vagyonmegosztás

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.09.01. 17:52

Teljesen okos, átgondolt gondolatmenet. Tisztában van a kérdező, hogy egy olyan tulajdoni hányad, melyet nem használ(hat), számára csakis kiadásokkal járhat.

Jók az információid Krisztián.
A közös tulajdon megszüntetését kérned kell vagy a társtulajdonosoktól, felajánlva részedet, vagy végső soron a bíróságtól.

Ha nincs végrendelet, és további örökösök, akkor ketten fogjátok örökölni az édesapátok részét a bátyáddal. Kitagadni nem tud, legfeljebb ír egy végrendeletet 3. személy javára és akkor a bátyáddal kötelesrészre tarthattok igényt. Ez az édesapád tulajdoni hányadrész értékének a fele készpénzben.

Ha veszélyes önmagára, vagy környezetére, gondnokság alá helyezését kérheted a bíróságtól. Fordulj ügyvédhez mind a közös tulajdon megszűntetése, mind a másik kérdésben.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.01. 17:24

Én erre a részre nem tartok igényt, mivel a nagymamámmal élek és elég rossz az anyagi helyzetünk, és jól jönne a pénz a továbbtanulásra.
Ennek a mondatnbka semmi értelme, és ellentmond az utána következőknek. Hadd találgassak: kommunikáció szak?

KKKrisztian # 2009.09.01. 16:46

Tisztelt Jogi Fórum!

Arról szeretném most önöket kérdezni, hogy van egy adott ház aminek én az 1/4 részében tulajdonos vagyok. Én erre a részre nem tartok igényt, mivel a nagymamámmal élek és elég rossz az anyagi helyzetünk, és jól jönne a pénz a továbbtanulásra. A másik 1/4-ed rész a bátyámé (ő sem tart rá igényt) és 2/4-ed rész az "apámé". Szóval arról szeretném önöket kérdezni hogy ez valamilyen úton-módon kikényszeríthető-e az "apámból" hogy megvegye tőlünk ezeket a részeket? Valami olyan dologról is halottam hogy az apai rész fele az enyém és a bátyámé de ebből kitagadhat. Ez pontosan hogyan működik? Az egész ház 1/4-e úgy az enyém hogy édesanyám, és "apám" elvált kiskoromban és édesanyám az Ő tulajdon részéről a mi nevünkre mondott le. Azt még hozzá kell tennem hogy "apám" képes bármire hogy mi ne kapjunk semmit. Még arra is például hogy felgyújtsa a házat, vagy mi bennünk tegyen kárt.

Üdvözlettel J. Krisztián

srac777 (törölt felhasználó) # 2009.08.31. 13:57

helló

A legjobb és legtöbb infót ezen az oldalon találtam erről a témáról >>> http://href.hu/x/9xp9 <<<

taker # 2009.08.31. 13:55

Jó napot! Érdeklődnék,van a nevemen 2 lakás azaz én vagyok mindkettőnek a tulajdonosa,de mindkettőn édesanyám a haszonélvező.A feleségemnek is van saját tulajdonú ingatlana.Esetlegesen ha elválnánk, akkor az én nevemen lévő ingatlanomból is ki kéne fizetnem? Mindkét ingatlant házasságkötés előtt szereztem, és volt a nevemen. Van közös gyermekünk is, nem tudom számít esetleg,hogy mióta vagyunk házasok vagy élünk együtt??

Dr.Attika # 2009.08.27. 19:42

Sajnos nem részesedik. Az évek nem számítanak. Az eddigiekből az állapítható meg, hogy a ház a felesége külön tulajdona és így válás esetén kiteheti Önt. Az Ön által nyűjtott értéknövelő beruházás értéke kötelmi jogilag követelhető egy nagyon hosszú és költséges polgári perben, amelynek nagy a bizonyítási kockázata. Ha esetleg felmerült a válás lehetősége, akkor "megelőző csapást" kell alkalmazni. Erre viszont ügyvéd a tények pontos ismeretében tud csak tanácsot adni.

Alika # 2009.08.27. 19:33

Köszönöm a válaszát.
Még az érdekelne, hogy 15 év házasság után, semmi nem járna függetlenül attól, hogy együtt rendeztük be a házat, csináltuk meg az udvart a kertet, teraszokat, többször volt felújítás stb.....
Én úgy tudtam, hogy bizonyos házassági év után a másik fél is részesedik a tulajdonból, vagy ez csak közös megegyezés kérdése?

Köszi

ObudaFan # 2009.08.26. 18:38

Ki, hacsaknem éltetek már akkor is együtt folyamatosan a házasságkötésig. Haszonélvezeted is csak örökléssel lenne, nem válással.

Alika # 2009.08.26. 17:57

Tisztelt címzett!

Érdeklődni szeretnék, feleségem nevén van 21 éve a ház ahol lakunk. 15 évvel ezelőtt házasságot kötöttünk, egy gyermekünk van, gondolom így a házra maximum haszonélvezeti jogom lehetne. Esetleges válás esetén kitehetne-e mindenféle részesedés nélkül jogilag a házból?

Köszönöm!

Zsé