Üdv mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni most folyó gyermektartási ügyben.
Lehet kicsit hosszú lesz,de hogy átlátható legyen a helyzetünk,próbálok tényszerűen leírni mindent.
Előzmény:
Lányomat 18 éve egyedül nevelem,most 19 éves.
"Édesapja" 9 éves koráig 3-4 havonta látogatta,kb egy fél órára felugrott.Ebben az időben 9 évig a 8 évvel azelőtt megszabott tartásdíjat fizette.Mivel nem akartam(a gyerek érdekében),hogy ezek a ritka találkozások is megszűnjenek,így nem bolygattam a tartásdíj összegét.Aztán eltelt 1 év,hogy egyáltalán nem jelentkezett,még ünnepek alkalmával sem.
Akkor úgy döntöttem,megemeltetem a tartásdíj összegét.
Ezután kb.2-3 évente a bírósághoz fordultam a tartás emelése miatt.Apuka továbbra sem jött a gyerekhez.
A tartásdíj mindig fix+%-os összegben volt meghatározva,de mivel Ő évek óta vállalkozó,így mindig a fix összeget kaptam,ami a minimálbér után volt kiszámolva.
Mindig voltak problémák a fizetés körül(nem jött időbe stb),de az igazi problémák tavaly kezdődtek.
Tavaly lányom leérettségizett,de mivel az érettségihez szakmai bizonyítvány nem társul,természetesen tovább tanul.(nappali tagozaton)
Az iskola mellett alkalmanként,ha hívják és ideje engedi diákmunkát is vállal.
Apuka,már tavaly nem akart fizetni,mondván a gyerek leérettségizett,elmúlt 18 éves,és diákmunkát is vállal(ezt egyébként egy véletlen találkozásból tudta meg),de végül is idén júniusig fizetett.Azóta viszont nem. Kénytelen voltam bírósághoz fordulni,mert hivatalos papírom amivel végrehajtást kérhetnék,jóval kevesebbről van ,mint amit az elmúlt 2 évben fizetett,hogy ne menjek bíróságra.
Jelzem,a kapcsolatot nem lehet felvenni vele,titkos a telefonszáma,nem ott lakik ahonnan nekem a csekket küldte stb.
Most kaptam egy papírt,hogy ügyvédet fogadott,ellen kérelmet adott be hogy szüntessék meg a fizetési kötelezettségét,és én fizessem ki az ügyvédje munkadíját:(
Az ellen kérelemben hivatkozik a megromlott anyagi helyzetére(lakástörlesztés,kocsitörlesztés)2 kiskorú gyermekére,valamint arra hogy a lányom soha nem tartotta vele a kapcsolatot(holott ezt talán neki kellett volna).Az iskola még 1 évig tart,ha minden igaz,mi nagyon kevés pénzből élünk,én most sem ,mint eddig még soha,nem tudok ügyvédet fogadni..:(
Az ellen kérelemben leírtak egyáltalán nem fedezik a valóságot,mint már írtam vállakozóként dolgozik,(de több 10 milliós háza van,minden évben külföldön nyaral a család stb..)Ráadásul azt írta,hogy a tartást a mai napig fizeti ami szintén nem igaz...
A kérdésem az lenne mire számíthatok,illetve mire hivatkozhatok a tartással illetve a perköltséggel kapcsolatban?
A válaszokat előre is köszönöm mindenkinek.