Lehetett más?
Gyerekről való lemondás
- 1
- 2
Ez örökbefogadás volt? Ha igen, akkor örökölsz.
Édesapám lemondott rólam, a nevelő apám pedig a nevére vett.
Kérdesem lenne, hogy ezek után Édesapám után örökölhetek-e?
nem vagyok jogász, de szerintem jogalapja 0 rá, hogy utánad örököljön, a gyereked nyilván örökölhet utánad, de a mostani feleséged különvagyonára nem értem milyen alapon pályázna....
Már nem tudom mit hidjek,mert a volt élettársam már most jogot szeretne formálni a gyerek részére pl ház mert ő szerinte mivel én házastársa vagyok papíron a feleségemnek ezért mindenből jár nekem is és ezáltal a gyereknek is joga van mindenhez.Teljesen pokollá teszi az életünket ezzel hogy még 36 éves vagyok de már az örökségem után kapar.És ez kellemetlen számomra hiszen én nem tettem semmit a közös vagyonba a házasságomba.
a mostani feleséged különvagyonához mi köze lenne az előző kapcsolatból származó gyerekednek? :-O
Hát ez se igazán jó,mert pl a családi házunk teljesen a feleségem külön vagyonából van,bár a ház csakis a feleségem nevén van,de én úgy hallottam,hogy még így is jogosult az öröklésre a gyerek mivel házasságban élünk.Ez elég kellemetlen mert a feleségemnek az első házasságából van 2 nagy gyereke és van most még egy közös kislányunk is akiknek jogosan járna a teljes örökség majd egyszer.
A gyermek tarthatja a markát, nem a volt élettársad.
Akkor ez azt jelenti,hogy semmit nem tudok tenni azért,hogy esetleg ha meghalok akkor ne tartsa a volt élettársam a markát a gyerek jogaira hivatkozva?!
És bármilyen örökbefogadáshoz meg kell a másik szülő hozzájárulása is.
Érdekeset fogok mondani: még az sem szünteti meg gyermek öröklési jogát, ha (nem titkosan) örökbeadják illetve fogadják. Az ilyen gyermek törvényes örököse a vér szerinti és az örökbefogadó szülőnek egyaránt.
A kizárás a kötelesrészt nem érinti. Kötelesrészből csak kitagadni lehet, azt viszont indokolni kell.
Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult
- az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
- az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
- az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
- erkölcstelen életmódot folytat;
- jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték;
- az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne. Érdemtelen az öröklésre
- aki az örökhagyó életére tört;
- aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
- aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.
Khmmm..........
Közjegyző előtt okiratilag kizárhatod a gyermeket a majdani hagyatékodból - még a kötelesrészből is. (Tulajdonképpen végrendelkezned kell, pár tízezer forint. Aztán az letétben marad a közjegyzőnél - ekként soha nem veszhet el.)
A közjegyző majd okosan megfogalmazza a végrendeletet.
"Lisa"
laikus hozzászóló
A célom az,hogy a gyerek semmit ne tudjon örökölni utánnam és ne legyen joga ahoz amit a jelenlegi feleségem a házasságunkba hozott vagyonához és amit mi ketten szereztünk eddig meg.Mert ugyanis az anya már most sem bír magával úgy érzi joga van a gyerek által mindenhez .És ez gondot okoz a házasságomba.
Mi a célod?
Ezt nem hiszem el,hogy jogilag nem lehet a kapcsolatot megszüntetni.A tartás díj fizetése nem okoz gondot és azt továbbra is kapná a gyerek.
A szülői felügyelet megszüntetése sem az öröklésiviszonyokat, sem a tartási kötelezettséget nem érinti.
Attól még ő marad az apa.
Megjegyzem, nem lehet tudni, hogy 10-15 év múlva hogyan alakul az apa-gyermek kapcsolat.
És a gyermek felügyeleti jogát sem lehet megszüntetni?
gyakorlatilag semmit nem lehet tenni az apa-gyermek közötti családjogi kapcsolat megszakítására.
az öröklésből persze ki lehet zárni (örökrész mellett), vagy (megfelelő indok esetén) ki lehet tagadni az örököst.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
semmit nem lehet tenni.
az öröklésből ki lehet zárni (örökrész mellett), vagy (megfelelő indok esetén) ki lehet tagadni az örököst.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
A kérdésem az lenne,hogy le lehet-e egy gyerekről mondani úgy hogy az jogilag ne tartozzon az apához pl ne örököljön utánna stb.A gyereket 10 hónapos kora óta az anya neveli mivel megszünt az apával az élettársi kapcsolata,a gyerek most lesz 5 éves,de nem is tartja az apával a kapcsolatot.A gyerek nagykorúságáig vagy a tanulmányai befejezéséig az apa vállalná továbbra is a fizetési kötelezetségét(gyerektartás fizetését),de nem szeretné ha jogilag hozzátartozna a gyerek.Mit lehet tenni ennek érdekében vagy egyáltalán lehet-e tenni valamit?Ha igen akkor mit és hol?Köszönöm a válaszokat.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02