Gyerekről való lemondás

annan94 # 2009.09.30. 11:39

Köszi a válaszokat, ezt én is így látom.

A vérszerinti nagymamám örökségéből akkor nem zárhatnak ki, ugye?

pazs # 2009.09.30. 11:33

Megnéztem a jogszabályt, ez így titkos.

pazs # 2009.09.30. 11:28

Mind a kettő után örökölsz (ez az egyetlen "előnye" a nyílt örökbefogadásnak).
Mindenképpen beszélj ügyvéddel személyesen, minden papírral felszerelkezve és mindent ténynek utánajárva (ki mikor született, halt meg, fogadták örökbe, mikor halt meg, mi volt a hagyaték, ki örökölt stb.), aztán utána eldöntheted, hogy érdemes-e belevágnod.
(Számomra egy negyed lakás tulajdonjoga nem érne meg ennyi harcot, de azt te tudod, neked mennyit ér meg.)

annan94 # 2009.09.30. 11:21

A másik, ami ide tertozik: vérszerinti nagymamám (Maróti), -én ugye Mózes vagyok- ha meghal, utána akkor már örökölhetek, ugye? (Erről már talán nem maradok le.)
...és akkor a Mózes után nem öröklöl majd, ugye?

_Wasp_ # 2009.09.30. 11:21

a révészt nem tudom ki fizeti, mindenesetre peres eljárás esetén a perköltséget a vesztes fogja. Ha meg nem lesz per, akkor az ügyvédedet pedig te fizeted.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

annan94 # 2009.09.30. 11:18

A féltesómnak (aki idén halt meg) van két kislánya (13 és 5 évesek).
Ők örökölték meg azt a felet, aminek elvileg a fele az enyém.
Érdemes elindulnom az úton? Ki fizeti majd a "révészt"? Mivel fog ez járni?

pazs # 2009.09.30. 11:13

gyémánt: igen, valószínűleg az exed nem ettől fog leállni, sajnos ez már nem jogi megoldásért kiált.

annan: ki volt az örököse a féltestvérednek? Az a baj, hogy a hagyatéki eljárást megismételtetni csak egy éven belül lehet, ez 1977 óta már bőven eltelt, úgyhogy azt tudom elképzelni, hogy perben kell érvényesíteni a követelést, azaz azt, hogy édesapád fél lakásának a fele téged illet, de ehhez én már kevés vagyok, hogy fejből megmondjam, nem évült-e ez az igény is már el. Ha ez megvan, akkor kell megismételtetni a testvéred hagyatéki eljárását.

gyémánt # 2009.09.30. 11:06

Pont ma kértem egy ügyvédtől időpontot és hétfőre kaptam.Remélem sikerül pontot tenni az ügyem végére,bár attól még nem hiszem,hogy az exem le fog állni.

annan94 # 2009.09.30. 11:06

Igen, ugyan arról a lakásról van szó. Így akkor még lehet keresni valóm?
Hogyan tudok elindulni, mivel kellene kezdenem, hiszen két hagyatéki eljárás is hibás volt?

pazs # 2009.09.30. 11:01

annan: ajjaj, az a baj, hogy édesapád 32 éve halt meg, erős a gyanúm, hogy már elévült a te igényed (esetleg ha még ugyanazt a lakást osztották szét a féltestvéred halálakor, akkor még lehet keresnivalód).

pegakornis: szerintem nem azzal járul valaki hozzá az örökbefogadáshoz, hogy megvonja a bíróság a szülői felügyeleti jogát, de ebben lehet, hogy tévedek.

annan94 # 2009.09.30. 10:56

1977- ben halt meg Édesapám (Maróti), én már akkor Mózes voltam. Egy fél lakás volt a hagyatéka, de azt a második feleségétől született gyermeke (Gyuri) örökölte meg, -engem kihagytak.
Idén augusztusban meghalt a féltestvérem (Gyuri) és az Ő örökségét (fél lakás) szétosztották az örökösei között. A fél lakásnak, ami Édesapámé volt, a fele nem az enyém?
Mit tudok most a sok elbaltázott dolog, -ha tényleg az- után tenni?

