elhelyezés / apaság / tartás


HFZS # 2004.02.20. 13:18

A férjem exnejével nagyon jó viszonyban voltunk. Õ nekem annak idején, (3 éve) szóban megigérte, hogy nem kér gyerektartást a férjemtől, mivel ők alig félmillióból tengődnek havonta, mi pedig - akkor gyeden voltam - hárman alig havi nyolcvanezerből. Igy is, amit tudtunk a kislánynak mindent megadtunk, vigyáztunk hogy a saját és ő közötte ne legyen különbség. Most lakást akarunk cserélni, és kiderült, hogy 2001 májusában kérte újra a gyerektartást visszamenőleg. Erről sehonnan sem kaptunk értesítést, pedig állítólag a végrehajtó is járt nálunk, hogy elárverezzék a lakást a fejünk fölül. Most csengethetjük a százezreket, ami persze nekünk elérhetelen, nekik pedig fejenként jut ennyi havonta. Nem beszélve arról, hogy gerinctelen módon eltitkolta, sőt éveken keresztül azt mondogatta, nincs szüksége rá, hiszen férjhez ment egy jól menő vállalkozóhoz, nem tart igényt a tartásdíjra.
Hogy orvosolhatja a férjem ezt jogilag, hogy ne kelljen tovább fizetnie, hiszen nekünk is van gyerekünk, és bizony így is elég nehezen élünk, nekünk a 3000 Ft- is pénz, főleg tudván azt, hogy ők annyiból élnek havonta, mint mi egész évben. Felülbírálja e bíróság azt, hogy ki milyen körülmények között él, hogy valóban szükségük van a tartásdíjra, és hogy nekünk tulajdonképpen nem csak ezzel a kifizetni való háromszázezerrel, de az elkövetkezendő fizetni valókkal is veszélyeztetik az én gyermekem ellátását?????!!!!

the big cat # 2004.02.20. 12:25

Mindkettő, plusz a gyámhivatal. Minél több helyen van nyoma, annál jobb. és csak fél évre visszamenőleg lehet követelni, tehát már az első elmaradásnál fel kell jelenteni, be kell perelni, stb.

A végrehajtó majd megpróbálja bármiylen vagyonán vagy jövedelmén behajtani. Amit talál. Elvileg igen, szabadságvesztére is ítélhetik, de ez nem túl valószínű, max felfüggesztett.

p andrea # 2004.02.19. 06:16

Köszi a választ, megerősítetted a sjetésemet. Még 1 kérdést, ha megengeded. Ha apa nem fizet, a bíróságon érdemes behajtást kérni, vagy inkább a rendőrségen tegyen feljelentést?
Ja és még valami. Az elmaradt február havi tartásdíjra már kérte a bírósági behajtást. Ez technikailag mit jelent? Kap egy csekket a behajtótól? Vagy egyből mennek lefoglalni? Ingó vgyona nincs, a lakás, amiben laknak felesben az övé, a másik fele a testvéréé, gondolom apja haszonélvezetével. Van egy lakása, amin állami hitel van, és egy zártkerti ingatlana. Ha nem fizet, ezek közül árvereznek el valamit? Vagy ha sorozatosan nem fizet, szabadságvesztésre ítélhetik? Olyankor az állam megelőlegezi a tartásdíjat?
Bocs a sok kérdésért, de mindig eszünkbe jut még valami. :)

the big cat # 2004.02.18. 16:41
  1. Fel. Miért ne tehetné?
  2. Ezt is. Miért ne ajánlhatná?
  3. Nem mondhatja. Javaslom tértivevényes levélben tegyen erre ajánlatot.
  4. Vigyázzon a gyerekre, de nagyon.
  5. Mivel nincs szabályozva, erre nincs szabály ugye...Az ésszerűség határain belül.
p andrea # 2004.02.18. 13:10

Köszönöm a válaszokat, egyértelműek, de felvetnek továbbiakat is:

  1. Anya fél az apától, ezért nem hajlandó a lakásába beengedni. Felajánlhatja-e, hogy szüleinél, vagy a Családi intézetben biztosítja a láthatást? (Ebbe apa nem fog beleegyezni.)
  2. Felajánlhatja-e, hogy apa lakására viszi a gyereket, és a láthatás ideje alatt ott tartózkodik, a végén pedig magával viszi a gyereket? (Apa ebbe sem fog beleegyezni.)
  3. Mindezek ismeretében véleményed szerint apa mondhatja-e a bíróságon, hogy anya megtagadta a láthatást? Megoldás-e ha anya nyilatkozatot tesz fentikről a bíróságon?
  4. Milyen eszközei vannak anyának, ha apa mégis a nő lakásáról kvázi elrabolja a gyereket? (Elhelyezésről rendelet nincs, ideiglenes elhelyezés kérelme folyamatban.)
  5. Mivel a láthatás nincs szabályozva, milyen minimum időközönként köteles anya a gyereket megmutatni az apjának? Segít, ha a bíróságon nyilatkozik arról, hogy pl minden hónap minden második csütörtökén 15.00-18.30-ig biztosítja a láthatást ... apa lakásán/Családi intézetben/akárhol?
the big cat # 2004.02.18. 11:23

Anya tegyen feljelentést a rendőrségen tartás elmulasztásáért. Az ugyanis bűncselekmény, és teljesen irreleváns, hogy az apa a munaknélkülisége miatt nem tud fizetni. Köteles a saját tartása rovására is biztosítani atartást. Ez azt jelenti, hogy akár éheznie is kell, de a tartást fizetnie kell.

  1. A láthatást nem tagadhatja meg, de azt nem köteles a lakásában biztosítani.
  2. Véleményem szerint nem köteles.
  3. Nem teheti meg.
p andrea # 2004.02.17. 20:03

Tények: Tavaly augusztusban megszületett a gyermek. Születése után az anya lánykori nevén lett anyakönyvezve, apa adatai kihúzva. Később mindkét szülő aláírásával az apa aláírta az apasági nyilatkozatot, a gyermek a nevére került, de a gyerek elhelyezése nem lett szabályozva. Mivel nem közös háztartásban élnek, és apa nem járult hozzá a gyerek költségeihez, anya gyermektartási pert indított a bíróságon. A fizetés késleltetése végett az apa az apaság vélelmezésének megdöntése ellen pert indított a bíróságon, amiért a tartási pert felfüggesztették. Közben az anya kérésére ideiglenes határozatot hoztak, melyben az apát fix összegű gyerektartásra kötelezték. A fizetési kötelezettségnek nem tesz eleget, időközben kilépett a családi vállalkozásból, ahol addig bejelentett dolgozó volt, és regisztráltatta magát munkanélküliként. Mellette (illegálisan) továbbra is végzi addigi munkáját.
Anya kérte a tartásdíj behajtását a bíróságtól.
Apa mindezek mellett (apasági per, nem fizetés) igényt tart a gyerek láthatására. Ez eddig a bíróságon nem lett szabályozva. Tudomásom szerint a bírói gyakorlat az, hogy a gyerek 1 éves kora előtt a láthatást az anya lakhelyén kell biztosítani. Eddig minden alkalommal ennek az anya eleget tett, néha hetente többször is. Apa szeretné a gyereket saját lakásába vinni, pl szombat reggeltől vasárnap estig. (Eddig a gyereket soha meg nem etette, tisztába nem tette, nem fürdette sem önállóan, sem az anya jelenlétében.) Anya többszöri fenyegtés miatt (nem bizonyítható, telefonon és SMS-ben történt) nem szeretné a gyereket a lakásból kiadni, mert félő, hogy aza apa nem vinné vissza. Mivel az elhelyezés nincs szabályozva, rendőrséghez nem fordulhat.
Kérdés:

  1. Megtagatdhatja-e az anya a láthatást olyan módon, hogy nem engedi be az apát a lakásába?
  2. Köteles-e kiadni az apának a gyereket hosszabb távra (több nap)?
  3. Megteheti-e az apa, hogy az anya lakásából egyszerűen elviszi a gyereket?

Tudom, hogy elég hosszú, és kicsit zavaros a történet, ha esetleg valami nem tiszta, megpróbálom máshogy elmagyarázni.