Gyámhivatal,korlátozó gondnokság

Katakomba # 2009.08.28. 19:44

Mauglica!
Attól függ, mi szerepel az eltartási szerződésben, mi a te kötelezettséged, és miként használja fel az eltartott a saját jövedelmét. Ha a szerződésben az van, hogy a lakás rezsijét neked kell fizetni, akkor bizony az téged terhel. Megjegyzem, általában így szokták kötni, és - mint ahogy a nevében is benne van - eltartási szerződés, vagyis el kell tartani az illetőt azért, hogy a lakásához hozzájusson az ember. Ezt egyébként ún. "szerencseszerződésnek" szokták nevezni, mivel a szerencsén, vagy szerencsétlenségen múlik, hogy egy évig kell eltartani valakit, vagy netán 30 évig. Mert ez is benne van a pakliban. Esetedben, mivel egy 90 éven felül idős bácsiról van szó, nem hinném, hogy hosszú kötelezettségnek nézel elébe.
Az eltartó egyébként soha nem lehet gondnok, a jogszabály kizárja. Teljesen normális, hogy a gondnok (és nem a gyámhivatal!) nem adja oda a teljes nyugdíjat, bár a bácsinak igazán odaadhatná, hiszen az őt illeti (és egyetlen jogszabály sem tiltja!). Ha nincs hozzátartozó, aki örökölné a megmaradt pénzt, teljesen felesleges tartalékokat gyűjtögetni. Persze akkor is, ha van netán örökös, de az rá se nyitotta eddig az ajtót, mert akkor meg nem érdemli meg, tehát inkább költse a gondnok a bácsira az összes pénzt, és élvezze a nyugdíját, amiért valamikor nyilván megdolgozott.Gondolom, a szerződésetekben az is benne van, hogy az illő eltemettetéséről neked kell gondoskodnod, tehát a temetésre sem érdemes spórolni. A gondnok egyébként számadással tartozik a gyámhivatalnak, amit ők szigorúan ellenőriznek.
Megjegyzem, nem az eltartott nyugdíjából kell eltartani valakit.
Még annyi, hogy a gyámhivatal elutasító (és bármilyen) határozatát 15 napon belül meg lehet fellebbezni, s arra - te ugyan nem -, de a korlátozottan cselekvőképes gondnokoltnak is joga van. Ilyenkor a másodfokú gyámhivatal bírálja el az ügyet. Nem igazán értem, miért ne vehetne magának a bácsi egy hűtőt, mi a fenének spórolnak.

Mauglica # 2009.08.26. 13:18

Tisztelt Forumozók!

Kérem aki tud segítsen válaszával.

Egy idős bácsit 93 éves 2 éve tettek korlátózó gondnokság alá,viszont 6 hónapja eltartási szerződést kötött velem.
A Gyámhivatal jóváhagyta!
A bácsinak én vagyok az eltartója,viszont a gondnoka maradt az aki volt.

Jogosan jár-e el a Gyámhivatal akkor amikor a havi nyugdíját nem kapjuk meg.
Ugyan is minden hónapba be kell menjünk a Gyámhivatalba a nyugdíj egy részét felvenni.

Most pl. hűtűt szerettünk volna venni és kértük a Gyámhivatalt,hogy a bácsi lekötött pénzéből ami Gyám számlán van
vegyenek ki részünkre a hűtű megvásárlásához 100.000 Ft-ot.

Elutasították azzal az indokkal,hogy vegyük meg a nyugdíjból mivel a bácsi rezsi költségeit is nekem mint eltartónak kell fizetni.

A gyámhivatal jóváhagyott határozatában az áll :Az eltartó viseli az ingatlan minden terhét,ide értve a rendeltetésszerű
használattal együtt járó javítási,karbantartási felújítási munkálatokat.

Nekem kell fizetni a rezsit?

Jogos,hogy minden hónapban a Gyámhivatal csak a
nyugdíj 80 %-át fizeti ki?

Előre is köszönöm a válaszokat.