek újraszabályozását? Gondolok itt a pl. gyámügyön történő "átadásra", vagy felügyelet melletti látogatásra. Az apjuk, megilleti a látogatás joga, de kérdem én, ilyen emberre bízzam őket?

_Wasp_ # 2009.08.27. 09:04

az ügyet a rendőrség is "kategorizálja" de az ő véleményük a bíróságot nem érdekli, csak a tények, amit elétárnak.

az ügyészségnek írt levél lehet feljelentés, a címétől függetlenül, a tartalma függvényében.

A büntetés vonatkozásában nem akarnék tippelni - hiszen még azt sem tudjuk, milyen bűncselekményekre történik elítélés. A leírtak alapján akár letöltendő is szóba jöhet.

_Wasp_

és felesleges megoldása

margaréta*** # 2009.08.27. 08:59

Wasp!

Köszönöm. A kérdésem nem arra irányult, hogy van-e valamiféle "feladatom" az üggyel kapcsolatban,hanem az, hogy nagyjából mi várható.
A főnököm és a cég tulaja is tanuskodik, az ügyészségnek küldött levelemben (feljelentésnek számít?) hivatkozom is rájuk. Külön a lopásért nem tettem rendőrségen feljelentést, az ügyészségre küldött levelemben viszont mindent részletesen leírtam. Ők fogják majd "kategorizálni" a eseményeket? A korábban felsorolt tettekért milyen mértékű büntetés várható?

_Wasp_ # 2009.08.27. 08:49

Silent Hunter:
a hölgy keresete több sebből is vérzik. Önkéntes teljesítés esetén nincs helye perlésnek. Honnan tudja, hogy ön lett volna az apa? Ha jól értem, egy félrelépő férjezett asszonyról volt szó. Önnek mennyiben és milyen jogcímen lett volna kártérítési kötelezettsége?

hoppáréka:
Ezt pontosan így kellett csinálni. Kivéve a kapcsolattartás vonatkozását. A kapcsolattartás teljes megszűntetésére irányuló kérelmét a gyámhatóságon sem valószínű, hogy elfogadták - de javítson ki, ha tévedek.

margaréta:
önnek semmilyen pertaktikai feladata nincsen, ha megteszi a feljelentést, akkor a nyomozó hatóság (bíróság) kérdéseire (vagy önként) el kell mondania mindent pontosan úgy, ahogyan az történt, és be kell mutatnia - át kell adnia a meglevő bizonyítékait. A többi a rendőrség, az ügyész és a bíró dolga.

_Wasp_

és felesleges megoldása