pazs # 2009.09.30. 10:50

gyémánt: hogy a leszármazó ne örököljön, ahhoz vagy az kell, hogy (i) ne legyen mit örökölni vagy (ii) a leszármazónak érdemtelennek kell lennie (a feltételeket szerintem Óbudafan beidézte). egyébként köteles részre (törvényes örökrészének a fele) mindenképp jogosult lesz.
Ha a feleséged háza az ő különvagyona, akkor abból nem örökölhet a te gyermeked. Ezt viszont a te halálod után is tudni kell bizonyítani, úgyhogy erről célszerű valamilyen dokumentumot írni, javaslom, hogy keress fel egy ügyvédet személyesen, mondd el neki, mit szeretnél és ő elkészíti a megfelelő iratot.

pazs # 2009.09.30. 10:47

annan: oké, akkor tényleg jogtalanul hagytak ki a hagyatéki eljárásból. Mikor volt? Volt hagyaték?

pazs # 2009.09.30. 10:45

annan: igen, ettől még lehetett titkos.
pegakornis: nem az anya tudomásától függ, hogy nyílt vagy titkos. Az apa azért nem tudja, mert nem érdekli vagy neki mindegy, esetleg mert a gyámhatóság titkos örökbefogadást hajt éppen végre?

annan94 # 2009.09.30. 10:44

Tudta igen, beleegyezett!

annan94 # 2009.09.30. 10:43

Módosítva lett a születési anyakönyvi kivonat hivatalosan, - lehetett titkos?

ObudaFan # 2009.09.30. 10:43

Egyszerűsítsünk. Ha ő tudta, hogy kinek leszel örökbe adva, akkor nem volt titkos, és akkor örökölsz.

pazs # 2009.09.30. 10:42

annan: akkor tényleg örökbefogadás volt, a kérdés már csak az, hogy nyílt vagy titkos.

pazs # 2009.09.30. 10:41

pegakornis: az mindegy, hogy megvonták-e a vér szerinti apa szülői felügyeleti jogát, a lényeg az örökbefogadás nyíltsága vagy titkossága.

annan94 # 2009.09.30. 10:41

A születési anyakönyvi kivonatom módosítva lett!

pazs # 2009.09.30. 10:40

Hogy pörögnek a hozzászólások, túl lassan válaszoltam.
Ha nem titkos örökbefogadás volt (ez a papírokból kiderül, ha már nincsenek meg, gyámhatóságnál érdeklődj), akkor jogtalanul hagytak ki a hagyatéki eljárásból. Már ha volt egyáltalán hagyaték.

pazs # 2009.09.30. 10:39

Lehetett bizony. Attól függően örökölsz, hogy édesapád papíron is volt-e valaha édesapád (születési anyakönyvi kivonatban ellenőrizheted) és hogy a nevelőapád titkosan vagy nyíltan fogadott-e örökbe, esetleg nem is örökbefogadás történt (hanem pl. névváltozás).

annan94 # 2009.09.30. 10:38

Sztem nem volt titkos.
A történet: Anyám elvált Édesapámtól, majd férjhez ment és a nevelő apám a nevére vett.
Édesapám, aki utána megnősült, meghalt és engem nem vettek az örökösök közé.
Jogosan?

gyémánt # 2009.09.30. 10:36

Egy jogász tudna válaszolni a kérdéseimre?A gyerekről hogyan lehet lemondani vagy mit lehet tenni,hogy ne örököljön egyáltalán?És még arra,hogy a feleségem külön vagyonából örökölhet-e mivel papír nincs a külön vagyonról csak a ház van kimondottan a feleségem nevén.

_Wasp_ # 2009.09.30. 10:34

pl titkos örökbefogadás, ez esetben nem örökölsz.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása