elhelyezés / apaság / tartás


szesz # 2004.05.21. 09:04

Kedves the big cat!

Azt szeretnem kerdezni, hogy mekkor eselyekkel indulhatok egy gyerekelhelyezesi perben. A korulmenyek a kovetkezok:
Volt baratnommel kozosen van egy 10 eves kislanyunk. Nem voltunk hazasok, a terhesseg bejelentesetol fogva tamogatom oket, 3 evig egyutt is eltunk, de utanna jott egy 3. fel es en ki lettem rakva. Azota is rendszeresen fizetek, az idok folyaman egyre tobbet, ahogy az en anyagi korulmenyeim megengedtek. A gyereket minden hetvegen elvihetem es el is viszem, amire szuksege van megveszem. Viszont! A utobbi idoben egyre tobbszor hallom a kislanytol, hogy nem akar hazamenni, es kerdezi, hogy miert nem Velem maradt annakidejen. Sokszor meseli, hogy otthon nem foglalkoznak Vele (meg komolyabb veresrol is volt szo). Egyszoval nem szeret az anyjaval lenni. Az iskolaban az eredmenyei is azt tukrozik, hogy e teren sincs a gyerekkel foglalkozva. Mennyire veszik figyelembe ilyenkor a gyerek akaratat? Erdemes e egy gyerekelhelyezesi perbe belevagni? Nem akarom, hogy a gyerek igya meg a levet az anyja nem torodomsegenek.
Meg egy: egy esetleges tartasdij megallapitaskor figyelembe vesz e a birosag olyat, hagy az altalam fizetett gyerektartason felul fizetek egy eletbiztositast, aminek a gyermek a kedvezmenyezettje.

Valaszat elore is koszonom!

Tutucs # 2004.05.03. 22:11

Bocsánat Big Cat!
Hiába, látszik, hogy nem vagyok jogász, csak egy k.....ra elkeseredett apa.

the big cat # 2004.05.03. 03:53

Ez nem a bizonyítása, hanem a vélelme. Ez egy megdönthető vélelem. genetikai vizsgálattal 100%-os biztonsággal eldüönthető az apaság.

Tutucs # 2004.05.02. 21:43

Bocs, hogy beleszólok, de az apaság bizonyítása: a feltételezett együttléttől (válóper) -től számított 270 napot vesznek alapul. ha a gyermek ezen időszakon túl született az már gyanús. Ez a Csjt Első 10 paragrafusaiban benne van, ha jól emlékszem.
Tutucs

the big cat # 2004.04.01. 09:45

Az a helyzet, hogyha ő a gyermek apja, akkor ezért nem kell harcolnia, ez alapból jár neki, de érdemes ezt a jogot részletes bírósági ítélettel bebiztosítani.

Baksainé Balogh Katalin # 2004.04.01. 05:53

Időközben kiderült eddig volt egy élettársa aki segített neki eltartani a gyereket.Most,hogy ők összevesztek,gondolta van igazi apukája is a gyereknek majd az segít.
the big cat köszönöm eddigi segítséged.A barátom úgy döntött,hogy ha valóban ő a gyermek apja,akkor harcolni fog érte.(szülői láthatás)

the big cat # 2004.03.31. 10:46

Lemondahta a szülői jogai gyakorlásáról, de a szülői kötelességeiről tehát a tartásról pl. értelemszerűen nem mondhat le, ez nem kívánságműsor.

Baksainé Balogh Katalin # 2004.03.31. 09:08

Értem..köszönöm.Még egy kérdés..vannak szülők akik lemondanak a gyermekükről,esetleg örökbe adja neki erre van lehetősége.lemondani róla??

the big cat # 2004.03.31. 05:06

Nem számít. A tartás abszolút kötelezettség, és nem az anya felé, hanem a gyermek felé tartozik vele. Hogy az anya miért nem kérte addig ennek megállapítását, az tényleg furcsa, de a családi jogállűs éa tartás szempontjából nem releváns.

A telefonos zaklatásokat vegyétek szalagra, hogy a bíróságon bizonyítható legyen, visszaélésszerűen akar jogot gyakorolni.

Baksainé Balogh Katalin # 2004.03.31. 05:00

Kedves the big cat!
Köszönöm válaszod :-)
csak az érdekelne még,hogy az nem számít semmit,hogy kb 2 évvel ezelőtt történt..és a gyermek már 1 éves is elmúlt.Ha eddig is tudta(sejtette) miért nem jelentkezett?
Mi változott az elmúlt 1 évben?
(ha ő az apa,úgyis elismeri,nem arról van szó..inkább arról,hogy becsapva érzi magát)Telefonon zaklatja a barátom,hogy úgyis tönkreteszi :-(

Baksainé Balogh Katalin # 2004.03.31. 04:57

Kedves the big cat!
Köszönöm válaszod :-)
csak az érdekelne még,hogy az nem számít semmit,hogy kb 2 évvel ezelőtt történt..és a gyermek már 1 éves is elmúlt.Ha eddig is tudta(sejtette) miért nem jelentkezett?
Mi változott az elmúlt 1 évben?
(ha ő az apa,úgyis elismeri,nem arról van szó..inkább arról,hogy becsapva érzi magát)Telefonon zaklatja a barátom,hogy úgyis tönkreteszi :-(

the big cat # 2004.03.30. 18:18

Kedves Kincs, köszi, mindig tanul az ember.

Kedves B.B.K.!

Nem "tagadhatja meg az apasági pert", mert ugye akit bepereltek az alperes lesz akár akarja akár nem, de a perben az anyának kell bizonyítania, hogy ő az apa. Egyrészt valószínűsítenie kell, hogy fizikailag ő lehet az apa, azaz hogy a fogamzás időpontjában nemi életet éltek vagy élhettek. ha ezt sikerül az anyának bizonyítani az apaság véleme beáll. Az apaság vélelme megdönthető vércsoportvizsgálat, vagy ha ez alapján még fennálna a vélelem, akkor genetikai vizsgálattal. Ez utóbbi alapján kétséget kizáróan eldönthető, hogy az alaperes ténylegesen az apa-e.

Fogadjon ügyvédet, és támadják meg az apaság vélelmét.

Amennyiben viszont az apaságot a bíróság ítéletében megállapítja, úgy a tartási kötelezetség beáll, további vitának helye nincs, a tartás elmulasztása bűncselekmény.

Baksainé Balogh Katalin # 2004.03.30. 09:47

Én is segítséget kérnék.A barátomról lenne szó..Kb. 1 hete jelentkezett a volt barátnője,hogy van egy kisfia aki már azóta 1 éves is elmúlt.A gyermek létezését eddig nem tudta,de az anya most apasági pert akar indítani és gyermektartási díj fizetésére akarja kényszeríteni a barátom.Szeretném megkérdezni,hogy ilyenkor milyen jogai vannak a barátomnak és mit tehet ez ügyben!?Megtagadhatja az apasági pert?(az elmúlt 1 évben miért nem kellett apa annak a gyereknek...)

Kincs # 2004.03.24. 18:44

Ja, és folytatva!Nem csak szülőnél kérheti a gyermek (14 éves) az elhelyezését, hanem 3. személynél is, aki történetesen most te vagy.Legalábbis ennek minősülsz.

Kincs # 2004.03.24. 18:40

Kedves cdsh!
A 14. életév betöltése gyermekelhelyezés szempontjából jelentős!!!
Ugyanis: 14. életévét betöltött gyermek elhelyezése tekintetében a bíróság a gyermek véleményét figyelembe kell vegye, mégpedig olyannyira,hogy valahová csakis az ő (gyermek) beleegyezése szerint helyezheti!!!Mert a 14. életévét betöltött gyermek maga dönthet arról, hogy melyik szülőnél kíván élni!

cdsh # 2004.03.24. 13:16

és ha ilyenkor indítja a gyermekelhelyezési pert az ember, akkor hova kézbesíti az idézést a bíróság az édesanyának, illetve akadályozza-e ez a per lefolyását, magyarán lesz-e tárgyalás, vagy amíg meg nem találják nem lesz?

the big cat # 2004.03.24. 12:34

Igen, feljelentést kell tenni, ismeretlen tettes ellen. És naná, hogy nyom.

cdsh # 2004.03.24. 11:31

Mi van akkor, ha az édesanya összepakolja a 2 gyereket és ismeretlen helyre távozik? Feljelentést kell tenni a rendőrségen? Ez nyom bármit is latban egy későbbi gyermekelhelyezési per során?

the big cat # 2004.03.22. 12:58

A 14 éves kor semmits em változtat, a 18 éves korban pedig már nem kell sehogyan sem döntenie, mert onnantól a maga ura, tehát mindkét szülő felügyeleti joga megszűnik.

A névviselés egy külön kérdés, az ügy szempontjából irreleváns. A szülői felügyeleti joggal rendelkező szülő beleegyezése nélkül nem fogadható örökbe a gyermek.

A külföldre távozást megakadályozhatod, mivel a te felügyeleti jogod legalább az egyik gyermek tekintetében ugyanolyan mértékű, mint a anyáé, és a kapcsolattartásra mindenképpen jogod lesz. Plusz, ha van szülői felügyeleti jogod, a te beleegyezésed nélkül útlevelet sem kaphat a gyermek, amely belegyezést személyesen kell az okmányirodában megadnod. Javaslom, hogy, ha van a gyereknek útlevele, azt vedd magadhoz, így nem tudnak vele külföldre távozni. Az EU-ba május 1. után persze még így is elmehet. Javaslom, hogy indíts gyermekelhelyezési pert, és kérd a két gyermek elhelyezést nálad, hivatkozva az anya alkalmatlanságára. Ez kemény lesz, jó ügyvéd, és jó bizonyítékok kellenek.

cdsh # 2004.03.22. 12:42

Biztos nem mondana le róluk, sőt a külföldre távozásukat sem tartom kizártnak. Ha a nevelt lányom eléri esetleg a 14 éves kort dönthetne már úgy, hogy velem marad? Vagy ez csak 18-tól lehetséges? Az örökbefogadáshoz kell az édesanya engedélye? Változik ilyenkor kötelezően a gyerek neve?

the big cat # 2004.03.22. 12:17

Hát ha nem fogadtad örökbe, akkor nem igazán vannak szülői jogaid, és ha azok nincsennek, akkor még láthatást sem igen kérhetsz, nem beszélve a felügyeletről. persze az anya alkalmatlansága esetén elhelyezhetik nálad a gyereket. sajnos ez azonban amásik gyerek elhelyezésére is ki fog hatni, mert a bíróság valószínűleg úgy gondolja majd, hogy jobb, ha együtt maradnak a féltestvérek. Ez persze azért nincs kőbe vésve, csak valami amire alaposan fel kell készülni, hogy meg lehessen egy iylen érvet torpedózni.

Egyébként az anya akarja a gyerekeket? Nem mondana le önként róluk esetleg?

cdsh # 2004.03.22. 12:03

Nem fogadtam örökbe. Nagy gond?

Ok, már keresek is...

the big cat # 2004.03.22. 11:28

Lehetséges. A nevelt gyermeket örökbe is fogadtad?

A bíróság a gyermek érdekeit nézi, általában az anyának ítélik a gyereket, de ha az általad vázolt körülményeket tudod bizonyítani, akkor jó esélyed van. Keress egy specialista ügyvédet, lehetőleg nőt.

cdsh # 2004.03.22. 10:36

Tanácsot szeretnék kérni gyermekelhelyezési ügyben.

Megromlott az élettársi kapcsolatom, van egy közös gyerekünk (2.5 éves) és van egy nevelt gyermekem (11 éves) akinek az édesapja több mint 6 meghalt. 5 éve vagyunk élettársi kapcsolatban, az én 1/1 lakásomban lakunk. Az én anyagi viszonyaim rendezettek, rendszeres jövedelmem van, élettársam még gyesen, de gyakorlatilag semmilyen rendszeres munkát nem végzett a gyereknevelés előtt sem, semmilyen vagyonnal, illetve lakással nem rendelkezik. Külföldről jött, de már magyar állampolgár, rajtunk kívül más családi kapcsolata nincs, illetve megszakított, csak az anyaországában tart néhány fővel kapcsolatot, az én tágabb családi és baráti viszonyaim rendezettek.

Kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy mindkét gyermeket én neveljem, szeretem a nevelt gyermekemet is, és úgy érzem, hogy ha dönthetne inkább velem és testvérével maradna, mint az édesanyjával. Az édesanyja nem foglalkozik vele sokat, többször megverte, zsebpénzét elveszi, a gyerek anyagi helyzetére vonatkozóan többször hibás döntést hozott.

A édesanya a gyermeknevelésre kapott pénzeket és az árvasági ellátást gyakran saját célokra (dohány, alkohol, kávé) költi.

Az édesanya akár napi láthatása mellett lehetőség van-e, hogy megkapjam a gyerekek nevelését?

Üdvözlettel, apuka.

p andrea # 2004.02.23. 09:58

Apának volt 1 ingatlana, hitellel. Mióta elkezdődött a mizéria a bíróságon, eladta a lakását. Mivel nem fizette a tartást, anya behajtást kért a bíróságon.
Az ingatlan eladásából származó pénzből kifizettethetik az elmaradást?
Technikailag a behajtási igény beérkezésétől mennyi idő telhet el a tényleges behajtásig?
Ha márciusban újra nem fizet, és az anya feljelentést tesz a rendőrségen, sorozatos elmaradás miatt kérheti az önkorményzati (?) megelőlegezést?
Ha a fizetés alóli kibúvó miatt apa nem megy el dolgozni, anyának milyen lehetőségei vannak?
Apa fellebbezett a tartásdíj mérséklése miatt, anya észrevételezte a bíróság felé. Tkp megcáfolta apa minden indokát. Mennyi idő alatt hozzák meg a végleges határozatot? Ez azért lenne érdekes, mert lassan új hónap kezdődik...
Ha behajtják a pénzt, apa hivatkozhat-e arra, hogy nincs pénze, és nem tudja adott havit kifizetni (fentebben leírtak ismeretében)?
Tudom, hogy mindig jó sok kérdést zúdítok rád, de itt legalább korrekt válaszokat kapunk, amiket persze újra köszönünk.